Zilele acestea, de 1 Mai si Paste, mass-media face la greu comparatii intre Romania si vecinii sai din punct de vedere turistic, accentuand pe Bulgaria si Ungaria. Si intr-un fel au dreptate: chiar daca majoritatea romanilor isi petrec sarbatorile in tara, vecinii sunt de ani de zile din ce in ce mai agresivi pe partea promovarii turistice.
Bulgarii ne atrag turistii pe litoralul lor, in special de Paste, iar Ungaria fascineaza romanii prin serviciile excelente de spa si welness si prin fermecatoarea ei capitala, Budapesta.
Alti romani aleg litoralurile mai mediteraneene din Grecia, Turcia, Spania, Croatia, Muntenegru, Cipru, Malta etc. Ei bine, la acest capitol chiar nu ne putem compara, tarile europene de la sud au alta clima, au palmieri, au traditie turistica, cel putin din punct de vedere al turismului de litoral. Specialistii Consiliului Mondial al Turismului si al Calatoriilor, precum si cei ai Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) au spus, dupa ce au cercetat potentialul turistic al Romaniei: uitati de munte si de mare daca doriti sa va promovati pe plan extern!
Acestia, specialisti internationali si de incredere, ne-au recomandat sa ne concentram pe turismul balnear si de refacere, pe cel ecologic, cultural, rural, pe promovarea oraselor turistice si pe turismul de evenimente (M.I.C.E.).
Secretul bulgarilor
Problema este ca peste jumatate din capacitatea de cazare, cea care ne asigura turismul de masa, o avem la munte si la mare. Tot asa au si... mai mult
Duminica, 05 Mai 2013, ora 09:36
Turismul romanesc si reprezentantii acestuia trebuie sa invete de la modelele de succes din jurul sau.
Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural.
In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii, potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Totusi, in conditii asemanatoare, cum a ajuns Bulgaria ca in 2011 sa atraga peste 9 milioane de turisti straini si asta intr-o perioada marcata de criza economica?
Reteta succesului bulgaresc
Pentru a intelege mai bine ascensiunea turismului bulgaresc trebuie sa pornim de la bazele lui. Bulgaria, ca si Romania, a pornit de la aceleasi hoteluri contruite pe timpul comunismului. Pentru a atrage turistii, in special pe cei germani, bulgarii au inceput sa achizitioneze licente de la marile lanturi hoteliere, precum LTI, ITS, Riu, Kempinski, Sol Melia.
Aceste licente insa nu au insemnat pentru hotelieri aducerea turistului german pentru a admira siglele celebre. Aceste licente s-au dat si se prelungesc si astazi pe criterii stricte.
O astfel de licenta se obtine printre altele prin obligativitatea licentiatului de a face investitii in unitatea hoteliera. In plus, de foarte multe ori, in hotel activeaza un manager din partea companiei ce atribuie licenta.
Personalul... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 14:20