Pandemia covid-19 a cauzat turismului mondial, din ianuarie pana in mai, pierderi estimate la 320 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro), potrivit unui barometru publicat de Organizatia Mondiala a Turismului (UNWTO).
"Este mai mult decat triplul pierderilor inregistrate (...) de turismul international in timpul crizei economice mondiale din 2009", estimeaza aceasta organizatie ONU, cu sediul la Madrid.
Din ianuarie in mai, numarul turistilor internationali a scazut cu 58% fata de aceeasi perioada din 2019, ceea ce reprezinta cel putin 300 de milioane de turisti.
In pofida unei reporniri lente a turismului, mai ales in emisfera nordica, "indicele de incredere stabilit de UNWTO afiseaza niveluri scazute istorice", precizeaza orgaizatia intr-un comunicat.
Intre principalele riscuri cu care se confrunta acest sector, UNWTO citeaza "raspandirea virusului si riscul unor noi izolari", dar si situatia din China si Statele Unite, aflate intr-un "punct mort", in contextul in care aceste tari sunt de obicei furnizoare mari de turisti.
La inceputul lui mai, UNWTO prevedea o scadere cu 60-80% a numarului turistilor internationali in 2020 si pierderi de 910-1.2000 de miliarde de dolari (776-1.023 miliarde euro).
Agentia ONU se teme de "punerea in pericol a 100-120 de milioane de locuri de munca in turism". ...citeste mai departe despre "Organizatia Mondiala a Turismului: Pandemia a provocat turismului mondial, din aprilie pana in mai, pierderi triple fata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 11:54
Spania se mentine lider mondial la competitivitate in turism, pentru al treilea an consecutiv, urmata de Franta si Germania, in timp ce Marea Britanie inregistreaza un usor regres, fiind depasita de Statele Unite ale Americii, conform datelor publicate miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF), relateaza agentia EFE.
Raportul elaborat de WEF, care are sediul la Geneva, include 140 de economii si tine cont de factori precum contributia sectorului turistic la dezvoltarea sustenabila si la competitivitatea tarii.
"Spania este economia cea mai competitiva din lume in ceea ce priveste turismul. Este a doua cea mai vizitata tara din lume si a dezvoltat o economie focalizata pe turism, in care circa jumatate din cheltuielile interne din sector provin de la vizitatori straini", se mentioneaza in raport, care situeaza Spania in fruntea clasamentului incepand din 2015.
Referitor la principalele atractii ale Spaniei, Forumul puncteaza "excelentele resurse naturale" si, in special, pe cele culturale, care ii adauga "un important avantaj" competitiv fata de alte tari.
Totodata, cresterea numarului de situri de patrimoniu recunoscute de UNESCO a contribuit la cresterea atractivitatii ariilor naturale.
In ceea ce priveste factorii care au mentinut Spania ca lider in turism, raportul semnaleaza "exceptionala infrastructura", cu referire la ridicata densitate de hoteluri si la calitatea transportului pe calea ferata, pe sosele si in porturi, acestea din urma "foarte... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:57
Presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca in acest an prevede o crestere cu circa 20-30% a numarului de turisti, care anul trecut a fost de circa un milion, si o crestere similara a incasarilor.
"Prevad o crestere de circa 20-30% a turistilor, prevad o crestere in acest procent si la incasarile pe care le avem. Cred ca vor reveni vechile piete inapoi, insemnand piata Israelului. Germania o sa vina fiindca au inceput sa faca investitii destul de mari si pe litoral, investitii serioase. Cred ca vor incepe sa vina in Romania si niste piete mai interesante din zona asiatica, ma refer in primul rand la Japonia. La SUA, care este mult in crestere pe acest segment si cred ca Romania va reusi, daca intr-adevar va gestiona bine problemele care au facut candva gloria Romaniei, cum e Ana Aslan - care nu mai este un brand al Romaniei, din pacate brandul a plecat in alta tara. Dar am putea sa aducem din zona Golfului oameni care sa vina la tratamente anti-aging si anti-imbatranire si la diverse tratamente care, incetul cu incetul, au fost introduse in statiunile balneare, dar nu s-a facut ceea ce ne-am fi dorit, sa avem in fiecare statiune balneara un centru de excelenta pe partea de geriatrie si gerontologie. Avem potential, avem posibilitati", a aratat Nicu Radulescu.
Presedintele OPTBR a precizat ca Guvernul poate sa sprijine acest sector, insa baza... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 14:55
Romanii vor putea alege ofertele speciale cu discount-uri suplimentare de pana la 54% la cea de-a 41-a editie a Targului de Turism al Romaniei (TTR), care se desfasoara, in perioada 21 - 24 februarie, la Romexpo.
La editia de primavara a TTR participa peste 330 de companii din 15 tari - Bulgaria, Chile, Congo, Croatia, Grecia, Ungaria, Israel, Macedonia, Moldova, Palestina, Portugalia, Romania, Rusia, Spania si Turcia.
"Editia de primavara a Targului de Turism este cel mai important eveniment din domeniu atat pentru cei care lucreaza in turism, cat si pentru romanii care isi fac din timp planurile pentru vacanta de vara si vor sa profite de reducerile speciale oferite pe durata targului. Vorbim despre vacantele de vara tocmai pentru ca acum este cel mai bun moment pentru a achizitiona sejurul intr-o destinatie de litoral, in tara sau in strainatate. Pe langa reducerile Early Booking, de pana la 50%, ii asteptam pe turisti cu oferte speciale si discount-uri suplimentare in destinatii precum Grecia, Antalya, Egipt, Tunisia, Bulgaria si litoralul romanesc. Am pregatit oferte speciale pentru turistii seniori, mari amatori de circuite culturale in Europa si Romania, dar si peste Atlantic", a precizat pentru AGERPRES Raluca Hatmanu, director de marketing si comunicare Christian Tour.
Agentia de turism Christian Tour lanseaza cu ocazia TTR conceptul Dreptul la vacanta.
"Este o campanie de constientizare privind importanta vacantei in vietile noastre. Pentru ca vacanta... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:34
Capitala Romaniei, din ce mai cautata de turistii straini pe partea de city break-uri pentru oportunitatile culturale sau de distractie, poate gazdui un numar dublu de turisti fata de cat inregistreaza in prezent, apreciaza Gheorghe Fodoreanu, presedintele unuia dintre principalii touroperatori romani specializati pe incoming, fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
La ora actuala, municipiul Bucuresti are 14.609 de camere clasificate in hoteluri, dintre care 1.891 de camere la 5 stele, 4.619 de camere la 4 stele, 6.606 de camere la 3 stele, 883 de camere la 2 stele si 610 camere la o stea.
Conform unui comunicat al touroperatorului de incomung remis AGERPRES, gradul de ocupare din timpul iernii este de doar 36,5%, industria si autoritatile neexploatand deloc Revelionul si sarbatorile de iarna pentru atragerea turistilor straini.
In februarie, Bucurestiul ar putea oferi reduceri mari, devenind cea mai ieftina Capitala europeana, sub numele "Bucharest Black February", apreciaza Gheorghe Fodoreanu.
"Bucurestiul detine un mare potential turistic, insa trebuie sa diversificam oferta tematica, sa ne concentram pe extrasezon - vara si mai ales iarna - plus sa introducem oferte experimentale in februarie, de Revelion si in alte perioade in care Bucurestiul nu primeste multi turisti straini.
Oferta de iarna a Bucurestiului, in special cea de Craciun, ar trebui inclusa in cataloagele touroperatorilor pentru 2019.
Aceasta, in pofida... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 15:18
Amenintarile presedintelui Donald Trump cu privire la impunerea unor restrictii de calatorie pentru cetatenii anumitor state provoaca pagube importante in industria de turism americana.
"Avem nevoie de restrictii de calatorie pentru anumite state", a anuntat Trump, luni, 6 iunie, pe contul sau de Twitter. Expertii sunt de parere ca, in acest caz, politica ar putea avea un impact negativ in afacerile conexe turismului si calatoriilor, anunta CNN Money.
Specialistii Global Business Travel Association sunt de parere ca industria de turism si serviciile conexe vor suferi pierderi de 1,3 miliarde dolari, cu 4.200 de slujbe din sector puse in pericol.
Pe langa faptul ca, in timpul verii, calatoriile in SUA sunt de obicei in scadere, anul acesta plitica de restrictii a pus si mai multi turisti pe fuga, numarul rezervarilor pentru zboruri in perioada iunie-august fiind cu 3,5 % mai scazut decat cel din 2016, dupa cum anunta Forward Keys.
David Tarsh, purtator de cuvant Forward Keys, sustine ca anunturile prezidentiale au influentat direct numarul vizitatorilor in SUA.
"Cand a anuntat primele restrictii de calatorie s-a inregistrat o scadere brusca a rezervarilor pe zborurile internationale. Apoi le-a retras si lucrurile au revenit cat de cat la normal. Acum sunt iarasi in cadere", deseneaza acesta o harta a impactului politicii asupra industriei de turism.
Ordinul de restrictrionare a calatoriilor din anumite tari a fost inaintat pana acum de 3 ori de catre... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 08:05
2Restrictiile de intrare pe teritoriul Statelor Unite si discursul presedintelui Trump indreptat impotriva anumitor grupuri etnice ar putea avea un efect dureros pentru industria de turism americana.
Reprezentantii asociatiilor profesionale de turism din SUA reclama faptul ca "efectul Trump" ar putea costa industria locala aproximativ 3 miliarde de dolari, pe masura ce vizitatorii din Brazilia, Mexic, China, Argentina, Columbia si Africa de Sud se vor rari, anunta Daily Sabah.
Interdictiile dictate de Donald Trump au generat o scadere cu 6,55 a cererilor de bilete de avion pe rutele care duc spre SUA, chiar daca ulterior blocada impusa de presedintele american a fost ridicata.
Pentru operatorii din turism si transport insa, vremurile negre nu par sa fi luat sfarsit, retorica presedintelui SUA fiind in continuare o sperietoare pentru turisti.
"Domnule presedinte, va rugam, comunicati lumii ca, in timp ce suntem decisi sa inchidem usa terorismului, suntem in continuare deschisi spre afaceri.
Lipsa de consecventa in comunicare poate naste confuzii, asa ca ar fi bine sa colaboram pentru a informa vecinii si prietenii nostri nu doar cine nu este bine primit aici, ci si cine este invitat sa revina", au solicitat reprezentantii US Travel Association, speriati de aciditatea mesajelor prezidentiale.
Verificrea suplimentara a vizelor de calatorie pe aeroporturile americane ar putea reduce numarul calatorilor intrati in SUA cu aproape 5 milioane anual, se arata... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 17:38
Alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite nu a generat doar tensiuni politice la nivel global, ci si un dezinteres tot mai mare al turistilor fata de ofertele venite din SUA.
O evaluare facuta de Hopper, o agentie de turism online, demonstreaza ca vizitatorii din cel putin 94 de tari incep sa dea inapoi in fata atractiilor turistice din Statele Unite, informeaza Quartz.
Numarul pasagerilor straini care sosesc pe aeroporturile americane a scazut cu pana la 17% in primele saptamani ale anului, sustin analistii Hopper. Momentul a coincis cu pregatirile pentru investirea noului presedinte american, dar si cu ordinul prin care Trump le-a interzis intrarea in tara cetatenilor din sapte state musulmane.
In 2016, fluctuatia numarului pasagerilor internationali a fost de doar 1,8%, ceea ce arata ca scaderea inregistra in prezent iese din tipare.
Cautarile de bilete pentru curse aeriene spre o anumita tara reprezinta un element care denota interesul vizitatorilor pentru respectiva destinatie si ajuta la emiterea prognozelor pe teremen scurt in industria turistica.
Pana la inregistrarea scaderii numarului de vizitatori din hoteluri, restaurante si alte obiective turistice deschise publicului larg se inregistreaza, de regula, o scadere a interesului manifestat fata de rezervarile online de bilete de avion, arata evaluarea Hopper.
Turismul international este evaluat sub forma de servicii in cadrul exporturilor unei tari, o scadere... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 17:59
1Peste 50,2 de milioane de vizitatori vor fi pasit in New York City pana la finalul anului, atingand astfel un tel impus de primarul Michael Bloomberg in urma cu cinci ani.
Pe parcusul anului, New York si-a mentinut prima pozitie in fata oraselor Orlando si Las Vegas, ca cel mai popular oras american, a anunat primarul printr-un comunicat de presa, scrie Bloomberg.
Din cele 50,2 milioane de vizitatori, aproximativ 10,1 milioane au venit din alte tari, cu 4% mai multi decat in 2010.
"Asta inseamna mai multi oaspeti in hotelurile noastre, mai multi cumparatori in magazine, mai multi vizitatori in muzee si spectatori in teatre, mai multi oameni in restaurante, un trafic mai mare al taxiurilor, mai multe avioane si vase de croaziera in aeroporturile si porturile noastre, o mai mare dezvoltare economica," a conchis primarul Bloomberg in cadrul unei conferinte de presa tinuta in inima orasului, Times Square.
Actuala administratie a promovat turismul in oras pentru a diversifica sursele economice ale New York-ului in dorinta de a crea locuri de munca entry-level si pentru muncitori necalificati. Primaria a deschis centre de marketing si publicitate in intreaga tara, dar si in strainatate.
Suma cheltuita de turisti anul acesta se va ridica la aproximativ 32 miliarde de dolari pana la finele anului, mai mult decat oricare cea cheltuita de oricare alti vizitatori din orasele Americii.
In 2006, odata cu alegerea sa, noul primar si-a propus ca pana in 2015 sa... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 09:07