Turismul medical, un domeniu în plină ascensiune până în 2020, a avut de suferit în pandemie. Cabinetele care obișnuiau să ofere pachete de turism medical pacienților, în special români plecați în străinătate, au resimțit din plin efectele pandemiei de COVID-19, din cauza restricțiilor impuse la nivelul fiecărei țări.
"Turismul medical nu avea cum să scape. De spaimă să nu se infecteze, cei care veneau în România pentru a-și face diverse intervenții, fie stomatologice, fie de altă natură, nu au mai circulat. Preferă să nu își facă niște concedii de genul acesta, în care să își rezolve problemele medicale, până ce lucrurile nu reintră în normal. Veneau români din Spania, Italia, Israel. Spre exemplu, în loc să își facă la Londra o intervenție cu 10.000 de lire sterline, preferă să dea 7.000 de euro în România", a explicat pentru Ziare.com Ionuț Nache, InaQ Consulting.
Prețuri atractive și calitate superioară
Potrivit acestuia, adevăratul turism medical e făcut de state precum Ungaria, Croația, Israel sau Turcia, țări care au avut de asemenea de suferit din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă în 2019 piața turismului dentar era estimată la 150 de milioane de euro, estimările nu mai pot fi făcute cu precizie în prezent.
Prețurile atractive de la noi și lipsa unor lipse de așteptare erau doar câteva dintre motivele pentru care românii aflați în străinătate preferau să revină în țară.... mai mult
Marti, 17 August 2021, ora 03:45
Romania incepe sa-si dobandeasca statutul de lider european privind turismul stomatologic, in conditiile in care un tratament dentar in Romania este mai ieftin cu pana la 70% fata de vestul Europei, potrivit unui comunicat al unei companii de profil, remis, joi, AGERPRES.
Daca Austria si-a consolidat pozitia de lider privind tratamentul imuno-oncologic, Turcia - pentru turismul medical in domeniul oncologiei si al chirurgiei estetice, Grecia pentru fertilizare in vitro, Romania incepe sa-si dobandeasca statutul de lider european privind turismul stomatologic.
Potrivit unei analize realizate de TripnHeal.com, o companie care sprijina turismul stomatologic in Romania, o pondere de 10-15% din totalul pacientilor unui cabinet stomatologic cu traditie in tara noastra este reprezentata de turistii straini veniti special pentru tratament.
In acest sens, datorita calitatii serviciilor si a preturilor scazute, mult sub piata din vestul Europei, tara noastra primeste anual clienti din Spania si Italia, iar de curand din Regatul Unit.
"Cheltuielile pacientilor straini la noi in tara variaza de la aproximativ 1.000 de euro pana la 20.000 de euro per pacient, iar media este cuprinsa intre 4.000 si 5.000 de euro per pacient. Romania incepe sa concureze din ce in ce mai serios cu alte tari europene cu traditie in turismul dentar, datorita preturilor scazute si a calitatii serviciilor. Spre exemplu, in Italia, pacientii pot cheltui 40.000 de euro pentru o lucrare dentara... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 10:56
Turismul balnear a inregistrat o crestere a veniturilor cu circa 20-30%, in 2018, datorita voucherelor de vacanta, si cu 10-15% din punct de vedere al circulatiei turistice, a declarat, vineri, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, intr-o conferinta de specialitate.
"Pentru noi, acest moment este de neratat. Este pentru prima data cand Guvernul vine cu un program la dispozitia noastra, a turismului balnear. Vom putea relansa turismul balnear romanesc daca cream un parteneriat intre investitori si primarii. Sa concepem o alta relatie intre investitori si comunitatile locale. Este mai mult decat clar pentru mine ca nu se pot dezvolta comunitatile fara investitii serioase, in special din mediul privat. Pe de alta parte, primarii sunt foarte importanti pentru atragerea de bani prin proiecte locale de la Fondul de modernizare a statiunilor balneare atestate conform legii", a precizat Nicu Radulescu.
Acesta a subliniat ca este nevoie de proiecte care sa gaseasca acoperire pentru finantare.
"Este acum ori niciodata, pentru ca dupa atatia ani cand noi am fost doar o arma electorala in campanie, acum avem o strategie. Inseamna ca a venit randul turismului balnear romanesc. La acest seminar am strans specialisti din domeniul balnear, oficiali de la Ministerul Turismului, investitori, reprezentanti ai mediului academic. Trebuie sa luam masuri pentru ca iata cade istoria pe noi. Cad zidurile de prin Herculane, au inceput... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 14:40
Turismul medical este o nisa de business care creste de la an la an, in special in privinta serviciilor de stomatologie. Cea mai mare pondere in fluxul de pacienti continua sa o aiba romanii din diaspora.
In urma dezvoltarii platformelor specializate in promovarea la nivel international, strainii aleg Romania datorita preturilor relativ reduse pentru tratamente complexe, in special implanturi dentare, dar si experientei culturale oferite prin serviciile turistice adiacente.
Potrivit reprezentantilor lantului de clinici Junior & Family Dental Center, serviciile cele mai solicitate sunt cele care presupun reabilitari orale complete, cu o valoare medie de 1.000 de euro pentru un pacient.
Varfurile sunt reprezentate de perioadele de concediu, vara si sarbatorile de iarna, avand in vedere ca durata tratamentului poate fi semnificativa.
Italia, Spania, Marea Britanie - sunt tarile in care comunitatile romanesti sunt deosebit de numeroase si, prin urmare, de acolo provin si pacientii in cautare de tratamente.
In cadrul clinicilor Junior & Family Dental Center, 30% din volumul anual al pacientilor este reprezentat de diaspora. In timpul verii, procentul creste la 60%.
Romanii care se intorc in tara pentru servicii stomatologice sunt cu predilectie adulti, acestia solicitand interventii cu un grad mare de complexitate. Ponderea serviciilor solicitate este data de obturatii simple (20%), reabilitari complexe (60%) si implantologie dentara (20%) . Doar 15% dintre... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 13:16
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a participat la Targul de Turism de la Berlin, cu scopul de a promova tara noastra, iar cu aceasta ocazie a vorbit pentru Euronews despre un anumit tip de turism medical din Romania, cel balnear.
"Turismul medical din Romania este in crestere", titreaza Euronews, in articolul de pe site-ul sau, subliniind ca Dobre a fost chestionat cu privire la aceasta tendinta aflata in crestere in tara noastra.
"In primul rand, turismul balnear din Romania are in acest moment o foarte mare capacitate de a atrage turisti din alte tari, deoarece s-au facut foarte multe investitii in zona privata a respectivului tip de turism.
Facandu-se foarte multe investitii in acest domeniu al turismului, atunci si calitatea serviciilor a inceput sa creasca, fata de ce era in anii anterior.
Incepand chiar de la acest targ, vom deschide anumite cai de comunicare cel putin cu casele de asigurari de sanatate din Germania si vom continua si la alte targuri din Europa sa ne axam foarte mult pe acest nou domeniu care a aparut in acest an la Targul de la Berlin", a spus ministrul Turismului.
Acesta a raspuns in limba romana intrebarilor, fiind asistat de o traducatoarea in limba engleza, dupa cum se poate observa in clipul de mai jos.
Internationale Tourismus Borse, cel mai mare targ de turism din lume, a avut loc in perioada 8-12 martie, in capitala Germaniei. Ministerul Turismului a promovat Romania cu obiecte de olarit si cu bijiterii nationale,... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 23:09
Autoritatile romane vor incerca sa convinga oamenii de afaceri din Arabia Saudita sa investeasca in agricultura, sistemul sanitar, proiecte energetice si imobiliare, principala problema fiind lipsa de promovare a Romaniei in ultimii 25 ani in aceasta tara, a declarat premierul Victor Ponta.
Seful Guvernului se afla intr-un turneu in mai multe tari din Golf, avand joi intalniri cu regele Arabiei Saudite, Salman Bin Abdulaziz Al Saud, si cu ministrul saudit al Comertului si Industriei, Tawfig Fawzan Alrabiah.
La finalul intalnirilor, Ponta a aratat ca Romania poate colabora cu Arabia Saudita si in domeniul turismului medical, beneficiind inca de o imagine foarte buna prin ceea ce a insemnat Institutul Ana Aslan, dar numai daca ofertele de transport si cazare, care in prezent nu sunt adecvate anului 2015, vor fi mai bine promovate.
Ponta si-a inceput turneul in tarile arabe - prima oprire, Arabia Saudita
Un alt domeniu potential de colaborare dintre cele doua tari este cel ...citeste mai departe despre "Ponta vrea sa atraga investitorii sauditi si lauda turismul medical" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 21:14
Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria investesc in clinici moderne pentru a-i atrage pe occidentalii interesati de tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurarile lor medicale, o strategie care ar putea inversa tendinta de emigrare in Vest a medicilor si asistentelor din Est, transmite Bloomberg.
Numarul turistilor medicali din Romania, in special germani, italieni, israelieni si britanici, ar putea sa se dubleze in 2015 pana la aproximativ 500.000, a estimat Andrei Nacea, director la Seytour SA, o agentie din Bucuresti specializata in turismul medical, potrivit Agerpres.
'Am prieteni din Italia care au venit in Romania pentru tratamente stomatologice si tomografie deoarece este mult mai ieftin iar serviciile sunt bune', a declarat asistenta Otilia Florescu, care in urma cu sapte ani a plecat din Romania pentru o slujba mai bine platita in Italia. In prezent, Otilia Florescu se gandeste sa revina in Romania pentru a-i deservi pe strainii care vin in Romania pentru tratamente la jumatate de pret fata de tarile lor. Cresterea industriei turismului medical, care genereaza anual venituri de 250 de milioane de dolari in Romania, le ofera celor care au plecat in Vest o modalitate pentru a reveni sa lucreze in tara.
'Atunci era o moda, toata lumea vroia sa mearga in Italia sau Spania. Acum conditiile de munca nu difera foarte mult de cele din Romania', a spus Otilia Florescu. In ultimii sapte ani numarul spitalelor private din Romania s-a dublat la 110... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 13:10
Oamenii de stiinta irlandezi au identificat o serie de cazuri de hepatita C in randul celor care au calatorit pentru tratament dentar sau pentru servicii de chirurgie estetica, in mai multe tari, printre care si Romania, relateaza Irish Times.
Potrivit prof. Suzanne Norris, hepatolog la Spitalul St James din Dublin, cazuri de hepatita C au fost raportate in randul persoanelor care au calatorit in Ungaria, Romania, Bulgaria si Africa de Sud pentru tratament stomatologic.
Desi numarul cazurilor este mic, este probabil ca, de fapt, numarul de persoane infectate cu virusul C sa fie mai mare, in conditiile in care multi nu stiu ca au hepatita C. Astfel, dintre cele aproximativ 50.000 de persoane suspectate ca ar fi infectate cu virusul hepatitei C in Irlanda, pana in prezent au fost diagnosticate doar 12.000 de cazuri. Niciunul dintre cazurile de transmitere nu a fost raportat ca urmare a tratamentului stomatologic sau estetic efectuat in Irlanda.
Norris a cerut marti guvernului sa inceapa monitorizarea in masa si sa initieze programe de sensibilizare pentru a-i identifica pe toti cei infectati.
Din momentul in care ministrul sanatatii, James Reilly, a aprobat anul trecut doua noi "super-medicamente" pentru tratarea hepatitei C, ratele de vindecare s-au dublat ajungand la 80%, iar procentul este prevazut sa creasca la 95% pe masura ce noi terapii devin disponibile. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 10:15
Pana in 2015, turismul medical va aduce la bugetul de stat incasari de 500 de milioane de eruo, intrucat este o forma de turism de mare potential, insa insuficient exploatata, a precizat ministrul Turismului, Elena Udrea, potrivit NewsIn. Potrivit datelor ANAT, in 2010 incasarile din turismul medical s-au ridicat, in Romania, la 250 de milioane de euro.
Anul trecut, circa 2-3% din turistii straini care ne-au vizitat tara au ales turismul medical (adica aproximativ 60.000 de turisti straini). Autoritatile spun ca 70% din turismul medical il reprezinta turismul balnear, restul fiind tratamentele stomatologice, chirurgia estetica si tratamentele impotriva imbatranirii.
"Din cercetarile facute pentru elaborarea brandului turistic al Romaniei, a reiesit ca avem un potential turistic mare, de a atrage turisti care practica aceasta forma de turism in Europa si in intreaga lume.
Trebuie sa folosim resursa medicala pe care o avem in Romania pentru a aduce aici turisti care calatoresc in scopul de a beneficia de tratamente medicale, fie mai ieftine, fie de mai buna calitate fata de cele din tara lor.
Cu aceasta ocazie, sigur ca acesti turisti viziteaza tara in care merg, cheltuie bani la locul de destinatie, acolo unde merg sa-si faca tratamentele, bani care merg nu numai pe contravaloarea serviciilor medicale, ci si pe celelalte activitati pe care le au ca turisti, pe perioada tratamentului medical", a precizat Elena Udrea.
Turismul medical este practicat de persoanele care... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:25