Parcurile eoliene genereaza peste 37% din productia nationala de energie electrica, Romania exportand in jur de 1.500 de MW miercuri dupa-amiaza, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 14:40, consumul tarii era de 5.630 MW, productia - de 7.124 MW, iar surplusul, respectiv 1.494 MW, era exportat.
Pe primul loc in topul surselor de generare a electricitatii se aflau turbinele eoliene, care, cu 2.631 MW, asigurau 37,03% din productie.
Urmeaza sursele nucleare - 1.424 MW (20,04%), hidrocarburi - 1.059 MW (14,90), carbune - 814 MW (11,46%), hidro - 812 MW (11,43%).
Pe ultimele locuri sunt energia fotovoltaica - 306 MW (4,31%) si cea din biomasa - 60 MW (8,84%). ...citeste mai departe despre "Energia eoliana asigura 37% din productia de energie a Romaniei, pe 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:30
Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care IRI Investments, din grupul Ikea, preia unele companii din Romania apartinand grupului Vestas Wind Systems, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta.
IRI Investments SRL este o companie de tip holding, detinuta de Ingka Investments B.V., Olanda, care apartine Grupului Ingka.
Grupul Ingka opereaza in Romania doua directii de business: comercializarea mobilei, articolelor de iluminat si a celor de uz casnic si investitii in sectorul forestier, detinand magazinele Ikea.
Grupul Vestas activeaza, in principal, in industria energiei eoliene, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de turbine eoliene si servicii conexe, la nivel global.
In Romania, Grupul Vestas opereaza in domeniul furnizarii de turbine eoliene si serviciilor conexe, prin intermediul Vestas CEU Romania SRL.
Cele sapte companii preluate de catre IRI Investments SRL activeaza in domeniul producerii si comercializarii de energie eoliana.
In urma a analizei acestei concentrari economice, Consiliul Concurentei a constatat ca operatiunea propusa nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia si nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal.
Decizia va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential.
Pe 13 septembrie, grupul suedez Ingka,... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 11:29
Grupul suedez Ingka, care detine majoritatea magazinelor IKEA, a anuntat vineri ca a achizitionat de la Vestas o participatie de 80% in sapte parcuri eoliene din Romania, pentru 136 milioane euro (151 milioane de dolari), transmite Reuters.
Grupul danez Vestas este cel mai mare producator de turbine eoliene din Europa.
Achizitia, realizata prin divizia de investitii a Ingka Group, include 64 de turbine cu o putere totala instalata 171 MW, si vine dupa ce anul acesta grupul suedez cumparase o participatie in al doilea mare parc eolian offshore din Germania.
"Achizitia din Romania sprijina obiectivul nostru de a genera din surse regenerabile intreaga cantitate de energie pe care o consumam iar investitia ne aduce cu un pas mai aproape de indeplinirea tintelor noastre climatice din 2020", a afirmat seful investitiilor de la Ingka, Krister Mattsson.
Acum Ingka Group detine si opereaza 900.000 de module solare si 534 turbine eoliene in 14 tari.
Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare si ar urma sa se finalizeze in octombrie, a precizat grupul suedez.
IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, are o prezenta importanta pe piata din Romania. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 11:37
Compania daneza Vestas Wind Systems a obtinut o comanda de 108 MW de la grupul german STEAG GmbH pentru a furniza turbine parcului eolian Crucea Nord din Dobrogea, transmite Bloomberg.
Vestas, cel mai mare producator mondial de turbine eoliene, a anuntat ca tranzactia include si un acord pe zece ani pentru furnizarea de servicii. Compania daneza va livra 36 de turbine model V112 cu o capacitate de 3 MW fiecare. Livrarea va incepe in aprilie iar receptia parcului eolian va avea loc pana la sfarsitul anului viitor.
Parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea este dezvoltat de compania Crucea Wind Farm SRL, ai carei actionari principali sunt STEAG GmbH si Monsson Alma Srl.
Costul parcului eolian Crucea Nord, care va avea o capacitate instalata de 108 MW, este estimat la 192 milioane de euro.
Proiectul ar urma sa genereze anual electricitate pentru aproximativ 550.000 de romani.
In 24 mai, directorul general executiv al Vestas, Ditlev Engel, anunta infiintarea unui centru de suport pe baza pozitiei actuale pe piata si a flotei de turbine aflate in serviciu in Romania. "Piata romaneasca ramane una promitatoare si ne asteptam ca pana in 2014 sa avem o capacitate operationala de 1 GW", a declarat Engel. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 10:10
Grupul chinez Sinovel, cel mai mare producator chinez din domeniul eolian si numarul doi mondial, intentioneaza sa intre intr-un parteneriat cu uzinele Faur, detinute de fratii Emil si Marius Cristescu, si sa inceapa productia de turbine eoliene la Bucuresti.
"Recent, o misiune a Departamentului Afaceri Internationale a grupului chinez Sinovel a vizitat firma bucuresteana Faur. Cu acest prilej au avut loc discutii cu managementul societatii privind realizarea unor proiecte in domeniul energetic, in parteneriat cu firma bucuresteana", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert.
Directorul general al Faur, Mariana Hristea, a declarat agentiei MEDIAFAX ca firma chineza intentiona sa deschida o fabrica. Vizitand Faur, chinezii au decis sa produca in uzina bucuresteana.
"Vor sa produca in fabrica noastra, pentru ca au constatat ca avem capacitatea necesara. Daca perfectam contractul cu ei vom face investitii importante si vom cumpara linii de productie noi", a spus Hristea.
Ea a afirmat ca negocierile sunt in derulare, iar un contract cu firma din China ar putea fi semnat in urmatoarele luni.
"Vor produce in parteneriat cu noi turbine eoliene. Ei vor veni cu know-how-ul, iar noi cu capacitatile de productie", a mai spus Hristea.
Grupul Sinovel opereaza in Romania doua proiecte de capacitate medie si intentioneaza sa-si continue dezvoltarea prin constructia de parcuri eoliene. mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:18
Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din Parcurile eoliene Fantanele-Cogealac a fost conectata la sistemul national de distributie al energiei electrice, a declarat vineri, la Drobeta Turnu Severin, purtatorul de cuvant al Grupului CEZ, Angelica Barbu.
Potrivit sursei citate, capacitatea totala instalata a echipamentelor de producere a energiei electrice in cel mai mare parc eolian continental din Europa este de 600 MW, acesta putand sa asigure in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
'Prima turbina a intrat in exploatare la 1 iunie 2010. Ultima a fost conectata la retea la mai putin de doi ani. In perioada dintre cele doua evenimente, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh energie electrica', a precizat Barbu.
In context, reprezentanta CEZ Distributie a mai aratat ca pentru rentabilizarea investitiei se foloseste o tehnologie de ultima generatie a turbinelor eoliene care asigura eficienta si siguranta ridicate intr-o gama larga de conditii meteo, marind semnificativ capacitatea de productie a Parcului eolian Fantanele-Cogealac.
La randul sau, managerul proiectului, Ondrej Safar, a aratat ca Grupul CEZ a achizitionat proiectul pentru construirea Parcului eolian Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008, investitia totala a Grupului CEZ ajungand la 1.1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti), putin dupa primele trei trimestre ale anului 2012, parcul respectiv... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:16
Toate turbinele de vant de pe suprafata Romaniei au functionat luni la capacitate maxima, atingand pragul de 1.170 Mwh, anunta oficialii Transelectrica.
Turbinele eoliene impreuna cu Hidroelectrica au acoperit 40% din totalul productiei de energie facand din 23 iulie una dintre cele mai "verzi" zile din istorie, potrivit Energy Center.
Energia produsa de turbinele eoliene instalate pe tertoriul Romaniei reprezenta luni la ora 11.00 o pondere de 16% din totalul national, aproape la fel de mult ca centrala nucleara de la Cernavoda, de 18,9%.
De asemenea, tot luni la aceeasi ora, Hidroelectrica acoperea 23% din consumul national.
Utilizarea energiei eoliene pe teritoriul Romaniei s-a imbunatatit in urma lansarii sistemului Certificatelor Verzi. Producatorii de energie din astfel de surse au decis sa investeasca aproape doua miliarde de euro in parcuri de turbine eoliene pe intreg teritoriul Romaniei. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 17:11
Mihai Razvan Ungureanu a anuntat joi, la Varsovia, ca in cadrul intalnirii bilaterale cu primul ministru al Chinei Wen Jiabao, s-a discutat despre cateva proiecte care "pot capata consistenta foarte curand", enumerand varianta ca Romania sa devina un hub regional, cu ajutorul unor firme chineze.
"Am discutat despre posibilitatea ca Romania sa devina un centru regional, un hub regional pentru producerea de catre firme chineze de profil a turbinelor eoliene, a tot ceea ce inseamna tehnologie de inalt nivel utilizabila in producerea de energie regenerabila, produse pe care apoi sa le putem exporta in piata europeana", a declarat premierul Ungureanu.
Potrivit acestuia, "continutul discutiei a fost extrem de pragmatic". "Nu am vorbit despre proiecte care se aseaza bine pe hartie, ci despre proiecte intr-un numar mai mic, dar care pot capata consistenta foarte curand. Dialogul pragmatic la nivel economic este cel care trebuie sa reprezinte continutul real si de viitor al relatiei bilaterale dintre Bucuresti si Beijing", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.
Primul ministru a subliniat ca "intresul major al guvernului roman, in ceea ce priveste relatia cu China, in speta economica, este reprezentat de atragerea firmelor chineze care au potential investitional semnificativ, in proiecte de dezvoltare pe care partea romana le poate pune la dispozitie".
In context, premierul Ungureanu a aratat ca propunerile pe care le-au facut oficialii romani "au fost primite foarte bine... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 20:28
Grupul elvetian Windex Group GmbH va construi prima fabrica de turbine si palete eoliene din Romania, in judetul Constanta, printr-o investitie de 25 milioane euro, a declarat marti pentru Agentia NewsIn Nicolae Eduard Simion, directorul general al filialei din Romania a grupului."In doua luni vom demara constructia acesteia, care va dura 12 luni si imediat dupa vom avea deja facute primele livrari.
Banii necesari investitiei sunt asigurati de grupul din care facem parte", a precizat Nicolae Eduard Simion.
Acesta a precizat ca in prezent se afla deja in negocieri cu posibili clienti.
"In final, vom avea 100 de angajati. Turbinele vor avea o capacitate incepand de la 225 kW la 2,5 MW", a precizat Nicolae Eduard Simion.
Potrivit acestuia, Windex si-a deschis la inceputul acestui an filiala din Romania, Windex Beast Technology, special cu scopul realizarii acestei fabrici. mai mult
Marti, 15 Iunie 2010, ora 13:31