Turismul bulgaresc ar putea primi un nou impuls din vara acestui an. Starea de nesiguranta care a alungat turistii occidentali din Turcia ar putea avea efecte benefice asupra turismului din Bulgaria.
Conform agentiei de presa Novinite, operatorul britanic Thomas Cook, axat pana acum mai mult pe vacante in Turcia si Grecia, se asteapta sa aduca 50.000 de turisti pe litoralul Bulgariei.
Mai multe curse aeriene noi ar urma sa asigure legaturi intre aeroporturile din Varna si Burgas si orase europene precum Frankfurt, Rostock, Koln, Hanovra, Leipzig, Dusseldorf, Hamburg, Nuremberg, Paderborn, Stuttgart si Berlin a anuntat si portalul grecesc Tornos News.
O revista de turism din Germania a inceput deja sa promoveze Bulgaria, laudand profesionalismul hotelierilor, in vreme ce reprezentantii Thomas Cook descriu tara de la sud de Dunare ca o destinatie exceptionala pentru tineri si cuplurile casatorite.
Agentia Thomas Cook a incheiat deja parteneriate cu operatorii aerieni Sun Express (Germania) si Air Via (Bulgaria) pentru efectuarea curselor suplimentare intre Varna, Burgas si aeroporturile germane.
In urma cu o luna, un atentat terorist derulat la Istanbul a facut opt victime in randul turistilor nemti care vizitau orasul de pe malul Bosforului.
A fost a doua lovitura dramatica incasata de industria de turism din Turcia, dupa ce, din decembrie 2015, in urma tensiunilor inregistrate intre Ankara si Moscova, agentiilor de turism din Rusia li s-a interzis sa mai... mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 17:32
Romanii conduc topul turistilor care au ales Bulgaria ca destinatie de vacanta, in luna mai, se arata intr-un comunicat al touroperatorului Travel Planner.
Potrivit Institutului de Statistica al Bulgariei, in luna mai, prima luna de sezon estival, au sosit in Bulgaria 66.911 turisti romani, marea majoritate alegand, litoralul. Romanii sunt urmati de turisti din Grecia (40.360), Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (28.170), Federatia Rusa (25.593), Serbia (20.804), Germania (14.702), Turcia (13.887), Marea Britanie (10.714), Ucraina (7.731), SUA (5.543), Israel (5.289), Austria (3.819) si Franta (3.287).
"Cererea turistica de pe piata romaneasca a scazut usor pentru aceasta perioada, pe partea de turism extern. Motivul este simplu: romanii au apelat mult mai mult la rezervarile in sistem early booking, in special in perioada ianuarie - martie, care a inregistrat o crestere de 35-40% a cererii fata de anul 2012 pentru destinatia Bulgaria.
Si mai multe oferte promotionale pentru romani
Tinand cont ca romanii au o forta de cumparare inca scazuta din cauza crizei, iar o parte dintre ei au preferat regimul early booking si cauta in continuare oferte promotionale, cererea in aceasta perioada este mai scazuta.
In consecinta, hotelierii bulgari au introdus noi oferte promotionale pentru tot sezonul, pentru a impulsiona circulatia turistica dinspre Romania", spune Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.
Oficialii bulgari estimeaza ca in 2013... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 17:10
Peste 7.500 de turisti vor ajunge in vara anului 2013 pe litoralul romanesc, cu 1.100 mai multi comparativ cu anul trecut, Karpaten Turism, reprezentantul in Romania al concernului Thomas Cook - Neckermann.
Dintre cei peste 7.500 de turisti care vor veni in aceasta vara pe litoralul romanesc prin Neckermann, majoritatea sunt din Germania, dar si din Polonia, Cehia si Ungaria, conform sursei citate.
Turistii straini care vin pe litoral prefera hotelurile de patru stele, in special pe cele care ofera servicii all inclusive.
Neckermann a semnat pentru 2013 contracte cu 11 hoteluri, iar pana in prezent s-au vandut deja aproximativ 3.000 locuri, inregistrand o crestere de 46,3% fata de perioada similara a anului 2012.
Thomas Cook, unul dintre cele mai mari grupuri de turism din lume, a reinceput din 2012 sa aduca turisti straini in Romania, prin intermediul brandului Neckermann, dupa ce in anul 2006 s-a retras de pe piata romaneasca. In 2013, Romania este prezenta in cataloagele sale, este mentionat in comunicat. mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 18:20
Romania este o pata neagra pentru turistii germani si are o imagine care sufera masiv, iar acesta este unul dintre motivele pentru care TUI aduce anual pe litoralul romanesc sub 1.000 de turisti, iar in Bulgaria 250.000, a declarat joi Dragos Anastasiu, reprezentantul TUI in Romania.
"Turistii germani fie nu vad Romania, nu stiu absolut nimic despre Romania, este o gaura, o pata neagra. N-au auzit nimic, nici de bine, nici de rau. Sunt insa destul de multi care asociaza Romania cu lucrurile care s-au intamplat in ultimii 20 de ani, incepand de la omorarea unui presedinte in ziua de Craciun, mineriade, val de azilanti si tot felul de furaciosi la banci...", a spus Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, care reprezinta din toamna anului 2010 interesele concernului TUI in Romania.
El crede ca turistii care vin in Romania sunt incantati, pentru ca asteptarile lor sunt minime.
"Realitatea noastra, asa cum este ea, fara autostrazi, fara spatii verzi, cu caini vagabonzi si asa mai departe, oricum este mai buna decat perceptia", a afirmat Anastasiu.
Imaginea Romaniei sufera masiv
Acesta a adaugat ca imaginea Romaniei in strainatate "sufera masiv", dar stie ca lucrurile sunt pregatite la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru ca proiectele de promovare sa inceapa in 2013, spre mijlocul anului, si sa fie la "turatie maxima" in 2014.
"Masurile luate pe partea de promovare, la nivel local, nu le stiu. Stiu ca au fost fondurile europene absorbite... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 16:45
Turistii germani nu sunt adeptii luxului, in ciuda faptului ca Germania este cea mai performanta tara europeana. Ei prefera preturile medii atunci cand calatoresc in strainatate, spre deosebire de britanici sau rusi.
Numarul germanilor care se cazeaza in hoteluri de lux a scazut semnificativ de la inceputul crizei, iar in prezent ajunge la 13%, potrivit CPP-Luxury.
In schimb, turistii rusi prefera in special cazarea de lux, 26% dintre acestia optand pentru hoteluri de cinci stele, atunci cand ies in afara tarii. 22% dintre britanici aleg hotelurile de cinci stele.
Mai mult, cererea a crescut in cazul hotelurilor de patru si cinci stele, cu 4%, respectiv cu 2%, potrivit unui studiu efectuat de ITB Berlin si IPK International.
In schimb, cazarea standard la hoteluri, la preturi accesibile clasei de mijloc, a stagnat in randul europenilor.
Hotelurile raman insa cea mai populara modalitate de cazare. Numarul turistilor europeni care stau la hotel a crescut de la 52%, in 2007, la 57% in prezent. Astfel, aproape jumatate din cele 413 milioane de excursii in afara tarii, includ acest tip de cazare. Germanii sunt aproape de media europeana, 58% din turisti alegand hotelurile, dupa britanici (60%) si rusi (66%), potrivit unui studiu efectuat de ITB Berlin si IPK International.
In ceea ce-i priveste pe polonezi si danezi, cazarea peste noapte la hoteluri nu este atat de populara, 44%, respectiv 45% dintre acestia alegand unitatile hoteliere.
Ce prefera turistii... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 12:14
Thomas Cook Neckermann revine dupa sase ani in Romania si incheie contracte cu mai multe hoteluri de pe litoral in sistemul all inclusive, solicitat de turistii germani, printre acestea numarandu-se unitati detinute de oamenii de afaceri Josef Goschy si George Copos.
Astfel, Thomas Cook Neckermann a semnat contracte all inclusive pentru cate 50 de camere din hotelurile Amiral si Comandor din Mamaia, detinute de Josef Goschy, proprietarul lantului Unita Turism, si pentru 30 de camere din hotelul Europa (Eforie Nord), aflat in proprietatea omului de afaceri George Copos.
De asemenea, a fost incheiat un contract de servicii all inclusive si cu hotelul de cinci stele Saturn din statiunea cu acelasi nume, administrat de Linica Stan, directorul general al THR Marea Neagra, firma care administreaza hotelurile de pe litoral ale SIF Transilvania.
Servicii all inclusive pentru turistii germani, de la 1 iunie
"Aceste hoteluri vor oferi servicii all inclusive pentru turistii germani incepand cu 1 iunie. Preturile vor fi de 38-43 de euro pe noapte locul in camera dubla, pentru ca fiind o piata noua pentru Neckermann trebuie sa intram cu preturi mici. Neamtul se uita la preturi si tine cont de ele", a declarat agentiei MEDIAFAX Gheorghe Marginean, directorul si proprietarul agentiei Karpaten Turism, care reprezinta in Romania concernul Thomas Cook Neckermann.
El estimeaza ca in acest an vor veni in Romania prin Thomas Cook aproximativ 5.000 de turisti germani, dintre care... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 13:29
Hotelierii de pe litoral nu isi doresc turisti straini pentru ca acestia nu sunt dispusi sa accepte tarifele pe care le platesc turistii romani, cerand preturi cu 30-50% mai mici, dar in schimb le fac "probleme" solicitand servicii de calitate si angajati care sa vorbeasca limbi straine.
"Noi, si vorbesc despre hotelierii de pe litoral in general, daca am practica preturile din Bulgaria sau Grecia, am da faliment. Daca vorbim doar de litoralul bulgaresc, preturile lor sunt cu 20-25% mai mici decat la noi", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) si proprietarul mai multor hoteluri de pe litoral, care cumuleaza aproape 1.500 de camere.
El sustine ca hotelierii romani de pe litoral nu pot scadea tarifele la nivelul celor din Bulgaria, unde TVA este 9% (fata de 24% in Romania), iar taxele si impozitele sunt mul mai mici si mult mai putine.
Murad spune ca turistii straini care au de ales intre Bulgaria si Romania prefera prima destinatie, tinand cont de pretul mai mic.
"Romanii cheltuiesc aproape dublu decat turistii straini, astfel ca hotelierii castiga de doua ori mai mult de la romani decat de la straini. Nemtii care vin in Romania sunt de varsta a treia, in general, si sunt foarte calculati, pentru ca traiesc din pensie", a adaugat presedintele FPTR.
Imaginea proasta pe care o are Romania in strainatate face turoperatorii straini sa ceara tarife cat mai mici
"Ne pun pe frunte un tarif de piata cazuta si... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 13:27
Turistii germani prefera litoralul romanesc, circuitele sau tratamentele SPA, a declarat Toni Messerschmidt, proprietarul tour-operatorului german Messerschmidt Reisen.
"Germanii prefera litoralul, dar si circuitele si hotelurile cu spa din Baile Felix, Eforie Nord, Neptun si Mangalia. Anul trecut am adus 1.279 turisti germani pe litoral si anul acesta avem deja cu 20% mai multe vacante contractate", a spus omul de afaceri german pentru Agerpres.
Acesta a subliniat ca merge foarte bine programul Inscrieri timpurii, care vine cu oferte speciale de genul 7 nopti de cazare pentru cinci platite.
Pentru a face vacanta cat mai placuta, pachetul oferit turistilor germani cuprinde si excursii in Delta, o zi in Bucuresti, doua zile pe Valea Prahovei sau un tur al litoralului.
Romania participa, in perioada 7-11 martie, cu un stand amenajat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, la a 46-a editie a Targului International de Turism de la Berlin, care reuneste tour-operatori, companii aeriene, companii hoteliere din intreaga lume.
ITB Berlin este cel mai mare targ de turism din lume, ce reuneste anual peste 110.000 de vizitatori de specialitate, din care mai mult de 30% din strainatate.
Timp de cinci zile, peste 11.000 de companii, din 180 de tari, isi prezinta oferta de produse si servicii, pe durata targului fiind programate circa 190 de conferinte de presa.
Anual, in cadrul ITB au fost incheiate contracte de peste sase milioane euro.... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 15:27
Turistii germani care vin in vacante in Romania se intorc cu mare parte din bani necheltuiti, pentru ca infrastructura de agrement lipseste, iar hotelierii nu au programe interactive care sa-i tina pe clienti in restaurante, a declarat Toni Messerschmidt, proprietarul unei agentii germane.
"Hotelierii nu stiu sa-i faca pe turistii germani sa cheltuiasca banii in Romania. Un turist german vine cu cel putin 500 de euro la el, bani de buzunar, dar suma medie de bani disponibila pentru a fi cheltuita in vacanta este de 2-3.000 de euro", a declarat pentru Messerschmidt, care a emigrat din Romania in anii '80 si a fondat agentia de turism Messerschmidt Reisen.
Messerschmidt spune ca germanii se intorc cu banii din vacanta pe care o petrec in Romania si ca, in medie, cheltuiesc 3-400 de euro, aproape toti pe mancare si bautura.
"Nu exista hoteluri in Romania care sa aiba animatie, iar barurile nu fac programe speciale, interactive. In Spania, de exemplu, hotelurile au animatori care fac turistul sa ramana in bar si sa consume. Acolo se organizeaza in fiecare seara ceva in restaurant - se joaca bingo, se organizeaza seri de dans si tot felul de alte programe".
"In Romania nu exista nici macar suveniruri cu specific national, si nu sunt nici programe de agrement. Nu exista barci sau vaporase pentru croaziere pe mare, intre statiuni, cum au bulgarii, ci doar jetski- uri, periculoase pentru multi dintre turistii strainii, care nu mai sunt tineri", a spus el, prezent la... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 10:49