Statiunile de pe litoral sunt la capacitate maxima, iar hotelurile sunt pline la acest sfarsit de saptamana, peste 200.000 de turisti aflandu-se, in acest moment, la tarmul Marii Negre, sustine presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin.
"Este un weekend plin. Suntem din nou la capacitate maxima, exact asa cum estimam si cum asteptam. Suntem in varful de sezon, de aici incolo totul va merge in plin, cel putin pana spre finalul lunii august. Stam bine pe tot litoralul, toate hotelurile sunt pline", a declarat Corina Martin, duminica, pentru Mediafax.
Ea a afirmat ca sunt peste 200.000 de turisti pe litoral la sfarsitul acestei saptamani.
"Daca avem oficial 120.000 de locuri de cazare, neoficial sunt mult mai multe, in plus sunt si copiii si turisti cazati multi la particulari. Estimam ca sunt ...citeste mai departe despre "Turismul pe litoral duduie: Statiunile sunt la capacitate maxima, cu peste 200.000 de turisti" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 August 2015, ora 16:08
Numarul turistilor care se pot caza pe litoral, in structuri clasificate sau la negru, nu poate depasi 150.000, sustin patronatele din turism, care dezmint astfel informatiile vehiculate in media, potrivit carora in weekend-ul trecut au fost in statiunile de la malul marii circa 250.000 de turisti.
In baza de date a Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) sunt intregistrate un numar de 101.610 locuri de cazare pe litoral, incluzanduale si pe cele din orasul Constanta. In plus, reprezentantii autoritatii au notificat, anul trecut, peste 850 de structuri de cazare neclasificate din judetul Constanta, care se promovau in mediul online.
"De asemenea, se afla in curs de clasificare, cu documentatie depusa la ANT, un numar de 114 structuri de cazare in judetul Constanta", a declarat agentiei MEDIAFAX Razvan Filipescu, presedintele ANT.
Pe litoral sunt mai putin de 97.500 de locuri clasificate in statiuni si putin peste 4.000 in Constanta, conform site-ului ANT, spune Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). In aceste locuri, a adaugat el, sunt incluse si campinguri, vile si locuri in alte localitati din judet, care nu au legatura cu litoralul.
"Verificand site-urile de promovare semilegale/ilegale, am ajuns la concluzia ca mai sunt inca aproximativ 800 de locatii neclasificate. Daca acestea au zece camere, inseamna inca 16.000 de locuri. Cu bunavointa, putem aproxima 120.000 de locuri de cazare pe tot litoralul. Pe... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:10
Cei peste 90.000 de turisti prezenti in statiunile de pe litoral cheltuiesc zilnic pe mancare mai mult de 1,5 milioane de euro, in conditiile in care fiecare persoana aloca in medie 75 lei pe zi pentru alimente, care sunt cu 20-40% mai scumpe in magazinele din statiuni fata de cele din restul tarii.
"In fiecare zi din sapamana, cu exceptia weekend-urilor, cand hotelurile sunt si mai pline, pe litoralul romanesc sunt aproximativ 90.000 turisti. Din studiile noastre, fiecare turist aloca in medie, pe mancare, aproximativ 75 de lei pe zi, ceea ce inseamna o suma totala de 6,7 milioane de lei, adica peste 1,5 milioane de euro pe zi. Suma de 75 de lei include atat mancarea de la terase si restaurante, cat si alimentele cumparate din magazine", a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Raducan spune ca sumele cheltuite pe mancare difera in functie de bugetul turistilor, dar si in functie de statiune. Astfel, in sud, unde turistii nu dispun de foarte multi bani, preturile sunt mai mici, iar acestia pot manca si cu 50 de lei pe zi.
"In statiunile din sud, micul dejun costa 10 lei pe zi (iaurt, gogosi, placinte), pranzul poate fi cumparat cu 15 lei - meniu fix la terase pe plaja, care cuprinde doua feluri principale si paine, iar cina costa 25 de lei la restaurante si terase (friptura, salata, o bere sau vin la carafa", potrivit datelor dintr-un studiu al federatiei.
La restaurantele de tip... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 16:25
Numarul celor care s-au cazat in acest weekend in structurile de cazare oficiale s-a ridicat la 120.000 de turisti, fiind cel mai aglomerat sfarsit de saptamana al actualului sezon estival.
Cei care au ales litoralul ca destinatie de vacanta, dar si localnicii au avut parte de numeroase evenimente. Presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Corina Martin, a declarat pentru Mediafax ca in statiunea Mamaia nu se mai gaseste niciun loc de cazare, iar in sudul litoralului gradul de ocupare depaseste 90 la suta, ea adaugand ca turistilor care au ales structuri de cazare oficiale li se adauga alte cateva mii care s-au cazat la rude sau la localnici.
"Estimam ca in acest weekend am avut pe litoralul romanesc peste 120.000 de turisti. Evident acestora li se adauga turistii care stau la rude, la localnici, in apartamente sau in structuri de cazare care nu sunt inca autorizate. A fost cel mai plin weekend de pana acum. In Mamaia si Mamaia Nord - Navodari am avut 100% grad de ocupare si estimez un 90 - 92,93 la suta in sudul litoralului. De acum, in mod cert ne asteapta weekend-uri la fel de pline, dar si in timpul saptamanii inregistram un grad de ocupare foarte mare. Mamaia va ramane in suta la suta grad de ocupare pana la finalul lunii august", a afirmat Corina Martin.
Circa 30.000 de turisti doar in Mamaia
Ea a mentionat ca estimeaza ca in Mamaia s-au aflat la sfarsitul acestei saptamani aproximativ 30.000 de turisti. "In Mamaia au fost peste 25.000 de turisti... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 12:45
Aproximativ 95.000 de turisti au fost inregistrati oficial in statiunile litoralului romanesc la sfarsitul saptamanii trecute, numar record in acest sezon estival.
Presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii (ALDD), Corina Martin, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca statiunea Mamaia a fost ocupata integral weekend-ul trecut, in celelalte statiuni din sudul litoralului gradul de ocupare fiind de 80-85%.
"Tocmai am incheiat cel mai plin, cel mai aglomerat weekend de pe litoralul romanesc, din acest sezon 2014. Un weekend plin, care s-a lasat mai mult asteptat, pentru ca vremea nu a fost prielnica pentru vacantele pe litoral. (...) S-au terminat examenele in sistemul de invatamant, a inceput vacanta mare, iar vremea pe litoral se anunta foarte frumoasa. Incepem de-abia de acum sa spunem ca a venit vacanta mare", a afirmat reprezentanta ALDD.
Aceasta a mentionat ca vremea nefavorabila este singura cauza a numarului scazut de turisti aflati pana in prezent pe litoral, numar mai mic comparativ cu cel din aceeasi perioada a sezonului estival trecut.
Conform Corinei Martin, exista hoteluri in statiunile din sudul litoralului cu un grad de ocupare mai mare, de circa 90%, fiind vorba de unitati care le ofera turistilor un nivel de confort ridicat, cu servicii de buna calitate.
Pe litoralul romanesc este in crestere si numarul turistilor straini, printre care cei din Republica Moldova, Israel si Polonia. Turistii israelieni opteaza in special pentru... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 15:59
Operatorii economici care au in administrare plaje pe litoralul romanesc sunt obligati sa puna 30% din suprafata la dispozitia turistilor care nu vor sa inchirieze sezlonguri, spune Marius Dunca, presedintele ANPC.
"Trebuie sa inteleaga si operatorii economici care au plaje in administrare ca trebuie sa respecte legea. 30% din toata suprafata trebuie sa asigure pentru turistii care vin si vor sa faca plaja pe prosop sau pe cearceaf", a declarat acesta, joi, la Digi24, precizand ca suprafata respectiva trebuie sa aiba "deschidere si la mare, si spre uscat".
De asemenea, turistii au si alte drepturi pe care operatorii economici de pe litoral trebuie sa le respecte, lucru care nu se prea intampla, dupa cum reiese din controalele efectuate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului ...citeste mai departe despre "Ce drepturi au turistii pe litoral" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 14:59
Romanii sunt pe locul doi in topul turistilor pe litoralul bulgaresc, dupa Germania, dar inaintea Rusiei.
Pentru Rusia, rezervarile au stagnat, in special in perioada de early booking. Turistii rusi s-au concentrat pe hoteluri ieftine, de 2, 3 sau 4 stele, care nu se numara printre preferintele romanilor.
Datorita introducerii litoralului bulgaresc in oferta a doi mari touroperatori rusi - Coral Travel si Pegas Touristik, asteptarile de la inceputul anului indicau o crestere mult mai mare fata de anul precedent, de 40-50%, insa starea economica a Rusiei declansata de situatia geopolitica din regiune si ulterior de devalorizarea rublei a ponderat evolutia, se arata intr-un comunicat al agentiei de turism Travel Planner.
In 2013, litoralul bulgaresc a primit circa 340.000 de turisti romani si 225.000 de turisti din Rusia.
"Desi a fost un an provocator si dificil pentru litoralul bulgaresc, romanii profita in continuare de ofertele speciale oferite de hotelierii din tara vecina. Subliniez ca majoritatea covarsitoare a turistilor romani aleg hotelurile cu servicii all inclusive. Destinatia Bulgaria a scazut usor fata de anul precedent, iar unul dintre motive ar fi ca anumite categorii de romani nu mai aleg servicii all inclusive, dar care sunt in continuare in topul preferintelor familiilor cu copii. La ora actuala, pentru Bulgaria, un roman plateste in medie, pentru un sejur, 300 de euro", a precizat Sebastian Constantinescu, director general al agentiei Travel... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 15:39
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a lansat ideea de brand "Litoralul Verde", o marca prin care agentiile ANAT doresc sa sustina statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche.
"Litoralul Verde s-a nascut din dorinta agentiilor de turism de a sustine aceste statiuni sub un singur nume, un nume care induce turistilor ceea ne dorim noi pentru aceasta zona, si anume sa ramana cat mai verde, sa aiba cat mai multe parcuri, zone de promenada, locuri de joaca pentru copii, plaje linistite, muzica ambientala, siguranta si confort pentru turisti, urbanism de calitate, constructii simple si elegante, specific arhitectural, agrement de calitate, intr-un cuvant, un ambient de statiuni turistice sustenabile. Ne-am dori ca initiativa Litoralul Verde sa devina un brand, ne-am dori ca acest nume sa ne inspire pe toti, operatori privati din turism, autoritati centrale si locale, spre a construi impreuna o destinatie si un nou brand al litoralului, care sa poata concura cu cel al statiunii Mamaia", spune Lucia Nora Morariu, presedinte al ANAT.
Zona statiunilor Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche atrage anual circa 70% din turistii care viziteaza statiunile de la malul marii prin agentii de turism, se arata intr-un comunicat al ANAT.
Ca pozitionare, statiunile atrag familiile cu copii, cu accent pe... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 13:22
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii trag un semnal de alarm sa se inceteze constructiile pe litoral, in aceasta perioada, argumentand ca turistii nu merg la malul marii, de 1 mai, "sa viziteze santierele patriei".
"Mini-vacanta de 1 Mai gaseste litoralul romanesc in aceeasi faza a santierelor patriei ca in fiecare an. Daca cineva crede ca turistii romani mai au chef sa se relaxeze printre schele si muncitori, se insala amarnic si nu este atent la faptul ca exista si alternativa altor destinatii de litoral in afara de cel romanesc", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de FPTR, semnat de presedintele Federatiei, Dan Matei Agathon.
Veste buna pentru cei care merg la mare de 1 mai - ce masura au luat autoritatile
Acesta ii sfatuieste pe cei implicatii in constructiile de pe litoralul romanesc "fie sa le incheie rapid, fie sa amane lucrarile de amenajare pentru sezonul ...citeste mai departe despre "Patronatele avertizeaza: Litoralul romanesc este inspirat din opera Mesterului Manole" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 16:53