In ultimii 20 de ani, am fost martorii unui sir de esecuri lamentabile ale politicienilor romani care s-au chinuit sa reinventeze roata turismului. La vremea aceea, Romania mai avea inca resturile unui plan de promovare a turismului ramas mostenire de pe vremea lui Ceausescu, adica vechi de prin anii '80.
Dar exact in urma cu 20 de ani, aparea "maretul" plan al Guvernului Nastase, care prin ministrul Turismului de la acea data, Dan Matei Agathon, voia sa dezvolte cel mai mare parc tematic din Estul Europei, Dracula Park.
Proiectul urma sa fie realizat in vechea cetate medievala a Sighisoarei, pe platoul Breite, pe o suprafata de 50 de hectare. Investitia initiala avea sa fie de 40 de milioane de dolari. Cum a fost o subscriptie publica, la proiect au dat bani aproape 14.000 de romani de buna voie care au crezut in proiect si mari companii care activau in Romania atunci.
Mai tarziu s-a dovedit a fi cea mai mare teapa data romanilor pentru ca nici unul nu a mai primit banii inapoi.
Aceasta a fost una dintre putinele dati cand turismul romanesc chiar a avut un minister al sau, de sine statator.
Vine master planul pe 20 de ani
Peste vreo 5 ani ani, prin 2006-2007, apare unul dintre cele mai notabile master planuri pe care avea sa le cunoasca turismul local. Acesta se baza foarte mult pe intrarea Romaniei in UE si pa faptul ca, daca ne-am deschis portile Europei, turistii vor curge garla.
Iata cateva cifre vehiculate acum 15 ani despre cum avea sa se... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 00:30
Dragos Raducan, vicepresedintele executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), a explicat pentru Ziare.com cu ce probleme se confrunta turismul romanesc, in special industria hoteliera, de la inceputul pandemiei de coronavirus.
Raducan spune ca urmarile sunt resimtite in continuare, chiar daca oamenii sunt liberi sa isi organizeze concediile cu respectarea normelor de prevenire a infectarii cu Covid-19.
Lipsa rezervarilor pentru sezonul eestival, lipsa banilor, imposibilitatea de a reporni activitatea hotelurilor, lipsa personalului, trimis in somaj tehnic, lipsa comunicarii intre Guvern si mediul de afaceri, acestea sunt doar cateva dintre piedicile pe care le-a mentionat Dragos Raducanu.
Eliminarea impozitului specific pe trei luni, insuficient pentru industrie
Una dintre masurile luate de Guvern pentru a ajuta turismul a fost eliminarea impozitului specific pe trei luni. Impozitul specific se refera la impozitul pe profit la hotelurile si restaurantele mari, adica peste 800 de metri patrati. In cazul hotelurilor, impozitul este calculat pe loc de cazare, pozitionare si stele. Dragos Raducan sustine ca aceasta masura este insuficienta.
"Suntem singura tara, din cate stiu eu, care nu are sprijin din partea Guvernului, care crede ca a facut ceva pentru noi, dar nu a facut nimic. A elimina impozitul specific pe trei luni de zile e apa de ploaie. Un hotelier cheltuie cu masurile de camera, detergenti, personal suplimentar, sisteme de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2020, ora 00:05
Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a decis sa incheie parteneriate cu companiile Google, Facebook si Youtube pentru promovarea turistica a Romaniei.
"Am avut prima intalnire cu reprezentantii Google. Noi lucram efectiv la scrierea acordului, care nu presupune bani, este gratis, ci incarcarea tuturor informatiilor, ANT va furniza date, de exemplu toate informatiile legate de Drumul Vinului, imagini, filme pe care le-am realizat din fonduri europene, pentru a promova obiectivele turistice strategice, statiuni balneo etc. Iar dansii ne vor pune la dispozitie platformele si informatiile si programele pe care le au.
Dupa aceea, vom identifica daca exista potential si pentru alte asemenea proiecte, pe care sa le dezvoltam impreuna. Toate aceste informatii care vor fi incarcate pe platformele Google vor fi vizibile in intreaga lume, lucru foarte important pentru pomovare", ...citeste mai departe despre "Turismul romanesc, promovat pe Google, Facebook si Youtube" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 22:26
Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va desemna, la sfarsitul anului, noi ambasadori ai turismului romanesc, unul dintre acestia urmand sa fie designerul Catalin Botezatu.
"Voi relua un proiect laudabil din mandatul Grapini (Maria Grapini, fost ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism - n.red.), cu ambasadorii turismului romanesc. Iar Catalin Botezatu, ca si proactivitate, are actiuni constante, o viata dedicata promovarii Romaniei in afara, in mod sigur trebuie sa il nominalizam si imi pare rau ca nu s-a facut acest lucru pana acum.
Bulgaria, de exemplu, a devenit din nou foarte agresiva in promovare - si e un lucru spre care trebuie sa ne uitam - a reusit sa faca un clip de 30 de secunde care a patruns pe mapamond, in care a folosit vedete hollywood-iene in promovare. Noi avem intern valori foarte bune. Pana la sfarsitul anului voi avea o lista de propuneri, iar cu ocazia sarbatorilor vreau sa facem o actiune si sa propunem doi-trei ambasadori. Catalin ...citeste mai departe despre "Noi ambasadori ai turismului romanesc: Catalin Botezatu, cap de lista" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 17:19
Turismul romanesc, aflat in proprietate privata in proportie de aproape 100%, este afectat de multe ori atunci cand niste functionari iau, din birourile lor, masuri rupte de realitate, cum este si mutarea birourilor externe de promovare turistica de la ANT la nou infiintatul Institut de Comert Exterior.
Din acest motiv, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) solicita Guvernului sa fie consultata atunci cand se iau decizii in legatura cu turismul.
"Turismul romanesc este, in proportie de peste 99%, aflat in proprietate privata, si din acest motiv nu mai vrem sa se ia hotarari fara sa mai fim consultati. S-a intamplat de multe ori ca niste functionari, din birourile lor, sa ia decizii care sa ne afecteze", a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Federatia, ai carei membri au peste 31.000 de angajati si o cifra de afaceri cumulata care depasteste 5 miliarde de euro, este cea mai importanta structura de acest fel din turismul romanesc.
"Daca in alte domenii statul inca mai are inca participatii insemnate, turismul romanesc este integral privat. Cel mai bine stiu ce se intampla in piata patronii din turism. Ultima masura gresita, luata fara ca noi sa fim consultati, a fost trecerea birourilor externe de promovare turistica de la Autoritatea Nationale de Turism (ANT) la nou infiintatul Institut de Comert Exterior", a spus Mohammad Murad.
In decembrie anul trecut s-a decis infiintarea Institutului... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 17:29
Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Cu toate acestea, sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut
Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%.
Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane.
Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012.
"In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,5% din total... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:45
Maia Morgenstern, Dan Puric si Helmuth Duckadam vor promova turismul romanesc si vor fi numiti de autoritatile in domeniu, la sfarsitul lunii ianuarie, ambasadori ai turismului romanesc alaturi de alte personalitati, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM si Turism.
"Pe data de 30 ianuarie, intr-un eveniment care va avea loc la hotelul Hilton din Bucuresti, mai multe personalitati vor fi numite ambasadori ai turismului romanesc si vor promova astfel Romania in baza unui parteneriat pe care il vom semna cu ei. Printre acestia se numara Maia Morgenstern, Dan Puric, Dumitru Prunariu, Dinu Sararu sau Constantin Chiriac, directorul teatrului din Sibiu", a spus Grapini.
Acestora li se vor adauga Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nadia Comaneci, Helmuth Duckadam, Ovidiu Lipan Tandarica si naistul Nicolae Voiculet. Toti vor primi pasapoarte diplomatice.
"Ei vor promova Romania in baza unui parteneriat, iar noi le vom acorda titlul de ambasadori onorifici ai turismului. Fiecare va promova turismul romanesc la evenimentele din tara si strainatate la care va participa si vor merge si la targurile de turism din afara tarii", a aratat Grapini, mentionand ca "ambasadorii" nu vor fi remunerati.
In luna august au fost desemnati opt ambasadori ai turismului, respectiv Grigore Lese, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Stefan Popa Popas, Iolanda Balas Soter, Gabriela Szabo si Gheorghe Zamfir.
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, le-a acordat, vineri,... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 17:29
Campania de promovare a turismului romanesc in intervalul 2014-2015 va include reclame outdoor, precum si in media din tara si strainatate si va costa peste 25 de milioane de euro, a declarat agentiei Mediafax Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).
Astfel, ANT organizeaza licitatii in valoare totala de 18-19 milioane de euro pentru promovarea turismului romanesc pe televiziuni si in presa scrisa din SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Romania.
Acestora li se vor adauga campanii outdoor pe pietele respective, plus alte destinatii, considerate de ANT "de oportunitate", respectiv Israel, Polonia, Turcia, Rusia, Austria si Republica Moldova.
In plus, vor fi lansate campanii de promovare online pe aceste piete, pentru care nu s-a stabilit inca un buget.
"Aceste campanii de promovare urmaresc cresterea notorietatii turismului romanesc si a brandului Romaniei. Toata campania va fi sustinuta din fonduri europene si va depasi 25 de milioane de euro, la care se vor adauga si sumele alocate pentru online", a mai spus Filipescu.
Licitatiile pentru promovarea pe canale tv si presa scrisa beneficiaza de un buget, fara TVA, de 11,3 milioane de lei pentru SUA, 13,6 milioane de lei pentru Franta, 17 milioane de lei pentru Germania, 16,6 milioane de lei pentru Romania, 13,6 milioane de lei pentru Italia si 12,5 milioane de lei pentru Marea Britanie.
Anul trecut au venit in Romania, potrivit Institutului National de... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2013, ora 16:30