Turiștii români reprezintă 46,7% din toți cetățenii Uniunii Europene care au vizitat Bulgaria, la mare distanță de nemți, arată cele mai recente statistici furnizate de presa internațională.
Concret, în luna iunie 2019 numărul călătoriilor în străinătate a depășit 717.000. Numărul vizitelor făcute de străini în Bulgaria în iunie 2021 a fost de 742.800, din care 53,1% în tranzit.
Sosirile din Uniunea Europeană au reprezentat 49,2% din totalul sosirilor, adică 365.800.
Cel mai mare număr de vizite a fost făcut de oameni veniți din România, 46,7%, după care urmează Germania (12,9%), Polonia (10%) și Grecia (6,7%). Cele mai multe sosiri din afara UE au fost cele din Turcia, 123.900, adică 40,5% din total. Dintre străini, 57,3% au declarat „alte motive” drept motiv al vizitei, 29,8% „vacanță” și 12,9% „afaceri”. ...citeste mai departe despre "Turiștii români, aproape jumătate din toți cetățenii UE care au vizitat Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 09:52
Dragos Raducan, vicepresedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), a explicat pentru Ziare.com cu ce probleme se confrunta turismul romanesc, in special industria hoteliera, de la inceputul pandemiei de coronavirus.
Raducan spune ca urmarile sunt resimtite in continuare, chiar daca oamenii sunt liberi sa isi organizeze concediile cu respectarea normelor de prevenire a infectarii cu Covid-19.
Lipsa rezervarilor pentru sezonul eestival, lipsa banilor, imposibilitatea de a reporni activitatea hotelurilor, lipsa personalului, trimis in somaj tehnic, lipsa comunicarii intre Guvern si mediul de afaceri, acestea sunt doar cateva dintre piedicile pe care le-a mentionat Dragos Raducanu.
Eliminarea impozitului specific pe trei luni, insuficient pentru industrie
Una dintre masurile luate de Guvern pentru a ajuta turismul a fost eliminarea impozitului specific pe trei luni. Impozitul specific se refera la impozitul pe profit la hotelurile si restaurantele mari, adica peste 800 de metri patrati. In cazul hotelurilor, impozitul este calculat pe loc de cazare, pozitionare si stele. Dragos Raducan sustine ca aceasta masura este insuficienta.
"Suntem singura tara, din cate stiu eu, care nu are sprijin din partea Guvernului, care crede ca a facut ceva pentru noi, dar nu a facut nimic. A elimina impozitul specific pe trei luni de zile e apa de ploaie. Un hotelier cheltuie cu masurile de camera, detergenti, personal suplimentar, sisteme de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2020, ora 00:05
Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Romania ar trebui sa se concentreze pe anumite tipuri de mancare, dar si pe vinurile pe care le produce atunci cand se promoveaza in afara tarii, pentru a atrage si mai multi turisti straini, considera David Bosshart, director general al Gottlieb Duttweiler Institute for Economic and Social Studies din Elvetia.
"Cred ca mancarea este foarte stransa de imaginea unei natiuni si voi aveti mancare buna. Cand iti place mancarea, iti place si tara. De exemplu, uitati-va la Italia: sistemul politic nu e foarte bun in Italia, dar mancarea este foarte buna. Asadar, iti place tara, iti plac oamenii. Asa ca focusul italienilor s-a indreptat spre paste si pizza", a spus Bosshart, la Conferinta Nationala a Industriei Ospitalitatii.
Vezi si Topul competitivitatii in turism: Pe primele locuri sunt tari vizate recent de atentate. Romania sta foarte prost
Romania trebuie sa stabileasca, potrivit expertului elvetian, trei produse pe care se bazeaza cand se promoveaza ca tara.
"Ar trebui sa va concentrati asupra unor anumite tipuri de mancare pe care le considerati importante in industrie. Eu am fost si dealer de vin si voi aveti si vinuri foarte bune. Si ca sa va imbunatatiti imaginea, vinul este foarte important. Pentru ca tinerii incep sa consume vin. In India, in China si in America Latina, peste tot, clasa mijlocie consuma si mai mult vin", a mentionat Bosshart.
La randul sau, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat ca pentru a aduce mai multi turisti straini... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 22:34
Municipiul Sibiu a fost declarat cea mai buna destinatie turistica a anului din Romania, la Gala Premiilor de Excelenta oferite joi seara, de Hotel Tourism Leisure Investment Conference, conform unui comunicat remis vineri de municipalitatea locala.
Sibiul a fost preferat altor destinatii romanesti renumite, precum Bucovina, Transalpina, Sighisoara sau Delta Dunarii.
"Gala Premiilor de Excelenta Hotel Tourism & Leisure Investment Conference este la a patra editie, fiind un eveniment in care sunt premiate cele mai eficiente si inovatoare proiecte si concepte din industria ospitalitatii si a turismului din Romania. Sibiul a obtinut in cadrul acestei Galei, premiul pentru cea mai buna destinatie turistica a anului. La aceeasi categorie au concurat Alba Iulia, Bucovina, Transalpina, Sighisoara, Delta Dunarii si Targu Mures", se arata in comunicat.
Foarte multi turisti care vin la Sibiu sunt atrasi de muzeele de aici. Sibiul este cel mai important centru muzeal din Romania, care reuseste sa atraga, prin cele doua muzee mari - Muzeul National Brukenthal, cel mai vechi din tara noastra si Complexul National Muzeal ASTRA, cel mai intins muzeu in aer liber din Romania - cei mai multi turisti, cel putin o jumatate de milion de vizitatori, pe an, conform directorilor celor doua muzee.
Cel putin o jumatate de milion de turisti care viziteaza Sibiul, intra cel putin in unul din muzeele de aici.
"Sibiul, cu ASTRA, este clar, cel mai important centru muzeografic din... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:13
Romania va fi reprezentata la cea de-a 34-a editie a Targului International de Turism de la Madrid - FITUR (Feria Internacional de TURism), care se desfasoara in perioada 22 - 26 ianuarie, de o delegatie formata din 25 de companii din industria turismului, condusa de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu.
In cadrul strategiei de promovare a turismului romanesc, Spania este o piata prioritara. Cifrele privind numarul sosirilor vizitatorilor spanioli sau al innoptarilor in unitatile de cazare din Romania indica o clasare a Spaniei in topul primelor 10 tari emitatoare de turisti.
FITUR este cea mai importanta manifestare expozitionala dedicata turismului din Regatul Spaniei, pozitie de lider mentinuta incontinuu din anul 1994. Evenimentul reuneste participarea specialistilor din domeniul turismului mondial, reprezentand organisme nationale, regionale si locale de turism, asociatii profesionale, tour-operatori si agentii de turism, companii aeriene, firme de inchirieri auto, societati de transport feroviar, rutier sau naval, lanturi hoteliere, camping-uri si alte structuri de cazare, parcuri de distractii si alte companii specializate in petrecerea timpului liber, reprezentanti infrastructura (aeroporturi, porturi), companii specializate in congrese si evenimente, organizatii turistice straine, organizatii oficiale spaniole.
Prezenta Romaniei la aceasta manifestare reprezinta un nou prilej de a prezenta cateva dintre produsele... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 09:10
Maia Morgenstern, Dan Puric si Helmuth Duckadam vor promova turismul romanesc si vor fi numiti de autoritatile in domeniu, la sfarsitul lunii ianuarie, ambasadori ai turismului romanesc alaturi de alte personalitati, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM si Turism.
"Pe data de 30 ianuarie, intr-un eveniment care va avea loc la hotelul Hilton din Bucuresti, mai multe personalitati vor fi numite ambasadori ai turismului romanesc si vor promova astfel Romania in baza unui parteneriat pe care il vom semna cu ei. Printre acestia se numara Maia Morgenstern, Dan Puric, Dumitru Prunariu, Dinu Sararu sau Constantin Chiriac, directorul teatrului din Sibiu", a spus Grapini.
Acestora li se vor adauga Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nadia Comaneci, Helmuth Duckadam, Ovidiu Lipan Tandarica si naistul Nicolae Voiculet. Toti vor primi pasapoarte diplomatice.
"Ei vor promova Romania in baza unui parteneriat, iar noi le vom acorda titlul de ambasadori onorifici ai turismului. Fiecare va promova turismul romanesc la evenimentele din tara si strainatate la care va participa si vor merge si la targurile de turism din afara tarii", a aratat Grapini, mentionand ca "ambasadorii" nu vor fi remunerati.
In luna august au fost desemnati opt ambasadori ai turismului, respectiv Grigore Lese, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Stefan Popa Popas, Iolanda Balas Soter, Gabriela Szabo si Gheorghe Zamfir.
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, le-a acordat, vineri,... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 17:29
Guvernul Romaniei se afla in proces de elaborare a unei strategii impreuna cu Casa Regala a Marii Britanii, prin reprezentantii Printului Charles, in vederea promovarii turismului in Carpati.
Eduard Hellvig, ministru al Turismului, a declarat ca la nivelul Secretariatului General al Guvernului exista un departament care coordoneaza o strategie pentru dezvoltarea turismului in Carpati, in acest sens existand mai multe discutii cu consilierul Printului Charles la sediul Ministerului Dezvoltarii.
Conform ministrului, el i-a multumit Printului Charles pentru efortul facut si pentru sprijinirea permanenta a proiectelor dezvoltate de Guvernul Romaniei. "Au fost discutii, se realizeaza o strategie la nivel guvernamental, inca o data s-a demonstrat ca nu trebuie sa inventam lucruri noi, ci trebuie sa utilizam ce exista ca resursa de dezvoltare si de promovare a Romaniei.
Nu trebuie sa reinventam roata, avem lucruri care pot fi promovate, acesta e motivul pentru care vorbesc de turismul de nisa, de turismul cultural, de lucruri care exista aici - traditii, cultura, care ne stau la indemana si trebuie sa le utilizam in asa fel incat sa cream locuri de munca si plusvaloare in economia nationala", a spus Hellvig
Ce presupune parteneriatul
Parteneriatul dintre Casa Regala britanica si Romania tine de realizarea unei strategii coerente pentru promovarea lantului Carpatic de pe teritoriul Romaniei, dar si de initierea unor proiecte punctuale, de la organizarea unui... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 13:20
Turismul romanesc si reprezentantii acestuia trebuie sa invete de la modelele de succes din jurul sau.
Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural.
In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Totusi, in conditii asemanatoare, cum a ajuns Bulgaria ca in 2011 sa atraga peste 9 milioane de turisti straini si asta intr-o perioada marcata de criza economica?
Reteta succesului bulgaresc
Pentru a intelege mai bine ascensiunea turismului bulgaresc trebuie sa pornim de la bazele lui. Bulgaria, ca si Romania, a pornit de la aceleasi hoteluri contruite pe timpul comunismului. Pentru a atrage turistii, in special pe cei germani, bulgarii au inceput sa achizitioneze licente de la marile lanturi hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia.
Aceste licente insa nu au insemnat pentru hotelieri aducerea turistului german pentru a admira siglele celebre. Aceste licente s-au dat si se prelungesc si astazi pe criterii stricte.
O astfel de licenta se obtine printre altele prin obligativitatea licentiatului de a face investitii in unitatea hoteliera. In plus, de foarte multe ori, in hotel activeaza un manager din partea companiei ce atribuie licenta.
Personalul... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 14:20