Cele mai multe companii (61%) se asteapta ca abia in 2022 sa atinga nivelul cifrei de afaceri din 2019, 15% estimeaza ca vor recupera in 2021 cifra de afaceri din acest an, in timp ce 23% estimeaza ca afacerile, in 2021, vor urma un trend stabil, nefiind influentati de efectele pandemiei.
Potrivit Barometrului Moneycorp privind starea economiei, realizat in perioada 1-8 decembrie, 63% dintre cele peste 1.000 de companii chestionate se asteapta ca revenirea economica sa urmeze tiparul literei "K", 15% estimeaza o evolutie sub forma "U" sau "W" si numai 7% mizeaza pe o ascensiune rapida, sub forma literei "V".
"Odata cu aparitia vaccinurilor anti-COVID, economia mondiala si implicit cea romaneasca vor depasi, treptat, criza economica fara precedent declansata de pandemie. Capacitatea tarilor de a depasi criza in 2021 va fi determinata de eficienta programelor de sustinere a economiilor, in care autoritatile vor juca un rol important", sustin autorii studiului.
Potrivit expertilor de la Moneycorp, pentru Romania perspectivele sunt in general pozitive, mai ales in contextul in care tara noastra urmeaza sa beneficieze de un pachet fara precedent de finantare, din partea UE, de peste 80 de miliarde de euro.
"Perceptia mediului de afaceri arata in general un optimism moderat privind evolutia economica din 2021. Revenirea va fi asimetrica. Pe lista sectoarelor care vor inregistra un avans semnificativ se afla, in principal, cele care au performat si in conditiile... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 06:13
Impactul la nivel financiar al Pandemiei COVID-19 se resimte asupra IMM-urilor si a mediului de afaceri din Romania. Mai bine de o treime dintre acestea declara ca cifra de afaceri pe durata pandemiei a scazut la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar peste 34% dintre firme si-au pierdut mai mult de 50% dintre clienti.
Insa mai mult de jumatate (54%), considera ca exista si beneficii care pot fi extrase din parcurgerea acestei perioade de administrare a situatiei de criza. Rezultatele apartin unui sondaj realizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).
Esantionul a cuprins 530 de respondenti: antreprenori, liberi profesionisti si reprezentanti ai mediului de afaceri in pozitie de middle si top management, din industrii precum HoReCa, Turism, Transport, Evenimente, Comert online si offline, Servicii, Productie, Consultanta, IT, Marketing & PR. Sondajul s-a desfasurat online, in perioada 15 - 30 aprilie 2020. 80% dintre respondenti provin din zona microintreprinderilor si intreprinderilor mici.
Doar 18% dintre firmele chestionate au declarat ca activitatea lor s-a desfasurat in mod normal pe perioada crizei pandemice, fara a fi redusa, in timp ce 45% si-au scazut activitatea cu peste 50%. Cu toate acestea, un procent de aproape 80% si-au pastrat intacta echipa si nu au efectuat concedieri.
In ceea ce priveste varianta de somaj tehnic, pentru aceasta au optat un sfert dintre firme, pentru mai mult de jumatate din numarul angajatilor lor. Pe... mai mult
Luni, 11 Mai 2020, ora 11:33
Sectorul global al calatoriilor de afaceri ar urma sa sufere o reducere a veniturilor cu aproximativ 820 miliarde de dolari, iar China va fi responsabila pentru jumatate din aceste pierderi, pe masura ce companiile isi vor diminua planurile de calatorii ca urmare a epidemiei de coronavirus, a apreciat marti o asociatie de profil, transmite Reuters.
Calatoriile de afaceri in Asia au fost cele mai afectate, cel putin o treime dintre companii declarand ca si-au anulat sau suspendat majoritatea calatoriilor de afaceri spre China, Hong Kong, Taiwan sau alte tari din Asia-Pacific, potrivit unui sondaj al Global Business Travel Association (GBTA).
Noile prognoze ale GBTA sunt semnificativ mai mari decat precedentele estimari, care dateaza din luna februarie, si in care veniturile pierdute din cauza coronavirusului erau prognozate sa atinga 560 miliarde de dolari.
Virusul care a aparut in orasul Wuhan din centrul Chinei a provocat peste 4.000 de decese, majoritatea in China, si a afectat afacerile din intreaga lume.
"Coronavirusul afecteaza in mod semnificativ veniturile industriei calatoriilor de afaceri. Impactul asupra acestei industrii, si asupra intregii economii, nu poate fi subestimat", a declarat directorul operational de la GBTA, Scott Solombrino.
China, tara care a inregistrat o cadere cu 95% a calatoriilor de afaceri de la inceputul epidemiei, ar urma sa inregistreze o diminuare cu 404,1 miliarde de dolari a veniturilor din calatoriile de afaceri, urmate... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 11:17
Actualul guvern trebuie sa demisioneze in urma votului de duminica, iar singura solutie este formarea unui Executiv de uniune nationala, format de specialisti in politici publice, sustine Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Guvernul, in ansamblul lui, trebuie sa plece. Eu nu cred in aceasta schimbare declarata in mod public. In continuare se intalnesc intre ei, nu ne-a chemat nimeni pana acum sa ne consultam, se schimba intre ei, dar nu e o schimbare de paradigma sau o intelegere a ceea ce a insemnat acest vot.
De astazi incolo de ce credeti ca lucrurile se vor schimba? A disparut din peisaj un om, iar sistemul a ramas la fel", a aratat Jianu, care este si membru in grupul de lucru pe turism in cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
El a precizat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca singura solutie este formarea unui guvern de uniune nationala, cu specialisti in politici publice pe fiecare domeniu in parte.
"Referendumul a fost si despre ordonantele de urgenta in domeniul economic. Multe asociatii ale mediului de afaceri au transmis membrilor sa voteze la referendum. De la inceputul anului avem 33 de ordonante de urgenta. Ce credeti ca se va schimba in acest regim de legiferare prin ordonante de urgenta a actualului Guvern?", a continuat Jianu.
Reprezentantul mediului de afaceri a mai spus ca Parlamentul ar trebui sa abroge, in prima sedinta, OUG 114/2018, care este... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 12:33
Berbec
Perspectivele de afaceri sunt incurajatoare pentru primele luni din an. Iei in serios provocarile pe care ti le fac oamenii care au incredere in tine si stiu ca poti mult mai mult decat ai aratat pana acum. Lucrurile vor fi si mai bune in luna iulie, cand aduci in echipa ta un om cu o strategie diferita, dar care se va dovedi a fi cea mai buna. Conditiile meteorologice le vor crea unele probleme celor care activeaza in domenii dependente meteo, precum agricultura, turism sau transporturi, dar nu va fi ceva de nereparat.
Taur
Urmeaza multe incercari pentru cei care se decid sa deschida o afacere sau sa schimbe domeniul de activitate. 2016 este un an bun pentru antreprenorii care se ocupa de sisteme de supraveghere si securitate. Persoanele care au afaceri in domeniul agro trebuie sa fie atente la detalii si tendintele pietei, pentru ca pot rata unele investitii foarte bune. Se anunta un an bun pentru cei care activeaza pe piata imobiliara, sfarsitul lunii iunie fiind un moment ideal pentru noi proiecte.
Gemeni
Interesul pentru partea de afaceri o sa creasca undeva la sfarsitul lunii ianuarie si imediat dupa. Va fi nevoie de un plan bine pus la punct si pentru acest lucru va fi nevoie de discutii cu experti in domeniul tau de activitate. Chiar daca ai impresia ca este cam mare investitia de acum, o sa observi rezultate pe care nu le-ai fi obtinut daca nu ai fi facut acest lucru. In luna aprilie vin o multime de oferte, fiind o perioada profitabila... mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 00:00
Rata de crestere a vanzarilor in segmentul turismului de lux se va mentine la nivelul de 14% in urmatorii doi ani, depasind rata de crestere in alte sectoare de lux, a caror valoare anuala este estimata la 7%, conform Boston Consulting Group.
Splendia, o platforma de rezervatii onlune in domeniul hotelurilor de lux, estimeaza o crestere de 30% a cifrei de afaceri anul acesta, comparativ cu anul trecut. In primele cinci luni din 2012, Splendia a inregistrat o crestere de 13% a numarului rezervatiilor, fata de aceeasi perioada din 2012, potrivit CPP-Luxury.
Oficialii diviziei Emotions din cadrul companiei Kuoni, specializata pe calatoriile de lux, confirma ca numarul clientilor bogati a scazut, insa cheltuielile s-au ridicat. Vara aceasta, clientii bogati cheltuiesc in medoe 5.900 de euro pe persoana pentru vacanta, comparativ cu 5.720 de euro, valoarea inregistrata in 2011.
Un alt operator de calatorii premium, Donatello, a anuntat ca vanzarile de produse de lux (ce variaza intre 5.000 si 10.000 de euro pe persoana) au crescut cu 20% din noiembrie 2011. mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 16:31
Turismul din Romania are nevoie si de alte masuri de relaxare fiscala, spun in cor actantii din domeniu.
TVA zero pentru incoming, scutirea de impozit pe profit pe o perioada de 3-5 ani pentru investitii noi in turismul balnear sau de agrement sunt doar o parte dintre masurile cerute de oamenii de afaceri din turism.
Oamenii de afaceri din turism considera binevenite masurile anuntate de guvernul Ponta, printre care plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri de pana la 500.000 de euro sau deduceri de la plata asigurarilor sociale pentru companii care angajeaza someri de pana in 25 sau peste 55 de ani. Ei sunt de parere ca desi aceste masuri le influenteaza intr-o mica masura afacerile, ele sunt "o gura de aer" pentru mediul de business din Romania.
Masurile fiscale propuse de Guvern: Avantaj sau dusman pentru turism?
Oamenii de afaceri si consultantii din turism contactati de Business24 sunt de parere ca acest domeniu are nevoie de o serie de masuri fiscale specifice. Iata care sunt propunerile lor:
Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45:
"In hoteluri, TVA-ul la masa este foarte mare, de 24%. Reducerea TVA-ului si aducerea lui la acelasi nivel cu cel aplicat la cazare, este o prima masura care ar trebui luata.
Ar mai trebui, ca masuri fiscale, pentru investitiile noi in turism, in special in zonele balneo sau pentru agrement, ca pentru o perioada de 3-5 ani, sa fie scutiti de impozit pe profit, ca sa apara... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 08:29
Lantul de hoteluri Continental Hotels estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 10%, evolutie bazata pe o politica de marketing agresiva si pe aplicarea unor tarife flexibile, a declarat, miercuri, presedintele lantului Continental Hotels, Radu Enache, informeaza NewsIn.In 2010, lantul hotelier a avut o cifra de afaceri de 22,4 milioane euro, in avans cu aproape 12% comparativ cu valoarea de 19,9 milioane euro din 2009."Intentionam sa trecem pe profit in acest an, dupa ce in 2010 am raportat pierderi de 4,8 milioane euro, cea mai mare parte fiind generata de cheltuielile financiare. Ne propunem o politica de marketing mai agresiva si una a preturilor mult mai flexibila, inclusiv promotii, ceea ce ne va asigura o crestere a cifrei de afaceri de 10%", a precizat Enache.Acesta a mentionat ca in 2010 au fost reduse cheltuielile cu 30%.
De asemenea, numarul personalului s-a micsorat fata de 2007 cu aproape 30%. In prezent, lantul hotelier are 900 de angajati. Pentru acest an, compania nu a bugetat fonduri pentru extindere."Din punct de vedere legislativ s-au facut lucruri bune, chiar daca s-au facut tarziu, insa pe partea politica se schimba totul la fiecare patru ani, ceea ce nu ne ofera o predicitibilitate pentru investitii", a precizat Enache.
Presedintele Continental Hotels s-a declarat nemultumit de actuala politica a Ministerului Turismului."Nu suntem multumiti de politica ministeriala actuala. Infrastructura exista, dar nu se face nimic, iar... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 15:13
Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) a declarat joi ca turismul romanesc are nevoie de o promovare concreta nu de actiunile de imagine ale ministrului Udrea,informeaza Newsin. "E bine sa fii preocupat si de actiunile de imagine, nu stiu daca de imaginea ta sau a Romaniei insa turismul romanesc are nevoie de masuri de promovare clare, concrete si simple. Noi avem nevoie de alte lucruri, nu de semnarea unui protocol cu rusii care sa aduca turisti in tara in 2010-2011. Criza este acum, nu in 2015", a declarat vicepresedintele ANAT, Alin Burcea. Potrivit acestuia, bugetul de promovare al Ministerului Turismului este unul semnificativ comparativ cu fondurile alocate in acest scop in anii anteriori. "Sunt foarte multe actiuni de imagine. Este foarte bine ca doamna ministru joaca tenis cu Ilie Nastase in fata Primariei din Paris si ca vine in Delta Printul de Monaco. Totusi, daca vin toti din Monaco in Delta, in trei saptamani i-am terminat (...). Sigur, doamna Udrea este cea mai frumoasa ministra a turismului de pana acum, ca nu o puteti compara cu domnul Agathon, care e barbat si e urat", a declarat vicepresedintele ANAT. ANAT propune ministerului reinfiintarea Organizatiei Nationale a Turismului (ONT), organism care ar trebui sa se ocupe de promovarea Romaniei ca destinatie turistica. "Nu statul trebuie sa faca promovarea Romaniei, ci un parteneriat public-privat, format din Ministerul Turismului si asociatiile profesionale. S-a vazut ce prost... mai mult
Joi, 02 Iulie 2009, ora 14:15