Presedintele rus Vladimir Putin a asistat luni la manevrele militare comune cu Belarusul, Zapad 2017, exercitii ce au ridicat numeroase ingrijorari tarilor din regiune.
Insotit de ministrul sau al Apararii, Serghei Soigu, Putin s-a dus in poligonul Lujchi, in vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia.
Newsweek atrage atentia ca liderul de la Kremlin a ales aceasta activitate in loc sa participe la Summitul ONU unde luni incepe prima reuniune la care participa presedintele american Donald Trump.
Trupe ruse si belaruse participa la aceste jocuri de razboi de saptamana trecuta.
State membre NATO, ca tarile baltice si Polonia, au denuntat o lipsa de transparenta in legatura cu aceste manevre militare si au pus la indoiala intentiile Moscovei.
Moscova si Minskul au transmis ca la exercitii, care se incheie miercuri, participa 5.500 de militar rusi si 7.200 de militari belarusi.
Insa unele tari NATO au estimat ca la aceste jocuri de razboi ar putea sa participe, de fapt, pana la 100.000 de militari.
Rusia a respins aceste acuzatii si a subliniat ca exercitiile nu ameninta pe nimeni.
Citeste mai departe despre "Putin asista la exercitiile militare Zapad, care ingrijoreaza NATO. Iata ce imagini a postat Kremlinul (Galerie foto) " pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 20:45
Mai sunt cateva zile pana la uriasele exercitii militare ruse din Belarus, care au pus pe jar comunitatea europeana si cea a NATO. Iar "jocul" la care vor participa trupele Rusiei da fiori: teroristi infiltrati din trei tari est-europene fictive.
Exercitiile militare vor incepe joi, 14 septembrie, si vor dura pana pe 20 septembrie. In cadrul acestora, trupele ruse si cele din Belarus vor tine piept agresiunii "trupelor occidentale" - forte armate din tarile fictive Vesbaria, Lubenia si Veishnoria, scrie Deutsche Welle.
Potrivit scenariului dezvaluit de oficialii Apararii din cele doua tari, Vesbaria si Lubenia se afla in zona baltica si controleaza coridorul ce leaga enclava rusa Kaliningrad de Belarus. In lumea reala, coridorul corespunde granitei dintre Lituania si Polonia, ambele tari NATO.
In schimb, Veishnoria se afla in zona Grodno a Belarusului, in apropiere de granita vestica.
Astfel, expertii vad in aceste exercitii un semn ca Minskul si Moscova pregatesc scenarii pentru amenintari ce provin din tari NATO, dar si din Belarus. Zona Grodno are o semnificatie speciala, din moment ce aici locuiesc multi polonezi, fiind in apropiere de granita cu aceasta tara.
Citeste si:
Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?Pregateste Putin un cal troian?Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?
Oficialii militari... mai mult
Luni, 11 Septembrie 2017, ora 14:56
O serie de manevre militare de amploare programate de Rusia si Belarus pe teritoriul ambelor state au pus deja pe jar Occidentul si vecinii celor doua tari, iar Moscova cauta acum explicatii care sa calmeze spiritele.
Manevrele care simuleaza respingerea unui atac al unor forte "extremiste" straine asupra Belarusului urmeaza sa aiba loc la mijlocul lunii septembrie, dar reprezentantii Ministerului Aparari de la Moscova sustin ca acestea nu vizeaza pe nimeni in particular, relateaza Defense News.
Statele baltice si Polonia se arata ingrijorate de amploarea exercitiilor militare programate de Rusia si Belarus in regiune pentru perioada 14-20 septembrie.
Exista temeri ca trupele rusesti vor ramane in Belarus, dupa exercitiile militare, iar de aici vor putea oricand sa incerce un atac surpriza asupra tarilor baltice.
Alexander Fomin, adjunctul ministrului Apararii, neaga insa aceasta varianta catalogand-o drept "un mit occidental despre asa-zisa agresiune a Rusiei".
"S-au vehiculat tot felul de scenarii improbabile. Unii au ajuns sa spuna ca exercitiul Zapad 2017 reprezinta o platforma pentru invazia Lituaniei, Poloniei si Ucrainei", a mentionat Fomin.
Oficialii de la Moscova sustin ca vor deplasa in zona doar 5.500 de soldati, alaturi de cei 7.200 din Belarus, 70 de avioane, 250 de tancuri, 200 de sisteme de artilerie si 10 nave de lupta.
In acelasi timp, ministrul Apararii din Estonia, Juri Luik, sustine ca manevrele Rusiei ar putea implica pana la... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 06:14
1