Bibi Touring Touroperator, membru al Christian Tour Group, a inregistrat, in ultimii doi ani, cea mai mare dinamica a cresterii intre agentiile de turism romanesti specializate pe turism intern, dublandu-si practic de la an la an cifra de afaceri.
Astfel, daca in 2012 cifra de afaceri a fost putin peste un milion de euro, iar anul trecut de aproape doua milioane de euro, in acest an, touroperatorul tinteste un venit de circa patru milioane de euro.
"Ne putem mandri ca am ajuns in top 5 al touroperatorilor romani specializati pe turism intern, dupa ani de zile de promovare a produselor turistice romanesti si a derularii unor campanii eficiente de marketing. (...) De anul trecut, am inceput sa aducem turisti din Republica Moldova, atat in statiunile montane, cat si pe litoralul romanesc. Dinamica inregistrata de firma noastra reprezinta un stimul pentru piata turistica romaneasca si ne face sa credem ca turismul intern in general va inregistra o crestere. Romanii incep sa redescopere Romania si sa observe ca are produse turistice accesibile la pret si de buna calitate", a declarat Adrian Voican, director general Bibi Touring Touroperator.
Bibi Touring a promovat constant turismul romanesc. Cea mai mare parte a cifrei de afaceri provine din vanzarile pachetelor turistice pentru litoralul romanesc, urmate de pachetele turistice pentru statiunile montane, balneare si Delta Dunarii.
Investitii de un miliard de euro pe litoralul romanesc
Investitiile hoteliere de... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 17:10
Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Cu toate acestea, sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut
Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%.
Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane.
Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012.
"In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,5% din total... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:45
Numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, potrivit datelor Eurostat.
Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Numarul turistilor straini care au vizitat Romania a crescut cu 3,6% in primele 11 luni ale anului trecut, la 1,62 milioane, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Astfel, turismul romanesc este in continuare predominant intern, cu 15,6 milioane de innoptari ale rezidentilor in structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane innoptari.
La nivelul UE, 45% - aproape jumatate - din innoptari revin turistilor straini, numarul noptilor petrecute de straini in Europa urcand cu 4,8% fata de 2012.
Cea mai puternica crestere a numarului de... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 15:45
Reducerea TVA pentru turism, alaturi de reintroducerea tichetelor de vacanta reprezinta principalele prioritati ale Luciei Morariu, noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
In momentul de fata, cota TVA de 24% este mai mare decat nivelul aplicat in majoritatea tarilor UE si ingenuncheaza turismul romanesc in fata concurentei din strainatate, a explicat Lucia Morariu. De asemenea, presedintele ANAT isi doreste reintroducerea cazinourilor in circuitul turistic, dar si cate o statiune balneoclimaterica in fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare.
Morariu a explicat, intr-un interviu acordat Business24 care sunt problemele cu care se confrunta turismul, una dintre cele mai importante componente ale economiei, dar si despre sectoarele cu potential pe plan local, care ar putea reprezenta un magnet pentru turistii straini.
Prioritatile actualului
Consiliu Director al ANAT
Modificarea criteriilor de licentiere pentru operatorii economici care desfasoara activitatea de agentie de turism.
Vrem sa impiedicam accesul in sistem al unor persoane care au activat in foste agentii de turism care au dat tepe si reiau activitatea printr-o alta agentie, noua. Cautam solutii financiare prin majorarea sumei necesare a fi garantata prin polita de acoperire a riscului de insolvabilitate necesara agentiei de turism pentru functionare.
ANAT isi propune instituirea unui sistem de bune practici
Cautam solutii pentru a obliga la licentiere... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 07:58
Numarul turistilor straini care au venit in Romania in 2012 a crescut cu 5,8% in primele noua luni ale acestui an fata de aceeasi perioda din 2011, la 6,26 milioane de persoane. Cei mai multi turisti straini vin din Ungaria.
Dintre statele UE cele mai multe sosiri au fost inregistrat din Ungaria (32,3%), Bulgaria (19,7%), Germania (9,5%), Italia (7,2%) si Polonia (7,1%), potrivit datelor provizorii anuntate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
In ceea ce priveste sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele noua luni din 2012, acestea au insumat peste 6 milioane, in crestere cu 10,4% fata de cele din perioada similara din 2011.
Potrivit INS, sosirile in hoteluri detin in perioada mentionata o pondere de 75,3% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 8,8% fata de aceeasi perioada din 2011.
De asemenea, innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2012 au insumat 15,2 milioane, in crestere cu 7,8 % fata de cele din perioada similara a anului trecut.
Numarul plecarilor vizitatorilor romani in strainatate a crescut
Potrivit datelor INS, plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in primele noua luni de 8,727 milioane, in crestere cu 1,7%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2011.
In luna septembrie 2012, comparativ cu luna corespunzatoare... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 12:12
Situatia turismului romanesc s-ar putea imbunatati considerabil, pe fondul problemelor aparute in Grecia si al schimbarilor aparute pe acest segment in Turcia, potrivit Fundatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Turismul romanesc ar putea profita de pe urma problemelor inregistrate pe acest segment in Grecia, tara afectata de instabilitatea politica si de pericolul iesirii acestei tari din zona euro. In acest context, in industria turismului au loc relocari, iar tur-operatorii straini se reorienteaza, astfel ca Romania poate sa castige un aflux semnificativ de turisti straini.
Romania mai are o alta oportunitate, care rezulta din faptul ca Turcia, o tara cu o dezvoltare turistica ridicata si cu traditie pe pietele vest si est-europene, a ridicat tarifele pentru sezonul 2012, profitand de brandul de tara. Aceasta masura a dus la scaderea cererii de pachete turistice in Turcia.
Instabilitatea socio-economica din Grecia si cresterea tarifelor in cazul pachetelor turistice in Turcia determina o nisa in turism de pe urma careia pot profita pe plan european doar doua tari, Romania si Bulgaria. Desi Bulgaria are o colaborare exterm de lunga cu operatorii germani, ultimele doua luni au adus o usoara scadere a prezentei turistilor germani pe litoralul bulgaresc. Acestia pot fi considerati o tinta reala pentru turismul romanesc, considera reprezentantii FPTS.
Romania are nevoie insa de modificari importante in sistemul turistic pentru a atrage persoanele care... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 13:19
Traian Badulescu, fostul purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24, ca Romania nu comunica foarte bine valorile sale principale, tara noastra inca inregistrand dificultati pe partea de promovare.
Care sunt deficientele cu care se confrunta in prezent turismul romanesc?
Romania nu are inca o imagine formata, turistii straini venind la noi mai mult din curiozitate, pentru ei suntem o tara noua. Totusi, cei care vin la noi stiu ca gasesc aici traditii si cultura. Majoritatea turistilor vin cu un nivel de asteptare scazuta, mai ales pe circuitele culturale, insa dupa ce se intorc, gradul de statisfactie este ridicat.
Strainii vad Romania ca pe o destinatie turistica "mai de la marginea Europei", nu neaparat uitata de lume, ci mai degraba una unde traditiile sunt bine pastrate si unde exista multe locuri pitoresti virgine.
Majoritatea strainilor spun revoltati: "aveti o tara frumoasa, dar cum o promovati, cum comunicati produsul pe care vreti sa-l vindeti?"
Care este brandul turistic, nu cel oficial, ci cel real? Cum vad turistii staini Romania?
Nu avem un singur brand real, oricum, o data o vad ca pe o destinatie mai de la "marginea Europei", nu neaparat uitata, dar unde inca sunt locuri naturale neatinse de om, ori traditii pastrate si ei stiu foarte bine asta. Un ambasador foarte bun este Printul Charles, mostenitorul tronului Marii Britanii, care a descoperit locuri pe... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 08:05
Numarul hotelurilor si pensiunilor scoase la vanzare este in crestere in acest an cu 30%. Poate fi acest lucru oportunitate de investitii sau este un semn al crizei asupra afacerilor in turism?
Daca toamna anului trecut, in zonele turistice din Romania, existau 70-80 de hoteluri si pensiuni scoase la vanzare, in ianuarie 2012, numarul acestora este cu 30% mai mare, atingandu-se un nou record al ultimelor 12 luni.
Negoita: Turismul nu este o investitie inspirata in momentul acesta
Ionut Negoita, proprietarul Rin Grand Hotel, este de parere ca turismul nu este o investitie inspirata in 2012 si lipsa unei strategii care sa atraga turistii straini afecteaza afacerile in acest domeniu.
"Din ce informatii am, in 2011 a fost jale. Nici vorba sa scapam de criza in 2012. Turismul nu este o investitie inspirata in momentul acesta. Cine a fost sa dea faliment a cam dat pana acum, dar stiu ca cei cu pensiuni vile, chiar si hoteluri abia au rezistat pe piata", a declarat Negoita pentru Business24.
Principala motivatie a impasului in care se afla turismul romanescveste diferenta mare intre oferta si cerere.
"Au investit foarte mult, a crescut capacitatea de cazare si odata cu venirea crizei, cum s-a intamplat in multe domenii, nu a mai fost cerere. Ca urmare, era firesc sa se intample asa. Nu exista niciun program de a aduce turistii din strainatate, nu avem infrastructura, s-a dezvoltat totul haotic si aleatoriu", afirma Negoita.
Traian Badulescu: 2012, un an... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 08:01
Anul 2012 va fi unul pozitiv pentru economia Romaniei, chiar daca va fi afectat de criza datoriilor suverane din zona euro, considera Ionel Blanculescu, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
"Ciclicitatea economica va aduce economia Romaniei in faza de dupa criza si anume inviorare si relansare economica, pana la expansiune, in urmatorii trei ani", a declarat, miercuri, Ionel Blanculescu.
Blanculescu: Competivitatea va deveni religia economiei nationale
"2012 va reprezenta un an pozitiv pentru economia Romaniei, caracterizat de optimism, speranta si mult entuziasm, pe fondul, pentru prima data in istoria economica a tarii, a cresterii cu adevarat a competitivitatii, coloana vertebrala a unei economii performante. Competitivitatea va deveni religia economiei nationale, iar cei care nu cunosc ce inseamna aceasta, vor trebui sa consulte dictionarele economice nationale si internationale", a explicat analistul economic.
Acesta a precizat ca daca Guvernul Romaniei va reusi sa sprijine acest nou suflu economic prin politici economice inteligente si curajoase, atunci anul 2012 va reprezenta un succes pentru economia Romaniei, dornica de a uita cat mai repede purgatoriul prin care a trecut in cei trei ani de criza dura.
In plus, Ionel Blanculescu considera ca turismul va fi surpriza placuta a anului 2012 in Romania, asa cum agricultura a fost vedeta anului 2011.
Cursul... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 14:57