Cei noua ambasadori care s-au intalnit miercuri cu ministrul Tudorel Toader i-au impartasit acestuia "preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justitiei dezbatut in Parlament", precum si importanta solicitarii "avizului Comisiei de la Venetia asupra unor aspecte de baza ale reformei justitiei".
"Domnii Ambasadori au impartasit opiniile si preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justitiei dezbatut in Parlament, precum si dorinta ferma ca Romania sa continue procesul de consolidare a statului de drept, independentei justitiei si luptei impotriva coruptiei, recunoscand progresul facut incepand cu anul 2007.
Excelentele Lor, domnii Ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene si-au exprimat dorinta ca Romania sa creeze cadrul necesar pentru a permite indeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare si sa evite orice decizie care ar putea face ca acest obiectiv sa fie mai greu de atins. De asemenea, au subliniat importanta unui proces de consultare amplu si deschis cu toate partile interesate, incluzand solicitarea avizului Comisiei de la Venetia asupra unor aspecte de baza ale reformei justitiei", se arata intr-un comunicat al ambasadei Canadei.
Ministrul Toader a discutat miercuri cu noua diplomati - din Belgia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite si SUedia - despre MCV, separatia puterilor in stat, despre modificarea legilor Justitiei si statul de drept.
Dupa... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 20:32
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma ca a dat dovada de "loialitate constitutionala" atunci cand a prezentat proiectul privind Legile Justitiei la Comisia speciala parlamentara si subliniaza ca nimic nu ii impiedica pe senatori sau deputati sa il preia, asa cum s-ar fi si intamplat. Ministrul le raspunde astfel celor care il acuza ca nu a respectat in acest caz procedurile legale.
Explicatiile apar intr-un comunicat de presa publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Justitiei, dupa ce, joi, in premiera, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-a atras atentia lui Tudorel Toader ca s-a abatut de la parcursul legal obisnuit, iar procurorul general l-a acuzat ca a "deturnat" procesul legislativ. Si CSM s-a raliat punctului de vedere al celor doi inalti demnitari, cerand Parlamentului sa retrimita proiectul la Ministerul Justitiei, pentru continuarea transparenta a procedurii in Guvern.
Citeste si:
Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legaleProcurorul general: Procesul legislativ privind Legile Justitiei a fost deturnatDupa ICCJ si Ministerul Public, si CSM cere ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei sa se intoarca la minister
In replica, Liviu Dragnea a ironizat-o pe sefa Curtii Supreme, iar Tudorel Toader a anuntat ca are deja pregatit un punct de vedere.
Dragnea, iritat de reprosurile sefei Curtii Supreme la adresa ministrului Toader: Sa-l aresteze... mai mult
Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 16:31
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica, la Iasi, ca saptamana viitoare proiectul de modificare a legilor Justitiei va fi definitivat. In ce priveste memoriul prin care magistratii cer retragerea proiectului, Toader a spus ca "nu face decat sa sustina avizul negativ al CSM".
Prezent la Iasi pentru a participa la lansarea unui volum despre malpraxis editat de catre sotia sa, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a vorbit si despre faptul ca saptamana viitoare proiectul de modificare a legilor Justitiei va fi definitivat, informeaza Mediafax.
Intrebat despre memoriul magistratilor, Tudorel Toader a raspuns: "Memoriul nu face decat sa sustina avizul negativ dat de catre CSM pentru ca CSM-ul reprezinta judecatorii si procurorii, dar avizul este consultativ".
Ministrul Justitiei a spus ca are obligatia de a finaliza proiectul, astfel ca termenul avansat a fost "cel mai probabil, saptamana viitoare".
Pozitia din weekend este mult mai rigida decat cele enuntate de-a lungul saptamanii, mai ales dupa o intalnire cu ambasadorul Germaniei la Bucuresti. In discutia cu Cord Meier-Klodt, la care a luat parte si un consilier pe teme juridice al Ambasadei, Matthias Mau, Toader a promis ca va cere avizul Comisie de la Venetia pe modificarile pe care vrea sa le aduca Legilor Justitiei.
Magistratii nu au lasat garda jos insa, dupa aparenta concesie a lui Toader. Intr-un interviu pentru Ziare.com, judecatorul Dragos Calin, co-presedinte al Asociatiei Forumul... mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 15:44
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat vineri ca progresele inregistrate de Romania in domeniul luptei impotriva coruptiei pot fi cuantificate, iar actualele propuneri de modificare a legilor Justitiei ar putea trage inapoi institutiile judiciare ale tarii.
Diplomatul american raspunde astfel declaratiei facute joi de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a spus ca ambasadorul SUA nu este jurist si nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania. Toader a fost nemultumit de declaratia lui Hans Klemm conform careia Guvernul Statelor Unite e profund ingrijorat de modificarea Legilor Justitiei.
"Pot sa va spun faptul ca ambasadorul Statelor Unite nu este jurist si cred, afirm in deplina cunostinta de cauza: pe de o parte, nu-i jurist, pe de alta parte, nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania, reglajul, arhitectura autoritatilor din Romania si atunci cred ca e greu sa integrezi o propunere de modificare intr-un context legislativ pe care nu il cunosti", a sustinut joi seara Tudorel Toader la Antena 3.
Citeste mai multe despre: Toader ii da replica ambasadorului SUA: Nu e jurist, nu cunoaste!
Intr-un interviu acordat vineri, ambasadorul SUA a replicat ca progresul Romaniei in domeniul statului de drept poate fi cuantificat economic.
"Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totusi, am pregatire in Economie. Munca in Economie se bazeaza pe fapte si statistici. Ingrijorarile noastre referitoare la progresul statului de drept in... mai mult
Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 18:20
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, ca va trimite propunerile de modificare a Legilor Justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.
"Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe Legile Justitiei. (...) Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a aratat Tudorel Toader.
Ministrul a criticat luarile de pozitie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor facute de el si a aratat ca anchetatorii nu fac legi, in Romania nefiind un parlament tricameral.
"Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 09:37
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) solicita Guvernului sa initieze un proces de ampla consultare publica fata de propunerile privind modificarea legilor Justitiei formulate de ministrul Tudorel Toader.
Totodata, studentii cer ca orice modificari vor fi aduse sa asigure independenta sistemului judiciar si sa respecte principiile, valorile si recomandarile europene si internationale ale statului de drept si ale unui sistem eficient si echitabil.
"Consideram ca modul in care au fost aruncate in dezbatere publica aceste propuneri nu a urmat cel mai transparent parcurs. Orice modificare a unor legi extrem de importante in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar din Romania necesita o dezbatere ampla, argumentata, cu participarea tuturor actorilor interesati. De asemenea, consideram alarmant de necalculat un anunt referitor la o schimbare majora a modului de admitere la Institutul National de Magistratura, prin impunerea unui prag nejustificat si nefundamentat in declaratii, fara vreo minima consultare cu studentii si organizatiile studentesti ale studentilor in Drept", declara Marius Deaconu, presedintele ANOSR, intr-un comunicat.
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul National al Elevilor (CNE) si Consiliul Tineretului din Romania (CTR), structurile de reprezentare ale studentilor, ale elevilor si ale tinerilor la nivel national, urmaresc cu atentie initiativele din sistemul judiciar care... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 12:25
Comisia Europeana a cerut Guvernului Romaniei sa detalieze propunerile de reforma a sistemului de justitie si si-a exprimat ingrijorarea ca acestea ar putea fi un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei.
Intr-o declaratie emisa joi si citata de Reuters, Comisia transmite: "Solicitam autoritatilor romane proiectul de legi si explicatii suplimentare".
"Ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania in lupta impotriva coruptiei in ultimii zece ani este esentiala pentru Comisie", arata comunicatul citat.
Citeste si Tudose sustine ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei are OK-ul de la Bruxelles, dar CE il contrazice
Reuters noteaza ca Romania este considerata una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana si Bruxelles-ul tine sistemul de justitie din tara noastra sub o monitorizare speciala.
Sursa citata detaliaza modificarile prezentate de ministrul Tudorel Toader si aminteste si reactia dura a presedintelui Klaus Iohannis.
De asemenea, modificarile anuntate au generat si noi proteste antiguvernamentale in Piata Victorei, iar presedintele francez Emmanuel Macron, aflat in vizita oficiala in tara noastra, a spus despre proiectul reformei din Justitie ca "nu e compatibil cu lupta anticoruptie", in timp ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, sustine ca nu e de acord cu propunerea ca presedintele sa fie exclus din numirea procurorilor sefi.
Premierul Mihai Tudose a dat asigurari, duminica seara, ca reprezentantii Comisiei Europene sunt la... mai mult
Joi, 24 August 2017, ora 21:08
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.
Conferinta de presa a fost programata pentru ora 11:00, fiind anuntata de mai mult timp, insa ministrul a refuzat sa raspunda la intrebari, invocand ca scuza faptul ca la ora 13 incepe sedinta de guvern.
Printre cele mai importante propuneri facute de Tudorel Toader se numara faptul ca procurorii sefi vor fi numiti la propunerea ministrului Justitiei prin decizie a sectiei pentru procurori a CSM. De asemenea, mandatul procurorilor sefi va fi de 4 ani, dupa intrarea legii in vigoare.
Foarte important este si faptul ca procurorii si judecatorii care comit erori din neglijenta sau rea-credinta vor plati de acum inainte, in solidaritate cu statul.
De asemenea, dupa adoptarea legii de catre Parlament, procurorul ierarhic superior va putea verifica si infirma o solutie adoptata de procurorul de caz nu doar pe motiv de legalitate, ci si de netemeinicie.
Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:
- In acest proiect de lege vorbim despre legile justitiei: 303, 304, 317, toate din 2004.
- Nu vorbim astazi nici despre gratiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul sau neglijenta in serviciu, nici despre foaia de parcurs privind CEDO. Doar legile Justitiei.
- Coincidenta sau nu, astazi se implinesc exact 6 luni de cand sunt... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 12:20
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat joi, in debutul sedintei de guvern, ca saptamana viitoare va merge la Bruxelles, la Comisia Europeana, pentru a prezenta "liniile directoare" si stadiul in care se afla pachetul de legi privind justitia.
"Saptamana viitoare am stabilit o intrevedere cu dl vicepresedinte Frans Timmermans. Vom discuta in principal liniile directoare, principiile pachetului de legi ale justitiei, privind restructurarea sistemului judiciar, ca apoi sa finalizam pachetul de legi", a declarat ministrul Justitiei.
De asemenea, Tudorel Toader a explicat ca dupa finalizare, pachetul de legi va fi supus dezbaterii publice urmand ca "la 1 septembrie sa il putem adopta in guvern si sa il trimitem la Parlament spre dezbatere si adoptare".
Presedintele PSD Liviu Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader "sa foloseasca vara" pentru a finaliza pachetul de legi pe justitie, iar premierul Tudose a dat asigurari, in timpul vizitei efectuate la Bruxelles, ca acest lucru se va face transparent.
Citeste si:
Dragnea: Sugerez Ministerului Justitiei sa foloseasca vara. Sa vina cu legi izvorate din bun simtPremierul Tudose a dat asigurari la Bruxelles ca legile din Justitie vor fi modificate transparent ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei merge la Bruxelles pentru a discuta despre pachetul de legi ale justitiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 14:06