In timp ce o parte dintre romani merg in vacante de Paste in strainatate atrasi de semnificatia religioasa a unor destinatii precum Roma, Atena sau Ierusalim, altii aleg mersul la cumparaturi si distractia in cluburile din Dubai sau Amsterdam.
Roma este una dintre cele mai populare destinatii de Paste pentru romani, din mai multe motive: turistii pot vizita atat celebrele biserici catolice, dar si foarte multe lacasuri de cult ortodoxe, arata un studiu portatului Vola.ro, remis Ziare.com.
In acelasi timp, in capitala Italiei traieste o importanta comunitate de romani, iar Pastele este momentul cel mai potrivit pentru reunirea familiilor.
Un city break de Paste la Roma porneste de la 337 euro de persoana si include bilet de avion, 3 nopti de cazare cu mic dejun si asigurare medicala.
Veste extraordinara: Vacantele in Romania si in afara s-ar putea ieftini masiv
Cat costa o vacanta in Grecia si Ierusalim
La randul sau, Atena are avantajul de a fi o destinatie dintr-o ...citeste mai departe despre "Vacantele de Paste, mai scumpe si cu 170% - Care sunt cele mai populare destinatii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 15:11
Zeci de mii de turisti asteptati sa petreaca minivacanta de Paste si 1 Mai pe litoralul romanesc, preturile variind pentru o persoana de la 50 de lei pe noapte, la un hotel de doua stele, la peste 400 de lei pe noapte la o unitate de patru stele din statiunea Mamaia, preturile fiind mai mici la unitatile din sudul litoralului.
Reprezentanti ai Asociatiei Litoral - Delta Dunarii (ALDD) au declarat luni ca tarifele practicate sunt aproximativ la fel ca cele din 2013.
Potrivit ALDD, pentru minivacanta de Paste, in statiunea Mamaia, un turist trebuie sa plateasca 50 de lei pe noapte, fara mic dejun, la un hotel de doua stele, 88 de lei la o unitate de doua stele - cu mic dejun inclus si pentru minimum doua nopti, cel mai mare pret (448 de lei pe noapte) fiind la un hotel de patru stele - cu mic dejun, pranz, cina, gustari,acces SPA (piscina, sauna, jacuzzi, fitness, dus emotional, dus cervical, tratamente de infrumusetare si masaj), precum si excursie la cetatile Enisala si Histria, divertisment si animatie pentru copii.
In statiunea Eforie, preturile variaza de la 60 de lei pe noapte de persoana la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, cel putin doua nopti de cazare, pana la 328 de lei la un hotel de patru stele, cu cina in doua zile si pranz festiv in prima zi de Paste, intampinare cu pasca, cozonac si oua rosii dupa slujba de inviere, acces gratuit la piscina interioara, fitness, sauna si jacuzzi.
In statiunea Venus, la un hotel de trei stele turistul... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 16:58
Zilele acestea, de 1 Mai si Paste, mass-media face la greu comparatii intre Romania si vecinii sai din punct de vedere turistic, accentuand pe Bulgaria si Ungaria. Si intr-un fel au dreptate: chiar daca majoritatea romanilor isi petrec sarbatorile in tara, vecinii sunt de ani de zile din ce in ce mai agresivi pe partea promovarii turistice.
Bulgarii ne atrag turistii pe litoralul lor, in special de Paste, iar Ungaria fascineaza romanii prin serviciile excelente de spa si welness si prin fermecatoarea ei capitala, Budapesta.
Alti romani aleg litoralurile mai mediteraneene din Grecia, Turcia, Spania, Croatia, Muntenegru, Cipru, Malta etc. Ei bine, la acest capitol chiar nu ne putem compara, tarile europene de la sud au alta clima, au palmieri, au traditie turistica, cel putin din punct de vedere al turismului de litoral. Specialistii Consiliului Mondial al Turismului si al Calatoriilor, precum si cei ai Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) au spus, dupa ce au cercetat potentialul turistic al Romaniei: uitati de munte si de mare daca doriti sa va promovati pe plan extern!
Acestia, specialisti internationali si de incredere, ne-au recomandat sa ne concentram pe turismul balnear si de refacere, pe cel ecologic, cultural, rural, pe promovarea oraselor turistice si pe turismul de evenimente (M.I.C.E.).
Secretul bulgarilor
Problema este ca peste jumatate din capacitatea de cazare, cea care ne asigura turismul de masa, o avem la munte si la mare. Tot asa au si... mai mult
Duminica, 05 Mai 2013, ora 09:36
Peste 40.000 de turisti sunt asteptati pe Litoral in minivacanta de 1 Mai si de Paste, cu peste 33% mai multi fata de anul trecut, cand, de 1 mai, pe Litoral au fost 30.000 de turisti, a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii.
"Pentru aceasta minivacanta estimam 40.000 de turisti pe Litoral, fata de 30.000 anul trecut, cand operatorii din turism estimasera 25.000 de turisti. Cel mai mare grad de ocupare este in Mamaia, 80-90%, si in Vama Veche, dar aici este greu de dat o cifra", a spus Corina Martin pentru Agerpres.
Pentru Delta este preconizata o crestere cu 20% a numarului de turisti, in conditiile in care anul trecut au fost 2.500 de rezervari.
Tarifele practicate pentru minivacanta de 1 Mai si Paste in nordul litoralului pornesc de la 60 lei de persoana pentru o noapte la hotelurile de 3 stele, de la 100 lei la hotelurile de 4 stele si de la 229 lei la hotelurile de 5 stele, in timp ce in zona de centru si sud a litoralului tarifele sunt cu 30 - 50% mai mici, potrivit ALDD.
Pachetele speciale pot sa cuprinda strict servicii de cazare sau pot ajunge sa aiba incluse mesele traditionale - barbeque organizat de hotel, 'vanatoare' de oua, intampinarea turistilor cu pasca si vin rosu in noaptea de Inviere, asigurarea transportului la slujba de Inviere, servicii de relaxare, balneo si spa. mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:15
Zilele libere de 1 Mai si de Paste ofera veritabile vacante, de o saptamana sau chiar de zece zile. Patronii din turism se asteapta sa aiba profituri mai mari anul acesta, gratie acestei conjuncturi.
Vacanta de sase zile acordata de Guvern bugetarilor, in perioada 1-6 mai, a fost transformata de multi dintre ei intr-un veritabil concediu. Adaugand doua zile de concediu de odihna (29 si 30 aprilie), Pastele "muncitoresc" - combinat cu sarbatoarea de 1 Mai - le ofera angajatilor statului o vacanta de zece zile.
O veste buna pentru agentiile de turism si patronatele hoteliere, care spun ca anul acesta s-a inregistrat o cerere cu 20-30% mai mare pentru pachetele turistice de 1 Mai si Paste.
Turismul romanesc, marele castigator
Aproximativ 100.000 de romani au ales sa plece in vacante in tara, cei mai multi dintre ei pe litoral si in statiunile montane. Numarul celor care petrec peste hotare cele doua sarbatori a fost estimat la cel mult 40.000.
"Majoritatea romanilor prefera sa petreaca sarbatorile in tara. Daca in Germania, in jur de 72% din oameni pleaca din tara de Paste, in Romania, doar 6% din oameni merg in strainatate", spune Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, care a observat aceeasi tendinta de crestere in vanzarile de pachete turistice pentru aceasta perioada.
Peste 40.000 de romani sunt asteptati pe Litoralul romanesc pentru vacanta de 1 Mai si Paste, cu 20% mai multi decat in anii anteriori, spun patronatele din turism.... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 15:32
Romania nu exploateaza suficient potentialul turistic al sarbatorilor Pascale, foarte putin turisti straini fiind informati si captati sa participe la ritualurile crestine romanesti, potrivit reprezentatilor Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
"Fie ca vorbim de un public strain cu inclinatii religioase, fie ca tintim doar o curiozitatea culturala fireasca, complexul celebrarilor din preajma Sfintelor Pasti poate sa constituie o atractie turistica majora in aceasta perioada, cu conditia sa imbracam totul intr-o oferta a turismului de substanta asa cum fac si alte tari cu obiectivele sau festivalurile lor religioase importante. Daca adaugam la sacralitatea momentului bucataria traditionala de Paste sau obiceiurile romanesti stravechi, precum incondeierea oului, avem un tablou extrem de atractiv din punct de vedere turistic", a sustine presedintele FPTS, Dan Matei Agathon.
Agathon a adaugat ca procesiunile religioase din Vinerea Mare sau spectacolul sacru al luarii luminii din noaptea de Inviere sunt momente care pot fascina si atrage turistii straini. "In afara de a promova litoralul, muntii sau traditiile satului romanesc, Romania trebuie sa-si adauge la brandul de tara suita de evenimente religioase care dau Sarbatorilor Pascale, dar si altor momente sacre din calendar, o dimensiune unica si captivanta", a conchis Agathon. mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 13:59
Majoritatea turistilor straini asteptati de Pasti in statiunile bulgare, respectiv 60%, sunt romani, potrivit statisticilor realizate de hotelieri, relateaza site-ul Novinite.com.
Uniunea hotelierilor din statiunea Sunny Beach de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre a anuntat ca primii turisti straini sunt asteptati sa ajunga la sfarsitul acestei saptamani. Rezervarile in aceasta statiune sunt facute pentru sejururi cuprinse intre trei si sase zile.
Cei mai multi turisti straini sunt romani, acestia fiind urmati de sarbi si macedoneni.
Hotelierii din statiunea Nisipurile de Aur au anuntat o crestere a vanzarilor in randul bulgarilor in ultimele cateva zile, adaugand ca trendul ascendent se datoreaza pretului mai mic si conditiilor mai bune din statiunile locale comparativ cu cele din Romania.
Sunt asteptati si turisti greci in perioada sarbatorilor de primavara, dar ei vor vizita in special statiunile de spa ca Velingrad si Sandanski.
Turisti straini se pregatesc sa viziteze si Veliko Tarnovo si Gabrovo, din partea central-nordica a tarii, cel mai mare grup fiind reprezentat tot de romani. mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 14:44
"Singura diferenta dintre litoralul bulgaresc si cel romanesc este ca, la noi, peste 90% dintre turisti sunt romani, iar in Bulgaria peste 80% sunt straini", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, intr-un interviu acordat Bloombiz. El considera ca turistii care vin in Bulgaria viziteaza si Romania si viceversa. "Pana la urma, cele doua tari pot coopera foarte bine" , a completat Badulescu.Numarul somerilor creste, salariile scad, cat de afectat este turismul intern? Cum s-au pregatit operatorii pentru a preintampina pierderile?
Turismul intern a fost afectat, nu putem nega acest lucru intrucat criza a afectat toate sectoarele economice.
Din fericire, a fost mai putin afectat decat turismul extern si, desi incasarile au fost ceva mai mici, numarul de turisti nu a scazut foarte mult.
Anul trecut, potrivit INS, numarul turistilor romani care au calatorit in Romania a scazut cu aproximativ 13% fata de 2008, in contextul in care numarul turistilor romani care pleaca in strainatate a scazut intre 20-25% fata de 2008.
In 2009, turismul romanesc a mers ceva mai bine pentru ca au fost programe speciale.
Anul trecut, ANAT a initiat programul “Inscrieri timpurii”, care a contat foarte mult.
Cine isi facea rezervari intre 1 februarie -31 martie beneficia de reduceri de pana la 30%. Anul trecut s-au inscris foarte multe hoteluri de pe litoral.
In acest an, programul inca se deruleaza pana pe 31 martie si s-au... mai mult
Vineri, 12 Martie 2010, ora 23:28
Incasarile operatorilor hotelieri de pe litoral in perioada Pastelui au fost de cateva milioane de euro, in timp ce turistii aflati in Bucovina cu ocazia sarbatorilor pascale au cheltuit aproximativ patru milioane de euro, a declarat, marti, ministrul Turismului, Elena Udrea.
"Pe litoral au venit de Paste circa 10.000 de turisti, care au cheltuit, din estimarile operatorilor hotelieri, cateva milioane de euro, in timp ce in Bucovina au ajuns aproximativ 25.000 de turisti, care au cheltuit circa patru milioane de euro", a afirmat Udrea, potrivit Mediafax
Ea a adaugat ca turismul pentru concerte, cum s-a intamplat de Paste pe Litoral, unde au cantat Goran Bregovic si Gheorghe Zamfir, poate aduce turisti straini din tarile invecinate.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza ca aproximativ 70.000 de romani au petrecut vacanta de Paste in statiunile din tara, cu 10% mai multi fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce 25.000 au calatorit in strainatate, nivel similar celui de anul trecut.
Principalele destinatii au fost Valea Prahovei si zona Bran Moeciu (peste 35.000 de turisti), litoralul Marii Negre (peste 10.000 de persoane - la evenimentele de pe litoral au fost in total peste 20.000 de participanti), acestea fiind urmate de Bucovina (peste 8.000 de romani), potrivit ANAT.
In Bucovina, gradul de ocupare al unitatilor de cazare a fost de peste 90%. mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 10:26