Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va desemna, la sfarsitul anului, noi ambasadori ai turismului romanesc, unul dintre acestia urmand sa fie designerul Catalin Botezatu.
"Voi relua un proiect laudabil din mandatul Grapini (Maria Grapini, fost ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism - n.red.), cu ambasadorii turismului romanesc. Iar Catalin Botezatu, ca si proactivitate, are actiuni constante, o viata dedicata promovarii Romaniei in afara, in mod sigur trebuie sa il nominalizam si imi pare rau ca nu s-a facut acest lucru pana acum.
Bulgaria, de exemplu, a devenit din nou foarte agresiva in promovare - si e un lucru spre care trebuie sa ne uitam - a reusit sa faca un clip de 30 de secunde care a patruns pe mapamond, in care a folosit vedete hollywood-iene in promovare. Noi avem intern valori foarte bune. Pana la sfarsitul anului voi avea o lista de propuneri, iar cu ocazia sarbatorilor vreau sa facem o actiune si sa propunem doi-trei ambasadori. Catalin ...citeste mai departe despre "Noi ambasadori ai turismului romanesc: Catalin Botezatu, cap de lista" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 17:19
Guvernul de la Sofia a aprobat varianta unui proiect comun cu autoritatile de la Bucuresti prin care cele doua state ar urma sa isi prezinte ofertele turistice "la pachet" in fata chinezilor.
In baza noului proiect, ministerele de turism din Romania si Bulgaria ar urma sa sustina crearea unui centru turistic comun in China.
Turistii asiatici urmeaza sa fie atrasi in sud-estul Europei de oferta comuna din cele doua tari, care ar urma sa prezinte atractiile cultural-istorice, statiunile de tratament si festivalurile organizate de-a stanga si de-a dreapta Dunarii, arata agentia de presa Novinite.
Trasee culturale
Oficialii din ministerele de Turism roman si bulgar au convenit sa lanseze oferte comune pe piata din Asia, in special in China, in urma unei cereri in crestere pe segmentul de turism cultural inregistrata in randul clientilor chinezi.
Atat romanii cat si bulgarii vor sa profite de acest lucru, un prim proiect comun fiind deja creionat intre cele doua parti sub denumirea "Pe urmele imparatilor romani".
In cadrul acestuia, fiecare tara va promova cinci obiective turistice legate de epoca stapanirii romane in cele doua provincii ale imperiului, in modul acesta, turistii orientali urmand sa fie initiati si in cultura locala a fiecarei tari.
Bulgarii au selectat deja fortareata Belogradcik, vechiul oras Ulpia Oescus din apropierea Plevnei, fortul roman Sexaginta Prista din Ruse, o tabara militara antica descoperita langa Svistov si mormantul... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 14:13
Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Cu toate acestea, sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut
Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%.
Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane.
Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012.
"In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,5% din total... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:45
Circa 20.000 de turisti romani vor vizita statiunile montane din Bulgaria in sezonul de iarna 2013/2014, o buna parte dintre ei alegand rezervari tip early booking, conform estimarilor consultantilor Travel Planner.
In pofida situatiei economice precare, dominata de criza, touroperatorii estimeaza ca numarul romanilor care vor consuma pachete turistice in afara granitelor va creste in continuare, cele mai cautate statiuni montane in care romanii vor sa mearga in sezonul de iarna fiind Bansko, Borovets, Pamporovo, se arata intr-un comunicat al Travel Planner.
Numarul turistilor romani care aleg statiunile montane din Bulgaria va inregistra o usoara crestere, insa majoritatea turistilor straini care opteaza pentru acestea provin din Marea Britanie si Irlanda, Rusia si Grecia.
Ofertele pentru revelion la Bansko, la un hotel de 4 stele, incep de la 195,5 euro/persoanapentru 5 nopti cu demipensiune. De asemenea, ofertele pentru vacanta de iarna a copiilor, platesti 6 nopti, stai 7, incepand cu 31 ianuarie, au preturi de la 140 euro de persoana.
Ofertele tip platesti 5 nopti, stai 7, cu early booking, incepand cu 1 martie, pot fi cumparate in prezent de la 170 de euro de persoana cu demipensiune. mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 16:38
Citesc si vad la televizor ca "ciuca Europei", "falimentara si indisciplinata" Grecie a reusit intr-o singura luna sa aiba din turism venituri ce depasesc un miliard de euro. Vad ca, in pofida grijuliilor atentionari pe care Ministerul Afacerilor Externe de la noi le transmite despre dificultatile ce pot aparea ca urmare a manifestatiilor si grevelor din Grecia, romanii nu pregeta sa plece cu zecile de mii in concediu pe plajele grecesti.
Oare ce am putea face in Romania pentru a fi si ea la fel de atractiva pentru turistii straini? Evident, nu putem avea nici soarele, nici apa albastra a Egeii si nici savoarea proaspetelor fructe de mare, dar nici nu cred ca am avea nevoie.
Dupa parerea mea, este gresit sa mai credem ca peisajul si conditiile naturale sunt in continuare o conditie sine qua non a dezvoltarii turismului. Chiar daca elementele naturale sunt importante, ele nu mai sunt determinante din momentul in care turismul a devenit un serviciu cu atribute industriale.
"Industria turismului" se bazeaza, dar si genereaza in mod continuu, politici si modele de dezvoltare din ce in ce mai elaborate care descopera sau creaza atractivitati mult mai variate si mai interesante decat clasicul peisaj, fie el marin sau montan, decat diferentele climatice sau decat facilitatile curative. Este deja cunoscut turismul cultural, citadin, religios, culinar, bacchusian, de cazinou sau chiar de prostitutie. Practic, turismul a devenit o activitate de cerere si oferta bazata pe... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:20
Turismul din Romania are nevoie de investitii de cel putin 10 miliarde de euro, pentru a redeveni competitiv si pentru a creste numarul de turisti care vin in tara. Din pacate, cu mici exceptii, investitiile straine pe plan local, mai ales pe segmentul hotelier, sunt aproape de zero, spune consultantul in turism Traian Badulescu, intr-un interviu acordat Business24.
Specialistul a vorbit si despre problemele pe care le are turismul din Romania, dar a enumerat si o serie de investitii de succes pe plan local, facute de oameni de afaceri precum Nicolae Bucovala, cel care a cumparat Hotelul Steaua de Mare din Eforie Nord, sau Mohammad Murad, care a anuntat ca investeste 5 milioane de euro intr-un hotel de cinci stele in Navodari.
Pentru revitalizarea turismului din Romania si pentru competitivitatea sectorului Dan Matei Agathon, fostul ministru de resort, spunea ca sunt necesare investitii de 10 miliarde de euro. Este plauzibila aceasta suma? Cat de mari ar trebui sa fie investitiile in turismul romanesc?
Suma amintita este mai mult decat plauzibila, daca ne gandim ca trebuie facute investitii in domeniul balnear, unde multe dintre hoteluri nu sunt, inca, renovate, dar si pentru turismul montan si pentru infrastructura de schi care este in continuare deficitara. De asemenea, pe litoral si in Delta ar trebui facute modernizari. Cuantificand, cred ca ar fi necesari cel putin 10 miliarde de euro, care sa ne ajute sa ne dezvoltam, din punct de vedere turistic.
Anul... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 00:30
Romania si Bulgaria vor promova impreuna pachete turistice comune pe o piata cu mari perspective, cum ar fi piata chineza.
Ministrul-adjunct al economiei si turismului din Bulgaria, Ivo Marinov, s-a intalnit la Londra cu Cristian Barbulescu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului al Romaniei, informeaza ministerul bulgar de resort, printr-un comunicat de presa.
Promovarea comuna se incadreaza in spiritul Strategiei Dunarii. Cele doua tari coordoneaza impreuna axa prioritara numarul 3 a acestei strategii care se refera la turism, cultura si dialog multicultural.
Chinezii, cei mai doriti turisti: Parisul si Berlinul vor sa faciliteze obtinerea vizelor
Cele doua tari vor pregati prezentari comune pentru Targul turistic de la Shanghai care va avea loc intre 13 si 18 noiembrie.
Romania si Bulgaria nu sunt singurele tari, interesate sa atraga cat mai multi turisti chinezi. Franta si Germania au realizat o procedura comuna prin care faciliteaza obtinerea vizei.
Turistul chinez cheltuieste foarte mult in timpul calatoriilor pe care le efectueaza adesea in grup si care includ mai multe tari. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 12:40
Romania are nevoie de o noua lege a turismului, cu masuri fiscale avantajoase pentru afacerile din domeniu. Solutiile pentru relansare nu ar fi unele noi, ele se aplica deja, cu succes, in alte state europene.
Printre cerintele pietei se numara reducerea TVA si prime pentru agentiile care fac performante in atragerea de turisiti starini.
Patronatele solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene.
"Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, marind, astfel, incasarile hotelierilor si, implicit, taxele si impozitele colectate", a declarat Dragos Raducan, vicepresedinte FPTR.
In prezent, serviciile de cazare cu mic dejun au TVA redus la 9%. Pentru masa de pranz si cea de seara din hoteluri, taxa pe valoare adaugata este 24%.
Burcea: Daca vand o excursie in China am TVA zero; pentru Romania platesc 24%
"La hoteluri, TVA de 24% este aberant si la agentiile de turism la fel. Daca vand o excursie in China platesc TVA zero la comision, pe cand daca vand pe litoralul romanesc, platesc TVA la comision 24%", a declarat Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
Desi este o masura necesara incurajarii turismului national, Romania risca sa se impotmoleasca, din nou, in legislatie.
"Pe hotelarie este nevoie de un TVA de 9%, iar pentru turistii straini... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:09
Bulgaria anticipeaza pentru acest an o crestere a numarului de turisti straini de 5-8%, de la 6,4 milioane de persoane in 2011, iar veniturile din turism ar urma sa ajunga la peste trei miliarde de leva (1,5 miliarde euro), a declarat Ivo Marinov, secretar de stat in Ministerul Economiei.
Cei mai multi turisti straini care vor vizita Bulgaria in acest an vor proveni din Rusia, anticipeaza Marinov, citat de Novinite.
Potrivit datelor guvernului, Bulgaria a fost vizitata anul trecut de 6,4 milioane de turisti straini, in crestere cu 4,6% fata de 2010. Totodata, veniturile aduse bugetului statului de turistii straini au urcat cu 3,8%, la 2,8 miliarde de euro (1,4 miliarde euro). mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 10:16