Deprecierea semnificativa a lirei turcesti a majorat presiunile asupra corporatiilor, din cauza imprumuturilor in valuta, si a sporit temerile privind propagarea efectelor negative spre sectorul bancar, se arata intr-o analiza realizata de Financial Times (FT).
Miercuri, bancile din Turcia au acceptat sa ajute companiile care se confrunta cu dificultati din cauza imprumuturilor, in conditiile in care Ministerul de Finante pregateste un plan pentru limitarea propagarii efectelor negative ale crizei valutare, iar analistii se asteapta la masuri de sprijinire a bancilor.
Asociatia Bancilor din Turcia a precizat ca institutiile financiare ale tarii s-au angajat sa sprijine firmele care au nevoie de o suspendare temporara a platii creditelor, din cauza "intreruperii temporare a echilibrului intre venituri si cheltuieli".
Anuntul reprezinta una dintre putinele recunoasteri publice ale dificultatilor cu care se confrunta bancile turcesti in urma deprecierii semnificative a monedei nationale din ultimele luni.
Investitorii internationali au cerut masuri pentru a gestiona asteptata crestere a creditelor neperformante (NPL) . Astfel de masuri ar include crearea unei "banci de rebuturi" (bad bank) care ar atenua povara asupra bancilor.
Deprecierea lirei fata de dolar a lasat si bancile locale expuse pe fondul nivelului imprumuturilor in valuta din Turcia. Analistii de la Goldman Sachs sustin ca o depreciere pana la 7,10 lire/USD "ar putea eroda in mare masura excesul... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 14:25
Ajutorul regional de stat constituie un "imbold" de care au nevoie foarte multi antreprenori in criza financiara. Fondurile sunt nerambursabile si se acorda companiilor care au facut deja o investitie initiala si au creat intre 50 si 300 de locuri de munca.
Schema de ajutor de stat dureaza cinci ani, respectiv in perioada 2009-2013, si se acorda companiilor care au facut o investitie initiala cuprinsa intre 5 si 30 de milioane de euro.
Conditii de indeplinit
Intreprinderile care solicita un asemenea sprijin din partea statului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: nu inregistreaza debite restante, nu se afle in procedura de executare silita, faliment sau reorganizare judiciara, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
Pentru a obtine finantarea, reprezentantii companiei trebuie sa depuna o cerere de acord pentru finantare, un certificat constatator emis de Registrul Comertului, situatiile financiare anuale, planul de investitii pentru care se solicita finantarea, studiu tehnico-economic din care sa rezulte viabilitatea proiectului, certificat de atestare fiscala privind indeplinirea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si declaratii pe propria raspundere din partea reprezentantului legal al companiei.
Finalizarea procesului de evaluare a cererilor se va realiza in maxim 30 de zile lucratoare de la data la care acestea vor fi considerate complete.
Suma acordata este stabilita tinand cont si... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:50