Turcia a atacat o zona din Siria intr-o actiune impotriva militantilor kurzi.
Bombardamentul a avut loc la granita dintre Turcia si Siria, la cateva zile dupa ce presedintele turc Tayyip Erdogan a amenintat ca va zdrobi militantii YPG kurzi, aflati in regiunea Afrin, ca raspuns la cresterea puterii kurzilor pe o suprafata larga din nordul acestei tari.
Actiunea militara directa in teritoriul controlat de militantii kurzi ar deschide un nou front in razboiul civil din Siria si ar insemna ca Ankara sa se confrunte cu forte kurde aliate SUA, intr-un moment in care relatiile Turciei cu Washingtonul sunt tensionate.
"Operatiunea a inceput cu bombardamente la granita", a spus Nurettin Canikli, ministrul Apararii din Turcia, adaugand ca trupele nu au trecut frontiera in Afrin.
Un oficial al Departamentului de Stat american a spus ca aceste miscari ar submina stabilitatea din regiune si nu ar ajuta la protejarea granitei Turciei.
"Consideram ca o operatiune militara nu serveste cauzei stabilitatii regionale, stabilitatii din Siria sau in legatura cu ingrijorarile turcilor cu privire la securitatea granitei lor", a precizat oficialul, mentionand ca are putine informatii despre aceste actiuni militare ale Turciei.
SUA au cerut Turciei sa se concentreze pe lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic si sa nu desfasoare activitati militare in Afrin.
Reuters TV a filmat fortele de artilerie turce aflate in satul turc Sugedigi de la granita cu Siria in timp ce... mai mult
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 15:32
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, este sceptic cu privire la sansele unui armistitiu de durata in conflictul din Siria, in ciuda prezentului acord de incetare a focului, transmite DPA, care citeaza un interviu acordat de Steinmeier unei publicatii germane.
"Ca sa existe perspective pentru pace e nevoie de mai mult decat de absenta confruntarilor militare", a spus oficialul german in interviul publicat luni de Rheinische Post.
Steinmeier nu crede ca o solutie de durata e posibila daca nu au loc negocieri politice serioase care sa ...citeste mai departe despre "Nemtii nu au incredere in armistitiul girat de Rusia si Turcia in Siria" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 09:23
Razboiul civil din Siria pare sa fi fost oportunitatea perfecta pentru Moscova de a testa unele echipamente noi de lupta in cadrul celor 6 luni de interventii aeriene pentru sustinerea trupelor regimului Assad, cred o parte intre expertii militari.
Un articol din Washington Times arata ca mai multi analisti, ba chiar si publicatii rusesti apropiate Kremlinului indica acest fapt, lucru care ar putea justifica si acuzele aduse de Occident privind distrugerile colaterale provocate de raidurile rusesti.
Fara graba
Prezenta masiva a trupelor rusesti in nordul Siriei pare sa se fi devenit permanenta, dupa cum arata presa de la Moscova, care subliniaza si faptul ca, astfel, pilotii militari rusi isi desavarsesc pregatirea in conditii reale de lupta.
In tarile occidentale, noile arme sunt expediate in teatrele de operatiuni abia dupa ce au fost supuse unor teste complexe in poligoane.
Pentru Rusia insa, Siria a devenit nu doar un teatru in care isi poate etala puterea militara, ci si cel mai mare poligon in care poate verifica felul in care decurge procesul de modernizare a armatei initiat de Vladimir Putin, demonstreaza o analiza a publicatiei rusesti Expert Online.
"Coalitia ruso-siriana nu are niciun motiv sa se grabeasca. Campania aeriana nu se dovedeste prea scumpa pentru Moscova si permite Rusiei sa isi antreneze pilotii si sa testeze performanta diferitelor tipuri de armament folosite in lupta.
Aceste beneficii se adauga celor din plan politic si... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:00
Fortele turce au lansat bombardamente impotriva gruparii rebele a kurzilor sirieni (YPG) in nordul Siriei, iar premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat retragerea grupului din zona, ceea ce intensifica tensiunile intre statele membre NATO in privinta opozitiei siriene.
Bombardamentele au fost lansate de Turcia sambata, dupa ce militantii kurzi sirieni, cu ajutorul raidurilor efectuate de Rusia, au preluat controlul asupra unei baze militare aeriene, din orasul Azaz, in apropiere de frontiera cu Turcia, relateaza Reuters.
"Atacul de azi (sambata) a avut loc in virtutea angajamentului de a lupta impotriva fortelor care reprezentau o amenintare pentru orasul Azaz si imprejurimile acestuia", a declarat premierul turc la televiziunea publica TRT Harber.
Un oficial al kurzilor a declarat ca baza militara Menagh a fost capturata de grupul Jaysh al-Thuwwar, afliat miscarii kurde, si nu de YPG, ambele grupari apartinand aliantei Fortele Democratice din Siria.
Atacul Turciei ...citeste mai departe despre "Kurzii din Siria, bombardati de Turcia. SUA solicita incetarea atacurilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 13:16
Cel putin 18 civili au fost ucisi si peste 40 de persoane au fost ranite duminica in lovituri aeriene "probabil" ale aviatiei ruse in orasul Ariha, in nord-vestul Siriei, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Turcia trimite inca 20 de tancuri la granita cu SiriaGermania trimite trupe in Siria. Va ajuta Franta in lupta impotriva Statului Islamic
Lovituri aeriene "probabil" ale aviatiei ruse au vizat Ariha, in provincia Idleb, controlata de coalitia rebelilor "Armata Cuceririi", provocand moartea a cel putin 18 ...citeste mai departe despre "Raiduri aeriene in Siria: Cel putin 18 morti si peste 40 de raniti" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 13:20
Presedintele rus Vladimir Putin a discutat, luni, la telefon cu regele Salman al Arabiei Saudite situatia din Siria, a anuntat Kremlinul, in timp ce Moscova si-a multiplicat eforturile pentru a gasi o solutie politica la conflictul sirian.
Convorbirea dintre "presedintele rus Vladimir Putin si regele Salman al Arabiei Saudite a avut loc la initiativa saudita", a precizat Kremlinul intr-un comunicat, informeaza AFP.
Putin acuza SUA de joc dublu: Declara razboi teroristilor, dar ii foloseste pentru doborarea regimurilor incomode
Cele doua parti "au continuat schimbul de opinii cu privire la toate aspectele legate de solutionarea crizei siriene, inclusiv avand in vedere o reuniune cvadripartita" intre seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si omologii sa american, turc si saudit vinerea trecuta la Viena, potrivit aceleiasi surse.
Aceasta intalnire exceptionala a ministrilor de Externe din cele patru tari, reuniti pentru a ...citeste mai departe despre "Putin a discutat la telefon despre Siria cu regele Arabiei Saudite" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 22:17
In iunie 1772, trupele tariste bombardau, atacau si cucereau Beirutul, o fortareata de pe coasta Siriei otomane. Rusii inaintasera in Orientul Mijlociu pentru a-si sustine aliatul, un despot arab.
Anul urmator au revenit si au tinut Beirutul sub ocupatie vreme de sase luni.
Atunci ca si acum, rusii au gasit Siria sub infatisarea unui cazan ce sta sa dea in clocot sub presiunea diverselor factiuni entice pe care le-au adus rapid la supunere cu ajutorul tunurilor si a prafului de pusca, reaminteste scriitorul Simon Sebag Montefiore intr-un articol din New York Times.
Mostenirea Ecaterinei cea Mare
Astazi interesele lui Vladimir Putin in Siria sunt mai multe si mai complexe decat cele de acum doua secole si jumatate. Interesant insa este modul in care Kremlinul alege sa isi prezinte incursiunea militara in Siria.
Si nu este doar Kremlinul care da acestor atacuri un rol deosebit in fata publicului, ci si Biserica Ortodoxa a Rusiei.
Recent, purtatorul de cuvant al acesteia a apreciat ca interventia militara comandata de Putin este parte a "rolului special pe care tara noastra l-a jucat intotdeauna in Orientul Mijlociu".
Legaturile Rusiei cu regiunea Orientului Mijlociu sunt percepute ca o traditie prin insasi pretentia vechilor tari de a se considera urmasii imparatilor bizantini si aparatori ai Crestinatatii Ortodoxe.
Pentru tarii Rusiei, Moscova nu era a treia Roma, ci Noul Ierusalim, o putere menita sa apere crestinatatea din Balcani si Orientul... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 16:03
2Statele Unite ale Americii (SUA) au desfasurat duminica sase avioane de vanatoare F-16 la baza Incirlik (sudul Turciei), "in sustinerea luptei impotriva gruparii Statul Islamic", a anuntat misiunea americana in cadrul NATO pe contul sau Twitter.
400 de morti dupa raidurile aeriene turce impotriva insurgentilor kurzi
Este pentru prima data dupa infiintarea coalitiei internationale ce bombardeaza aceasta grupare jihadista in Irak si Siria, in urma cu un an, cand SUA vor putea face sa decoleze avioane de vanatoare de la aceasta baza strategica, datorita unui acord semnat cu Turcia la sfarsitul lui iulie, arata AFP.
In asteptarea posibilitatii de a desfasura aici avioane de vanatoare, SUA au lansat de la baza Incirlik drone, pentru a efectua lovituri aeriene impotriva pozitiilor Statului Islamic.
O sursa de informatie turca a confirmat pentru AFP "sosirea, zilele acestea, a sase avioane americane, primele din cadrul unei operatiuni de desfasurare" a carei componenta nu a fost ...citeste mai departe despre "SUA sustin Turcia cu avioane de vanatoare F-16 in "lupta impotriva Statului Islamic"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 August 2015, ora 18:43
Dupa mai multe luni de pasivitate, armata turca a intrat in actiune brusc in urma cu cateva zile, prin bombardarea pozitiilor Statului Islamic de peste granita, in Siria. In acelasi timp, avioanele turcesti au vizat bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din muntii Irakului.
Bombardamentele Turciei vin pe fondul unei escaladari a violentelor in interiorul tarii. Harta geopolitica se complica, asa ca Washington Post a intocmit un ghid al entitatilor cu care se lupta Turcia.
Statul Islamic
De multe luni, guvernele occidentale si gruparile locale de opozitie, in special factiunile kurde din sud-estul Turciei, solicita Ankarei sa confrunte mai agresiv gruparea extremista Statul Islamic. Gruparea extremista si-a consolidat pozitia in Siria si Irak, in parte prin arme, luptatori si bani introduse prin granita cu Turcia.
Reuniune de urgenta a NATO. Seful aliantei, despre cererile Turciei
Unii critici au acuzat Guvernul presedintelui Recep Tayyip Erdogan ca este ...citeste mai departe despre "Cu cine se lupta Turcia? Harta conflictelor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 01 August 2015, ora 06:30