Rusia si Turcia lucreaza in prezent la un nou contract pentru livrarea suplimentara de rachete sol-aer S-400 catre Ankara, a relatat vineri agentia de presa Interfax, citand un inalt responsabil rus al Serviciului federal de cooperare tehnico-militara, potrivit Reuters.
Seful Agentiei publice ruse de exporturi militare Rosoboronexport isi exprimase luna trecuta speranta de a finaliza in primul semestru al anului 2020 un nou acord in acest sens cu Ankara. 'Cooperarea tehnico-militara cu Turcia - vreau sa subliniez - nu se limiteaza doar la livrarea de sisteme S-400. Avem planuri mari', a afirmat Aleksandr Miheev.
Un prim contract privind achizitionarea de S-400 de catre Turcia s-a concretizat in iulie, odata cu livrarea primelor elemente ale sistemelor care ar trebui sa fie pe deplin operationale in primavara anului viitor.
Sistemele antiracheta S-400 au tensionat relatiile Ankarei cu aliatii sai din cadrul NATO, incepand cu SUA, care au suspendat participarea Turciei la programul de dezvoltare a avioanelor de lupta invizibile F-35. ...citeste mai departe despre "In ciuda relatiilor tensionate cu NATO, Turcia cumpara mai multe rachete rusesti" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 12:16
Turcia a convenit sa plateasca 2,5 miliarde de dolari pentru a achizitiona cel mai avansat sistem antiracheta rus, a anuntat un oficial turc, in cadrul unui acord ce semnaleaza o indepartare de NATO, care a ancorat Turcia in Occident de peste sase decenii.
Acest acord preliminar prevede ca Turcia sa primeasca doua baterii de rachete de tip S-400 de la Rusia in urmatorul an si, apoi, stipuleaza producerea altor doua baterii in Turcia, potrivit oficialului turc citat, care a cerut protectia anonimatului din cauza acestui subiect sensibil, relateaza Bloomberg.
Un purtator de cuvant al companiei ruse de export de armament Rosoboronexport a declarat ca nu poate comenta cu privire la acordul cu Turcia.
Ankara a mai ajuns la un acord cu privire la un sistem de aparare antiaeriana, dar a renuntat la el in urma protestelor si condamnarilor NATO.
In urma presiunilor Statelor Unite, turcii au renuntat sa achizitioneze un sistem similar de aparare antiracheta de la o companie de stat chinezeasca, sanctionata de americani din cauza unor presupuse vanzari de rachete catre Iran.
Turcia face parte din NATO din primii ani ai Razboiului Rece si a jucat un rol-cheie ca stat de frontiera cu fosta Uniune Sovietica. Insa relatiile cu aliatii s-au tensionat in ultimii ani, in contextul in care presedintele turc recep Tayyp Erdogan a urmat o politica externa mai indrazneata si mai independenta, in urma razboaielor din Irakul si Siria vecine.
Tensiunile cu Washingtonul au crescut... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 21:05
Ucraina este dispusa sa contribuie la crearea scutului antiracheta european daca acest program este dezvoltat in cooperare cu Rusia, a declarat joi ambasadorul ucrainean la NATO, Igor Dolgov, relateaza RIA Novosti in pagina electronica, conform Mediafax."Este evident ca acest proiect ar fi de un interes special pentru Ucraina daca sistemul NATO este construit impreuna cu Rusia", a afirmat la Bruxelles Dolgov, citat de agentia ucraineana Unian. "Daca este construit un sistem care ar acoperi zone ale Europei de orice parte a Ucrainei", atunci acesta "este in interesul nostru national", a precizat diplomatul.
Dolgov a adaugat ca nu au existat discutii concrete intre NATO si Ucraina privind participarea acestei tari la proiect, deoarece configuratia finala a scutului antiracheta european "nu a fost inca definita".
El a precizat insa ca au avut loc "schimburi de informatii" intre Ucraina si Alianta Nord-Atlantica, menite sa puna la curent oficialii NATO si statele membre cu privire la oportunitatile Kievului in acest domeniu.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri ca scutul antiracheta european ar urma sa fie complet operational pana in 2018. Anuntul a fost facut dupa ce Spania a decis sa contribuie la acest proiect permitand unor nave de razboi americane, echipate cu interceptori de racheta de tip Aegis, sa fie stationate la o baza navala americana din portul Rota, situat in sudul tarii.
Pe langa Spania, Romania, Polonia, Olanda si Turcia au... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 09:02