Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a contrazis sambata seara ambasada Germaniei, pe tema abuzului in serviciu, sustinand ca aceasta infractiune nu este incriminata in mod distinct in Codul Penal german.
Ministrul roman se insala, insa, potrivit procurorului DNA Alexandra Carmen Lancranjan, care sustine ca in Codul Penal german se reglementeaza clar pedeapsa pentru infractiunea de abuz in serviciu.
"In Germania sunt foarte multe articole in codul penal care reglementeaza actiuni specifice ale functionarilor publici fara a le denumi abuz in serviciu.
Dar exista si acest text:
Articolul 266 din Codul penal german reglementeaza o infractiune privitoare la atributiile de serviciu (in varianta germana Neloialitate), cu urmatorul continut:
Sectiunea 266
(1) Fapta persoanei care abuzeaza de autoritatea ce i-a fost acordata prin lege, prin investirea de catre o autoritate publica sau pe cale conventionala, de a dispune de bunurile altei persoane sau de a efectua acte in numele sau interesul altei persoane ori de a-si asuma obligatii in numele acesteia sau care isi incalca obligatia de a proteja drepturile patrimoniale si interesele altei persoane, obligatie stabilita prin lege, decizie a autoritatii publice sau pe cale conventionala, si, prin urmare, provoaca prejudicii respectivei persoanei, se pedepseste cu inchisoarea de cel mult cinci ani sau cu amenda.
Daca un jurist ar citi codul penal german integral ar putea, fara niciun efort, sa constate ca abuzul in... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2018, ora 21:32
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care abia s-a intors dintr-o vizita oficiala din Malaezia, a anuntat ca azi ar trebui sa mearga si la sedinta CSM si e invitat si la Comisia Iordache sa discute modificarile la Codurile Penale, asa ca alege sa mearga in Parlament.
"La 10:00 ar trebui sa merg la CSM la sedinta sau la Comisia speciala. Voi vorbi cu dna presedinta imediat ce urc in birou, cel mai probabil voi merge la Comisia speciala", a anuntat Toader.
Iordache amana ciopartirea Codurilor Penale. Il vrea si pe Tudorel Toader la dezbateri
Intrebat de reactiile extrem de dure ale magistratilor si politistilor cu privire la modificarile dorite de PSD si ALDE la Codurile Penale, ministrul Justitiei a refuzat sa faca orice comentariu si a ales in schimb sa predea o lectie de drept despre separatia puterilor in stat.
"Fiecare dintre cele 3 puteri are cate o competenta stabilita in Constitutie. Magistratul sa infaptuiasca justitia, daca legea e neclara apeleaza la Curtea Suprema pentru un recurs in interesul legii ca sa fie continutul accesibil si o practica unitara. Daca legea e neconstitutionala, judecatorul poate sesiza CCR.
In rest, magistratii prin CSM isi dau avizul cu privire la Legile Justitiei si nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte. Indemnul meu este, a fost si va fi sa ramanem fiecare dintre noi in matca constitutionala, sa ne indeplinim atributiile stabilite la rang constitutional", a raspuns Toader.
Intrebat ce punct de... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:38
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va organiza o licitatie publica pentru a verifica toate problemele cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania.
"Nu este practic un audit, este mai mult decat un audit, este o evaluare a starii Justitiei din momentul prezent, pentru a vedea exact unde ne aflam, pentru a vedea exact ce trebuie sa facem, ce trebuie sa imbunatatim, ce trebuie sa eliminam, pentru ca sa consolidam ceea ce se numeste statul de drept", a declarat, luni, Tudorel Toader, dupa dezbaterea pe modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
El a mai precizat ca, cel mai probabil, serviciul de auditare va fi unul extern.
"Serviciul de auditare, tot timpul am spus, va fi extern, dar nu am spus cat de extern. Adica daca va fi extern Ministerului Justitiei sau daca va fi o entitate specializata in audit. (...) La Ministerul Justitiei au mai fost doua astfel de auditari. Vom stabili acum, definitivam obiectivele si fundamentarea acestui demers si il scoatem ca un serviciu pe care il scoatem la licitatie publica, o firma specializata care poate fi din tara sau din strainatate.
Nu uitati ca celelete doua au fost din strainatate. (...) Daca faci o radiografie corecta a starii Justitiei din Romania pe palierul legislatie, pe palierul modalitatii de interpretare, aplicare pe palier institutional, adica a existentei unor instante, parchete, ocuparii posturilor, sectorial, secvential poti trage concluzii de natura sa imbunatateasca sistemul de... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 16:10