Magistratii si specialistii in drept sustin ca ordonanta de urgenta anuntata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de la ICCJ din ultimii 4 ani, este contrara deciziilor Curtii Constitutionale si ignora hotararile CEDO.
"La Ministerul Justitiei, deci nu la mine, avem un astfel de draft de ordonanta de urgenta. Spuneam aseara (duminica - n.red.) ca doamna prim-ministru va decide daca si cand poate fi adoptata o astfel de OUG", a pasat, luni, raspunderea Tudorel Toader.
Practic, potrivit intentiei anuntate, persoanele condamnate definitiv de completurile de 5 judecatori in perioada 2014-2018 pot folosi o cale de atac extraordinara, contestatia in anulare. In cazul in care aceasta contestatie este admisa, este desfiintata sentinta de condamnare definitiva si este rejudecat apelul.
Bilant: 360 de dosare
Ziare.com a identificat aproximativ 360 de apeluri solutionate de completurile de 5 judecatori in materie in perioada 2014-2017.
In cazul deciziilor date in 2018, in cele mai multe cazuri se poate exercita contestatia in anulare, deoarece sunt in termenul de depunere a actiunii: 30 de zile de la data comunicarii sentintei. Asta in contextul in care motivarile sentintelor nu sunt redactate.
Vorbim de cazuri in care sunt implicati fosti ministri, fosti parlamentari, fosti magistrati, fosti generali sau inalti functionari. Cel mai cunoscut caz este al liderului PSD, Liviu Dragnea,... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 12:18
Detinutii care au fost inchisi incepand cu 24 iulie 2012 si care au fost eliberati pana la data intrarii in vigoare a Legii recursului compensatoriu, 19 octombrie 2017, vor primi despagubiri, potrivit unui anunt facut de ministrul Justitiei.
Mii de detinuti vor beneficia de aceste compensatii materiale, printre acestia si numerosi politicieni care au fost condamnati pentru coruptie.
Ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care prevede conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat un detinut a stat in conditii necorespunzatoare, a anuntat, marti, ministrul Tudorel Toader.
"Avem masuri de natura legislativa pe care trebuie sa le propunem in aplicarea hotararii pilot (a CEDO - n.red.). (...) Legea 169 a dat beneficiul celor sase zile considerate executate la 30 in conditii necorespunzatoare, dar unii detinuti au iesit din penitenciar inainte de octombrie 2017. Au stat in conditii necorespunzatoare si nu au beneficiul celor sase zile. CEDO ne spune sa gasim si pentru ei un remediu, prin care sa le conferim despagubiri, de data aceasta in bani.
Prin urmare, la Ministerul Justitiei se lucreaza la un proiect de lege pentru conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat detinutul a stat in conditii necorespunzatoare, repet, dandu-se o suma pentru fiecare dintre zilele cat a stat in conditii necorespunzatoare", a declarat Tudorel Toader.
Cine ar fi beneficiarii
Legea recursului compensatoriu a intrat in... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 12:25