Dupa un an in care industria turismului a avut de pierdut din cauza pandemiei de coronavirus, prognozele din aceasta vara par sa fie pozitive. In asteptarea ridicarii restrictiilor romanii nu au stat pe ganduri si au facut rezervari pentru sejururi, inca din iarna. Si pentru ca nu se stia daca deplasarile in strainatate vor fi urmate de carantina, cei mai multi au cumparat vacante pe litoralul romanesc.
Contactat de Ziare.com, consultantul in turism Traian Badulescu a precizat ca unii hotelieri de la malul Marii Negre s-au promovat bine si au avut cerere pentru sejururi
Intrebat daca hotelierii isi pot recupera din pierderile provocate de pandemie, Traian Badulescu a spus ca "prognoza nu este foarte rea. Sunt multe hoteluri cu un grad de ocupare mare, insa pentru perioada iulie-august. S-au promovat bine si au ajutat si agentiile de turism, mai ales in zonele cele mai cautate: Mamaia, Mamaia Nord- Navodari, Eforie Nord.
As sublinia ca s-au dezvoltat in ultima vreme si staiunile Neptun si Jupiter pentru ca au fost mai multe investitii. Sunt hoteluri renovate. Si in Venus este la fel, au fost rezervari si in Vama Veche, pe partea de distractie si non-conformism.
Turistii au prins si oferte speciale, mult mai flexibile. Multi s-au rezervat inca din iarna, din lunile ianuarie, februarie sejururi, pentru ca au fost reduceri de pana la 40%, cu oferte mai flexibile, cu anulare cu o luna inainte, nu cu mai mult timp, in cazul in care se intampla ceva", a explicat... mai mult
Duminica, 20 Iunie 2021, ora 22:00
"Nu calatoriti cu destinatia Italia din cauza Covid19!", este avertismentul pe care il da Ambasada Statelor Unite cetatenilor sai, si asta in timp ce autoritatile din Peninsula se chinuie din rasputeri sa lase in urma acest cosmar al inchiderilor fortate si sa faca pasi mici, dar siguri, catre revenirea la normalitate.
Se vorbeste despre redeschiderea restaurantelor, a teatrelor si muzeelor, in timp ce singura regiune "alba", Sardinia, a devenit rosie, din cauza unui mare numar de infectari cu Covid-19, in vreme ce din 26 aprilie toata tara devine de culoare galbena, cu masuri restrictive lejere pentru circa 50 milioane de italieni, si se pot relua activitati obisnuite precum cina la restaurant, chiar si seara, cu conditia ca asta sa se intample in aer liber.
Si, in timp ce fortele politice de stanga si de dreapta dintr-un Guvern neobisnuit incearca sa se puna de acord chiar si asupra mentinerii starii de urgenta dupa ora 22 pana la orele 5 pe timpul verii, ajunge ca un trasnet stirea ca Ambasada USA isi avertizeaza cetatenii ca Italia este risc ridicat pentru pandemie si... terorism. Pagina "Italy Travel Advisory: Level 4: Do Not Travel, April 20, 2021" nu se limiteaza la a opri americanii intentionati sa vina in Italia semnaland pandemia. Dupa fraza "Nu calatoriti cu destinatia Italia din cauza Covid19" se poate citi "Atentie crescuta si din cauza terorismului"; ceea ce inspaimanta Italia este faptul ca democratia USA semnaleaza teritoriul peninsulei ca fiind... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2021, ora 10:48
Dupa luni de inchidere, frontierele Indiei s-ar putea deschide in curand. Ministerul Turismului lucreaza indeaproape cu Ministerul Sanatatii pentru a planifica redeschiderea treptata pentru turistii straini cu limitari de calatorie si sedere si SOP speciale (Standard Operating Practice).
Rata de recuperare dupa COVID-19 este in India de 97%, cea mai mare la nivel global. In plus, incepand cu 28 ianuarie 2021, aproximativ 23,5 milioane de indieni au primit deja vaccinul COVID-19. Avand in vedere acest lucru, autoritatile de la New Delhi planuiesc redeschiderea turismului international, care era un contribuator important la bugetul statului, inaintea izbucnirii pandemiei.
Traseu fix si test negativ PCR
Planul reprimirii strainilor prevede ca turistii sa aiba un itinerar fix pentru calatoria lor, impreuna cu rezervari in avans in hoteluri recomandate si companii aeriene interne. De asemenea, vor trebui sa depuna o declaratie personala inainte de a calatori. Daca sunt vaccinati, vor trebui sa poarte dovada vaccinarii, daca nu, va fi necesar un certificat negativ COVID pentru testele efectuate cu 72 de ore inainte de inceperea calatoriei.
Daca in timpul sejurului, turistii prezinta simptome COVID-19, li se va cere sa se autoizoleze pana vor fi examinati. De asemenea se incurajeaza platile digitale si servirea mesei in camere, pentru a evita contactele cu alte persoane.
India este una dintre cele mai vizitate tari din lume, gratie culturii si minunilor sale... mai mult
Duminica, 07 Februarie 2021, ora 08:23
Un raport al Institutului National de Statistica arata ca pandemia de coronavirus a afectat serios turismul. Sosirile vizitatorilor straini au scazut cu 69%, in luna decembrie 2020, fata de luna decembrie 2019, iar plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani au scazut, de asemenea, cu 69,1 %.
Numarul de sosiri, respectiv innoptari nu include persoanele aflate in carantina, cazate in structurile turistice.
"Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna decembrie 2020 au insumat 341.800, in scadere cu 59% fata de cele din luna decembrie 2019. Din numarul total de sosiri, in luna decembrie 2020 sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 95,2%, in timp ce turistii straini au reprezentat 4,8%.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (82,3% din total turisti straini), iar dintre acestia 71,9% au fost din tarile Uniunii Europene", arata datele INS.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna decembrie 2020 au insumat 625.800, in scadere cu 63% fata de cele din luna decembrie 2019. Din numarul total de innoptari, in luna decembrie 2020 innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 93,8%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 6,2%.
In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 10:23
Turismul global a suferit grav in 2020, care a devenit cel mai prost an din istoria acestei industrii.
Calatoriile internationale au scazut cu 74%, in comparatie cu 2019, potrivit ultimelor date ale Organizatiei Mondiale a Turismului (ONWTO). Destinatiile din intreaga lume au inregistrat cu un miliard mai putine sosiri internationale in 2020 decat in anul precedent, din cauza scaderii fara precedent a cererii si a restrictiilor de calatorie pe scara larga.
Potrivit celui mai recent Barometru al Turismului Mondial al OMT, prabusirea calatoriilor internationale reprezinta o pierdere estimata de 1,3 trilioane de dolari - de peste 11 ori pierderea inregistrata in timpul crizei economice mondiale din 2009.
Criza a pus in pericol intre 100 si 120 de milioane de locuri de munca in turism, multe dintre ele in intreprinderi mici si mijlocii. Partea proasta este ca nici 2021 nu a inceput sub auspicii prea bune. Din cauza pandemiei, multe tari au reintrodus acum restrictii de calatorie, unele si mai stricte. Acestea includ testarea obligatorie, carantina si, in unele cazuri, inchiderea completa a frontierelor, toate cantarind greu reluarea calatoriilor internationale.
Lansarea vaccinului anti Covid-19 este de asteptat sa contribuie la restabilirea increderii consumatorilor, la reducerea restrictiilor de calatorie si la normalizarea calatoriilor, care e preconizata insa abia pentru anul urmator.
"Desi s-au facut multe lucruri pentru a face posibila calatoria... mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2021, ora 12:32
Reprezentantii agentiilor de turism au facut o lista cu cinci cerinte pentru Guvern astfel incat Executivul sa le poata ajuta in a supravietui pandemiei de coronavirus. Acestea cer ajutor financiar de la stat, reducerea cotei TVA la 5% dar si alte facilitati fiscale.
1. Realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agentiile de turism constand in oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate in anul 2019, proiect ce ar trebui implementat pana cel tarziu la finalul anului 2020.2. Reducerea cotei de TVA la 5% pentru agentiile de turism incepand cu 01.01.2021, chiar si pentru o perioada limitata de 3 ani.3. Prelungirea acordarii voucherelor de vacanta in perioada 2021-2025 catre bugetari si acordarea de facilitati fiscale pentru companiile private care ofera salariatilor vouchere de vacanta. Conform studiului realizat de catre APET si ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care il anexam prezentei, fiecare leu cheltuit de statul roman pentru voucherele de vacanta antreneaza o crestere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominala), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiti pentru vouchere se creeaza un nou loc de munca.4. Prelungirea proiectului privind munca flexibila pana la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte inalt si cu o specializare de nisa, care cu greu va putea gasi alte locuri de munca pe masura pregatirii. Oameni in care s-a investit foarte mult in decursul anilor si care au acumulat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:09
In vreme ce Virgil Popescu, ministrul Economiei, e convins ca lucrurile merg struna in turism chiar si in pandemie, specialistii il contrazic. "Ministrul Economiei a vazut buluceala de la mare dintr-un weekend si crede ca turismul e pe val, cand el, de fapt, se ineaca", spune taios consultantul in turism Traian Badulescu.
Expertul in turism afirma ca Virgil Popescu se hazardeaza cand spune ca turismul intern a avut un an foarte bun, pentru ca daca a vazut ca litoralul si muntele au fost ocupate la grad mare in weekend-uri nu inseamna ca totul a mers bine.
"Doar daca te uitai la Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche si Valea Prahovei, puteai sa iti faci impresia ca turismul duduie, dar acestea nu reprezinta toata industria turismului din Romania", mai spune Badulescu.
Pana si cifrele statistice de la INS il contrazic pe ministrul Virgil Popescu. Astfel ca sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au scazut in luna iulie 2020 cu 44,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 917.800 sosiri, iar innoptarile s-au redus cu 44,7%, la 2.436.500.
Din numarul total de sosiri, cele ale turistilor romani au reprezentat 96,7%, in timp ce turistii straini au reprezentat 3,3%.
Ziare.com a realizat in ultima vreme interviuri cu mai multi jucatori din turism care il contrazic pe ministrul Economiei.
Hotelurile mari, goale, pensiunile mici, ocupate
"Turismul intern a recuperat cat de cat in a doua parte a sezonului, dar ne-am hazarda daca am spune... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 09:27
Pandemia covid-19 a cauzat turismului mondial, din ianuarie pana in mai, pierderi estimate la 320 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro), potrivit unui barometru publicat de Organizatia Mondiala a Turismului (UNWTO).
"Este mai mult decat triplul pierderilor inregistrate (...) de turismul international in timpul crizei economice mondiale din 2009", estimeaza aceasta organizatie ONU, cu sediul la Madrid.
Din ianuarie in mai, numarul turistilor internationali a scazut cu 58% fata de aceeasi perioada din 2019, ceea ce reprezinta cel putin 300 de milioane de turisti.
In pofida unei reporniri lente a turismului, mai ales in emisfera nordica, "indicele de incredere stabilit de UNWTO afiseaza niveluri scazute istorice", precizeaza orgaizatia intr-un comunicat.
Intre principalele riscuri cu care se confrunta acest sector, UNWTO citeaza "raspandirea virusului si riscul unor noi izolari", dar si situatia din China si Statele Unite, aflate intr-un "punct mort", in contextul in care aceste tari sunt de obicei furnizoare mari de turisti.
La inceputul lui mai, UNWTO prevedea o scadere cu 60-80% a numarului turistilor internationali in 2020 si pierderi de 910-1.2000 de miliarde de dolari (776-1.023 miliarde euro).
Agentia ONU se teme de "punerea in pericol a 100-120 de milioane de locuri de munca in turism". ...citeste mai departe despre "Organizatia Mondiala a Turismului: Pandemia a provocat turismului mondial, din aprilie pana in mai, pierderi triple fata de... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 11:54
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a afirmat luni ca, in ceea ce priveste turismul, sunt doua variante de sprijin care sunt analizate, respectiv varianta acordarii de granturi in suma fixa si varianta voucherelor de turism, una dintre acestea urmand sa fie adoptata de Guvernul Romaniei.
"Sunt doua variante de lucru: este varianta de lucru a grantului in suma fixa, unde vor intra si societatile din turism, si mai exista in discutie varianta voucherelor de turism pentru cei care sunt consumatori de servicii de turism. Una dintre aceste variante ar urma sa fie adoptata de catre Guvernul Romaniei, astfel incat si turismului sa i se acorde partea de sprijin, fiind un domeniu destul de afectat in aceasta perioada si care are nevoie de solidaritatea noastra pentru ca sa isi poata porni activitatile", a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, la Digi 24.
Acesta a mentionat ca bugetul de sprijin si interventie din fonduri europene destinat IMM-urilor este de circa un miliard de euro, dupa o serie de negocieri derulate cu Comisia Europeana.
"Este foarte asteptat de intreprinderile mici si mijlocii pentru a le sprijini in restartarea activitatii, ele fiind afectate in aceasta perioada de criza COVID-ului. Vestea buna este definitivarea valorii acestui fond, de 1 miliard de euro, si eu cred ca, in urmatoarea perioada de timp, se va aproba la nivel de Guvern modalitatea prin care acesti bani vor ajunge la IMM-uri", a explicat Bolos.
El a... mai mult
Luni, 04 Mai 2020, ora 14:54