Romania va promova in Coreea de Sud si Malaezia turismul cultural, dar si turismul de sanatate si balnear, a declarat luni Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, la targul de turism World Travel Market de la Londra.
"Cu coreenii am perfectat cand am fost in Coreea. Ne-am intalnit cu cea mai mare agentie de turism. Ei stiau foarte mult de turismul cultural, de castelul lui Dracula. Din Malaezia si pana in America toata lumea vorbeste de aceasta zona", a spus Grapini.
Ea a afirmat ca a avut discutii si cu sefii turismului din Malaezia, de unde, de asemenea, intentioneaza sa atraga vizitatori.
"Noi avem mult mai multe castele, nu doar Castelul Bran, noi avem un circuit al castelelor si vom face un infotrip cu jurnalisti din Coreea de Sud. Coreenii vor sa faca circuite regionale, dar Romania va fi tara care le initiaza", a mai spus Grapini.
Aceasta a explicat ca daca tot vin de la o distanta atat de mare, coreenii vor sa viziteze si alte 2-3 tari pe langa Romania.
"Coreenii sunt turisti curiosi, de aceea vom promova prin legende. In Coreea vom promova doua produse turistice, turismul de sanatate si balnear si turismul cultural", a incheiat ministrul. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:02
Cat timp autoritatile discuta si fac planuri, tot investitorii straini sunt cei care scot statiunile balneare din mocirla. Nici pentru ei drumul nu este usor. Se "impotmolesc" in legislatia greoaie si lipsa de interes din partea autoritatilor locale. Toate "necazurile" vin de la faptul ca bazele medicale sunt in grija Ministerului Sanatatii si nu la Turism, asa cum ar fi normal.
Legat de "revitalizarea" turimului balnear, fiecare ministru a inceput cu o analiza a situatiei. Cu un proiect bine pus la punct. Turismul balnear a fost o prioritate si pentru ministrul Udrea, si pentru Hellvig, cat si pentru actualul ministru, Maria Grapini. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: este o nisa cu potential pe care trebuie sa o dezvoltam.
Acelasi lucru il sustin si patronatele din domeniu, care atrag atentia ca multe din statiunile balneare sunt in prezent sustinute de programele pentru pensionari.
"Sectorul balnear are un potential extraordinar, dar avem o serie de lipsuri care ne impiedica sa fim performanti. Nu avem infrastructura, turoperatori specializati in atragerea turistilor de nisa si nici o promovare suficienta. Aceste lipsuri se reflecta si in faptul ca din cei un milion de turisti inregistrati, 65% vin prin Casa Nationala de Pensii", declara, cu ceva timp in urma, Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.
Ceea ce a "mai miscat" prin statiunile balneare, in ceea ce priveste investitiile a venit tot de la mediul... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 08:16
Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat, sambata, la Targoviste, ca este nevoie de cate un brand subsectorial pentru directiile strategice de turism, pentru a se sti ce trebuie promovat.
"Cred ca este insuficient sa ai o grafica si un brand sectorial daca nu te duci cu sugerarea celui care vrea sa cumpere serviciul sau produsul la ceea ce ii oferi. (...) . De aceea am spus ca cele sase directii strategice pe care le-am ales - turismul de sanatate-balnear, turismul cultural, turismul istoric, ecoturism, agroturism - , la toate acestea ne trebuie un brand. Un brand subsectorial, in care sa stim ce promovam. Daca promovam ecoturismul, sa avem un brand pentru ecoturism si toate localitatile, toate delimitarile pe care le avem pe ecoturism sa fie foarte bine branduite si cunoscute", a declarat, intr-o conferinta de presa, Maria Grapini.
De asemenea, ministrul a precizat ca promovarea circuitelor turistice tematice "poate atrage mai multi turisti".
"Vrem sa promovam circuite de trasee. Lucram acum la circuitul pesterilor. Romania are pesteri extraordinare, care sunt prea putin cunoscute. Circuitul pesterilor, circuitul salinelor, avem foarte multe saline: Slanic Prahova, Praid, Slanic Moldova, si atunci ne-am gandit sa facem un circuit al salinelor pentru ca sunt doritori. E turism de nisa, evident. Circuitul castelelor, in care se incadreaza si Targoviste. Vrem sa facem un circuit al castelelor unde... mai mult
Duminica, 14 Iulie 2013, ora 09:29
Vom modifica modalitatea de autorizare a statiunilor pentru ca acestea sa devina cu adevarat atractive pentru turisti, a declarat, vineri, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turim, la un seminar de specialitate.
"Trebuie sa schimbam cateva legi si hotarari de guvern. O sa vad cum pot grabi modificarea legislatiei de organizare si functionare a statiunilor din turismul balnear. Cred ca fiecare tara trebuie sa mearga prioritar pe lucruri specifice pentru care sa faca proiectele corespunzatoare, iar Delta Dunarii si turismul balnear sunt prioritati pentru Romania.
In ceea ce priveste fondurile europene, s-au negociat prea multi bani pe promovare si prea putini pe infrastructura. De asemenea, eliberarea autorizatiilor de construire eliberate in statiunile turistice trebuie sa aiba o legislatie unitara", a precizat Maria Grapini.
Sectorul balnear nu are infrastructura
"Sectorul balnear are un potential extraordinar, dar avem o serie de lipsuri care ne impiedica sa fim performanti. Nu avem infrastructura, turoperatori specializati in atragerea turistilor de nisa si nici o promovare suficienta.
Personalul calificat care sa lucreze in statiunile balneo este, de asemenea, insuficient. Aceste lipsuri se reflecta si in faptul ca din cei un milion de turisti inregistrati, 65% vin prin Casa Nationala de Pensii", a spus Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.
In acest sens, Maria Grapini... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 14:10
Turismul romanesc are nevoie de investitii de 10 miliarde de euro pentru a fi competitiv, a declarat, pentru Business24, Dan Matei Agathon, Presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Declaratia vine ca o reactie la propunerile Ministrului Turismului, Maria Grapini, care a prezentat prioritatile pentru anul acesta: turismul cultural, balnear si exploatarea resurselor minerale.
Propuneri corecte in principiu, apreciaza Agathon, insa fara investitii substantiale, statul roman nu poate intra pe harta destinatiilor turistice importante ale lumii. Parerea lui Agathon este impartasita si de consultantul in turism, Traian Badulescu, in opinia caruia Romania are foarte multe obiective turistice unice pe mapamond, dar necunoscute, din lipsa unei promovari eficiente.
"Este exclus sa ne gandim ca intr-un timp scurt vom avea un astfel de capital, dar banii pe care ii avem trebuie investiti in functie de o strategie. Daca faci o prioritizare a investitiilor si spui ca 2013 este anul turismului balnear, cultural si al exploatarii resurselor naturale, este foarte bine, dar turismul de pe litoral trebuie promovat extrem de puternic. Romania are 44% din totalul unitatilor de cazare aici. Inima turismului romanesc este litoralul", precizeaza Agathon, pentru Business24.
Maria Grapini: Turismul balnear si cultural, prioritati pentru 2013
Reprezentantul patronatelor in turism considera ca trebuie investit in primul rand in zonele unde se inregistreaza... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:21
Turismul balnear, promovarea resurselor minerale existente, precum si turismul cultural constituie prioritati in domeniu pentru perioada urmatoare, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Prioritatile in domeniul turismului vizeaza un parteneriat pe turismul balnear, vrem sa scoatem in fata bogatia pe care o avem in resurse minerale, precum si turismul cultural. Am facut scrisori catre Consiliile Judetene pentru a identifica obiective culturale, deoarece se facea copy - paste din anii trecuti si multe obiective nu erau prinse in cataloage", a afirmat Maria Grapini.
Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridica la 1,264 miliarde lei, in crestere cu 4% comparativ cu executia preliminata pe 2012, potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat publicat luni de Ministerul Finantelor Publice.
Transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investitii in turism au scazut de la 94,78 milioane lei in 2012, la un milion de lei in 2013. mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:31
Investitiile in Turism au devenit subiectul unui schimb de replici intre un fost ministru al Turismului, Elena Udrea si actualul ministru de resort, Maria Grapini.
Udrea spune ca va fi o mare performanta daca Grapini va continua investitiile pe care ea le-a inceput, iar actualul ministru spune ca va continua doar investitii care sunt intr-o proportie de 80% finalizate. Dincolo de disputele cu tenta politica, investitiile sunt un capitol problematic al Turismului din Romania.
Specialistii in Turism cred ca Maria Grapini va gestiona mai bine acest segment in mandatul sau pentru ca ea provine din mediul de afaceri.
"Doamna Grapini are un mare avantaj in fata celorlalti fosti ministri: este o femeie de afaceri si un manager de succes", a spus Traian Badulescu, fost purtator de cuvand al ANAT pentru Business24.
Toti jucatorii din piata insista, insa, ca stabilirea investitiilor sa se faca dupa discutii cu patronatele.
"Investitiile trebuie discutate cu patronatele si este important sa prioritizezi ceea ce iti aduce bani maine" a spus Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45 pentru Business24.
Domeniile prioritare pentru investitii
In ceea ce priveste domeniile asupra carora ar trebui sa se indrepte investitiile, Corina Martin, presedintele ANAT crede ca infrastructura turistica ar trebui sa fie o prioritate.
"Este vorba de drumuri, de indicatoarele turistice, de facilitatile pe care o zona turistica trebuie sa le indeplineasca ca... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:50