Prabusirea turismului la nivel international din cauza pandemiei de coronavirus ar putea cauza pierderi de peste 4 trilioane de dolari din PIB-ul mondial pentru anii 2020 si 2021, potrivit United Nations Conference on Trade and Development (UNCTD). Pierderile estimate au fost cauzate de impactul direct din turism dar si de efectele care s-au resimtit in industrii strans legate de acesta.
Potrivit raportului, turismul international si industriile adiacente au suferit pierderi de 2,4 miliarde de dolari in 2020, iar o pierdere similara s-ar putea produce si anul acesta. Cu toate acestea documentul mai noteaza ca revenirera turismului depinde in mare masura de nivelul de vaccinare in randul populatiei la nivel global.
"Lumea are nevoie de un efort global de vaccinare care sa protejeze lucratorii, sa atenueze efectele sociale adverse si sa ia decizii strategice in ceea ce priveste turismul, luand in considerare potentialele schimbari structurale", a declarat secretarul general interimar al UNCTD, Isabelle Durant.
Turismul depinde de rata de vaccinare
Pe de alta parte, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, Zurab Pololikashvili, este de parere ca turismul este o linie de salvare pentru milioane de oameni si avansarea vaccinarii pentru a proteja comunitatile si a sprijini relansarea in siguranta a turismului este esentiala pentru recuperarea locurilor de munca si generarea resurselor necesare, in special in tarile in curs de dezvoltare.
"Tarile... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 00:10
Tensiunile aparute intre China si Statele Unite pe tema instalarii sistemului de rachete THAAD in peninsula coreeana, ca raspuns la amenintarile regimului comunist de la Phenian, face victime neasteptate intr-o industrie infloritoare din Coreea de Sud.
Sectorul turistic sud-coreean inregistreaza o scadere dramatica a numarului de vizitatori din China, reprezentantii industriei banuind ca oficialii de la Beijing ar fi impus agentiilor de turism sa nu mai vanda pachete cu destinatia Coreea de Sud, relateaza CNN Money.
Apetitul clasei de mijloc din China pentru excursii in strainatate este unul recunoscut, iar anul trecut din cei 17 milioane de turisti intrati in Coreea de Sud 8 milioane au fost chinezi.
Conform Organizatiei Mondiale a Turismului, tot anul trecut, turistii chinezi au cheltuit 261 miliarde de dolari in excursiile peste hotare.
"De la declansarea crizei rachetelor THAAD s-a inregistrat o reducere considerabila a numarului de turisti chinezi in Seul", explica Kil Ki-yon, director la Tiger Bus, o companie care pune la dispozitia vizitatorilor din China autobuze care efectueaza turul capitalei sud-coreene.
Inclusiv magazinele duty-free ale concernului Lotte resimt din plin lipsa clientilor chinezi cu dare de mana. Intr-o singura luna, intre 15 martie si 15 aprilie, cumparaturile facute de chinezi au scazut cu 40%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Situatia este si mai dureroasa tinand cont de faptul ca turistii chinezi reprezinta 80% din... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 15:48
N-a fost niciodata mai usor sa calatoresti, iar asta se vede si in cifrele industriei turistice mondiale. In ultima jumatate de secol, numarul turistilor din lumea intreaga a crescut de 40 de ori, ajungand la un nivel anual de 1,2 miliarde de persoane.
In vreme ce industria turistica este tot mai activa, expertii Forumului Economic Mondial constata cu ingrijorare ca sistemul are o veriga slaba: autoritatile.
Experiente noi
Modul de a calatori s-a schimbat in functie de cerintele clientilor. Un pachet de vacanta personalizat poate fi organizat de orice agentie de turism care se respecta.
In acelasi timp, stilul clasic de turism de masa, cu ghizi si tururi organizate, a crescut constant, chiar daca pe langa acesta au aparut si calatorii independenti, care isi planifica voiajul dupa cum cred de cuviinta.
Schimbarea frecventa a locului de munca a dus si la aparitia "nomazilor digitali", care tulbura cifrele oficiale impartite intre turismul de afaceri si cel de placere.
O calatorie in interes de serviciu la Milano sau in Dubai poate fi completata cu doua zile rezervate explorarii orasului.
Ghizi nestiuti
Pe acest fundal trebuie totusi mentionat ca, la aceasta ora, 1 din 11 oameni la nivel global lucreaza in turism, desi multi dintre ei raman nevazuti, chiar si in mediul online.
De altfel, doar 3% din ghizii profesionisti din toata lumea bifeaza o prezenta constanta in mediul online.
Restul sunt greu de gasit cu ajutorul unui computer sau chiar cu... mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 17:00
Este bine stiut: calatorului ii sta bine cu drumul! Dar, la fel de bine ii sta si cu somnul odihnitor peste noapte si cu un mic dejun copios servit in zori, daca este sa ne luam dupa tendintele turistilor internationali din ce in ce mai interesati de ofertele Bed & Breakfast. Gusturile lor sunt dictate de oferta buna de pret a acestor unitati de cazare, cat si lipsa nevoii de a stationa prea mult intr-un loc.
"Venit, vazut, plecat!" este o deviza a calatorilor moderni, mult mai interesati sa descopere frumusetile unei zone turistice prin forte proprii, decat prin intermediul unui ghid pus la dispozitie de agentiile de turism. Iar tendinta aceasta este una globala, chiar daca americanii au dus-o la perfectiune si inca o mai practica cu indarjire, dupa cum observa publicatia Businessweek.
Promovare pe canale colaterale
O intrare in lumea buna a turismului international se poate face prin diverse canale colaterale care sa iti promoveze imaginea. Oricum, este o idee mult mai rentabila decat aceea de a astepta cu mainile in san ca cineva sa iti calce pragul. Iar, ca orice operatiune de promovare a unei afaceri, necesita anumite cheltuieli. In Statele Unite, cea mai eficienta metoda presupune alocarea unor buget de protocol pentru gazduirea in conditii bune a reprezentantilor Sociatatii Americane a Agentilor de Turism.
"Invita cativa exponenti de marca ai unei astfel de asociatii sa petreaca o perioada in pensiunea ta, iar ei se vor simti obligati sa o recomande... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:47
Numarul turistilor care au calatorit anul trecut in strainatate a crescut cu 5% la nivel mondial, la aproape 1,1 miliarde de persoane, in pofida dificultatilor economice actuale, acestia fiind atrasi in special de Europa si Asia, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT).
In total, 1,087 miliarde de turisti s-au deplasat anul trecut dintr-o tara in alta, cu 52 de milioane mai multi fata de anul precedent, relateaza AFP.
"In pofida dificultatilor economice, datele referitoare la turismul international depasesc cu mult asteptarile noastre", se arata intr-un comunicat la OMT.
Pentru acest an, OMT prognozeaza o crestere de 4%-4,5% a numarului de turisti care se vor deplasa in strainatate.
Europa a atras cu 5% mai multi turisti
Europa, aflata in criza, a surprins in 2013 prin atragerea cu 5% mai multi turisti comparativ cu 2012. Majorarea reprezinta cea mai puternica crestere in valoare absoluta la nivel mondial, respectiv de 29 de milioane de turisti, la un total de 563 de milioane de vizitatori.
"Este o cifra importanta mai ales avand in vedere situatia economica regionala, dar si faptul ca a pornit de la nivelurile ridicate din 2011 si 2012", potrivit OMT.
Regiunea Asia-Pacific a inregistrat cea mai mare crestere relativa, de 6%, respectiv de 14 milioane mai multi turisti care au calatorit dintr-o tara in alta, numarul total al acestora ajungand la 248 de milioane persoane.
Cea mai mare crestere din aceasta regiune a fost... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 09:15
Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, spune ca nu vrea ca firmele din turism sa participe la targurile internationale de profil doar pentru ca standul este gratuit, adaugand: "Daca ne ducem si primim bataie, cum am primit la Paris, este o contrareclama".
La intalnirea de vineri cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice si ai Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania de la Baile Tusnad, Maria Grapini a spus ca, dupa criticile aparute in presa cu privire la modul in care s-a prezentat Romania la "International French Travel Market" de la Paris, a decis sa vada dinainte designul standului Romaniei de la targurile intenationale de turism, spunand ca nu vrea ca agentiile si firmele din domeniu sa participe la targuri doar pentru ca standul este gratuit.
"Noi avem niste targuri pe care le platim ca stand. Aici trebuie sa va spun un lucru foarte franc. Daca ne ducem si primim bataie, cum am primit la Paris, este o contrareclama si nu este o imbunatatire a imaginii. Eu nu mai vreau sa spuna agentii sau firme din domeniul turismului: "ne ducem cu orice pret la un targ international doar pentru ca e gratuit standul".
O sa vreau - si spun fara sa ma consult cu Razvan (Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism - n.r.) - ca orice targ extern care se formeaza, daca este sub pavilionul Romaniei si este stand national, dinainte sa vad designul, cum arata aranjamentul in stand.... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 10:00
Sosirile de turisti straini au inregistrat o crestere de 5% in prima jumatate a anului comparativ cu perioada similara a anului trecut ajungand la aproape 500 de milioane, arata un raport publicat marti de Organizatia Mondiala a Turismului (UNWTO), transmite EFE.
Organizatia precizeaza ca ritmul de crestere inregistrat in primul semestru este peste estimarile facute la inceputul anului, care vorbeau de o crestere de 3-4%.
Destinatiile turistice din intreaga lume au primit 494 milioane vizitatori in primele sase luni din 2013, cu 25 de milioane de turisti mai multi decat in perioada similara a lui 2012. Cresterea a fost mai puternica in destinatiile turistice din economiile emergente (6%) decat in cele din economiile avansate (4%).
"Faptul ca turismul international a inregistrat o crestere peste asteptari confirma ca a calatori face parte in prezent din obiceiurile de consum ale unui numar crescut de persoane atat din economiile emergente cat si din cele avansate", a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai.
Potrivit acestuia, cresterea numarului de sosiri ale turistilor internationali subliniaza rolul important jucat de turism ca un pilon al dezvoltarii socio-economice, precum si contributia sa la cresterea economica, exporturi si crearea de locuri de munca.
Pe regiuni, Europa a inregistrat o crestere surprinzatoare de 5% a numarului de turisti, sustinuta de Europa Centrala si de Est (10%) precum si Europa de Sud si Mediteraneana (6%). De... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 15:48
Veniturile din turismul international au crescut cu 3,8% in 2011, depasind pentru prima data pragul de 1.000 de miliarde de dolari, a anuntat luni Organizatia Mondiala a Turismului.
Potrivit UNWTO World Tourism Barometer, veniturile din turismul international au continuat sa-si revina dupa pierderile provocate de anul de criza 2009 si au atins nivelul record de 1.030 miliarde de dolari (740 miliarde de euro), in crestere fata de 928 miliarde dolari (700 miliarde de euro) in 2010.
In termeni reali, veniturile din turismul international au crescut cu 3,8% in timp ce sosirile de turisti internationali au crescut cu 4,6% pana la 982 milioane. 'Acestea sunt rezultate incurajatoare. In ultimii doi ani am inregistrat o cerere sanatoasa pentru turismul international pe multe piete, chiar daca revenirea economica a fost una inegala.
Speram ca guvernele din intreaga lume vor demara masuri pentru a sprijini turismul, inclusiv prin politici fiscale corecte si facilitarea obtinerii de vize, avand in vedere ca acestea stimuleaza cresterea economica si crearea de locuri de munca', a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai.
La nivel regional, cele mai mari cresteri ale veniturilor din turism s-au inregistrat in cele doua Americi (5,7%), urmate de Europa (5,2%), Asia Pacific (4,3%) si Africa (2,2%). Orientul Mijlociu a fost singura regiune unde veniturile din turismul international au scazut (minus 14%).
In termeni absoluti, Europa a beneficiat de cea mai mare... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 19:17
Turismul international a inregistrat o crestere de 4,4%, la 980 milioane de sosiri in 2011, in pofida stagnarii economice, iar in Europa cel mai bine au stat zonele Centrala si de Est, a anuntat luni Organizatia pentru turismul mondial din cadrul ONU.
Cele mai bune rezultate pe plan mondial s-au inregistrat in Ameria de Sud, unde turismul a crescut cu 10%.
Europa, Asia si Pacificul au inregistrat o crestere de 6%. Africa de Nord si Orientul Mijlociu au inregistrat o scadere de 12%, respectiv 8%.
"Turismul international a atins noi recorduri in 2011, in pofida conditiilor dificile", a spus secretarul general al organizatiei, Taleb Rifai.
Europa a inregistrat 503 milioane de sosiri in 2011, in top, cu o crestere de 8%, fiind Europa Centrala, de Est si zona mediteraneana.
Asia si Pacificul au inregistrat 216 milioane de sosiri, Asia de Sud si de Sud-Est conducand, cu o crestere de 9%.
In America de Sud s-a inregistrat o crestere de 10%, 4% in America Centrala si Caraibe si 3% in America de Nord.
Africa a primit 50 de milioane de turisti. Turismul in Africa subsahariana a crescut cu 7%, spre deosebire de nordul continentului, unde turismul a avut de suferit din cauza revoltelor. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 17:15