Sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au crescut de 26,6 ori, in luna aprilie 2021, comparativ cu aceeasi luna a anuluitrecut, iar innoptarile de 18,9 ori, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate pe 2 iunie anunta Agerpres.
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna aprilie 2021 au insumat 448.900, in crestere de 26,6 ori fata de cele din luna aprilie 2020. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 94,5%, in timp ce turistii straini au reprezentat 5,5%, potrivit INS.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (82,1% din total turisti straini), iar dintre acestia 76,2% au fost din tarile Uniunii Europene.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna aprilie 2021 au insumat 852.400, in crestere de 18,9 ori fata de cele din luna aprilie 2020.
Durata medie a sederii in luna aprilie 2021 a fost de 1,9 zile la turistii romani si de 2,3 zile la turistii straini.
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare turistica, in luna aprilie 2021 a fost de 15,9% pe total structuri de cazare turistica, in crestere cu 7,6 puncte procentuale fata de luna aprilie 2020.
Indici de utilizare neta a locurilor de cazare mai mari in luna aprilie 2021 s-au inregistrat la spatii de cazare pe nave (30,8%), casute turistice (23,4%),... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 10:45
Iarna aceasta, numarul turistilor din strainatate prezenti in statiunile de pe Valea Prahovei a scazut considerabil. Si romanii care au venit in vacanta la munte au fost mai putini fata de alti ani.
"Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare din judetul Prahova in luna decembrie 2020, comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, au inregistrat o scadere cu 52,0%, iar cele ale turistilor straini o scadere cu 72,5%", sunt cifrele publicate de Directia de Statistica Prahova.
Sursa citata a mai precizat ca numarul turistilor sositi in structurile de primire turistica, in luna decembrie 2020 a fost de 22857 persoane, din care 22414 turisti romani (98,1%) si 443 turisti straini (1,9%).
Numarul innoptarilor in structurile de primire turistica a fost de 46098 in luna decembrie 2020, in scadere cu 53,8% fata de aceeasi luna a anului 2019.
Seful Centrului de Informare si Promovare Turistica Sinaia, Paul Popa: am pierdut in Sinaia turismul international.
"Nu am avut oameni care sa vina. Inainte, la 10 oameni care intrau (in Centrul de Informare si Promovare Turistica Sinaia n.r.) 8 erau straini. Am pierdut toata aceasta piata a turismului international. Stateau minimum 48 de ore in oras. Se duceau pe munte. Veneau multi pentru pPeles, pentru oras. Este un oras frumos, la poalele muntilor, peisaje superbe. I-am pierdut pe toti din cauza zborurilor, teama de infectare. Noi am pierdut in Sinaia turismul... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 06:00
Majoritatea strainilor nu vin in Romania decat de nevoie, pentru afaceri, in timp ce turismul de placere exista cu procente mici in statisticile de profil.
Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, fie ca este vorba de pandemie sau nu, turistii straini nu petrec, in medie, decat doua nopti in Romania.
In mare masura, datele sunt valabile si in cazul turistilor romani care se deplaseaza in diverse locuri din tara.
"Turistii straini sunt de afaceri si de asta nu stau mai mult de 2 nopti. Ei nu vin pentru destinatia Romania, ca au auzit lucruri nemaipomenite despre ea, vin pentru ca au afaceri aici. Asta arata ca aceia care vin pe sejururi sau pe circuite sunt extrem de putini, din moment ce media innoptarilor este de putin peste 2 nopti", este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit INS, in iunie 2019 au venit in Romania 286.100 de turisti straini, acestia petrecand 551.000 nopti, adica nici mai putin de doua nopti fiecare, in medie. Acelasi trend se vede si in pandemie, cand, in iunie 2020, am avut 13.000 de turisti straini, care au petrecut in Romania 27.300 de nopti.
Din turistii care ne-au vizitat in iunie 2019, 79,3% s-au dus in Bucuresti si orasele de resedinta de judet, 12,7% au ales alte localitati si trasee turistice, 3% - statiuni montane, 0,7% - statiuni balneo si 3,6% pe litoral.
La fel de elocvent este si exemplul primelor 6 luni din 2019, cand Romania a avut 1,2 milioane de turisti straini (din... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 10:54
In ultimele doua luni, Bulgaria a reusit sa atraga 50% dintre turistii care, in mod normal, alegeau ca si destinatie de vacanta Turcia sau Grecia, potrivit unei analize realizata de Travel Planner.
O turista romanca, proaspat revenita in tara dupa o vacanta in Bulgaria impreuna cu familia, a povestit pentru Ziare.com experienta ei de pe litoralul vecinilor nostri. A vizitat nu mai putin de trei statiuni - Nessebar, Nisipurile de Aur si Kavarna - si a vorbit despre costurile de cazare si masa, dar si despre atractiile pe care le ofera fiecare statiune in parte.
Nessebar
Foto: Facebook/ Несебър (Nessebar)
Turista a mers in vacanta cu sotul si cu fetita lor. Si-au inceput concediul in statiunea Nessebar, in care au petrecut trei nopti. Dintre cele trei statiuni vizitate, aici au platit cel mai mult pentru cazare, pentru ca si-au luat camera la un hotel de 4 stele. "Am avut un apartament cu terasa mare si foarte confortabil, insa micul dejun nu prea ne-a incantat".
Daca alegi sa mananci la un restaurant, trebuie sa scoti din buzunar intre 70 si 80 de leva, adica in jur de 190 de lei, pentru 3 persoane. "Mancarea era gustoasa, in special pesti si scoici, pareau proaspete. Chelnerii erau draguti, amabili, dar asa, pareau mai neprofesionisti, tineri. Nu purtau masti sau le purtau sub barbie", marturiseste turista.
Foto: Cetatea antica de la Capul Sfantul Atanasie - Byala,Facebook/ Ancient Fortress at Cape St. Atanas
Nessebarul vechi reprezinta o... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 12:07
Mai multe zone si localitati din Romania au fost atestate ca statiuni turistice de interes national, respectiv local.
Astfel, Guvernul, la initiativa Ministerului Economiei, a adoptat joi seara o hotarare in acest sens si pentru modificarea unor anexe la HG pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice.
Potrivit unui comunicat al ministerului, in urma verificarii indeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, localitatile Tasnad (jud. Satu Mare), Lacu Sarat (jud. Braila), cat si Zona Turistica Centrul Istoric - Coridorul Crisul Repede (din Oradea, jud. Bihor) si Zona Turistica Borlova - Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caras-Severin) au fost atestate ca statiuni turistice de interes national.
Totodata, avand in vedere potentialul turistic, dar si resursele naturale si antropice, localitatile Tautii Magheraus (jud. Maramures), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Valcea), Pestisani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj) au fost atestate ca statiuni turistice de interes local.
Potrivit ministerului, pe termen lung si mediu, atestarea localitatilor mai sus mentionate ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv.
"Acestea vor putea fi promovate cu noul statut si astfel vor avea sanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile. Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finantari structurale europene pentru construirea de... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 12:00
Peste 166.000 de turisti romani au ajuns de Revelion in statiunile tara, cu 4,5% mai mult decat in anul precedent, si au cheltuit peste 40 de milioane de euro, in crestere cu 8,5%, comparativ cu Revelionul anterior, conform datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
In acest an, de Revelion, numarul turistilor a crescut, avand in vedere majorarea puterii de cumparare si, mai ales, prezenta voucherelor de vacanta, care au compensat lipsa zapezii din unele statiuni si au dus la o crestere de 4,5% a numarului de turisti fata de Revelionul 2017/2018.
"Ca in fiecare an, Romania ramane principala optiune de vacanta a turistilor romani. Tarifele de cazare accesibile, mancarea mai ieftina decat oriunde in destinatiile straine concurente si faptul ca pentru prima data au fost distribuite voucherele de vacanta si personalului bugetar, au facut ca numarul de romani din statiunile autohtone sa creasca de la an la an. Pe de alta parte, chiar daca nu a devenit, asa cum ne dorim cu totii, o destinatie internationala importanta, un numar din ce in ce mai mare de straini au inceput sa ia in calcul Romania atunci cand isi planuiesc vacanta de Revelion", a spus Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR.
Ca de obicei, destinatiile cu traditie au fost foarte solicitate, inregistrandu-se la nivel national o crestere a numarului de turisti cu 4,5% fata de anul trecut. Cele mai multe locuri vandute de Revelion s-au inregistrat in turismul rural. Astfel, 57.000... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 13:55
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat ca degeaba vrem sa atragem turisti straini si sa ii incurajam pe romani sa isi viziteze tara, daca nu avem infrastructura de transport si nici de utilitati.
Avem statiuni de interes national care nu au canalizare, iar lungimea partiilor din Romania are in total mai putin decat intr-o singura statiune din Austria, a spus Dobre intr-un interviu acordat Mediafax.
"Sunt multe chestiuni legate de infrastructura si nu numai de infrastructura de transport, ci si de cea de utilitati publice. Sunt statiuni considerate de interes national, care la ora actuala nu au canalizare. De exemplu, daca vine un grup format din trei autocare in Bucuresti, haideti sa vedem unde poate parca. Iar apoi trebuie sa ne gandim ca ar trebui sa fie si niste toalete publice", a precizat ministrul.
El a mai spus ca "avem 172 de partii omologate si vreo 143 de kilometri de partie. Numai intr-o statiune din Austria este un numar dublu de kilometri fata de ceea ce avem noi in Romania".
"Am facut niste pasi si ne vom ocupa in acest an de investitii care au fost realizate in proportie de 90% pentru a le finaliza. Ma refer la domeniile schiabile de la Cimpulung Moldovenesc, Voineasa si statiunea Staja. Anul acesta vor fi finalizate 100%. Mai avem centrul balneo din statiunea Borsec si centrul de kinetoterapie de la Govora.
Sunt niste pasi marunti, dar trebuie sa incepem de undeva. Au fost stopate toate investitiile in turism, inclusiv pe partea... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 14:09
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a anuntat, vineri, ca va participa cu o delegatie formata din 13 firme romanesti la targul international de turism "Intourmarket 2016" din Moscova.
ANT este in subordinea Ministerului Economiei si se ocupa cu promovarea turistica a Romaniei. La targul de la Moscova, tara noastra va fi prezenta cu un stand de 50 de metri patrati, in care vor expune 13 firme romanesti, potrivit News.ro.
Acestea promoveaza statiunile balneare, turismul de sanatate, circuite culturale, sejururi la Marea Neagra si in Delta Dunarii si vor prezenta oferte pentru sezonul de iarna, potrivit autoritatii.
"Federatia Rusa este o piata dinamica, in crestere, reprezentand o oportunitate foarte buna pentru Romania in special pe segmentul balneo, litoral, turism cultural si circuite. Principalele destinatii cautate de turistii rusi care calatoresc in Romania sunt statiunile balneare, vacantele pe litoral si ...citeste mai departe despre "Romania isi prezinta "bijuteriile" turistice la Moscova: Cum atragem rusii sa vina la noi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 12:42
Peste 90% dintre turistii care aleg sa isi petreaca sarbatorile de iarna in Romania cumparand pachete specializate prin agentii sunt romani, a declarat Adrian Voican, director general al agentiei de turism Bibi Touring Touroperator.
"Pentru sarbatori, Craciun si Revelion, dar si pentru sezonul de iarna in general, sub 10% din turistii din statiunile montane din Romania sunt straini. Acestia provin din tari precum Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Serbia, Spania, Franta, Anglia, Turcia. Turistii din Rusia, Moldova si Ucraina, precum si o parte dintre cei din Serbia, aleg si Craciunul si Revelionul pe rit vechi, la inceputul lui ianuarie. Cererea cea mai marea pentru perioada sarbatorilor a fost pe Valea Prahovei, in special pentru statiunile Poiana Brasov, Sinaia", a spus Adrian Voican.
Cel mai ieftin pachet cumparat pentru Craciun a fost de 281 lei/persoana pentru un sejur de trei nopti la Durau, iar cele mai scumpe au trecut de 3.500 lei/persoana de sejur la hotelurile din Poiana Brasov.
"Pe litoralul romanesc am avut pachete de la 451 lei/persoana/sejur 2 nopti, dar si oferte de last minute, la 1.941 lei/persoana/sejur 3 nopti cu upgrade gratuit la apartament, in Mamaia. Pentru Revelion, peste 90% din locuri sunt deja rezervate, inclusiv pe litoral. Noi am lansat ofertele pentru Craciun si Revelion inca de pe data de 1 august 2013, cand am oferit reduceri de pana la 50%", a spus Adrian Voican.
Valoarea medie a unui pachet cumparat de un... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 10:45