Un participant a platit sambata, 12 iunie, 28 de milioane de dolari pentru un loc scos la licitatie pentru a-l insoti pe Jeff Bezos in primul zbor de turism spatial al societatii Blue Origin, care se va desfasura pe 20 iulie.
Castigatorul, a carui identitate va fi cunoscuta in saptamanile urmatoare, i-a depasit cu miza sa pe cei circa 20 de concurenti la licitatia finala online ce a durat mai putin de 10 minute.
Procesul licitatiei a inceput in luna mai, cu mize care au atins joi 4,8 milioane de dolari. Acesta a fost sambata pretul de pornire pentru vanzarea locului ce va fi ocupat alaturi de alte trei, pe care vor sta fondatorul Amazon, fratele sau, Mark, si inca un turist spatial a carui identitate nu a fost dezvaluita.
Miza a crescut repede la 10 milioane de dolari, dupa care participantii au plusat progresiv cu cate un milion, licitatia fiind inchisa cu oferta de 28 de milioane de dolari. Cel care a adjudecat locul va trebui sa plateasca si un comision de 6% casei de licitatii RR Auction.
Suma de 28 de milioane de dolari va ajunge la o fundatie creata de Blue Origin pentru incurajarea tinerilor sa se dedice profesiilor stiintifice.
Jeff Bezos, care luna viitoare va parasi postul de sef al Amazon, a anuntat la inceputul acestei luni ca va participa la primul zbor uman al rachetei New Shepard.
Capsula rachetei, dotata cu opt hublouri, poate gazdui cel mult sase persoane. Racheta va fi lansata dintr-un desert la vest de Texas si capsula se va separa la o... mai mult
Sambata, 12 Iunie 2021, ora 22:34
Compania de turism spatial Virgin Galactic a semnat un acord cu Rolls-Royce pentru dezvoltarea unui avion pentru calatorii supersonice, iar luni a prezentat pentru prima oara designul noului vehicul, relateaza CNBC.
Calatoriile supersonice sunt un obiectiv pe termen lung al Virgin Galactic, care in ultimii 10 ani a locrat la dezvoltare de nave spatiale reutilizabile, capabile sa trimita oameni in calatorii scurte la marginea spatiului.
Virgin Galactic a anuntat ca a finalizat impreuna cu NASA o evaluare a conceptului sau de misiune pentru un model de vehicul supersonic, urmand sa colaboreze cu Administratia Federala pentru Aviatie in vederea crearii unui cadru de certificare a avionului pentru zbor.
Anterior, divizia de investitii a Boeing a investit 20 de milioane de dolari in Virgin Galactic pentru a ajuta compania sa construiasca un avion supersonic.
"Pana acum am facut progrese extraordinare si suntem nerabdatori sa deschidem o noua frontiera in calatoriile de mare viteza", a afirmat directorul pentru spatiu al Virgin Galactic, George Whitesides, intr-un comunicat.
Compania aerospatiala britanica Rolls-Royce are o experienta notabila in fabricarea de motoare pentru avioane, inclusiv constructia de motoare pentru avioanul supersonic Concorde.
Pentru inceput, designul supersonic vizeaza o viteza Mach 3, care este de trei ori mai mare decat viteza sunetului, utilizand un avion cu aripi in forma de triunghi.
Potrivit Virgin Galactic, avionul va fi... mai mult
Marti, 04 August 2020, ora 08:23
Targul de Turism al Romaniei, editia de primavara, aduce romanilor dornici de vacante oferte pentru toate gusturile si toate buzunarele, fie ca sunt in tara sau in strainatate, pe plaje exotice, la SPA, fie in calatorii culturale, de aventura sau de business.
Daca unii turoperatori vin si in acest an cu oferta deja traditionala de un euro cazare in insulele grecesti, altii lanseaza plata vacantelor cu magneti de frigider (suveniruri) sau reduc cu pana la 50% orice vacanta contractata pe perioada targului, in timp ce sunt si cazuri in care operatorii prefera sa ocoleasca Romexpo, dar ofera sejururi vacante la fel de tentante la pret pe site-urile proprii sau la sediile agentiilor.
***
Ca de fiecare data, Christian Tour, cel mai mare operator roman de chartere de pe piata locala, se prezinta la Targul de Turism cu o oferta variata atat in ceea ce priveste destinatiile propuse amatorilor de calatorii, cat si in privinta tarifelor.
"Dorim ca toti cei care viziteaza standul Christian Tour in intervalul 20-23 februarie sa gaseasca vacanta dorita, indiferent ca vorbim despre persoane in cautare de chilipiruri sau vizitatori dispusi sa aloce un buget mai mare pentru un pachet turistic. Prin urmare, revenim cu oferta de cazare de la 1 euro (valabila in Corfu, doar pe anumite plecari si in anumite unitati de cazare). De asemenea, avem pentru turistii care pleaca in vacanta cu chartere cu autocarul o reducere de 50% la transport (pe destinatiile Corfu, Thassos, Zakynthos,... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:34
In timp ce miliardari ca Elon Musk, Jeff Bezos si Richard Branson capteaza intreaga atentie a publicului cu planurile lor de a trimite turisti in spatiu, Richard Garriott, un nume cu rezonanta in industria dezvoltarii de jocuri video, a facut deja asta cu mult timp in urma. Ba chiar a fost si el in spatiu, in urma cu zece ani, intr-o excurie de 12 zile ce l-a costat 30 de milioane de dolari.
Garriott este si cofondator al Space Adventures, singura companie spatiala privata care a trimis turisti in spatiu pana acum. Ce l-a motivat cu adevarat sa lanseze o astfel de companie a fost dorinta ca el insusi sa ajunga in spatiu, le-a marturisit el jurnalistilor de la CNBC.
In timp ce SpaceX, Blue Origin si Virgin Galactic intentioneaza sa trimita oameni in spatiu cu propriile lor rachete reutilizabile, compania lui Garriott le gaseste celor cu bani un loc in rachetele folosite in cadrul programului spatial al Rusiei.
Garriott, care a fost al saselea turist spatial din istorie, a calatorit pana la Statia Spatiala Internationala la bordul unei nave Soyuz detinute de guvernul rus. Descriind experienta traita in urma cu un deceniu, Garriott afirma ca a atins varfuri emotionale de natura sa iti schimbe viata.
A aflat atunci ca exista ceva numit "efectul privelistii de ansamblu", un fenomen trait de astronauti atunci cand ajung sa cuprinda intreaga planeta cu privirea, care le genereaza o schimbare de perspectiva.
Atunci cand vezi Pamantul de la fereastra, perceptia ta de... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 06:33
Dintre companiile care s-au inscris in cursa pentru a transforma turismul spatial in realitate, Blue Origin, fondata de Jeff Bezos, pare cel mai aproape de acest deziderat. Cel mai bogat om din lume intentioneaza sa lanseze primul vehicul spatial cu pasageri la bord in 2019.
Conform unor surse implicate in proiect, citate de agentia Reuters, pretul unui bilet va fi cuprins intre 200.000 de dolari si 300.000 de dolari.
Potrivit expertilor, un asemenea tarif nu este suficient de ridicat pentru a face turismul spatial profitabil, ba chiar fiecare lansare ar putea costa compania milioane de dolari.
Oricum, zvonurile sunt in linie cu preturile practicate de compania rivala Virgin Galactic a lui Richard Branson, care a vandut deja 650 de bilete a cate 250.000 de dolari bucata, desi nu a anuntat inca o data pentru lansarea excursiilor sale spatiale.
Clientii Blue Origin vor zbura in vehiculul spatial New Shepard, conceput astfel incat sa poata fi utilizat pentru mai multe calatorii. New Shepard va putea transporta autonom pana la sase oameni la o altitudine de peste 100 de kilometri, de unde pasagerii vor putea experimenta cateva minute de imponderabilitate si vor putea vedea curbura Pamantului, dupa care capsula va reveni la sol cu ajutorul parasutelor.
Vehicului este prevazut cu sase ferestre, dintre care trei sunt mai mari decat cele ale avioanelor de pasageri obisnuite.
Reprezentantii companiei au dezvaluit la o conferinta oganizata luna trecuta ca... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 08:46
Au facut miliarde de dolari, iar acum tintesc spre stele. Elon Musk, Jeff Bezos si Richard Branson sunt nume sonore in industria spatiala la ora actuala, iar eforturile lor ar putea face calatoria prin cosmos accesibila oricarui muritor, atat timp cat este dispus sa plateasca sute de mii de dolari.
Unul dintre cei mai activi jucatori din domeniu este Space X, compania spatiala fondata de Musk in 2002.
De-a lungul anilor, SpaceX a efectuat mai multe misiuni de plasare de sateliti si de reaprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), iar unul dintre obiectivele lui Musk este sa scada costurile zborurilor spatiale prin reutilizarea rachetelor, scrie CNN.
Un prim pas in aceasta directie a fost inregistrat la sfarsitul lunii martie, cand compania sa a reusit sa lanseze o racheta deja folosita pentru a plasa un satelit pe orbita.
Falcon 9 and SES-10 vertical on Kennedy Space Center's historic Pad 39A. Launch window opens at 6:27pm EDT, 10:27pm UTC. pic.twitter.com/0jdC29Uqxa- SpaceX (@SpaceX) March 30, 2017
SpaceX a castigat contracte cu NASA si a efectuat cu succes peste 30 de misiuni spatiale de la infiintare, aventurandu-se mai departe decat orice alta companie privata, pana pe orbita geostationara, la o distanta de peste 35.000 de kilometri de Pamant.
Compania a avut insa si partea sa de esecuri. In 2015, un lansator spatial aflat intr-o misiune de aprovizionare a ISS s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, iar anul trecut o racheta a... mai mult
Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 12:00
Citesc si vad la televizor ca "ciuca Europei", "falimentara si indisciplinata" Grecie a reusit intr-o singura luna sa aiba din turism venituri ce depasesc un miliard de euro. Vad ca, in pofida grijuliilor atentionari pe care Ministerul Afacerilor Externe de la noi le transmite despre dificultatile ce pot aparea ca urmare a manifestatiilor si grevelor din Grecia, romanii nu pregeta sa plece cu zecile de mii in concediu pe plajele grecesti.
Oare ce am putea face in Romania pentru a fi si ea la fel de atractiva pentru turistii straini? Evident, nu putem avea nici soarele, nici apa albastra a Egeii si nici savoarea proaspetelor fructe de mare, dar nici nu cred ca am avea nevoie.
Dupa parerea mea, este gresit sa mai credem ca peisajul si conditiile naturale sunt in continuare o conditie sine qua non a dezvoltarii turismului. Chiar daca elementele naturale sunt importante, ele nu mai sunt determinante din momentul in care turismul a devenit un serviciu cu atribute industriale.
"Industria turismului" se bazeaza, dar si genereaza in mod continuu, politici si modele de dezvoltare din ce in ce mai elaborate care descopera sau creaza atractivitati mult mai variate si mai interesante decat clasicul peisaj, fie el marin sau montan, decat diferentele climatice sau decat facilitatile curative. Este deja cunoscut turismul cultural, citadin, religios, culinar, bacchusian, de cazinou sau chiar de prostitutie. Practic, turismul a devenit o activitate de cerere si oferta bazata pe... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:20
Primele zboruri turistice in spatiu ar trebui sa aiba loc in 2013 sau 2014, iar administratia Obama anticipeaza ca industria va ajunge la afaceri anuale de un miliard de dolari la 10 ani de la debut.
"Pe baza studiilor de piata, anticipam ca aceasta activitate va dezvolta o industrie de un miliard de dolari in urmatorii 10 ani. Este o industrie noua, in crestere. Daca analizam ultimii 25 de ani, aproape toate lansarile au servit cateva scopuri clare, precum plasarea unui satelit pe orbita, iar acest segment al industriei continua sa se dezvolte si astazi.
Insa exista cateva noi segmente pe care abia acum incepem sa le descoperim", a declarat un oficial al Administratiei Federale pentru Aviatie din SUA, prezent la audieri intr-o comisie din Congres.
Companiile implicate in aceasta activitate, impreuna cu NASA, construiesc si testeaza avioane-racheta si nave spatiale care sa poata transporta pasagerii in afara atmosferei, primele zboruri comerciale fiind asteptate in 2013 sau 2014.
Oficialul american a adaugat ca anul 2012 va aduce o explozie a afacerilor in zona lansarilor pe orbita.
NASA a contractat doua companii pentru a transporta marfa si echipamente catre Statia Spatiala Internationala, complexul de cercetare care orbiteaza planeta, in care s-au investit 100 miliarde de dolari. Contractele au o valoare totala de 3,5 miliarde de dolari.
"Trebuie sa avem grija, sa nu presupunem ca succesul sau esecul industriei zborurilor comerciale in spatiu va... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 11:34
Turismul spatial este noul teritoriu de explorat pentru oamenii de afaceri care s-au plictisit de investitiile in aur si obligatiuni.
In cativa ani, calatoriile in cosmos vor deveni o realitate pentru oricine isi permite, posibilitatea de extindere a vacantelor comerciale fiind din ce in ce mai mare, relateaza mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:00