Isi fac selfie, fura obiectele abandonate... succesul mondial al seriei "Chernobyl" a adus o noua generatie de turisti in locurile unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, spre disperarea ghizilor locali.
Salutat de critici si de public, miniserialul realizat de HBO despre catastrofa produsa in 1986 la centrala nucleara din orasul Cernobil, in fosta Uniune Sovietica, a readus in memorie cum explozia unui reactor nuclear a dus la raspandirea unui nor radioactiv deasupra Europei.
Astazi, o zona de protectie cu o raza de 30 de kilometri in jurul centralei din nordul Ucrainei este in continuare nelocuita, insa o mica parte este deschisa turistilor. In ultimele luni, din ce in ce mai multi turisti cauta locurile pe care le-au vazut in serial, care a fost filmat in Lituania, spune cu regret ghidul oficial al centralei nucleare, Yevgen Goncharenko, citat de AFP.
"Nu mai au nevoie de informatii, vor doar sa isi faca un selfie", afirma Goncharenko.
Directorul centrului de informare din Cernobil, Oleksandr Syrota, sustine ca unele agentii de turism ofera in prezent vizite la Cernobil ca pe un "fast food", o experienta turistica rapida si facila. Si tendinta va continua: in luna iulie, noul presedinte al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat un decret care vizeaza incurajarea dezvoltarii zonei Cernobil ca atractie turistica.
La 27 de ani, brazilianul Louis Carlos nu stia nimic despre dezastrul de la Cernobil inainte de serialul HBO. Insa, filmul l-a... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 11:26
Anul 2018 a fost marcat de o crestere record a numarului romanilor care au decis sa mearga in vacanta in statiunile din tara datorita celor 1,2 milioane de de vouchere de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
De altfel, specialistii au catalogat 2018 drept "un an de exceptie".
Masura a dus la o crestere cu peste 5% a numarului de turisti numai pana in luna septembrie. Vouchere de vacanta acordate bugetarilor au adus in sectorul turistic aproximativ 400 milioane de euro. Potrivit autoritatilor in domeniu, un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tari, a fost inregistrat un avans de 10% al cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Impactul pozitiv pentru sectorul turistic al acestei masuri a determinat autoritatile sa anunte ca voucherele de vacanta vor fi acordate angajatilor din sectorul public si in urmatorii doi ani - 2019 si 2020.
"Numarul celor care doresc sa petreaca Revelionul in tara a crescut cu 30%, ceea ce este un procent important si nu ne poate decat bucura", a precizat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Trif si-a inceput mandatul de sef la Ministerul Turismului in data de 29 ianuarie 2018, inlocuindu-l pe Mircea Dobre.
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii industriei, lui Bogdan Trif i s-au cerut masuri urgente si eficiente pentru diminuarea deficitului de 200.000 de angajati din sectorul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 12:13
In ultimii ani tot mai multi reprezentanti ai industriei turismului si ospitalitatii din Romania, atat hotelieri cat si agenti de turism si tur-operatori, avertizeaza asupra lipsei personalului calificat.
Acestia atrag atentia asupra lipsei unor scoli dedicate formarii in ospitalitate si a faptului ca majoritatea companiilor investesc fondurile proprii in formarea angajatilor, mare parte din ei alegand sa emigreze dupa un sezon petrecut intr-o unitate de pe litoral sau din zona montana.
Lipsa acuta a personalului in turism
Sezonul scurt de pe litoralul romanesc, de doar 2-3 luni, face ca forma cea mai des intalnita pentru angajarea personalului sa fie cu norma redusa sau angajat sezonier.
De aceea majoritatea celor care ajung sa aiba experienta in turism sau ospitalitate emigreaza in final spre zone cu sezon mai lung (de exemplu: Cipru, Spania, lanturi hoteliere din strainatate, vase de croaziera etc).
De asemenea, multi dintre angajatii sezonieri de pe litoral sunt studenti sau liceeni care incep scoala in luna septembrie, motiv pentru care hotelurile si restaurantele de pe litoral care isi doresc sa extinda perioada de sezon pana spre finalul lunii septembrie raman cu posturi descoperite inca de la finalul lunii august.
Aproximativ 1.100 de hoteluri si pensiuni au primit certificate de acreditate in 2018
Conform datelor disponibile pe website-ul Ministerului Turismului in primele 9 luni ale anului 2018 aproximativ 1.100 de hoteluri si pensiuni au... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 14:22
Doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia din Turcia se poate solda cu repercursiuni resimtite pana si de industria de turism din aceasta tara. Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara pot genera pierderi imense pentru hotelierii turci.
In declaratiile facute de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezentantii industriei turistice din Turcia au deslusit o amenintare iminenta. "Nu recomandam cetatenilor nostri sa calatoareasca in Turcia in scopuri turistice sau din alte motive", a spus Lavrov, citat de International Business Times.
Din rau in mai rau
Industria turistica din Turca este dependenta intr-o mare masura de clientii rusi, iar hotelierii se astepta la pierderea unui contingent masiv de calatori veniti din Rusia si, implicit, la reducerea veniturilor in viitor.
"Nu ne putem permite sa pierdem piata din Rusia", se arata inspaimantat Osman Ayik, seful Federatiei Hotelierilor din Turcia, intr-un interviu acordat ziarului Hurriyet Daily News.
Situatia poate fi cu adevarat dezastruoasa in conditiile in care industria de turism din Turcia s-a confruntat deja cu pierderea a 800.000 de turisti rusi anul acesta ca urmare a crizei economice aparute dupa impunerea sanctiunilor economice pentru Moscova.
In 2014, inainte ca sanctiunile economice si prabusirea pretului petrolului sa arunce Rusia in recesiune, aproximativ 3,3 milioane de turisti rusi au ajuns in statiunile din Turcia.
Numarul lor a scazut anul acesta cu 25%, iar un... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:11
Paralela 45, tour-operator general si cel mai mare producator de circuite din Romania, atinge cifra de afaceri de 40 milioane euro la finalul anului 2014, anuntand astfel o crestere de 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Iar pentru 2015 afacerile din turism au o noua perspectiva, crede Alin Burcea, Presedinte Paralela 45.
"Cresterea din acest an a venit pe de-o parte pe fondul extinderii numarului de agentii cu cele de la Chisinau, Tulcea si Satu Mare, dar si a numarului de destinatii si chartere, toate acestea oferindu-ne confortul unei cresteri constante.
In 2014, am ales sa adaugam diversitate ofertei, mizand pe experienta anilor trecuti, dar si pe capacitatea noastra de a deschide drumuri catre noi destinatii.
Am depasit 100 de circuite in portofoliu, iar anul acesta au mers foarte bine destinatiile exotice, circuitele in Africa Neagra si Asia Centrala, dar si sejururile in Aqaba.
Pot spune ca sunt multumit de 2014, piata de turism s-a mai dezamortit, iar acum odata cu noile masuri privind TVA-ul din turism ne asteptam la un 2015 mult mai bun.
Va fi un an cu totul special pentru noi, intrucat Paralela 45 implineste 25 de ani", explica Alin Burcea.
Paralela 45 este singura agentie de turism care ofera o paleta de peste 100 de circuite pe toate continentele, multe dintre ele in exclusivitate si cu plecari din marile orase ce dispun de aeroport.
In 2014 agentia a primit doua premii Superbrands, statut recunoscut drept un pilon de... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 11:33
Dupa calendarul international, in acest weekend au loc adevaratele reduceri de Black Friday, traditionalul eveniment fiind programat in ultima zi de vineri a lunii noiembrie si marcheaza startul sezonului cumparaturilor de iarna.
In Romania, dupa campania de reduceri din weekend-ul trecut practicata atat de magazine online, cat si de magazine offline, si agentiile de tursim incep reducerile, trei dintre acestea, respectiv Happy Tour Group, Paralela 45 si Perfect Tour, punand la dispozitia celor interesati mai multe pachete de vacanta.
De Black Friday, Happy Tour Group ofera si reduceri de aproape 500 de euro
Pachete pentru Revelion, sejururi pentru sezonul estival 2015, city break-uri, excursii de shopping se numara printre ofertele reduse de catre Happy Tour Group pentru Black Friday.
Astfel, turistii care vor rezerva pachetele vinerea aceasta vor beneficia de discount-uri de cateva zeci de euro pentru destinatii precum Cipru, Roma, Paris, Istanbul (pachete cu 20 de euro mai mici), aproape o suta de euro in cazul unor sejururi in Lisabona sau Dubai (reducerile se aplica inclusiv pentru ofertele de Revelion), respectiv de 479 de euro pentru sejururile in Maldive de Revelion. Astfel, in Vinerea Neagra vor putea fi achizitionate vacante in Europa, la preturi pornind de la 252 de euro (pachet de Craciun la Viena) sau 316 euro (Creta - sejur pentru vara 2015). Discounturile se aplica si pe sejururile in Emiratele Arabe, tarifele pentru Dubai pornind de la 540 de... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 16:40
Romania a fost, in 2014, o destinatie ceva mai atractiva si pentru straini, fie ca au venit pentru afaceri, fie pentru vacante, afirma Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), intr-un interviu acordat Agerpres.
Ea a subliniat ca, daca Romania ar fi atras in 2014 mai multi investitori straini, daca am fi avut mai multe autostrazi pentru ca turistii sa ajunga repede dintr-un oras in altul si daca TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, atunci cresterile pe leisure, business travel si incoming ar fi fost mai mari.
De asemenea, Lucia Morariu a mentionat ca, in opinia sa, operatorii de turism trebuie sa fie corecti in relatia cu statul si sa-si plateasca taxele si impozitele, sa nu faca o concurenta neloiala celor care opereaza legal, dar si Statul, trebuie sa ajute, la randul sau, prin politici coerente de promovare, constructie de drumuri si urbanism de calitate, o industrie care contribuie cu aproximativ 2% la Produsul Intern Brut.
Cum apreciati, din punctul de vedere al ANAT, piata de turism din Romania? Plusuri si minusuri...
Anul 2014 a fost un an de consolidare pentru unele companii de turism pe segmentele pe care s-au consacrat, de patrundere accentuata pe segmente noi, cum ar fi cele de business travel si incoming pentru alte companii, si de cresteri de pana la 10% per total, fata de 2013. Cresterile sunt evidentiate si de Institutul National de Statistica. Ultimele date... mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 15:39
Desi in primele doua luni s-au inregistrat scaderi, hotelierii se asteapta la o crestere a traficului turistic in 2014, optimismul lor bazandu-se pe constatarea ca in anii cu alegeri veniturile romanilor cresc si o parte din bani sunt alocati vacantelor.
"Am constatat ca exista o ciclicitate a anilor de varf in turism care coincide, in mod intamplator sau nu, cu anii electorali. Explicatia ar fi ca in acesti ani veniturile romanilor cresc, fie ca se dau mai multe prime, fie ca se reduc anumite impozite, iar o parte din bani sunt alocati si vacantelor", a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
El spune ca doar o crestere a veniturilor populatiei ar mai putea salva din punct de vedere turistic inceputul prost de an, cand lipsa zapezii a dus la scaderi ale turismului montan, astfel ca statiunile montane au fost pustii.
In primele luni in toate zonele turistice din tara a scazut numarul vizitatorilor romani si straini.
Alta premisa nefavorabila este scumpirea cu pana la 5 procente a vacantelor in Romania in acest an, scumpire generata de cresterea facturilor la utilitati.
"Nici hotelierii de pe litoral nu au mai putut mentine preturile si le-au crescut cu pana la 5%, desi in vara anului trecut turismul de la Marea Neagra a scazut cu 10%", a incheiat Raducan. mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 17:08
Turismul si traditiile romanesti ar putea fi promovate si pe cel mai puternic motor de cautare pe internet, Google Romania.
"Este o idee foarte buna si voi incerca promovarea celor mai importante traditii sau evenimente de acest fel si pe Google Romania. De ce nu? Se promoveaza tot felul de zile fara importanta, de ce sa nu ne promovam si sarbatorile noastre traditionale", a declarat in exclusivitate pentru Agerpres ministrul Turismului, Maria Grapini, duminica.
Astfel, pe prima pagina Google am putea vedea de la prima ora date precum: Ziua de Dragobete, Zilele Babelor, Boboteaza, Sanzienele, Ispasul, Sanedrul, Ignatul sau alte sarbatori traditionale puternic intrate in constiinta neamului romanesc.
Pe de alta parte, ministrul Grapini a anuntat ca din 2014, un numar de 23 de statiuni care au primit in acest an certificat autorizat de statiune balneo vor putea fructifica directiva europeana legata de tratamentul strainilor cu plata in valuta de la Casele de sanatate din tarile lor.
"Pentru mine a fost o mare surpriza cand am vazut ca sunt statiuni care nu au acest certificat, desi functionau si in mentalul public", a adaugat ministrul Turismului.
Potrivit oficialului de la Bucuresti, de anul viitor, oamenilor de afaceri din tarile non-UE nu li se va mai solicita viza pentru Romania daca au vize Schengen, aici intrand o categorie foarte larga de straini, mai ales din India, China sau Rusia.
"A fost o cerinta foarte mare si la Forumul cu China. Am avut o... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 15:03