Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a sustinut o scurta declaratie de presa in care i-a raspuns prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, dupa ce acesta a avertizat Guvernul Dancila sa nu dea azi ordonantele pe Justitie.
Timmermans a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca are informatii ca Guvernul Dancila are de gand sa dea "foarte foarte curand" ordonantele pe Justitie si a avertizat Bucurestiul ca, daca se va intampla asa ceva, Comisia va actiona imediat impotriva Romaniei.
Totodata, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a atras atentia ca Romania nu e pe drumul cel bun in acest moment si ca Bruxelles-ul va lua masuri in cazul in care nu se revine pe calea statului de drept.
In replica, Tudorel Toader a spus ca declaratiile oficialilor europeni au un puternic potential electoral.
"De data recenta, ca si dvs, vad si eu cum oficiali europeni isi exprima ingrijorari, dar ele sunt exprimate cu caracter preventiv, dar puternic potential electoral.
Formulez o simpla si respectuoasa solicitare si anume sa ne cunoastem sa ne respectam competentele, sa ne respectam demnitatea si specificul national", a declarat Toader.
Ministrul Justitiei a sustinut ca, desi in raportul MCV se prevede ca factorul politic sa nu intervina in procesul de selectie a procurorilor, la nivel european numiri similare sunt politice.
Tudorel Toader nu a acceptat sa raspunda la nicio intrebare, precizand ca a fost vorba de o scurta... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:36
Tudorel Toader a amanat pana in ceasul al doisprezecelea definitivarea procedurii de desemnare a reprezentantului Romaniei in Parchetul European, initiind recent o ordonanta de urgenta puternic contestata de specialistii in Drept care acuza Guvernul de la Bucuresti ca a ocolit Parlamentul si a incalcat cu intentie Regulamentul EPPO.
Reamintim ca Ziare.com a atras atentia in urma cu o saptamana ca ministrul Justitiei a avut suficient timp la dispozitie pentru a promova un proiect de lege, astfel incat Parlamentul sa fie cel care decide procedura de desemnare a reprezentantului Romaniei in Parchetul European, insa Tudorel Toader a amanat totul pana in ultima clipa, preferand promovarea unei ordonante de urgenta prin care decizia finala ii revine lui, personal.
Iata, insa, ca situatia este mai grava decat atat.
Senatorul PNL Iulia Scantei a semnalat printr-un comunicat de presa faptul ca procedura stabilita de Tudorel Toader incalca Regulamentul UE nr.2017/1939, acuzand ca "ministrul Justitiei deruleaza dupa bunul plac si in mod discretionar selectia nationala a celor trei candidati care vor fi propusi pentru a ocupa unicul post de procuror european ce revine Romaniei in Colegiul procurorilor din viitorul Parchet European".
"Astfel au fost eliminate mai multe cerinte obligatorii pe care viitorii candidati trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi selectati drept candidati pentru Parchetul European.
Garantiile de independenta cerute candidatilor, experienta... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 21:05
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian Wigand, a transmis, luni, ca este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive sa nu mai poata fi contestate si ca respectarea deciziilor definitive este o componenta esentiala a statului de drept.
"Pot confirma ca am primit un raspuns la scrisoarea trimisa de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Comisia Europeana urmareste indeaproape discutiile din Romania pe tema unei posibile ordonante de urgenta in cazul apelurilor extraordinare in dosare penale, ca urmare a doua decizii luate de instanta constitutionala.
Comisia a luat deja nota de prima decizie - decizia completului de cinci (7 noiembrie) - in cel mai recent raport intocmit in cadrul MCV. Starea de certitudine judiciara, inclusiv respectarea deciziilor definitive ('res iudicata'), este o componenta esentiala a statului de drept. Dupa cum a observat Curtea de Justitie a UE, este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive sa nu mai poata fi contestate", a declarat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Toader i-a raspuns lui Timmermans la scrisoare: Unele recomandari ale Comisiei Europene sunt imposibil de implementatToader pregateste o lege prin care detinutii sa fie despagubiti. Printre beneficiari: Voiculescu, Nastase sau Fenechiu
El a mai afirmat ca este "esential pentru Romania sa revina la parcursul de combatere a coruptiei, sa asigure o justitie... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 20:15
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost intrebat in Parlament despre promovarea ordonantei de urgenta privind Codurile Penale. "Se analizeaza", a repetat acesta de mai multe ori. El a dat mai multe detalii despre ce ar putea contine OUG si care ar fi urgenta.
Declaratiile au fost facute dupa ce Tudorel Toader a avut o discutie cu seful Senatului, Calin Popescu Taricenu, ALDE fiind partidul care-l sustine in postul ministerial. Toader a explicat ca a discutat cu Tariceanu detalii despre preluarea presedintiei Consiliului Justitie si Afaceri Interne.
"Daca noi elaboram un draft, proiectul nu produce efecte. Noi putem sa elaboram, ramane de vazut daca el este promovat sau nu", a spus ministrul Justitiei.
Toader a explicat ca, daca Guvernul va adopta o OUG, aceasta va avea articole care vor schimba Codurile Penale si nu le vor inlocui in totalitate. El a repetat ca MJ a trimis anul trecut in Parlament doua proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Cosntitutionale si de transpunere in legislatia nationala a doua directive europene - confiscarea extinsa si consolidarea prezumtiei de nevinovatie.
"Daca va fi o ordonanta, va fi cu cel mult cu doua elemente si trei subpuncte. Unu: Modificarea Codului Penal. Doi: Modificarea Codului de Procedura Penala.
Fiecare parte cu trei subpuncte: 1) Modificarile in acord cu deciziile CCR si ce s-a mai adaugat intre timp, alte decizii de... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:09
Procurorul general Augustin Lazar explica faptul ca ordonanta de clasare a dosarului a fost semnata de alt procuror si ca ministrul Justitiei exploateaza o eroare de grefa din martie 2016, pentru a manipula prin distorsionarea adevarului si pentru o folosi drept motiv de revocare.
"Am aflat abia dupa o saptamana de suspans ca ordonanta de clasare invocata de ministrul justitiei nu a fost emisa, confirmata sau verificata de subsemnatul in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lasat sa se inteleaga, enumerand-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevarului.
Ministrul justitiei exploateaza o eroare de grefa survenita in martie 2016, facuta cu ocazia selectarii lucrarilor necesare pentru procedura de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in mesajul transmis de procurorul general Augustin Lazar, drept raspuns la informarea pe care a transmis-o Toader.
Citeste si Toader a prezentat detalii despre candidatura lui Lazar si cere voie CSM sa publice documentele din dosar
Lazar mai explica faptul ca, efectuand copii dupa documente redactate de Augustin Lazar, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de numele de familie, ordonanta emisa de procurorul Cristian A. Lazar din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Aceasta ordonanta de disjungere cu privire la... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 21:06
Activitatea DNA ar putea fi paralizata ca urmare a uneia dintre prevederile Ordonantei de Urgenta prin care au fost modificate Legile Justitiei. Este vorba de un articol aparent banal, procurorul DNA trebuie sa fi dat un examen in fata Sectiei pentru procurori din CSM, lucru pe care nu l-a facut niciunul, deoarece prevederea abia a intrat in vigoare.
"Articolul VIII: Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", este unul dintre articolele din ordonanta care a fost publicata in Monitorul Oficial.
Acest articol trebuie corelat cu alta prevedere din ordonanta intrata in vigoare, aceea de a fi sustinut un concurs in fata Sectiei de procurori din cadrul CSM. Lucru pe care nu l-a facut niciunul dintre procurorii care activeaza la DNA, deoarece nu prevedea nicio procedura asa ceva pana acum.
Practic, pentru a lucra la DNA este nevoie de un concurs. Acest lucru nu apare la DIICOT, unde este nevoie doar de interviu. "Nu-si permiteau sa blocheze... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 18:24
Procurorul Antonia Diaconu, cunoscuta opiniei publice de la protestele magistratilor fata de modificarile legislative care vizau sistemul judiciar, a reactionat dur dupa declaratiile facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, miercuri seara, la Antena 3.
Antonia Diaconu este prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Topoloveni, iar anterior a fost prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti si a lucrat la DIICOT. Magistratul este nemultumit de discursul pe care ministrul Justitiei l-a tinut la Antena 3, privind activitatea procurorilor.
Intr-o postare pe Facebook, Diaconu a facut un inventar al declaratiilor lui Tudorel Toader.
"Manipularea ar trebui sa inceteze, mai ales la acest nivel", sustine Antonia Diaconu. "Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru. Stiu ca nu se va intampla, dar pentru pastrarea reperelor mele morale, simt nevoia sa fac macar asta", conchide procurorul.
Iata postarea integraa a Antoniei Diaconu:
"Ministrul Justitiei anunta ca va chema procurori la MJ sa-i intrebe de ce au raspuns unor invitatii venite de la ambasade.
Ministrul Justitiei anunta epurari in DNA.
Ministrul Justitiei indeamna condamnatii penal sa se pregateasca de formularea de cereri de revizuire in baza unor reglementari ce vor intra in vigoare in viitor.
Ministrul Justitiei cere instantelor sa ia masuri pentru respectarea egalitatii armelor, asta constand in acceptiunea domniei sale in pozitia fizica a procurorului... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 13:43
Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in CSM, aminteste un paragraf dintr-o decizie a Curtii Constitutionale in care se arata ca legiuitorul poate supune hotararea judecatoreasca unor cai de atac stabilite ca atare, prin lege, pana la momentul pronuntarii respectivei hotarari judecatoresti.
Precizarea magistratului vine in contextul in care ministrul Justitiei a anuntat, miercuri seara, ca-i va propune premierului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale, Tudorel Toader adaugand ca va face aceasta propunere intr-un timp scurt, dupa terminarea concediilor.
Paragraful postat pe Facebook de Bogdan Mateescu este din Decizia nr. 377/2017 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a prevederilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 95/2016 pentru prorogarea unor termene, precum si pentru instituirea unor masuri necesare pregatirii punerii in aplicare a unor dispozitii din Legea nr. 134/2010 privind Codul de Procedura civila.
"Prin urmare, criteriul ce trebuie luat in seama si care tine de esenta art. 15 alin. (2) din Constitutie raportat la aplicarea in timp a reglementarilor referitoare la caile de atac este data pronuntarii hotararii judecatoresti.
Astfel, in temeiul textului constitutional antereferit, legiuitorul poate supune hotararea judecatoreasca unor cai de atac stabilite ca atare prin lege pana la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti (...).... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 12:10
Ancheta Parchetului pe Ordonanta 13 va continua, pe actiuni si fapte continute in Codul Penal, sustine Tudorel Toader, ministrul Justitiei.
"Procurorii isi vor continua ancheta pentru a finaliza respectivul dosar, pentru a da o solutie temeinica si legala, dar nu vor mai urmari aspectele de oportunitate, circumstantele, imprejurarile adoptarii Ordonantei", a declarat, sambata, la Digi 24, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
"Ancheta va continua pe infractiuni, pe fapte prevazute in Codul Penal sau intr-o lege speciala, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstante, imprejurari, legalitate, constitutionalitate", a adaugat Toader.
Ancheta pe OUG 13 inceputa de DNA a ajuns la Parchet.
DNA face filmul noptii in care a fost emisa ordonanta 13 si a trimis dosarul la Parchetul General: Un document cu un aviz negativ a disparut!
Tudorel Toader a facut declaratiile de la Venetia, unde, pe parcursul a doua zile, 10 si 11 martie, se desfasoara lucrarile celei de-a 110 sesiuni plenare a Comisiei de la Venetia, la care a participat in calitate de membru titular al Comisiei.
Ministrul Justitiei a prezentat, cu aceasta ocazie, un raport asupra evolutiilor politice, juridice si sociale din ultima perioada din Romania.
"In urma cu doua saptamani, presedintele Comisiei de la Venetia mi-a adresat invitatia de a face o prezentare in plenul Comisiei privind evolutiile constitutionale, legislative recente din Romania. Am vorbit despre ordonanta 13, ordonanta 14,... mai mult
Sambata, 11 Martie 2017, ora 13:42