Masurile fiscale propuse de guvernul Ponta, printre care se numara plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri de pana in 500.000 de euro, deduceri de la plata contributiilor sociale pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 de ani sau de peste 55 de ani, ajuta turismul, sunt de parere specialistii contactati de Business24.
Plata TVA la incasare este o masura mult asteptata de oamenii de afaceri din turism, a declarat Alin Burcea, directorul agentiei de turism Paralela 45. Desi, in prezent, aceasta propunere nu ii afecteaza afacerile in mod direct, pentru ca cifra de afaceri depaseste plafonul de 500.000 de euro, omul de afaceri crede ca masura va fi extinsa.
"Toate aceste masuri sunt extraordinare. Plata TVA la incasare este o masura pe care o asteptam de foarte mult timp. Din pacate, avand in vedere impactul asupra economiei, masura se va aplica doar in cazul companiilor care au o cifra de afacere pana la 500.000 de euro pe an. Eu depasesc suma, deci, deocamdata, masura nu ma afecteaza. Sper ca, in prima etapa, aceasta masura se se aplice in cazul acestor companii, iar apoi sa ajunga si la noi", a declarat Alin Burcea pentru Business24.
Potrivit omului de afaceri, deducerea de la plata asigurarilor sociale timp de un an pentru companiile care angajeaza someri de pana in 25 de ani si de peste 55 de ani, este o masura binevenita.
"In orice situatie, in orice tara, reducerea CAS este o masura binevenita. In ceea ce priveste... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 13:00
Pe langa problemele de infrastructura care ingreuneaza dezvoltarea turismului din Romania, operatorii din domeniu se confrunta si cu imposibilitatea de a-si asigura cash flow-ul sau de a achita facturile din cauza termenelor foarte lungi de incasare a facturilor.
In acest sens, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita Guvernului o decizie urgenta de modificare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, in asa fel incat sa nu fie blocati operatorii din turism, precum hoteluri, agentii sau tur operatori, din cauza obligativitatii de a plati statului taxa pe valoarea adaugata inainte de a incasa banii pentru serviciul respectiv, se arata intr-un comunicat de presa remis Business24.
Mai mult, operatorii din industria turismului trebuie sa isi asigure si finantarea si pentru indeplinirea serviciilor facturate. Adaugarea la aceste plati a unui TVA este nejustificata, afirma Dan Matei Agathon, presedinte al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, din moment ce factura nu a fost incasata. Acest lucru ingreuneaza activitatea din turism.
Se da astfel exemplul unui hotel care organizeaza un eveniment. Hotelul emite factura dupa ce clientii parasesc locatia, iar TVA-ul devine exigibil in momentul emiterii facturii. In cazul in care clientul nu achita factura in termen, hotelierul se afla in fata mai multor probleme. El este nevoit sa achite facturile furnizorilor, dar trebuie sa achite si TVA-ul datorat la Bugetul de... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 16:33
Intr-o era a competitivitatii, Romania poate concura cu marile puteri economice doar daca ofera oamenilor nevoile primare: mancarea si distractia. In opinia omului de afaceri, actual parlamentar Silviu Prigoana, Romania poate "da lovitura" in lupta concurentiala doar daca investeste in agricultura si turism.
"Cu agricultura si turismul putem da lovitura. Lumea vrea sa aiba distractie. Dupa ce ai muncit 11 luni te duci undeva sa te relaxezi, sa ai munte, mare, plaja, liniste, curatenie. Romania, daca o sa inteleaga ca trebuie sa dea UE mancare si distractie, va fi o tara castigatoare", a declarat Silviu Prigoana intr-un interviu acordat Business 24.
Potrivit acestuia, capitalul autohton nu va mai exista dupa 2017, cand moneda europeana isi va spune cuvantul. Peste 5 ani, "uneltele" Romaniei vor ramane resursele si forta de munca.
Romania s-a clasat pe locul zece in topul celor mai riscante tari pentru investitii. De ce in continuare, in ciuda masurilor luate, increderea oamenilor de afaceri in mediul economic romanesc este atat de scazuta?
Increderea investitorilor nu e scazuta. Important e ca nu suntem primii pe lista tarilor riscante. Avand in vedere faptul ca am stat 50 de ani in comunism, ca e democratie de doar 22 de ani in timp ce altii au democratii de 200 de ani, e normal ca increderile sa fie cu totul altele.
E discutabil cum se numeste investitorul strain. OMV sau GDF Suez au avut curaj sa faca investitii in Romania, depinde acum cine e acel... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:06