Turcia se confrunta cu o criza politica dupa tentativa de lovitura de stat, iar acest lucru ar putea afecta economia Romaniei, avertizeaza analistii grupului bancar Erste.
Tulburarile din statul condus de Recep Tayyip Erdogan pot trimite o unda de soc in tara noastra, avand in vedere relatiile destul de stranse.
Astfel, Turcia a fost in 2015 a sasea mare destinatie de export a Romaniei, cu livrari de bunuri in valoare de 2,2 miliarde de euro, echivalente cu 1,3% din PIB.
Investitiile straine directe in Romania provenite din Turcia s-au ridicat in 2014 la 508 milioane de euro, dar relatiile de afaceri dintre cele doua tari sunt mai ample decat atat, avand in vedere ca multe companii turcesti sunt incorporate in Uniunea Europeana.
Cu toate acestea, leul a ignorat, practic, efectul tentativei de lovitura de stat din Turcia, urcand joia trecuta la 4,455 unitati pentru un euro, cel mai ridicat nivel din aproape trei luni.
"Stabilitatea politica interna, inainte de alegerile... citeste mai departe despre "Criza din Turcia si efectele negative pe care le poate produce in economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 20:53
Romania a atras 311 proiecte de investitii straine intre 2009 si 2013, aproape jumatate din cele din intervalul 2004-2008, scadere care s-a reflectat si in locurile de munca create, care s-au redus cu peste 50%, insa in acest an a urcat pe locul trei ca atractivitate in Europa Centrala si de Est.
In perioada 2004-2008, Romania a atras un numar de 612 de proiecte de investitii si se pozitiona pe locul doi in Europa Centrala si de Est (CEE), dupa Polonia, in functie de acest indicator, inregistrand insa cea mai mare scadere intre 2009 si 2013, de aproape 50%, la 311 proiecte. In urma acestei scaderi, piata locala a coborat pe pozitia cinci, in urma Rusiei, Poloniei, Turciei si Cehiei, potrivit editiei din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey.
Numarul de locuri de munca create in urma investitiilor straine din Romania, Polonia si Cehia au scazut cu peste 50%, in timp ce in Turcia si Serbia au crescut cu 143%, respectiv 157%.
Romania, printre cele mai atractive piete investitii straine directe din CEE
Romania a urcat insa pe locul trei in topul celor mai atractive piete pentru investitii straine directe din zona CEE, castigand doua puncte procentuale in preferintele investitorilor, conform raportului.
Pe fondul scaderii atractivitatii pietelor din Polonia (31%, in scadere cu 6% fata de 2013) si Cehia (11%, in scadere cu 4% fata de 2013), Romania (+2%) este considerata, alaturi de Ungaria (+3%) si Turcia (+4%), una dintre destinatiile cele mai... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 15:03
Presedintele Traian Basescu a transmis, joi, un mesaj catre oamenii de afaceri turci, de a investi in Romania, pentru ca are nevoie acuta de investitii pentru a reduce decalajul dintre ea si tarile vechi membre ale Uniunii Europene.
"Mesajul este ca sunteti bineveniti in Romania, ca va multumim pentru increderea pe care ati avut-o pentru a investi banii in Romania si nu ati investit putini. In 2011, vorbeam de obiectivul ca cifrele de afaceri sa atinga 10 miliarde. Intre timp a avut loc o crestere de 1,2 miliarde de dolari, iar in doi-trei ani, va atinge aceasta tinta de 10 miliarde de dolari", a spus seful statului, la Forumul economic romano-turc pentru investitii si comert, desfasurat la Ankara.
El i-a indemnat pe oamenii de afaceri turci sa creada in Romania: "Credeti in Romania. Puteti sa credeti in Romania, pentru ca are o nevoie acuta de investitii, pentru a reduce decalajul dintre ea si vechile state membre UE. In Romania se poate investi, avand o viziune pe termen lung".
Basescu: Romania a trecut prin criza eocnomica din 2009-2010
Seful statului a aratat ca Romania a trecut prin criza eocnomica din 2009-2010 si si-a revenit mult mai repede ca alte tari din UE cu pretentii, pentru ca a avut la momentul potrivit un guvern hotarat.
"Suntem in cel de-al treilea an cu crestere economica, deja incepem sa avem pretentii pentru o crestere economica intre 3 si 4%. Nu ne-a fost usor, dar rezultatul masurilor luate in 2010 a fost cel pe care il vedem azi: o... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:29
Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri, in cadrul declaratiei de presa comuna cu omologul sau turc, Abdullah Gul, ca oamenii de afaceri turci au investit 5 miliarde de dolari in economia din Romania, tinta fiind a se ajunge la 10 miliarde de dolari.
"Va multumesc pentru invitatia de a vizita Turcia,este o placere sa fiu la Ankara sau oriunde in Turcia. Vizita mea are un singur obiectiv, consolidarea si cresterea relatiilor bilaterale. Avem excelente relatii politice si economice, iar dezvoltarea acestora este la fel de importanta, pentru ambele tari", a spus Traian Basescu.
Presedintele Romaniei a tinut sa multumeasca, in prezenta omologului sau turc, comunitatii de afaceri din Turcia, care a investit 5 miliarde de dolari in Romania.
"Schimburile comerciale dintre noi sunt la un nivel de circa 5 miliarde de dolari si speram ca in curand sa se ajunga la 10 miliarde de dolari", a spus seful statului.
Traian Basescu a a mai spus ca, impreuna, cele doua state se afla in flancul sud-estic al NATO, si impreuna dezvolta sistemele de aparare antiracheta, care sa protejeze Europa.
Presedintele Romaniei a mai spus ca, in ultimii ani, a avut loc o consolidare deosebita in relatiile romano-turce, importanta fiind cooperarea in lupta antiterorista, impotriva traficului de droguri si impotriva traficului de fiinte umane.
"Vom continua sa consolidam cooperarea in combaterea acestor amenintari la adresa securitatii nationale la adresa Turciei si Romaniei", a... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 15:57
Valoarea totala a investitiilor turce in Romania este estimata la peste cinci miliarde de dolari, dar ar putea ajunge la zece miliarde de dolari in viitorul apropiat prin colaborarea unor proiecte deja schitate.
La sfarsitul anului 2011, valoarea schimburilor comerciale bilaterale intre Turcia si Romania s-a ridicat la sapte miliarde de dolari, a declarat ambasadorul Republicii Turcia la Bucuresti, Omur Sölendil. Ambasadorul spera ca nivelul schimburilor comerciale sa fie mentinut si anul acesta.
Declaratia lui Omur Solendil a fost facuta in cadrul Forumului Romania - Turcia pentru Investitii si Comert, conform Agerpres.
La sfarsitul lunii mai 2012, erau inregistrate in Romania 12.900 de societati comerciale cu capital turc, valoarea capitalului subscris fiind de 406,5 milioane euro.
Proiectele mari sunt solutia de dezvoltare a relatiilor bilaterale, iar parteneriatul cu Turcia este unul capabil sa genereze succes intr-o economie globalizata si in criza, a spus, marti, Sorin Dimitriu, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in deschiderea Forumului Romania - Turcia pentru Investitii si Comert.
Romania este o tara atractiva pentru investitori si datorita atragerii fondurilor europene pe Strategia Dunarii, a adaugat oficialul roman.
Conform unor analize internationale, China s-ar putea confrunta cu o criza economica puternica, ceea ce va duce la relocarea unor companii mari in tari din Uniunea Europeana, precum Romania, Bulgaria sau... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:15
Romania se afla in criza financiara, dar ramane, totusi, in carti pentru anumite investitii straine.
BNR a anuntat o scadere cu 45% a investitiilor straine directe, in primele cinci luni ale anului, totalizand 465 de milioane de euro, fata de cele 849 de milioane de euro inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Cine mai investeste in Romania
Compania chineza China Huadian Engineering Co. va construi, la Rovinari, un nou grup energetic, in care va investi un miliard de dolari. Investitia va duce la crearea a peste 500 de locuri de munca intr-o zona defavorizata a Romaniei. Compania chineza a fost desemnata castigatoare unei licitatii la care a mai participat o companie japoneza.
China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent, a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.
Compania Automotive Wiring System a investit 8,3 milioane de lei intr-o hala de productie de cabluri electrice in Caransebes. Grupul din care face parte compania, Sumitomo Electric Bordnetze, este prezent de 10 ani pe piata din Romania, avand alte doua hale deschise, in care a investit 4 milioane de euro.
Investitia va duce la crearea a 1.500 de locuri noi de munca, a declarat, pentru Business24, Traiana Tomiuc, manager de resurse umane in cadrul grupului.... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:57
Oameni de afaceri turci sunt interesati de marile privatizari din Romania si vor sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura, se arata intr-un comunicat transmis luni de Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).
"Oamenii de afaceri turci au afaceri in Romania in domenii diverse, de la industria grea pana la industria media si bancara si sunt in continuare interesati sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura. Primim foarte multe cereri din Turcia de la oameni de afaceri care doresc sa investeasca aici si care sunt foarte interesati de marile privatizari din Romania" spune presedintele TIAD, Omer Susli.
Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania va crea, impreuna cu reprezentanti ai Ambasadei Turciei in Romania si ai Ministerului Afacerilor Externe, un grup de lucru comun care sa initieze proiecte de cooperare in vederea cresterii vizibilitatii comunitatii de afaceri turcesti in Romania si pentru a intensifica schimburile economice dintre cele doua tari.
Proiectele de cooperare vor fi incluse in Planul de Actiuni al Parteneriatului Strategic dintre Romania si Turcia, incheiat in decembrie 2011 la Ankara, de catre presedintii Romaniei si Turciei.
Afaceristii turci beneficiaza de sprijinul Romaniei
Prin parteneriatul strategic semnat de cele doua tari se doreste extinderea schimburilor comerciale romano-turce la 10 miliarde dolari pe an, aproape dublu fata de nivelul la care se... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:36
Romania este "foarte aproape" de finalizarea textului parteneriatului strategic cu Turcia, a declarat marti ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, la conferinta "Energia in Europa Centrala si de Sud-est", organizata de Forum Invest.
Romania trebuie sa-si intareasca legaturile cu Turcia, in contextul rolului pe care Ankara il joaca in securitatea energetica europeana, a spus ministrul de externe. "Contributia tehnologica si politica remarcabila a Turciei la securitatea energetica europeana este clara, de aceea legaturile noastre trebuie sa fie stranse si intarite in mod constant, inclusiv prin Comunitatea Energetica", a precizat seful diplomatiei romane.
In acest context, Teodor Baconschi a anuntat ca Romania este "foarte aproape de finalizarea textului parteneriatului strategic dintre Romania si Turcia".
Parteneriatul strategic pe care Romania doreste sa-l incheie cu Turcia este un proiect aproape finalizat, declara si in luna august, intr-un interviu pentru NewsIn, ministrul de externe, Teodor Baconschi.
In februarie, dupa o intalnire bilaterala, la Munchen, cu omologul sau turc, Ahmet Davutoglu, seful diplomatiei romane informa ca Romania si Turcia isi propun sa construiasca un parteneriat strategic si ca lucreaza deja la un plan de actiune.
In aprilie, cand s-a aflat in vizita la Ankara, Teodor Baconschi a prezentat partii turce un proiect politic care include un text politic si un plan de actiune in vederea incheiererii parteneriatului strategic... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 18:39
Turcia sustine in continuare proiectele energetice in legatura cu care tara noastra si-a manifestat interesul, l-a asigurat vineri pe vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, seful delegatiei turce la Adunarea Parlamentara a NATO, Ali Riza Alaboyun. La randul sau, Cristian Diaconescu a salutat rolul Turciei in sustinerea proiectelor care vizeaza construirea de noi coridoare energetice, relateaza NewsIn.
Vicepresedintele Senatului Romaniei, Cristian Diaconescu, s-a intalnit vineri dupa-amiaza cu delegatia Turciei la Adunarea Parlamentara NATO, care se desfasoara la Bucuresti, in perioada 7 - 10 octombrie 2011.
Cu Turcia, tara care capata o voce tot mai importanta in regiune in contextul "primaverii arabe", Romania are multe interese comune, inclusiv in privinta unor proiecte energetice si in apararea antiracheta.
Ankara a acceptat sa gazduiasca pe teritoriul sau un radar din cadrul scutului american antiracheta in aceeasi zi in care SUA si Romania semnau la Washington acordul pentru amplasarea interceptorilor la Deveselu.
Romania a propus Ankarei incheierea unui parteneriat strategic, care s-ar putea materializa, potrivit partii turce, odata cu o preconizata vizita a presedintelui Traian Basescu la Ankara.
Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a subliniat, vineri, la intalnirea cu delegatia turca, importanta Parteneriatului Strategic in zona Marii Negre, parteneriat pe care atat Romania, cat si Turcia il considera esential in mentinerea echilibrului... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:25