Cat timp autoritatile discuta si fac planuri, tot investitorii straini sunt cei care scot statiunile balneare din mocirla. Nici pentru ei drumul nu este usor. Se "impotmolesc" in legislatia greoaie si lipsa de interes din partea autoritatilor locale. Toate "necazurile" vin de la faptul ca bazele medicale sunt in grija Ministerului Sanatatii si nu la Turism, asa cum ar fi normal.
Legat de "revitalizarea" turimului balnear, fiecare ministru a inceput cu o analiza a situatiei. Cu un proiect bine pus la punct. Turismul balnear a fost o prioritate si pentru ministrul Udrea, si pentru Hellvig, cat si pentru actualul ministru, Maria Grapini. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: este o nisa cu potential pe care trebuie sa o dezvoltam.
Acelasi lucru il sustin si patronatele din domeniu, care atrag atentia ca multe din statiunile balneare sunt in prezent sustinute de programele pentru pensionari.
"Sectorul balnear are un potential extraordinar, dar avem o serie de lipsuri care ne impiedica sa fim performanti. Nu avem infrastructura, turoperatori specializati in atragerea turistilor de nisa si nici o promovare suficienta. Aceste lipsuri se reflecta si in faptul ca din cei un milion de turisti inregistrati, 65% vin prin Casa Nationala de Pensii", declara, cu ceva timp in urma, Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.
Ceea ce a "mai miscat" prin statiunile balneare, in ceea ce priveste investitiile a venit tot de la mediul... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 08:16
Romania a fost invadata de propuneri care mai de care mai inedite pentru circuite turistice. De la circuitul Dracula, la Ceausescu, sau cel al forturilor din jurul Bucurestiului, toate au atras atentia jucatorilor de pe piata si a turistilor.
Ce s-a intamplat, insa, pe drumul dintre propunere si realizari?
In timpul mandatului sau, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a anuntat infiintarea "traseului rosu", adica un circuit turistic care sa cuprinda obiectivele turistice legate de Ceausescu.
In anul 2011, acelasi ministru a declarat ca pregateste un circuit turistic la cele 30 de forturi vechi din jurul Capitalei. A urmat circuitul balnear din nordul Capitalei sau circuitul la manastirile din Bucuresti.
Doi ani mai tarziu, autoritatile locale anuntau ca vor amenaja un circuit turistic pe lacurile din Bucuresti. Investitia se ridica la 20 de milioane de euro, iar o parte din bani vin din fonduri europene.
Fie ca este vorba de autoritatile locale sau de ministri ai Turismului, toti sunt de parere ca Romania are nevoie de circuite turistice tematice.
Specialistii din domeniu nu ii contrazic, insa subliniaza ca acestea nu ar trebui sa ramana la stadiul de propuneri.
"Nici un circuit turistic anuntat nu a fost implementat de autoritati. Pana acum avem proiecte si idei", a declarat Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului si presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Totusi, jucatorii de pe piata spun ca turistii... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:10
Investitiile in Turism au devenit subiectul unui schimb de replici intre un fost ministru al Turismului, Elena Udrea si actualul ministru de resort, Maria Grapini.
Udrea spune ca va fi o mare performanta daca Grapini va continua investitiile pe care ea le-a inceput, iar actualul ministru spune ca va continua doar investitii care sunt intr-o proportie de 80% finalizate. Dincolo de disputele cu tenta politica, investitiile sunt un capitol problematic al Turismului din Romania.
Specialistii in Turism cred ca Maria Grapini va gestiona mai bine acest segment in mandatul sau pentru ca ea provine din mediul de afaceri.
"Doamna Grapini are un mare avantaj in fata celorlalti fosti ministri: este o femeie de afaceri si un manager de succes", a spus Traian Badulescu, fost purtator de cuvand al ANAT pentru Business24.
Toti jucatorii din piata insista, insa, ca stabilirea investitiilor sa se faca dupa discutii cu patronatele.
"Investitiile trebuie discutate cu patronatele si este important sa prioritizezi ceea ce iti aduce bani maine" a spus Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45 pentru Business24.
Domeniile prioritare pentru investitii
In ceea ce priveste domeniile asupra carora ar trebui sa se indrepte investitiile, Corina Martin, presedintele ANAT crede ca infrastructura turistica ar trebui sa fie o prioritate.
"Este vorba de drumuri, de indicatoarele turistice, de facilitatile pe care o zona turistica trebuie sa le indeplineasca ca... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:50
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, a declarat, sambata, la Suceava, ca vor fi verificate toate investitiile facute de minister in perioada 2009-2012, pe fiecare judet in parte, iar in functie de rezultate va dispune decizii administrative sau institutionale.
Hellvig a spus ca vor fi verificate toate investitiile facute in perioada 2009-2012 de MDRTsi ca a cerut o situatie clara pe fiecare judet in parte.
"Responsabilitatea cheltuirii banului public cineva trebuie sa si-o asume. Cineva trebuie sa raspunda politic", a spus Hellvig, care a adaugat ca in 1996 PSD a pierdut guvernarea, dar a candidat sub sigla partidului, in 2000 CDR a pierdut guvernarea, dar si-a asumat sa candideze sub sigla partidelor din care era compusa coalitia, dar ca in 2012 "PD fuge de responsabilitate" candidand sub diferite denumiri de aliante.
Ministrul a mai spus ca cetatenii trebuie sa inteleaga de ce s-au cheltuit banii si de ce a apoi s-au taiat 25 la suta din salarii, de ce a crescut TVA sau a fost introdus impozitul forfetar.
El a precizat ca MDRT intra in auditare pentru perioada 2009-2012 ca sa se stie care este situatia care a fost preluata de noul Guvern.
Hallvig a adaugat ca in urma auditarii si controalelor facute de Corpul de control al ministerului va dispune decizii administrative si institutionale.
Ministrul a mai spus ca vor fi prioritizate proiectele care vor fi finantate, aratand ca nu e nevoie de patinoare artificiale sau de sali de... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 18:13
Cresterea de 17 la suta din turism consemnata in primele trei trimestre din anul 2011 se va mentine si la finalul anului 2011, atat in ceea ce priveste numarul de turisti, cat si incasarile, a declarat, marti, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, la reuniunea Consiliului Consultativ al Turismului.
"In 2011 am avut o crestere pe primele trei trimestre de 17% a numarului de turisti si credem ca se va metine cifra si la finalul lunii decembrie, mai ales avand in vedere aglomeratia din statiuni de la sfarsitul anului. Va fi o crestere considerabila la finalul anului 2011, atat ca numar de turisti cat si ca incasari", a afirmat Elena Udrea.
Oficialul MDRT a amintit de recordurile inregistrate de sarbatori, pe Valea Prahovei, in special in Poiana Brasov.
"Recordurile atinse la inceput de an arata ca au fost 125.000 de accese la puncte de transport pe cablu in intervalul 1- 8 ianuarie 2012, mai multe accese la transport pe cablu decat in ianuarie 2010. Au fost 150.000 de masini duminica trecuta in Poiana Brasov. Mult mai multi turisti inseamna un volum mult mai mare de incasari", a declarat Elena Udrea.
"Poiana Brasov e in topul revistei germane Bildt pe locul 5 ca destinatii ieftine si care are infrastructura de schi. Investitia in domeniul schiabil din Poiana Brasov e o investitie necesara in turismul romanesc, asa cum sunt toate investitiile in domeniul schiabil de pe Valea Jiului, Bucovina, Maramures", a mai spus aceasta. mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 13:42
Secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, sustine ca Romania se indreapta in directia cea buna in turism si ca se inscrie in tendintele europene, concentrandu-se pe Muntii Carpati si Delta Dunarii, anunta Mediafax."Europa se indreapta catre un turism ecologic, catre natura. Romania are o strategie si o viziune care se indreapta in directia buna atunci cand se concentreaza pe Carpati si Delta" a spus Rifai, care a adaugat ca tendintele turistilor sunt de a se indeparta de destinatiile traditionale de litoral si de a gasi destinatii alternative.
Potrivit oficialului Organizatiei Mondiale a Turismului, turismul european a suferit din cauza crizei tocmai pentru ca s-a concentrat pe destinatii de litoral.
"Romania este o destinatie bogata, cu un extraordinar potential in domeniul turismului. Mandatul doamnei ministru Elena Udrea din ultimii doi ani si jumatate au fost cei mai dificili din ultima perioada. In anul 2009 turismul a scazut, pentru ultima data in ultimii 60 de ani, cu 7%, iar primele semne de revenire au fost in anul 2010", a afirmat Rifai.
El a adaugat ca sustine eforturile ministerului roman al Turismului de a folosi pentru promovare internetul si retelele sociale.
Rifai a mai spus ca Udrea i-a atras atentia asupra a ceea ce mai trebuie facut in turismul romanesc, si anume o mai buna colaborare intre stat si mediul privat, dar si imbunatatirrea sistemului de colectare a statisticilor de la touroperatori.
Intrebata daca a discutat cu... mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 14:22
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, sambata, la Sangeorz-Bai, ca statul va reabilita cu prioritate drumurile care duc spre statiuni fiindca turismul este cel care poate scoate Romania din criza, alaturi de agricultura, informeaza Mediafax. Elena Udrea a facut aceste declaratii dupa o discutie cu primarul din Sangeorz-Bai, Roland Venig, care i-a spus ca statiunea este aproape izolata din cauza drumurilor proaste si a faptului ca lipsesc si legaturile feroviare.
"Statiunile balneare sunt pentru oamenii care sufera de diverse afectiuni, la Sangeorz-Bai tratandu-se bolile hepato-biliare. Si acceleratul s-a scos.
Drumurile nu sunt asfaltate bine, nu se toarna asfalt pana la bordura. Clujul este departe de noi. Pe aici nu mai trece nimic. In curand, nici acceleratul nu va mai trece", a declarat Roland Venig.
In replica, Udrea i-a spus ca statul va aloca bani pentru reabilitarea drumurilor care duc spre statiuni, aceasta fiind o prioritate.
"Noi o sa ne straduim pe noul program national de dezvoltare a infrastructurii sa reabilitam cu prioritate drumurile care duc spre statiuni turistice.
Este un avantaj ca acest Minister al Dezvoltarii Regionale s-a unit cu Ministerul Turismului fiindca in acest fel putem sa concentram investitiile pe zonele cu potential turistic fiindca turismul este sansa Romaniei.
Alaturi de agricultura, turismul poate sa scoata Romania din criza. Este pacat ca o tara care are atat de multe resurse de turism, nu... mai mult
Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 21:48
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, s-a intalnit joi cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Mark Henry Gitenstein, cu care a analizat posibilitatea de promovare a Romaniei ca destinatie turistica, in SUA, potrivit unui comunicat emis joi de MDRT, informeaza NewsIn."Cu acest prilej, au avut loc discutii referitoare la domeniul turismului romanesc, ambasadorul Gitenstein subliniind importantul potential turistic de care dispune tara noastra, pe care, de altfel, a avut ocazia sa-l descopere personal pe parcursul numeroaselor calatorii in diferite zone ale Romaniei.
Totodata, au fost analizate posibilitatile de promovare a Romaniei ca destinatie turistica, in SUA, convenindu-se, in acest sens, asupra oportunitatii derularii unor actiuni comune", se arata in comunicatul MDRT.
De asemenea, la finalul intalnirii, Elena Udrea a subliniat importanta atragerii unor investitori din SUA, interesati sa se implice activ in dezvoltarea sectorului turistic romanesc. mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 16:34
Ministrul turismului si dezvoltarii regionale, Elena Udrea, scrie pe blogul sau ca turismul romanesc poate reveni in forta dupa perioada de criza, adaugand ca investitiile in turism vor continua cu prioritate acolo unde exista potential si este nevoie de reamenajari, informeaza NewsIn."Anul trecut, turismul a fost afectat de criza si in general, de un sentiment de incertitudine legat de problemele economice. Am discutat si cu responsabilii de turism din alte tari.
Toata lumea statea cu ochii pe prognozele economice pentru 2010. Anul asta, si vad asta din toate discutiile, toata lumea priveste optimist, de genul "I'm back". Sunt un om realist, dar am invatat ca gandirea pozitiva reprezinta 50% din reusita", scrie ministrul turismului pe blogul sau.Elena Udrea spune ca este optimista in legatura cu turismul romanesc pentru ca "anul acesta se va vedea soarele dupa furtuna in economia mondiala, iar Romania va reveni de asemenea la crestere economica"."Am in minte un plan special pentru reabilitarea unor statiuni de traditie, care sa refaca parfumul istoric. Exista de asemenea, de anul trecut, o strategie pentru refacerea turismului balnear despre care vom vorbi pe larg la momentul potrivit. Ca o paranteza, am avut de curand surpriza ca intr-o discutie in colegiu, sa vad ca Baile Herculane, Caciulata, Calimanesti sunt recunoscute nu numai de cei mai in varsta, ci si de cei mai tineri", spune ministrul turismului pe blogul sau.Elena Udrea reaminteste ca in acest an revine in... mai mult
Sambata, 13 Februarie 2010, ora 14:18