Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat impreuna cu ministrul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul turismului, informeaza, joi, Ministerul Turismului.
Dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, prin incurajarea colaborarii intre industriile de profil din cele doua state, este o prioritate a Ministerului Turismului. Astfel, noul Acord prevede intensificarea cooperarii in domenii cheie pentru dezvoltarea sustenabila a turismului in cele doua state.
"In acest moment, cooperarea intre cele doua guverne este mai intensa ca niciodata. Potentialul turistic al Moldovei si al Romaniei nu poate fi contestat de nimeni. Impartim aceeasi istorie si aceleasi valori. De aceea, acest acord de colaborare s-a nascut dintr-o credinta ca putem avea si un viitor comun. Romania este dispusa sa depuna toate eforturile pentru a sprijini Republica Moldova in a-si pastra traseul european, iar turismul este un domeniu care poate accelera parcurgerea acestui drum cu consecinte benefice si de o parte si de alta a Prutului", a spus Bogdan Trif.
Romania si Moldova s-au angajat sa incurajeze schimburile reciproce de date si informatii cu privire la legislatia si reglementarile din domeniul turismului, de date statistice, precum si schimbul de experienta in domeniul turistic, al organizarii si dezvoltarii activitatilor de turism.
Acordul prevede si... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 16:28
Ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Florin Jianu, a declarat vineri la Suceava intr-o conferinta de presa ca Departamentul pentru IMM-uri si turism face o campanie pentru promovarea Romaniei ca o destinatie turistica sigura in contextul geopolitic actual.
Jianu a spus intr-o conferinta de presa ca Romania reprezinta o destinatie sigura.
El a precizat ca a fost in Republica Moldova la un eveniment de deschidere al Camerei de Comert Romania-Republica Moldova si a transmis ca Romania este un partener economic solid, dar si o destinatie turistica sigura.
Ministrul a aratat ca datele arata ca Romania se situeaza intre primele zece tari europene dupa cresterea a numarului de turisti, fiind pe locul patru cu crestere de turisti din China si pe primele zece locuri cu crestere pentru turisti din Statele Unite, Olanda, Marea Britanie, Franta sau Italia.
"Un numar insemnat de turisti provin din Republica Moldova", a spus Jianu.
El a subliniat ca Romania este o destinatie sigura si pentru ca doua organisme internationale, Comisia Europeana a Turismului si Organizatia Mondiala a Turismului, au ales ca in toamna sa organizeze doua evenimente in Romania, Adunarea Generala a Comisiei Europene de Turism si o actiune a secretarului general al OMT care va participa la un eveniment de promovare a clusterelor din turism.
"Pentru a aplica sintagma vom avea evenimente in Bucovina", a spus Jianu care a aratat ca, in colaborare cu CJ Suceava se vor organiza infotrip-uri... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:52
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) organizeaza o licitatie deschisa in valoare de 296.800 euro fara TVA pentru achizitionarea si planificarea serviciilor de publicitate outdoor in Republica Moldova pentru implementarea planurilor operationale anuale de marketing pentru brandul turistic national, conform unui anunt publicat pe site-ul institutiei.
Una din prioritatile Autoritatii Nationale pentru Turism o reprezinta promovarea brandului turistic national pe piete externe, Republica Moldova fiind identificata ca piata de oportunitate secundara.
Proiectul urmareste identificarea unei agentii de cumparare si planificare media outdoor care prin expertiza echipei sale sa poata asigura dezvoltarea si implementarea strategiei de media pentru promovarea brandului turistic national in Republica Moldova.
Campania va tinti promovarea Romaniei in Republica Moldova si se va adresa cu prioritate potentialilor turisti, iar bugetul este destinat pentru o campanie outdoor cu durata de 28 saptamani.
Campania outdoor are o planificare secventiala - octombrie-noiembrie 2014, martie-mai 2015, septembrie-octombrie 2015 - pentru a construi mesajul, canalul outdoor fiind singurul canal de comunicare in piata media Republica Moldova si la un buget de aproximativ 99.000 euro/valoare de campanie. Numarul minim de locatii solicitat prin contract in perioada campaniei este de 175.
Finantarea si plata se vor face prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER). Criteriul de... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 13:35
Bibi Touring Touroperator, membru al Christian Tour Group, a inregistrat, in ultimii doi ani, cea mai mare dinamica a cresterii intre agentiile de turism romanesti specializate pe turism intern, dublandu-si practic de la an la an cifra de afaceri.
Astfel, daca in 2012 cifra de afaceri a fost putin peste un milion de euro, iar anul trecut de aproape doua milioane de euro, in acest an, touroperatorul tinteste un venit de circa patru milioane de euro.
"Ne putem mandri ca am ajuns in top 5 al touroperatorilor romani specializati pe turism intern, dupa ani de zile de promovare a produselor turistice romanesti si a derularii unor campanii eficiente de marketing. (...) De anul trecut, am inceput sa aducem turisti din Republica Moldova, atat in statiunile montane, cat si pe litoralul romanesc. Dinamica inregistrata de firma noastra reprezinta un stimul pentru piata turistica romaneasca si ne face sa credem ca turismul intern in general va inregistra o crestere. Romanii incep sa redescopere Romania si sa observe ca are produse turistice accesibile la pret si de buna calitate", a declarat Adrian Voican, director general Bibi Touring Touroperator.
Bibi Touring a promovat constant turismul romanesc. Cea mai mare parte a cifrei de afaceri provine din vanzarile pachetelor turistice pentru litoralul romanesc, urmate de pachetele turistice pentru statiunile montane, balneare si Delta Dunarii.
Investitii de un miliard de euro pe litoralul romanesc
Investitiile hoteliere de... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 17:10
Romania poate inregistra, in urmatoarea perioada, o crestere a numarului de turisti din China si Republica Moldova, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Razvan Filipescu, la Romanian Travel Forum.
"Ne asteptam la cresteri de turisti din Republica Moldova si din China, care vor veni in Romania. Acordam o atentie deosebita turismului de incoming, pentru ca acesta poate fi inima economiei. Avem discutii cu operatorii din turism pe problemele care ii preocupa, intre care reducerea TVA la serviciile din turism, legea tichetelor de vacanta pentru cresterea turismului intern. Ne vom zbate ca toate fondurile pe care le avem sa le folosim coerent pentru promovarea turismului romanesc pe plan extern, inclusiv prin campanii TV, in colaborare cu televiziuni internationale. Vom sprijini participarea Romaniei la peste 40 de targuri de turism internationale", a spus presedintele ANT.
Potrivit lui Filipescu, statisticile actuale evidentiaza o evolutie pozitiva a industriei turismului.
"Cifrele arata un trend pozitiv al turismului, cu o crestere de 9,8%, in trimestrul I 2014, fata de trimestrul I 2013. S-a inregistrat o crestere a numarului de turisti din Israel, Polonia, Serbia, Statele Unite, Canada", a aratat Filipescu. mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 16:17
Alaturi de manastirile din Moldova, Delta Dunarii si litoral, turismul gastronomic ar putea constitui pentru Romania un brand, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, la deschiderea primul Congres International al Traditiilor Culinare.
"Gastronomia este parte importanta a turismului rural, iar turismul gastronomic este intens promovat la targurile si festivalurile cu acest specific din Europa. Turismul rural s-a dezvoltat in ultimii ani atat pe plan international, cat si in Romania, datorita valentelor sale speciale, printre care conservarea mediului inconjurator, pastrarea traditiilor locale, a valorilor culturale, prin participarea la indeletnicirile gastronomice ale localnicilor", a precizat Razvan Filipescu.
Romania organizeaza, in perioada 13 - 16 martie, primul Congres International al Traditiilor Culinare, la care participa 36 de tari din Europa, America de Nord, America Latina, Asia si Africa.
Pe parcursul celor patru zile, bucatari din tari precum Franta, Israel, Canada, SUA, Mexic, China, Macedonia, Grecia, Azerbaidjan vor trebui sa pregateasca, pe langa meniurile traditionale tarilor pe care le reprezinta, si un meniu specific romanesc. Romania este singura tara care aduce o echipa de bucatari militari, care vor lua parte la concursurile desfasurate cu acest prilej.
"Rutele gastronomice devin produse turistice foarte cautate. Acestea constituie un adevarat sistem, o oferta turistica tematica si complexa.... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 13:25
Vacantele din strainatate la hotelurile de cinci sunt preferate de turistii din Moldova si de o parte dintre bucuresteni, in timp ce pretul mic este preferat de ardeleni in locul luxului, a declarat miercuri intr-o conferinta Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45.
"In Ardeal este alta mentalitate fata de Bucuresti, intai iti faci casa, iti acoperi cheltuielile, iti platesti datoriile si te uiti cu grija la bani cand pleci in vacanta. In Bucuresti este alftel, am, n-am datorii, important este sa-mi petrec vacanta si datoriile le platescu la anul", a spus Burcea, citat de Mediafax.
El a afirmat ca bucurestenii se indreapta mai mult spre Antalya (Turcia) si spre hotelurile de cinci stele, iar in Ardeal se prefera Grecia, unde hotelurile sunt mai putin luxoase si mai ieftine.
"Moldovenii merg dupa principiul 'O vacanta am si vreau ca in vacanta respectiva sa fiu domn'. Daca pe piata din Iasi si pe cea din Bacau ofertam un hotel de patru stele in Antalya, la un pret senzational, 300 de euro in luna iulie, nu se inscrie nimeni. Daca le-am oferi insa unul de cinci stele s-ar inscrie multi. Moldovenii, ca si o parte dintre bucuresteni, se uita fie sa fie foarte foarte bun hotelul si daca il pot lua si cu jumatate de pret ar fi excelent. Ardelenii nu se arunca la acest tip de oferte. In Moldova, daca nu este cinci stele de lux, ca sa ii placa lui si sa se intoarca acasa si sa spuna unde a stat, nu-l intereseaza", a spus Burcea.
Paralela 45 si-a extins... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 08:55
Majoritatea strainilor care vin in Romania nu sunt interesati de turism si se cazeaza in Bucuresti sau orasele resedinta de judet, si doar un sfert dintre ei prefera marea, muntele, Delta, statiunile balneare si circuitele, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Majoritatea strainilor care vin in Romania nu cauta nici muntele, nici marea si cu atat mai putin Delta Dunarii. Mai mult de trei sferturi dintre straini (1,23 milioane in primele 11 luni din 2013 - n.r.) se cazeaza in Bucuresti si orasele resedinta de judet, unde cei mai multi nu vin pentru turism, ci pentru afaceri sau vizite la rude sau prieteni.
"Cei mai multi straini care vin in orasele mari sunt oameni de afaceri, nu turisti. Aceasta este consecinta faptului ca autoritatile nu se lupta sa incurajeze incomingul. Trebuie mai intai sa dai, sa creezi conditiile, si apoi sa astepti efectele", a declarat agentiei MEDIAFAX Radu Enache, presedintele Federatiei Hotelierilor din Romania (FIHR).
Pentru circuite culturale, sejururi la mare si la munte, excursii in Delta si tratament in centrele balneare, in primele11 luni ale anului trecut au ajuns in Romania aproximativ 390.000 de turisti straini, adica atat cat ar incapea pe 7-8 stadioane de fotbal mai mari.
Potrivit ultimelor date disponibile, in ianuarie-noiembrie 2013 au innoptat in unitatile de cazare din Romania aproximativ 7,4 milioane de persoane, dintre care aproape 5,8 milioane de romani si 1,62 milioane de romani.
In... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 08:41
Campania de promovare a turismului romanesc in intervalul 2014-2015 va include reclame outdoor, precum si in media din tara si strainatate si va costa peste 25 de milioane de euro, a declarat agentiei Mediafax Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).
Astfel, ANT organizeaza licitatii in valoare totala de 18-19 milioane de euro pentru promovarea turismului romanesc pe televiziuni si in presa scrisa din SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Romania.
Acestora li se vor adauga campanii outdoor pe pietele respective, plus alte destinatii, considerate de ANT "de oportunitate", respectiv Israel, Polonia, Turcia, Rusia, Austria si Republica Moldova.
In plus, vor fi lansate campanii de promovare online pe aceste piete, pentru care nu s-a stabilit inca un buget.
"Aceste campanii de promovare urmaresc cresterea notorietatii turismului romanesc si a brandului Romaniei. Toata campania va fi sustinuta din fonduri europene si va depasi 25 de milioane de euro, la care se vor adauga si sumele alocate pentru online", a mai spus Filipescu.
Licitatiile pentru promovarea pe canale tv si presa scrisa beneficiaza de un buget, fara TVA, de 11,3 milioane de lei pentru SUA, 13,6 milioane de lei pentru Franta, 17 milioane de lei pentru Germania, 16,6 milioane de lei pentru Romania, 13,6 milioane de lei pentru Italia si 12,5 milioane de lei pentru Marea Britanie.
Anul trecut au venit in Romania, potrivit Institutului National de... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 16:30