Comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, se pregateste sa treaca in rezerva din aceasta toamna, dar experienta dobandita in aceasta perioada de tensiuni intre NATO si Rusia il face sa avanseze o idee ambitioasa.
"Europa are nevoie de un spatiu Schengen militar", crede generalul american, care sustine ca astfel s-ar scurta timpul de reactie in cazul unei crize de securitate in spatiul euroatlantic, informeaza Defense News.
Hodges a lansat ideea chiar in timpul derularii exercitiului Saber Guardian de luna aceasta, derulat si pe teritoriul Romaniei.
"Exercitiul ne-a ajutat sa ne coordonam timpii de reactie, astfel incat sa inaintam cu trupele din Europa catre regiunea Marii Negre, dar a aratat si anumite deficiente in ceea ce priveste libertatea de miscare a fortelor militare", a apreciat generalul american.
"Avem nevoie mai mult decat oricand de o zona Schengen din punct de vedere militar, una care sa ne permita sa miscam un convoi militar la fel de repede pe cat se misca refugiatii care intra in Europa", a mai comentat comandantul trupelor SUA din Europa.
Hodges este de parere ca o miscare mai rapida a trupelor NATO in interiorul Europei ar putea duce la contracararea unor amenintari inca din faza incipienta.
Din luna ianuarie a acestui an, trupele aliate au inceput un program de rotire a fortelor militare in flancul estic al spatiului european, ca raspuns la manifestarile tot mai agresive ale Rusiei in regiune. mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 09:51
1General locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA in Europa, a declarat ca Romania este o "tara de prim rang" in cadrul NATO si un aliat foarte bun, insa trebuie sa continue eforturile de modernizare in Aparare, in special in privinta echipamentelor, care dateaza din perioada Pactului de la Varsovia.
Generalul Hodges a vorbit, intr-un interviu acordat agentiei News.ro, despre planurile de instructie care vor avea loc pe teritoriul tarii, dar si despre actualul profil al Romaniei in cadrul NATO si in relatie cu Statele Unite.
"Romania este un lider in Alianta, este intr-o zona atat de importanta din punct de vedere strategic, la marginea vestica a Marii Negre.
(...) Eu vad deja Romania ca o tara de prim rang, datorita calitatii soldatilor, investitiilor pe care le face in modernizare si leadershipul generalului Ciuca", a spus comandantul Armatei SUA din Europa.
Acesta a subliniat insa nevoia ca tara noastra sa continue sa investeasca in Aparare, in special pentru a moderniza echipamentele, care dateaza, in unele cazuri, din anii '50: "Trebuie sa investiti in securitate daca vreti sa fiti in siguranta".
Ben Hodges a vorbit si despre actiunile Rusiei in regiunea Marii Negre, cerand mai multa transparenta din partea Moscovei in cadrul exercitiilor militare pe care le desfasoara.
Generalul a facut si precizari cu privire la estimarile sale anterioare, din 2016, potrivit carora o invazie a Rusiei in zona tarilor baltice nu ar putea fi oprita... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 16:05
Jocul nervcilor derulat intre Rusia si tarile membre NATO continua dupa ce SUA, Marea Britanie si Romania au relocat trupe in Polonia, ca urmare a temerilor manifestate de Varsovia privind o posibila agresiune a Moscovei.
In replica, Kremlinul se pregateste sa plaseze o formatie de avioane de vanatoare si mai multe vehicule blindate in Serbia, sub pretextul "repararii si modernizarii totale a acestora", anunta IB Times.
Consolidarea puterii defensive a Poloniei cu trupe ale aliatilor NATO face parte din angajamentul luat de statele membre de a consolida flancul estic al Aliantei. Polonia, Estonia, Letonia si Lituania sunt considerate ca fiind cele mai expuse la o posibila agresiune a Rusiei.
Exemplul Ucrainei a starnit inca din 2014 panica in randul fostelor state comuniste din regiune, iar noile imagini capturate de satelitii militari arata ca Moscova isi joaca toate atuurile in acest nou Razboi Rece, mutand in eclava Kaliningrad inclusiv rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare.
Nu doar Polonia trebuie sa se arate ingrijorata de cresterea militarizarii enclavei mentinuta de Rusia in Marea Baltica, ci chiar si Parisul sau Berlinul, raza de actiune a rachetelor instalate in Kaliningrand permitand lovirea celor doua capitale europene.
Grupul de 1.000 de militari NATO trimisi de SUA, Marea Britanie si Romania in Polonia se va alatura brigazii blindate americane de 3.500 de oameni trimisa aici inca din luna ianuarie, iar alte 3 batalioane de cate 1.000... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 10:26
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, a declarat marti, la Bistrita, ca in luna iulie tara noastra va gazdui un exercitiu militar de amploare, la care vor participa aproximativ 30.000 de soldati din tarile membre NATO.
Ambasadorul a facut acest anunt odata cu sublinierea relatiilor foarte bune existente intre armatele romana si americana.
"Doresc sa va asigur ca si promovarea securitatii este una dintre prioritatile mele. Avem nu doar o stransa relatie de prietenie intre Romania si Statele Unite, dar si un parteneriat strategic si suntem impreuna aliati in cadrul NATO. Soldatii romani si cei americani au o foarte stransa colaborare.
Anul trecut au fost circa 180 de exercitii si antrenamente comune, 180 de astfel de ocazii, ceea ce inseamna ca la fiecare doua zile soldatii nostri, membri ai Fortelor Aeriene, ai Fortelor Terestre, dar si ai Fortelor Speciale s-au antrenat impreuna.
Veti vedea ca si anul acesta, in luna iulie, va avea loc un exercitiu de amploare in Romania, aproximativ 30.000 de soldati ai tarilor membre NATO vor veni sa se antreneze impreuna cu soldatii romani", a afirmat Hans Klemm.
Ambasadorul SUA a inaugurat marti dupa-masa "Raftul american" - "American Shelf" in cadrul Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud "George Cosbuc", reprezentand o donatie de aproximativ 250 de volume din partea ambasadei, in limba engleza, pusa la dispozitia celor care doresc sa se familiarizeze cu literatura si cultura americane.... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 19:51
Germania urmareste intarirea capacitatilor sale militare prin semnarea unor acorduri cu Franta si Olanda privind crearea unor flote comune, dar si cu tari ca Romania si Cehia, unde planuieste sa trimita trupe, anunta surse din Ministerul Apararii de la Berlin.
Masurile care vor fi adoptate in scurt timp sunt luate pe fondul tensiunilor tot mai mari din interiorul NATO, in conditiile in care Washingtonul se arata nemultumit de lipsa de implicare a europenilor in finantarea operatiunilor Aliantei, transmite Reuters.
Planul de consolidare a puterii militare a tarilor NATO din interiorul Europei va fi expus de germani cu prilejul intalnirii ministrilor Apararii din statele membre, programata luna aceasta la Bruxelles.
Pentru moment, Berlinul va achizitiona 6 aeronave Hercules, pe care sa le alature flotilei de avioane militare de transport franceze, care este compusa din 4 avioane de aceasi tip.
Acestei forte aeriene ar urma sa i se alature flotila de avioane cisterna Airbus A330 a Olandei, iar in cazul in care Belgia si Norvegia se vor alatura noii forte aeriene cladite in Europa, orele de zbor anuale cumulate de acest grup multinational ar putea ajunge la 8.800, arata un document prezent pe masa parlamentarilor germani.
Flota aeriana comuna ar necesita investitii anuale de 1 miliard de euro in vederea modernizarii.
Bazele folosite pentru operatiunile fortei aeriene multinationale vor fi cele din Eindhoven-Olanda si Koln-Bonn din Germania.
In ceea ce... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 12:18
2.800 de piese de echipament militar, printre care 87 de tancuri si 144 de vehicule de lupta Bradley, au ajuns la sfarsitul saptamanii trecute din SUA in portul german Bremerhaven pentru a fi incluse in seria de exercitii militare NATO ce se vor desfasura in estul Europei.
Este cel mai mare transport de echipament militar din Statele Unite catre Europa de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar generalul Tim Ray, adjunctul comandamentului militar SUA din Europa recunoaste ca este vorba de o mutare prin care se confirma "angajamentul solid fata de aliatii europeni", informeaza IB Times.
Amenintarea principala pentru liderii NATO ramane Rusia, iar debarcarea trupelor si echipamentului militar in Germania vine la doar cateva saptamani dupa ce agentiile de informatii americane si Casa Alba au acuzat Kremlinul de incercarea de a manipula rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA, lucru admis, cu jumatate de gura, pana si de castigtorul acestora, Donald Trump.
"Este doar o parte din eforturile pe care le depunem pentru a contracara agresiunea Rusiei, a asiugura integritatea teritoriala a tarilor aliate si a mentine o Europa intreaga, prospera si in pace", a declarat generalul Ray.
Revista "Stars and Stripes" a mentionat ca 3.500 de soldati americani ai Brigadei 3 Blidate si din cadrul Diviziei 4 Infanterie vor fi detasati in Europa pe perioada complexului exercitiu NATO, denumit Operatiunea Atlantic Resolve.
Comandamentul central al brigadei... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 10:10
Incet, incet, Europa a intrat in zodia razboiului. Statele europene din Est se simt amenintate de Rusia. Vladimir Putin e tot mai izolat, dar tot mai agresiv. Singura lui solutie politica a ramas presiunea militara.
Liderul rus nu are mari sperante de la viitor. Rusia e in recesiune, iar economia ei depinde doar de exportul materiilor prime.
Investitorii s-au retras si continua sa se retraga. Populatia e tot mai saraca, iar entuziasmul acesteia cred ca e sustinut exclusiv printr-o propaganda agresiva.
Pentru a alimenta aceasta propaganda, Vladimir Putin are nevoie de victorii "in lupta cu Occidentul", dar acestea sunt tot mai greu de obtinut si cu costuri tot mai mari.
Dupa experienta negativa cu Crimeea si Ucraina, NATO consolideaza flancul estic. Summit-ul din luna iulie de la Varsovia, Polonia, va reprezenta un pas inainte in acest sens. Vor exista trupe permanente in statele NATO din vecinatatea Rusiei, aceasta pare cea mai probabila decizie.
Exista si o alta ...citeste mai departe despre "Vladimir Putin, in conflict cu lumea civilizata. Cat ne apara scutul?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Mai 2016, ora 15:32
Militarii romani, americani, britanici si moldoveni continua exercitiile in poligonul din localitatea Smardan, judetul Galati, pana la sfarsitul acestei luni. La antrenamente participa zeci de tancuri, masini de lupta, transportoare blindate, avioane si elicoptere.
Celebrul poligon militar Malina, unul dintre cele mai mari din regiune, a fost luat cu asalt zilele acestea de peste 2.200 de militari, care se antreneaza impreuna in cadrul celui mai mare exercitiu NATO efectuat pana acum in Romania.
"Wind Spring 15 are ca scop antrenarea in comun, intr-o conceptie unitara, a militarilor din tari membre ale NATO si partenere, pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate ale Aliantei Nord-Atlatice si ale Uniunii Europe", se arata intr-un comunicat de presa al MApN.
Exercitiile militare au culminat marti cu o desfasurare de forte impresionanta.
Citeste mai departe despre "Tancuri, elicoptere si masini de lupta pe dealurile Galatiului - imagini spectaculoase (Galerie foto) " si vezi imagini pe Ziare.com. mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 17:58
Un pluton al armatei romane a respins cu succes un atac al fortelor SUA, joi, in poligonul german Hohenfels.
Este vorba desigur despre o simulare cat se poate de realista a fortelor NATO, in cadrul exercitiului militar Saber Junction 2015 (1-30 aprilie), parte a Operatiunii Atlantic Resolve.
La exercitiu participa peste 4.700 de militari din tari NATO si partenere, cum ar fi Albania, Armenia, Belgia, Bosnia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Polonia, Romania, Statele Unite, Suedia si Turcia, informeaza Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SHAPE) pe Facebook.
Exercitiul militar este unul de mare amploare si urmareste pregatirea de lupta a unei intregi brigazi aliate (2.000-4.000 militari), din punct de vedere defensiv, dar si ofensiv.
Iohannis da unda verde pentru constituirea structurilor de conducere si de forte pentru NATO
Militari de 17 nationalitati aliate au astfel sansa sa invete cum sa colaboreze si cum sa ...citeste mai departe despre "Armata romana apara un sat din Germania de inamicii americani (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 16:06