Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Am auzit cu totii mitul potrivit caruia Romania are un turism mai dezvoltat decat al Bulgariei. Din pacate, cifrele spun cu totul altceva, este de parere consultantul in turism Traian Badulescu.
Spre exemplu, CEIC DATA (Census and Economic Information Center) arata graficele cu veniturile pe care 200 de tari le-au inregistrat de-a lungul anilor in aproape ultimii 30 de ani.
Astfel ca, daca ne uitam la Romania, in 1999, tara noastra a avut cele mai mici venituri turismul de incoming, acestea ajungand la o valoare de 306 milioane de dolari. In schimb, Bulgaria a avut cel mai slab an al veniturilor din turismul de incoming in 1997 cand a incasat 517 milioane de dolari.
Si tot dupa cifre si evolutia incasarilor, Romania, in momentul de fata, de abia ajunge la 60% din valoarea veniturilor pe care le are tara vecina de la sud. Tot, CEIC Data ne arata ca, in 2018, Romania 3,261 miliarde de dolari, in timp ce Bulgaria contuoriza 5,072 miliarde de dolari.
Chiar si cel mai bun an al Romaniei pe venituri din turism nu se compara cu cel mai slab an al bulgarilor din ultimii 10 ani. In cazul lor, cele mai slabe venituri le-au avut in 2015, cand au incasat 3,583 miliarde de dolari, in timp ce la noi cel mai bun an a fost cel din 2018, cand, dupa cum spuneam, nu am ajuns nici macar la 3,3 miliarde de dolari.
"Sumele acestea sunt banii pe care i-au adus in tara turistii straini care au venit in Romania. Noi am mentinut acest mit al turismului romanesc peste cel bulgaresc cu... mai mult
Luni, 10 August 2020, ora 00:04
InterContinental Hotels Group, una dintre cele mai importante companii hoteliere din lume, a anuntat ca va readuce brandul Holiday Inn in Romania odata cu semnarea contractului pentru Holiday Inn Bucharest Times.
Hotelul se va deschide in toamna / iarna a acestui an si va avea 102 camere, fiind dezvoltat de catre De Silva Group in baza unui acord de franciza, pentru prima oara cu partenerul IHG.
Holiday Inn Bucharest Times va dispune de o locatie excelenta in centrul orasului, la 1 km. de Bulevardul Unirii si de Stadionul National si la o scurta calatorie cu metroul spre principalele zone de business ale Bucurestiului.
Anuntul este un pas strategic important in cresterea prezentei IHG in Romania, marcand prima semnare in tara din ultimii 20 de ani si alaturandu-se celor doua hoteluri deja deschise: InterContinental Bucuresti si Crowne Plaza Bucuresti.
Al saselea oras ca marime din Uniunea Europeana, Bucurestiul a inregistrat una dintre cele mai rapide rate de crestere a sejururilor turistice in Europa, aratand un potential interesant pentru extinderea unor marci cunoscute si indragite precum Holiday Inn.
Miguel Martins, Director de Dezvoltare pentru Europa de Est si Turcia, IHG, a declarat: "Suntem nerabdatori sa fim parteneri ai grupului De Silva si sa aducem pentru prima data marca Holiday Inn in Bucuresti. Romania este o destinatie europeana de afaceri si de agrement din ce in ce mai populara, cu o crestere puternica a pietei si o multime de oportunitati... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:03
Presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca in acest an prevede o crestere cu circa 20-30% a numarului de turisti, care anul trecut a fost de circa un milion, si o crestere similara a incasarilor.
"Prevad o crestere de circa 20-30% a turistilor, prevad o crestere in acest procent si la incasarile pe care le avem. Cred ca vor reveni vechile piete inapoi, insemnand piata Israelului. Germania o sa vina fiindca au inceput sa faca investitii destul de mari si pe litoral, investitii serioase. Cred ca vor incepe sa vina in Romania si niste piete mai interesante din zona asiatica, ma refer in primul rand la Japonia. La SUA, care este mult in crestere pe acest segment si cred ca Romania va reusi, daca intr-adevar va gestiona bine problemele care au facut candva gloria Romaniei, cum e Ana Aslan - care nu mai este un brand al Romaniei, din pacate brandul a plecat in alta tara. Dar am putea sa aducem din zona Golfului oameni care sa vina la tratamente anti-aging si anti-imbatranire si la diverse tratamente care, incetul cu incetul, au fost introduse in statiunile balneare, dar nu s-a facut ceea ce ne-am fi dorit, sa avem in fiecare statiune balneara un centru de excelenta pe partea de geriatrie si gerontologie. Avem potential, avem posibilitati", a aratat Nicu Radulescu.
Presedintele OPTBR a precizat ca Guvernul poate sa sprijine acest sector, insa baza... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 14:55
Turismul balnear a inregistrat o crestere a veniturilor cu circa 20-30%, in 2018, datorita voucherelor de vacanta, si cu 10-15% din punct de vedere al circulatiei turistice, a declarat, vineri, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Radulescu, intr-o conferinta de specialitate.
"Pentru noi, acest moment este de neratat. Este pentru prima data cand Guvernul vine cu un program la dispozitia noastra, a turismului balnear. Vom putea relansa turismul balnear romanesc daca cream un parteneriat intre investitori si primarii. Sa concepem o alta relatie intre investitori si comunitatile locale. Este mai mult decat clar pentru mine ca nu se pot dezvolta comunitatile fara investitii serioase, in special din mediul privat. Pe de alta parte, primarii sunt foarte importanti pentru atragerea de bani prin proiecte locale de la Fondul de modernizare a statiunilor balneare atestate conform legii", a precizat Nicu Radulescu.
Acesta a subliniat ca este nevoie de proiecte care sa gaseasca acoperire pentru finantare.
"Este acum ori niciodata, pentru ca dupa atatia ani cand noi am fost doar o arma electorala in campanie, acum avem o strategie. Inseamna ca a venit randul turismului balnear romanesc. La acest seminar am strans specialisti din domeniul balnear, oficiali de la Ministerul Turismului, investitori, reprezentanti ai mediului academic. Trebuie sa luam masuri pentru ca iata cade istoria pe noi. Cad zidurile de prin Herculane, au inceput... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 14:40
Romania are inca multe regiuni neexploatate turistic, iar nevalorificarea potentialului, lipsa fortei de munca si a investitiilor sunt principalele probleme care fac ca industria turistica sa aiba un ritm de crestere destul de lent, de circa 10% anual.
"Turistii straini care vin in Romania aleg in primul rand circuitele culturale care, in marea lor majoritate, includ Bucuresti, Valea Prahovei, Brasov, Sibiu, cetatile sasesti, Maramuresul, Bucovina, Delta Dunarii. Acestea ocolesc, de cele mai multe ori, vestul si sud-vestul Romaniei sau Dunarea in sine. Apoi, strainii prefera city break-urile, turismul rural si balnear. Romanii opteaza pentru litoral si Valea Prahovei, destinate turismului de masa, precum si pentru turismul rural si statiunile balneare. Numarul de turisti straini care viziteaza Romania creste de la an la an, insa din putin", a declarat, pentru AGERPRES, Traian Badulescu, consultant turistic.
Conform sursei citate, cresterea anuala este, in medie, de 10%.
"Pe langa problemele de infrastructura rutiera, care conteaza, dar nu sunt cele mai importante, o mare problema o constituie forta de munca. Industria turistica duce lipsa de personal calificat, deoarece multi romani au plecat la munca peste hotare sau au optat pentru alte domenii. Nu avem nici investitii importante in hoteluri in multe zone cu potential turistic", a spus el.
Cea mai mare parte a capacitatii de cazare este concentrata in Bucuresti si orasele mari (Cluj, Brasov, Constanta,... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 14:35
Turismul romanesc este in crestere cu aproximativ 10% in 2017, conform datelor oficiale, iar numarul total al turistilor care aleg destinatii din Romania se estimeaza ca va depasi in acest an 12 milioane, o valoare care nu a mai a fost atinsa din anul 1990, sustine prim vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.
Potrivit acestuia, numarul turistilor straini va ajunge de asemenea la un record de peste 2,6 milioane.
"Turismul romanesc este in crestere in acest an, conform datelor oficiale, cu aproximativ 10%. Pe de o parte, numarul turistilor straini va ajunge la un record de peste 2.600.000, iar pe de alta parte turistii romani sunt in numar din ce in ce mai mare. In primele noua luni ale anului 2017, numarul de turisti romani pe destinatii din Romania a crescut cu un milion, pana la 9,5 milioane.
Conform tuturor estimarilor, numarul total al turistilor care aleg destinatii din Romania va ajunge in acest an la peste 12 milioane - o valoare care nu a mai a fost atinsa din anul 1990. Interesant este ca turismul balnear este o destinatie din ce in ce mai apreciata, iar vanzarile noastre pe acest segment s-au dublat in acest an", a spus Adrian Voican, intr-un comunicat.
Conform informatiilor centralizate dupa inchiderea TTR, romanii au manifestat un interes in crestere pentru turismul local, la editia de toamna a Targului de Turism al Romaniei, principalele destinatii turistice pentru sezonul de iarna 2017 avand deja un grad... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 07:28
Peste 1,91 milioane de turisti straini au calcat pragul Romaniei anul trecut, marea majoritate venind aici in interes de afaceri, si au cheltuit in tara noastra peste 5 miliarde de lei. Din aceasta suma 1,3 miliarde s-au indreptat catre unitatile de cazare, arata un raport al Institutului National de Statistica.
Astfel, turistii au venit in principal cu avionul si au preferat sa inchirieze masini, mergand in cea mai mare parte pe mana agentiilor de turism.
Iata un extras din comunicatul transmis de INS:
"In anul 2014 numarul de turisti nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice a fost de 1911,4 mii, iar totalul cheltuielior efectuate de acestia a insumat 5090,9 milioane lei.
Numarul total de nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice in trimestrul IV 2014 a fost de 430,1 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1358,6 milioane lei.
Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (64,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 72,8% din total cheltuieli.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (46,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).
Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru... mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 11:35
Turismul ar putea avea un rol important in economie, dar cu investitii substantiale si cu un efort sutinut din partea autoritatilor care ar trebui sa fie mai atente la strategiile de promovare, spun specialistii din industria de profil.
In acest moment, contributia directa a turismului in Produsul Intern Brut (PIB) este de aproximativ 1,5%, sub media mondiala de 5,2%.
"Lipsa unei promovari a destinatiilor turistice din Romania si slaba eficienta a marketingului in atragerea de turisti sunt indicatori care au plasat tara noastra pe locul 123 in competitivitatea turistica", spune Calin Ilie, vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), prezent in cadrul unei conferinte.
Calin Ilie a mai atras atentia autoriatilor ca statul roman nu are, inca, o Lege a turismului. "Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiasi clasament, pe locul 123 din 140 de tari. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinatiilor turistice. Nu avem un centru de conferinte conform normelor internationale. Dar va avem pe voi, tinerii care ati studiat in strainatate si care doriti sa va implicati in dezvoltarea turismului romanesc", a precizat Calin Ile, citat de Agerpres.
Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, declara recent ca isi propune sa creasca ponderea turismului la 5% din PIB.
"Turismul romanesc are un potential deosebit si daca la inceputul mandatului meu reprezenta circa 1,5% din PIB,... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 07:38