2.800 de piese de echipament militar, printre care 87 de tancuri si 144 de vehicule de lupta Bradley, au ajuns la sfarsitul saptamanii trecute din SUA in portul german Bremerhaven pentru a fi incluse in seria de exercitii militare NATO ce se vor desfasura in estul Europei.
Este cel mai mare transport de echipament militar din Statele Unite catre Europa de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar generalul Tim Ray, adjunctul comandamentului militar SUA din Europa recunoaste ca este vorba de o mutare prin care se confirma "angajamentul solid fata de aliatii europeni", informeaza IB Times.
Amenintarea principala pentru liderii NATO ramane Rusia, iar debarcarea trupelor si echipamentului militar in Germania vine la doar cateva saptamani dupa ce agentiile de informatii americane si Casa Alba au acuzat Kremlinul de incercarea de a manipula rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA, lucru admis, cu jumatate de gura, pana si de castigtorul acestora, Donald Trump.
"Este doar o parte din eforturile pe care le depunem pentru a contracara agresiunea Rusiei, a asiugura integritatea teritoriala a tarilor aliate si a mentine o Europa intreaga, prospera si in pace", a declarat generalul Ray.
Revista "Stars and Stripes" a mentionat ca 3.500 de soldati americani ai Brigadei 3 Blidate si din cadrul Diviziei 4 Infanterie vor fi detasati in Europa pe perioada complexului exercitiu NATO, denumit Operatiunea Atlantic Resolve.
Comandamentul central al brigadei... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 10:10
David Cameron si-a propus sa intareasca pozitia Marii Britanii ca putere militara continentala, in cadrul ultimului summit NATO la care participa ca premier al tarii sale, dupa ce votul pentru iesirea regatului din UE l-a obligat sa-si anunte retragerea.
In ciuda deciziei de a parasi blocul comunitar, britanicii sunt hotarati sa asigure un batalion de 500 de oameni pentru intarirea securitatii in Estonia, 150 de soldati pentru bazele NATO din Polonia si 3.000 de combatanti in cadrul fortei de reactie rapida din Estul Europei, mentioneaza Bloomberg.
"Faptele se fac simtite mai bine decat vorbele si Marea Britanie este mandra sa devina actorul principal in relocarea trupelor in Europa de Est. Este inca un exemplu ca suntem unii dintre liderii NATO", a aratat David Cameron intr-un comunicat de presa.
Summitul NATO de la Varsovia are ca puncte principale pe agenda discutiilor doua teme importante: efectele Brexit la nivel de securitate in Europa si amenintarea tot mai pregnanta a Rusiei asupra statelor membre din flancul de est al Aliantei.
Cel putin primul punct pare sa se rezolve de la sine, oficialii de la Londra anuntand ca sunt gata sa se implice mai mult in cadrul actiunilor NATO dupa neasteptatul divort de UE.
"Decizia de a parasi Uniunea nu inseamna ca intoarcem spatele intregii lumi. Din contra, vom colabora mai mult cu aliatii cheie. Ne vom implica mai mult in NATO pentru a compensa retragerea noastra din UE", a explicat ministrul britanic al Apararii,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 12:10
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3Liderul de la Kremlin cere pregatiri intense ale fortelor armate, considerand prezenta NATO in apropierea granitelor Federatiei Ruse drept o amenintare directa.
In discursul sau catre camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, Vladimir Putin a insistat indeosebi pe intarirea capacitatii de lupta a armatei ruse, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
"NATO isi intareste retorica si actiunile agresive in apropierea granitelor noastre. In aceste conditii, suntem obligati sa acordam o atentie speciala sarcinii de a creste capacitatea de lupta a tarii", a precizat presedintele rus.
Un recent exercitiu militar organizat de Alianta Nord Atlantica in Polonia, inainte de summitul NATO din 8-9 iulie de la Varsovia, a reunit peste 31.000 de soldati din statele membre, dar a reusit sa irite si mai mult Moscova.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, a declarat la inceputul acestei luni ca un astfel de eveniment "nu are cum sa contribuie la mentinerea atmosferei de incredere si securitate pe continent".
In replica, trupele rusesti au programate peste 2.000 de exercitii militare in cursul acestei veri.
Oficiali polonezi si ai altor state membre NATO au precizat insa ca orice prezenta militara in zona si derularea exercitiilor nu sunt decat masuri defensive si de descurajare a unei eventuale agresiuni a Rusiei.
Tensiunile dintre Moscova si statele din spatiul euro-atlantic au izbucnit in 2014, dupa anexarea peninsulei Crimeea si declansarea crizei din... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 17:46
Guvernul canadian analizeaza posibilitatea de a contribui cu soldati la batalioanele NATO care vor fi trimise in estul Europei, dupa ce o analiza geostrategica a serviciilor de securitate a scos in evidenta faptul ca linia dura adoptata de Vladimir Putin impinge Rusia catre un conflict militar.
Anuntul a fost facut de ministrul Apararii de la Ottawa, Harjit Sajjan, dupa intalnirea avuta la Bruxelles cu omologii din tarile membre ale Aliantei, informeaza CBC.
Pana la 4.000 de soldati
Pana in prezent, doar SUA, Marea Britanie si Germania au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta de securitate care urmeaza sa fie distribuita de NATO in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia, iar guvernul Trudeau pare pe punctul de a se implica in aceasta misiune, surse din interior anuntand ca oficialii canadieni "sustin politica NATO in Europa de Est".
Pana la 4.000 de combatanti canadieni ar putea face parte din batalioanele NATO care se vor roti in regiunea din jurul Marii Baltice.
In acest moment, 200 de militari canadieni sunt implicati in exercitiul Operatiunea Anaconda, desfasurat in Polonia, alaturi de soldati ai armatelor SUA, Turciei si Poloniei.
Si fostul guvern canadian a contribuit cu trupe in Ucraina pentru pregatirea fortelor militare de la Kiev in vederea contracararii atacurilor rebelilor separatisti pro-rusi din estul tarii.
Flancul vulnerabil
In iarna acestui an, o analiza RAND Corporation, un think tank american din sectorul de aparare, a... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:00
In asteptarea summitului NATO din luna iulie de la Varsovia, intalnire care ar putea da si o solutie de blocare a intentiilor expansioniste ale Moscovei, oficialii polonezi au o singura cerinta de la aliati.
Ministrul Apararii, Andrew Macierewicz, considera ca un batalion de trupe NATO instalat in interiorul granitelor Poloniei ar asigura o paza buna impotriva Rusiei, informeaza Defense News.
O varianta luata in discutie de catre membrii Aliantei Nord-Atlantice este instalarea a cate unui batalion de trupe NATO in fiecare tara din zona Marii Baltice: Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
Washingtonul a anuntat deja ca nu va deplasa mai mult de un batalion in Europa, asteptand ca si ceilalti aliati de pe continent sa contribuie la mentinerea securitatii in regiune.
Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta ce urmeaza sa fie trimisa pe flancul estic al NATO.
Ministrul Macierewicz a mentionat ca tara sa asteapta un "batalion si ceva in plus" de trupe NATO pentru a raspunde amenintarii rusesti.
Intrebat insa despre numarul soldatilor care ar trebui sa intre in componenta acestei forte de reactie, oficialul polonez a raspuns: "Nu am definit inca ce inseamna 'in plus'. Acest lucru este inca supus discutiilor".
Chestiunea instalarii unor forte suplimentare NATO in regiune este insa certa, dupa cum a dat asigurari si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg: "Sa fiu foarte clar! Vor fi mai multe trupe NATO in Poloia dupa... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:09
Secretarul Apararii din Statele Unite, Ashton Carter, a anuntat ca Alianta Nord-Atlantica ia in considerare trimiterea, prin rotatie, a patru batalioane de soldati in tarile din Europa de Est.
Estonia, Letonia, Lituania si Polonia ar putea beneficia de sprijinul trupelor americane, in urma apelului facut de guvernele celor patru tari NATO in fata pericolului reprezentat de Rusia, anunta IB Times.
Oficialul de la Washington a admis ca NATO analizeaza foarte serios cresterea numarului de militari in regiunea baltica, ca urmare a riscului de securitate reprezentat de Rusia dupa anexarea Crimeii in martie 2014.
Conform Wall Street Journal, in cele patru tari din estul Europei ar urma sa ajunga astfel 4.000 de militari americani.
"Este o optiune care a fost luata in calcul. Suntem implicati in aceste decizii, dar nu vreau sa fiu eu cel care iese pe scena pentru a le face publice", a precizat secretarul Apararii din SUA, refuzand sa dea mai multe detalii despre variantele analizate de conducerea NATO.
Oficialii americani au declarat ca scopul misiunilor NATO in Europa este de a incuraja aliatii de pe continent in fata miscarilor agresive ale Moscovei din ultimii doi ani.
La inceputul acestui an, Statele Unite au anuntat ca vor creste cu 400% bugetul alocat operatiunilor militare din Europa, ca urmare a pericolului reprezentat de Rusia.
De asemenea, o brigada de tancuri va fi cantonata in Europa de Est, pentru a contracara riscul unui atac fulger din partea... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 12:40
Ruptura survenita intre Moscova si Occident in urma anexarii Crimeii si a declansarii crizei din Ucraina forteaza statele baltice sa ia masuri de precautie in fata unei posibile agresiuni din partea Rusiei.
Guvernul leton intentioneaza sa solicite comandamentului NATO o prezenta masiva de trupe in regiunea Marii Baltice, cu scopul de a descuraja un posibil atac al Rusiei in zona, relateaza International Business Times.
Regulile noului Razboi Rece
Atat rusii, cat si occidentalii au definit pozitiile ocupate de Moscova si Washington in prezent drept un nou Razboi Rece.
Tensiunile dintre cele doua forte se remarca atat pe frontul din Ucraina, in conflictul din Siria, dar si in manifestarile provocatoare ale fortelor militare rusesti in zona Marii Baltice.
Summitul NATO programat pentru luna iulie in Polonia le da sansa liderilor din statele Europei Centrale si de Est sa isi expuna dorinta de a beneficia de un sprijin militar mai sustinut din partea Aliantei.
Polonia a fost prima tara care a solicitat o prezenta masiva a fortelor Aliantei Nord-Atlantice in regiune, iar fostele republici sovietice din zona Baltica, Lituania, Letonia si Estonia, sustin doleantele Varsoviei.
Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a ridicat in cadrul sedintei Consiliului de Relatii Externe de la Washington problema angajamentelor asumate de statele membre in privinta masurilor de securitate comune.
"Suntem din nou in versiunea NATO 3.0 si trebuie sa tinem seama... mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 11:30
Seful diplomatiei poloneze, Witold Waszczykowski (foto), a afirmat sambata la Munchen ca Actul Fondator al relatiilor NATO-Rusia "nu mai este in vigoare", in partea sa consacrata desfasurarii de noi forte, a relatat agentia poloneza PAP, preluata de AFP.
Witold Waszczykowski a repetat si cu alte ocazii ca Polonia, guvernata din octombrie de partidul conservator Lege si Justitie (PiS), doreste anularea acestui act, pentru a putea instala baze ale Aliantei pe teritoriul sau.
Actul adoptat in 1997 afirma printre altele ca "Alianta va continua sa-si indeplineasca misiunea de aparare colectiva, precum si alte misiuni, mai degraba prin asigurarea interoperabilitatii, integrarii si capacitatii de consolidare, decat prin stationarea permanenta a unor importante forte combatante suplimentare".
"Aceasta parte a declaratiei nu mai este in vigoare", a spus ministrul polonez de externe, prezent la cea de-a 52-a editie a Conferintei Internationale de Securitate de la Munchen, in ...citeste mai departe despre "Mai multe trupe SUA in Europa de Est - Polonia cere anularea Actului Fondator al relatiilor NATO-Rusia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 07:52