România este "codaşă" între ţările cu tradiţie în turism montan, printre cauze numărându-se lipsa cabanelor, dar şi inexistenţa unor asociaţii puternice, cu mulţi membri, care să poată influenţa politicile şi deciziile autorităţilor în domeniu, a declarat marţi, 7 septembrie, la o conferinţă organizată în cadrul Alpin Film Festival, preşedintele SKV, Marcel Şofariu.
Conferinţa a fost organizată cu scopul de a marca 140 de ani de turism montan şi de existenţă continuă a primei asociaţii de drumeţi, înfiinţată la Sibiu şi Braşov, în 1881 - Siebenburgische Karpatenverein SKV (Asociaţia Alpină Ardeleană).
"Prezentul nu seamănă cu ce şi-au dorit cei care au înfiinţat SKV. Situaţia din România este diferită faţă de cea din ţările din jurul nostru. Dacă ne uităm la Munţii Carpaţi, principalii drumeţi sunt polonezii, cehii şi nemţii. Una din explicaţii este lipsa cabanelor. Suntem singura ţară din Europa de Est care nu a retrocedat cabanele asociaţiilor care le-au construit şi gestionat şi care le-a vândut unor oameni care nu au ştiut ce să facă cu ele, au vrut să facă profit, nu au reuşit şi marea majoritate sunt în paragină sau încearcă să le transforme în hoteluri. Şi asta în condiţiile în care dispunem de jumătate din lanţul carpatic", a mai subliniat Marcel Şofariu.
Potrivit acestuia, în timp ce majoritatea celor peste 300 de astfel de asociaţii din România sunt "de... mai mult
Marti, 07 Septembrie 2021, ora 21:34
Romania ramane deocamdata o destinatie sigura in pofida epidemiei de coronavirus, desi este afectata de anularile turistilor straini, in special ale celor din Italia si Germania, sustine Traian Badulescu, consultant in turism.
El afirma ca in acest an romanii vor calatori, probabil, mai mult in propria tara, iar cele mai importante destinatii de vara traditionale pentru romani, precum Grecia, Bulgaria si Turcia, nu sunt inca serios afectate de coronavirus.
"Turismul autohton este afectat pe termen scurt. Este mult mai putin afectat decat turismul altor tari, precum Italia, China, Franta, Japonia, Coreea de Sud sau Germania, dar aceasta si datorita faptului ca in Romania sunt mult mai putine cazuri inregistrate de coronavirus si, pe de alta parte, nu primim inca foarte multi turisti straini fata de tarile amintite mai devreme.
In plus, Romania nu a gazduit in aceasta perioada evenimente de mare amploare, precum Italia, Germania sau Franta, care sa genereze pierderi mari. Stim cu totii ca in aceasta perioada au fost anulate, din motive de securitate, multe evenimente internationale precum targul de turism ITB Berlin, Salonul auto de la Geneva, Targul de carte de la Londra, Festivalul Florii de Cires din Japonia, competitii sportive sau concerte si a fost scurtata perioada Carnavalului de la Venetia", explica Traian Badulescu intr-o declaratie pentru AGERPRES.
El sustine ca, in perioada februarie - martie, Romania s-a confruntat cu multe anulari ale sosirilor... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 15:34
Targul de Turism al Romaniei, editia de primavara, aduce romanilor dornici de vacante oferte pentru toate gusturile si toate buzunarele, fie ca sunt in tara sau in strainatate, pe plaje exotice, la SPA, fie in calatorii culturale, de aventura sau de business.
Daca unii turoperatori vin si in acest an cu oferta deja traditionala de un euro cazare in insulele grecesti, altii lanseaza plata vacantelor cu magneti de frigider (suveniruri) sau reduc cu pana la 50% orice vacanta contractata pe perioada targului, in timp ce sunt si cazuri in care operatorii prefera sa ocoleasca Romexpo, dar ofera sejururi vacante la fel de tentante la pret pe site-urile proprii sau la sediile agentiilor.
***
Ca de fiecare data, Christian Tour, cel mai mare operator roman de chartere de pe piata locala, se prezinta la Targul de Turism cu o oferta variata atat in ceea ce priveste destinatiile propuse amatorilor de calatorii, cat si in privinta tarifelor.
"Dorim ca toti cei care viziteaza standul Christian Tour in intervalul 20-23 februarie sa gaseasca vacanta dorita, indiferent ca vorbim despre persoane in cautare de chilipiruri sau vizitatori dispusi sa aloce un buget mai mare pentru un pachet turistic. Prin urmare, revenim cu oferta de cazare de la 1 euro (valabila in Corfu, doar pe anumite plecari si in anumite unitati de cazare). De asemenea, avem pentru turistii care pleaca in vacanta cu chartere cu autocarul o reducere de 50% la transport (pe destinatiile Corfu, Thassos, Zakynthos,... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:34
Amatorii de drumetii montane gasesc in zona montana a judetului Dambovita o serie de atractii turistice, repere fiind Sfinxul si Babele.
Monumente ale naturii, Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi au starnit de-a lungul timpului imaginatia oamenilor, generand legende si mituri, explicate in cele mai variate forme.
Legendele sunt care de care mai interesante: transformarea Babei Dochia in stana de piatra, locul de reculegere al zeului dac Zamolxe, camp energetic sau urme ale unei civilizatii extraterestre.
Se spune ca in Muntii Bucegi sunt "zone de energie universala", astfel ar exista o zona de un kilometru patrat in care organismul nu oboseste, iar functiile fizico-chimice se revigoreaza brusc. Adepti ai acestei teorii vin in drumetii pentru a cauta zona respectiva si a se incarca energetic. In luna iunie salvamontistii damboviteni au fost alertati de un grup de 20 de turisti care au mers in Bucegi pentru a cauta aceasta zona energetica, dar au fost surprinsi de o ceata densa si de ninsoare.
In realitate Babele si Sfinxul Bucegilor reprezinta martori de eroziune, in care factorul geologic raspunzator este eroziunea eoliana, manifestat prin procese de distrugere (coraziune), transport si sedimentare a materialului rezultat.
Sfinxul din Bucegi, situat la 2.216 metri altitudine
Sfinxul din Bucegi care, potrivit unor surse neoficiale, a fost fotografiat pentru prima data, prin anul 1900, din fata si nu din profil, asa cum apare in imaginile arhicunoscute,... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 11:52
Lipsa zapezii din statiunile montane si temperaturile crescute, care fac imposibila producerea zapezii artificiale, au redus cu 70-80% numarul turistilor afllati la munte in luna ianuarie fata de anul trecut, producandu-le hotelurilor si restaurantelor pierderi de peste 1 milion de euro pe zi.
"Este extrem de rau. Un dezastru", a declarat agentiei Mediafax George Copos, proprietarul a trei hoteluri si al unei firme de transport pe cablu in Poiana Brasov.
El spune ca si industria hoteliera, si cea de transport pe cablu sufera din cauza absentei turistilor.
"Din data de 15 decembrie nu am mai avut temperaturi cu minus. Pentru transportul pe cablu, in care am investit 17 milioane de euro, vom avea o nerealizare a bugetului de mai mult de jumatate. Si la hoteluri am avut investitii de peste 20 de milioane de euro, iar in luna ianuarie vom avea o scadere la jumatate a bugetului estimat initial. Totul este la jumatate", a adaugat Copos.
El spune ca din cauza vremii calde, nu au putut functiona nici tunurile care produc zapada artificiala.
Copos este totusi intr-o situatie fericita cu scaderi de 50%, pentru ca in cazul multor hoteluri gradul de ocupare este de doar 10-20%.
"Gradul de ocupare in Predeal, dar si in alte statiuni, a scazut la 20% in weekend si la zero in timpul saptamanii. Pana vineri au mai fost ceva rusi la munte, care au facut Craciunul pe stil vechi, dar acum nu mai este nimeni. Anul trecut, pentru intreaga luna ianuarie, gradul de ocupare era... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 14:26
Plenul Senatului a respins marti o propunere legislativa care ar fi modificat Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal in sensul ca ar fi fost introduse in categoria imobilelor pentru care impozitul se reduce la 50% si cladirile si terenurile din zona montana detinute de persoanele juridice care presteaza servicii turistice pentru o durata de minimum sase luni.
Comisia pentru buget-finante a Senatului a fost cea care, printr-un amendament adus propunerii legislative, a introdus si cladirile si terenurile din perimetrul Rezervatiei Delta Dunarii care sunt utilizate (prin hotarare a consiliului local) pentru prestarea de servicii turistice in lista imobilelor pentru care impozitul este redus la 50%.
Amendamentul a fost insa respins de plen, raportul suplimentar de admitere intocmit de comisie primind doar 15 voturi pentru, 78 de senatori pronuntandu-se impotriva si patru abtinandu-se.
Senatul a respins si propunerea de lege formulata de initiator, cu 12 voturi pentru, 86 voturi impotriva si doua abtineri.
In expunerea de motive, initiatorii - mai multi deputati UDMR - aminteau ca Legea muntelui nr. 347/2004 declara zona montana ca fiind "teritoriu de interes national special economic, social si de mediu".
"Strategia de dezvoltare durabila a zonei montane recunoaste faptul ca locuitorii zonei montane, ca urmare a productiilor agricole scazute, nu beneficiaza de resurse financiare suficiente, de inputuri, de infrastructura adecvata in gospodarie, de asistenta... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 14:26
Sute de turisti petrec sfarsitul de saptamana in statiunile prahovene Sinaia, Busteni si Azuga, unde se schiaza in conditii bune, iar instalatiile de transport pe cablu functioneaza in conditii normale, informeaza Mediafax. Sute de turisti petrec acest sfarsit de saptamana in statiunile montane de pe Valea Prahovei, unde se schiaza in conditii bune, stratul de zapada depasind, pe unele partii, jumatate de metru.
Astfel, peste 200 de turisti se afla, sambata, pe partiile de mare altitudine Valea Dorului si Valea Soarelui din Sinaia, situate la 2000 de metri altitudine in Masivul Bucegi, au declarat reprezentantii Salvamont.
Salvatorii montani atrag atentia ca pe munte vizibilitatea este redusa la sub o suta de metri din cauza cetii.
La Sinaia, partiile Carp, Papagal, Tarle si Drum de Vara sunt impracticabile intrucat stratul de zapada este subtire, iar prin zapada ies bolovani care fac imposibila practicarea schiului si a snowboard-ului.
De asemenea, aproximativ o mie de turisti se afla pe partia Kalinderu din Busteni, unde stratul de zapada artificiala depaseste 70 de centimetri, iar instalatiile de transport pe cablu functioneaza in conditii normale, a declarat seful de instalatie Mihai Dobre.
Si la Azuga partiile sunt deschise pentru turisti, iar instalatiile de transport pe cablu functioneaza in conditii normale, a declarat primarul orasului, Adrian Purcaru. mai mult
Sambata, 19 Februarie 2011, ora 21:59
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat joi, la deschiderea tirgului de turism Winter Holiday din Bucuresti ca, pe masura ce se va investi in partiile de ski si statiunile montane, ofertele din perioada sarbatorilor de iarna vor incepe sa se ieftineasca, potrivit Mediafax."Investitiile pe care le facem in zonele montane din Romania vor da roade. Mi-as dori ca turismul montan sa insemne mai mult decat Valea Prahovei si Poiana Brasov. Speram ca odata ce va creste numarul statiunilor de iarna, preturile vor scadea", a spus Udrea.
Ea a adaugat ca exista mai multe proiecte de investitii in infrastructura de iarna si in partii de ski, care vor face Romania atractiva din acest punct de vedere.
Intrebata ce sporturi de iarna practica, Udrea a raspuns: "Sanie, cel mult". Ministrul a mai spus ca ar putea petrece sarbatorile de iarna in Bucovina, dupa ce a primit o oferta de la Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava.
Udrea a primit din partea ANAT cardul Travel Industry cu numarul 1, prin care se ofera lucratorilor din industria hoteliera facilitati la hoteluri si restaurante.
"Speram ca vizitatorii acestui targ sa gaseasca oferte extraordinare pentru turismul intern. Ne bazam pe faptul ca toate produsele turistice continute in brand se vor regasi in vacantele pe care le puteti cumpara de la acest targ", a adaugat ministrul. mai mult
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 13:34
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, sambata, la Sfantu Gheorghe, in deschiderea paradei carnatilor, ca judetele Harghita si Covasna au primit 19 milioane de lei pentru proiecte din turimul balnear si cel montan. Elena Udrea a deschis parada carnatilor de la Sfantu Gheorghe, spunandu-le celor prezenti ca si-a respectat promisiunile facute in cadrul unei vizite efectuate in secuime in luna februarie a acestui an,conform Mediafax.Potrivit ministrul Turismului, judetele Harghita si Covasna au primit pentru proiectele din turismul balnear , cel montan si pentru alte proiecte ale autoritatilor, in total, 19 milioane de lei. Udrea a promis ca ministerul pe care il conduce va continua sa finanteze proiectele din cele doua judete si in anul 2010. In plus, Udrea a informat ca si-a respectat si o alta promisiune din februarie, cand declara ca vrea sa isi angajeze un consilier personal din zona Covasna-Harghita, cum de altfel vrea sa angajeze cate un consilier din fiecare zona turistica a tarii, pentru ca astfel ii va fi mai usor sa coordoneze programele de dezvoltare sau de promovare pe fiecare zona. Astfel, ministrul Turismului a afirmat ca l-a angajat pe Olosz Szabolcs din Sfantu Gheorghe in calitate de consilier, sperand astfel ca prin acesta relatia ministerului cu zona "va fi mai buna si mai concreta". mai mult
Luni, 25 Mai 2009, ora 10:52