Primul tramvai turistic din Romania va fi repus, vineri, pe sine, in judetul Sibiu, dupa sapte ani in care doar publicul unor spectacole de teatru si de moda a avut ocazia sa se plimbe cu acest mijloc de transport, a precizat primarul comunei Rasinari, Bogdan Bucur.
"Din 2011, tramvaiul nu a mai avut curse, decat in 2012, cand a fost piesa de teatru, sau anul trecut, cand s-a tinut o prezentare de moda in tramvai. Noi o sa folosim tramvaiul in scop turistic. Vrem sa facem niste curse sambata si duminica, pentru cei care ajung la Gradina Zoologica si la Muzeul ASTRA. Vor fi trei curse sambata si trei duminica", a anuntat primarul comunei Rasinari.
Tramvaiul va circula doar in weekend si numai daca va fi inchiriat pentru evenimente, de genul unor spectacole de teatru. Spectatorii de teatru au fost foarte incantati sa urmareasca, ani la rand, spectacolul "Un tramvai numit Popescu", chiar in...tramvai.
Pentru turistii care vor circula in weekend, pretul unui bilet este de 8 lei pentru o cursa dus-intors, iar pentru copii, 4 lei. Tramvaiul are 54 de locuri si este condus de un vatman (care in timpul saptamanii are alta ocupatie).
Tramvaiul leaga Sibiul de Rasinari din anii 1950 si este considerat un simbol al comunei. "Pentru Rasinari, a insemnat foarte mult si de asta vreau sa-l repun in functiune. Insemna comunicarea cu Sibiul, in anii 50, din jumate in jumate de ora sa ai mijloc de transport", a mentionat Bucur.
In drum spre Rasinari, tramvaiul traverseaza un... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 08:21
Lumea a ajuns un loc inspaimantator, in urma valului de atacuri teroriste declansate in ultimul an si jumatate, iar anumite tari au devenit tabu pentru milioane de turisti.
Farmecul Piramidelor de la Gizeh, al statiunilor de pe coasta tunisiana sau al celor turcesti plasate pe coastele Mediteranei si ale Egeei paleste in fata riscurilor la care sunt expusi calatorii care visau la o vacanta in Egipt, Tunisia sau Turcia, constata reporterii CNN Money.
Lovitura grea
Pentru egipteni, turismul este o industrie vitala, dar atentatele comise in Peninsula Sinai si prabusirea mai multor avioane, la fel ca si turbulentele politice in care s-a scufundat tara dupa revolutia din 2011, au pus pe fuga milioane de turisti.
In 2010, hotelurile din Egipt primeau vizita anuala a 14 milioane de turisti straini. Pana in 2015 insa, doar 9 milioane isi mai doreau sa ajunga in aceasta tara, conform datelor prelucrate de Organizatia Mondiala a Turismului din cadrul ONU.
Perspectiva se anunta si mai sumbra, estimarile date de Euromonitor International aratand o scadere cu 46% a numarului de vizitatori in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Guvernul egiptean va trebui sa redea increderea calatorilor si turistilor ca face tot ce se poate pentru a elimina terorismul si a asigura securitatea vizitorilor ajunsi in tara", afirma Nadejda Popova, reprezentant al Euromonitor International.
Luati la tinta
Tunisia se confrunta cu o scadere... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 14:00
Aproape 770.000 de romani au fost anul trecut in strainatate in vacante, in scadere cu 11%, declinul fiind cauzat de prelungirea crizei economice, care mentine redusa puterea de cumparare, de imaginea negativa a Greciei si de scumpirea vacantelor in Turcia, doua destinatii preferate pentru concedii.
"Scaderea de anul trecut are mai multe explicatii: disparitia de pe harta turistica a Tunisiei si Egiptului, din cauza tulburarilor politice, imaginea inca nerefacuta in 2012 a Greciei si majorarile de tarife in statiunile din Turcia, care au facut aceasta destinatiei mult mai greu accesibila pentru unii", a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Raducan, directorul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Afacerile infloresc
In schimb, numarul celor care au mers peste granite cu afaceri sau in interes de serviciu anul trecut a depasit 57.000, fata de putin peste 43.500 in anul 2011. Aproape 90% dintre romanii plecati in interes de business in strainatate au ajuns in diverse orase din Europa.
In jur de 99% din cei care merg in vacante externe ajung in destinatii din Europa, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS).
La scaderea numarului de romani in vacante in strainatate a contribuit si prelungirea crizei economice.
"Romanii nu mai au bani si de aceea raman in tara. Acesta este si motivul principal pentru care turismul intern a crescut atat de mult anul trecut. Multi au ales sa faca o singura vacanta, si aceea... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 15:39
Un numar record de turisti, 923.000 persoane, au vizitat Japonia luna trecuta, in crestere cu 18,1% comparativ cu luna aprilie a anului trecut, profitand de deprecierea yenului si popularitatea curselor aeriene low-cost, a anuntat miercuri Oficiul national de turism din Japonia, transmite AFP.
Cifra inregistrata in luna aprilie 2013 a eclipsat precedentul record de 879.000 de turisti inregistrat in luna iulie 2010.
"Este o cifra buna dar mai sunt multe de facut pentru a ne atinge obiectivul de a avea 10 milioane de vizitatori pe an", a declarat seful agentiei pentru promovarea turismului in Japonia, Norifumi Ide.
Numarul de vizitatori proveniti din Taiwan, Thailanda, Vietnam, Franta si Rusia a atins o cifra record in luna aprilie 2013.
Cu toate acestea, numarul turistilor sud-coreeni, in mod traditional cei mai numerosi vizitatori ai arhipelagului nipon, a inregistrat o crestere de 33,7% in ritm anual pana la 204.200 de turisti.
In schimb, numarul turistilor chinezi a scazut cu 33% pana la 100.200, pe fondul disputelor teritoriale dintre cele doua tari.
In 2011, numarul de turisti straini care au vizitat Japonia a inregistrat o scadere fara precedent de 27,8%, din cauza cutremurului din 11 martie, a accidentului nuclear de la Fukushima si a aprecierii yenului. mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:11
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea considera ca ideea schimbarii brandului turistic al Romaniei "tradeaza diletantism si lipsa de viziune".
"Am primit cu foarte mare surprindere ideea posibilitatii schimbarii brandului de turism national. In conditiile in care turismul romanesc este una dintre ramurile economice cu cele mai mari cresteri economice in ultimii ani, 16% in 2011 si 9,3% in 2012, iar brandul a primit mai multe premii internationale (printre care premiul de excelenta la Targul de turism de la Munchen), dar si aprecieri din partea responsabililor Organizatiei Mondiale a Turismului, decizia de a inlocui brandul tradeaza diletantism si lipsa de viziune", scrie Udrea pe blogul sau.
In opinia sa, aceasta decizie arata "incapacitatea neintelegerii mecanismelor europene - pentru ca, daca noi am renunta la brandul pe care l-am folosit pana acum, ar trebui sa dam toti banii inapoi pe care i-am cheltuit deja". Udrea mentioneaza ca este vorba despre zeci de milioane de euro.
"Nu stiu cifra exacta, pentru ca Ministerul Turismului nu a mai comunicat nimic in acest sens. In plus, nici nu am putea face un al doilea brand pe bani europeni. Vorbim de o decizie care ar putea costa Romania 75 de milioane de euro, atat cat am primit pe axa 5.3 a Programului Operational Regional", sustine Elena Udrea.
Ea precizeaza ca Romania are o strategie de promovare care trebuie implementata pana in 2016, pentru ca asa s-a angajat in fata celor care au finantat si au avizat... mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 13:00
Romania va intensifica promovarea pe piata rusa si tinteste o crestere a numarului de turisti cu 30% pe an, a anuntat Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), prezenta la targul international de turism care se desfasoara intre 20 si 23 martie la Moscova.
"Vrem sa atragem in Romania cat mai multi turisti din Federatia Rusa, dar pentru asta va trebui sa intram pe piata cu o promovare mai agresiva. Potentialul pietei ruse este urias. Anul trecut au fost in Bulgaria peste 600.000 de truisti rusi, iar in Grecia mai mult de un milion", a spus Matichescu pentru Mediafax.
Oficialul ANT a afirmat ca Rusia ocupa locul 5 in Europa ca tara emitatoare de turisti, iar in ultimii 15 ani are a treia rata de crestere a numarului de turisti care pleaca in strainatate, dupa India si China.
Mirela Matichescu a mai spus ca pe piata rusa vor fi promovate statiunile balneare si circuitele culturale, dar si turismul de distractie (Mamaia si Bucuresti).
"Rusii sunt cunoscuti ca sunt foarte cheltuitori. Ei au o medie a cheltuielilor de 200 de dolari pe zi, in afara pachetelor pe care le platesc. Vrem sa intensificam promovarea atat prin infotripuri in Romania ale jurnalistilor si agentilor de turism rusi, dar si prin metode care au fost mai putin folosite pana acum. Intentionez sa aducem in Romania vedete din Rusia, sa facem niste documentare sau videoclipuri cu ele si sa le prezinte pe posturile lor TV", a adaugat vicepresedintele ANT.
Ea a mai... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:25
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in anul 2012 au insumat peste 7,65 milioane, in crestere cu 9,3% fata de cele din anul 2011, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
"Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat anul trecut 78,4% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 21,6% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din anul 2011. Sosirile in hoteluri detin in anul 2012 o pondere de 75,5% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de anul 2011, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 7,7%", informeaza INS.
In ceea ce priveste innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in anul 2012, acestea au insumat 19,091 milioane, in crestere cu 6,6% fata de cele din anul 2011.
"Innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in anul 2012 82,8% din numarul total de innoptari, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 17,2%.
Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in anul 2012 a fost de 25,9% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de anul 2011. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in anul 2012 s-au inregistrat la hoteluri (32,1%) si la vile turistice (19,6%)", mai arata datele Institutului.
Sosirile vizitatorilor... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 11:16
Franta, prima destinatie turistica mondiala, a primit 81,4 milioane de turisti straini in 2011, inregistrand un nou record, potrivit raportului anual al Directiei generale a competitivitatii industriei si serviciilor.
Recordul precedent a fost de 77,6 milioane de turisti in 2010, inregistrandu-se o crestere de 4,8% in 2011, in pofida unui context international instabil pe plan economic si politic, potrivit studiului.
Cetatenii din tari emergente - Rusia, China si Brazilia - raman motorul cresterii turismului strain in Franta, numarul acestora avansand cu 17%, mentioneaza studiul. Numarul turistilor chinezi in Franta a crescut cu 23,9%, dar nu reprezinta decat 1,1 milioane de persoane.
Numarul turistilor americani este in crestere cu 14%, ajungand la 3,3 milioane de persoane, dupa trei ani de scadere. In pofida situatiei cauzate de tsunami din 2011, prezenta turistilor japonezi a inregistrat o dinamica pozitiva (4,3%).
Dar clientela europeana este cea care furnizeaza de departe cel mai numeros contingent de turisti straini (83,3% in total), crescand cu 3,1% intr-un an si ajungand la 67,8 milioane.
Portugalia, Irlanda si Grecia, afectate de criza economica, acuza in comun o diminuare cu peste 15% a numarului de turisti cu destinatia Franta, in timp ce Italia si Spania, afectate de asemenea, inregistreaza cresteri ale numarului de turisti straini ce depasesc usor 10%.
Global, turistii straini au cheltuit cu 8,4% mai mult in raport cu 2010, ajungand la... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:28
Litoralul a fost si in 2011 cea mai ceruta destinatie a turistilor romani, insa perioada sejurului s-a scurtat pe fondul austeritatii impuse de situatia economica a Romaniei, potrivit unei retrospective a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
"Weekend-urile din varf de sezon (20 iulie - 20 august) au beneficiat de grad de ocupare de 100%, dar in timpul saptamanii statiunile au fost pline numai in proportie de mai putin de 50%. Pe intregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de aproximativ 50%-60%, incasarile rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii sa imbunatateasca infrastructura hoteliera si sa reziste si in perioadele de extra-sezon", se precizeaza in comunicatul ANAT.
Potrivit sursei citate, peste 60% din turistii care au ales destinatii romanesti au cumparat ofertele speciale precum cele din campania "Vacanta in tara mea" sau din programele "Inscrieri timpurii" sau "Zile gratuite de vacanta".
De asemenea, au existat destinatii interne care au avut o crestere importanta, precum Delta Dunarii iar turismul de incoming (sosirile de turisti straini), desi inca aflat la valori mici, a avut cresteri sensibile. Pe de alta parte, vacantele de tip sejur pe Litoral au scazut in medie cu 15-20%, in timp ce achizitionarea pachetelor balneare s-a bucurat de o usoara crestere.
Piata de corporate travel a inregistrat o crestere, pe fondul unui management financiar al marilor corporatii, care... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 21:25