General locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA in Europa, a declarat ca Romania este o "tara de prim rang" in cadrul NATO si un aliat foarte bun, insa trebuie sa continue eforturile de modernizare in Aparare, in special in privinta echipamentelor, care dateaza din perioada Pactului de la Varsovia.
Generalul Hodges a vorbit, intr-un interviu acordat agentiei News.ro, despre planurile de instructie care vor avea loc pe teritoriul tarii, dar si despre actualul profil al Romaniei in cadrul NATO si in relatie cu Statele Unite.
"Romania este un lider in Alianta, este intr-o zona atat de importanta din punct de vedere strategic, la marginea vestica a Marii Negre.
(...) Eu vad deja Romania ca o tara de prim rang, datorita calitatii soldatilor, investitiilor pe care le face in modernizare si leadershipul generalului Ciuca", a spus comandantul Armatei SUA din Europa.
Acesta a subliniat insa nevoia ca tara noastra sa continue sa investeasca in Aparare, in special pentru a moderniza echipamentele, care dateaza, in unele cazuri, din anii '50: "Trebuie sa investiti in securitate daca vreti sa fiti in siguranta".
Ben Hodges a vorbit si despre actiunile Rusiei in regiunea Marii Negre, cerand mai multa transparenta din partea Moscovei in cadrul exercitiilor militare pe care le desfasoara.
Generalul a facut si precizari cu privire la estimarile sale anterioare, din 2016, potrivit carora o invazie a Rusiei in zona tarilor baltice nu ar putea fi oprita... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 16:05
Jocul nervcilor derulat intre Rusia si tarile membre NATO continua dupa ce SUA, Marea Britanie si Romania au relocat trupe in Polonia, ca urmare a temerilor manifestate de Varsovia privind o posibila agresiune a Moscovei.
In replica, Kremlinul se pregateste sa plaseze o formatie de avioane de vanatoare si mai multe vehicule blindate in Serbia, sub pretextul "repararii si modernizarii totale a acestora", anunta IB Times.
Consolidarea puterii defensive a Poloniei cu trupe ale aliatilor NATO face parte din angajamentul luat de statele membre de a consolida flancul estic al Aliantei. Polonia, Estonia, Letonia si Lituania sunt considerate ca fiind cele mai expuse la o posibila agresiune a Rusiei.
Exemplul Ucrainei a starnit inca din 2014 panica in randul fostelor state comuniste din regiune, iar noile imagini capturate de satelitii militari arata ca Moscova isi joaca toate atuurile in acest nou Razboi Rece, mutand in eclava Kaliningrad inclusiv rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare.
Nu doar Polonia trebuie sa se arate ingrijorata de cresterea militarizarii enclavei mentinuta de Rusia in Marea Baltica, ci chiar si Parisul sau Berlinul, raza de actiune a rachetelor instalate in Kaliningrand permitand lovirea celor doua capitale europene.
Grupul de 1.000 de militari NATO trimisi de SUA, Marea Britanie si Romania in Polonia se va alatura brigazii blindate americane de 3.500 de oameni trimisa aici inca din luna ianuarie, iar alte 3 batalioane de cate 1.000... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 10:26
Germania urmareste intarirea capacitatilor sale militare prin semnarea unor acorduri cu Franta si Olanda privind crearea unor flote comune, dar si cu tari ca Romania si Cehia, unde planuieste sa trimita trupe, anunta surse din Ministerul Apararii de la Berlin.
Masurile care vor fi adoptate in scurt timp sunt luate pe fondul tensiunilor tot mai mari din interiorul NATO, in conditiile in care Washingtonul se arata nemultumit de lipsa de implicare a europenilor in finantarea operatiunilor Aliantei, transmite Reuters.
Planul de consolidare a puterii militare a tarilor NATO din interiorul Europei va fi expus de germani cu prilejul intalnirii ministrilor Apararii din statele membre, programata luna aceasta la Bruxelles.
Pentru moment, Berlinul va achizitiona 6 aeronave Hercules, pe care sa le alature flotilei de avioane militare de transport franceze, care este compusa din 4 avioane de aceasi tip.
Acestei forte aeriene ar urma sa i se alature flotila de avioane cisterna Airbus A330 a Olandei, iar in cazul in care Belgia si Norvegia se vor alatura noii forte aeriene cladite in Europa, orele de zbor anuale cumulate de acest grup multinational ar putea ajunge la 8.800, arata un document prezent pe masa parlamentarilor germani.
Flota aeriana comuna ar necesita investitii anuale de 1 miliard de euro in vederea modernizarii.
Bazele folosite pentru operatiunile fortei aeriene multinationale vor fi cele din Eindhoven-Olanda si Koln-Bonn din Germania.
In ceea ce... mai mult
Marti, 14 Februarie 2017, ora 12:18
"Fiecare cetatean lituanian ar putea deveni o tinta", avertizeaza Darius Jauniskis, seful departamentului de securitate din Lituania, referitor la o posibila invazie a Rusiei si anexarea fostei republici ex-sovietice de la Marea Baltica.
Lituanienii par de-a dreptul alarmati de un posibil atac rusesc asupra tarii lor, dar, in acelasi timp, tarile NATO se pregatesc sa consolideze pozitia Aliantei in estul Europei din acelasi motiv, relateaza IB Times.
In orasele Lituaniei, populatia are un nou ghid de supravietuire de 75 de pagini tiparit in zeci de mii de exemplare. Din el inveti cum sa faci fata unui atac al rusilor sau cum sa reactionezi la vederea tancurilor si sa depistezi minele raspandite de invadatori.
"Este foarte important ca populatia sa fie constienta de aceste pericole si sa reziste in fata unor elemente dusmanoase. In acest fel, va fi mult mai greu pentru un agresor sa creeze mediul propice pentru o invazie militara", suna instructajul de depistare al potentialilor spioni rusi din Lituania.
La doi ani si jumatate dupa anexarea peninsulei Crimeea, vecinii de la Marea Baltica ai rusilor se tem ca Moscova le pregateste aceeasi soarta.
Insa, un conflict intre Lituania si Rusia ar avea consecinte globale, din 2004 fosta republica ex-sovietica de la Marea Baltica fiind membra a NATO.
Riscul unei agresiuni rusesti in regiune nu predomina numai in mintea lituanienilor. Liderii NATO au reactionat la amenintarea de Securitate reprezentata de Moscova... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 14:52
David Cameron si-a propus sa intareasca pozitia Marii Britanii ca putere militara continentala, in cadrul ultimului summit NATO la care participa ca premier al tarii sale, dupa ce votul pentru iesirea regatului din UE l-a obligat sa-si anunte retragerea.
In ciuda deciziei de a parasi blocul comunitar, britanicii sunt hotarati sa asigure un batalion de 500 de oameni pentru intarirea securitatii in Estonia, 150 de soldati pentru bazele NATO din Polonia si 3.000 de combatanti in cadrul fortei de reactie rapida din Estul Europei, mentioneaza Bloomberg.
"Faptele se fac simtite mai bine decat vorbele si Marea Britanie este mandra sa devina actorul principal in relocarea trupelor in Europa de Est. Este inca un exemplu ca suntem unii dintre liderii NATO", a aratat David Cameron intr-un comunicat de presa.
Summitul NATO de la Varsovia are ca puncte principale pe agenda discutiilor doua teme importante: efectele Brexit la nivel de securitate in Europa si amenintarea tot mai pregnanta a Rusiei asupra statelor membre din flancul de est al Aliantei.
Cel putin primul punct pare sa se rezolve de la sine, oficialii de la Londra anuntand ca sunt gata sa se implice mai mult in cadrul actiunilor NATO dupa neasteptatul divort de UE.
"Decizia de a parasi Uniunea nu inseamna ca intoarcem spatele intregii lumi. Din contra, vom colabora mai mult cu aliatii cheie. Ne vom implica mai mult in NATO pentru a compensa retragerea noastra din UE", a explicat ministrul britanic al Apararii,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 12:10
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca alianta va trimite trupe in Polonia si statele baltice, pentru a contracara tendintele expansioniste manifestate de Rusia dupa declansarea crizei din Ucraina.
Cate un batalion va fi instalat in fiecare tara din flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, trupele urmand sa fie inlocuite prin rotatie in cadrul acestei misiuni de crestere a gradului de securitate din Europa, anunta Defense News.
Forta multinationala
Fata de varianta initiala, in care se preconiza ca grosul trupelor sa fie asigurat de Statele Unite, cele 4 formatiuni militare deplasate in regiunea baltica vor fi compuse din soldati proveniti din mai multe tari membre.
"Am convenit sa trimitem prin rotatie patru batalioane multinationale robuste in statele Baltice si Polonia. Este un semnal ca NATO este pregatita sa apere orice aliat", a anuntat Stoltenberg cu o zi inainte de intalnirea ministrilor Apararii din statele membre ale Aliantei.
Cel mai probabil, acestora li se va prezenta proiectul misiunii de intarire a flancului estic al spatiului euro-atlantic, discutii mai ample fiind planificate pentru summitul NATO din Varsovia, in care se pune problema adoptarii unui program de instalare a unor baze permanente NATO in estul Europei.
O abordare dura
O astfel de propunere demonstreaza si intentia liderilor NATO de a aborda o linie mai dura in relatiile Aliantei cu Moscova.
Chiar daca Stoltenberg nu a dat detalii despre numarul... mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 13:05
In asteptarea summitului NATO din luna iulie de la Varsovia, intalnire care ar putea da si o solutie de blocare a intentiilor expansioniste ale Moscovei, oficialii polonezi au o singura cerinta de la aliati.
Ministrul Apararii, Andrew Macierewicz, considera ca un batalion de trupe NATO instalat in interiorul granitelor Poloniei ar asigura o paza buna impotriva Rusiei, informeaza Defense News.
O varianta luata in discutie de catre membrii Aliantei Nord-Atlantice este instalarea a cate unui batalion de trupe NATO in fiecare tara din zona Marii Baltice: Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
Washingtonul a anuntat deja ca nu va deplasa mai mult de un batalion in Europa, asteptand ca si ceilalti aliati de pe continent sa contribuie la mentinerea securitatii in regiune.
Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta ce urmeaza sa fie trimisa pe flancul estic al NATO.
Ministrul Macierewicz a mentionat ca tara sa asteapta un "batalion si ceva in plus" de trupe NATO pentru a raspunde amenintarii rusesti.
Intrebat insa despre numarul soldatilor care ar trebui sa intre in componenta acestei forte de reactie, oficialul polonez a raspuns: "Nu am definit inca ce inseamna 'in plus'. Acest lucru este inca supus discutiilor".
Chestiunea instalarii unor forte suplimentare NATO in regiune este insa certa, dupa cum a dat asigurari si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg: "Sa fiu foarte clar! Vor fi mai multe trupe NATO in Poloia dupa... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:09
Ruptura survenita intre Moscova si Occident in urma anexarii Crimeii si a declansarii crizei din Ucraina forteaza statele baltice sa ia masuri de precautie in fata unei posibile agresiuni din partea Rusiei.
Guvernul leton intentioneaza sa solicite comandamentului NATO o prezenta masiva de trupe in regiunea Marii Baltice, cu scopul de a descuraja un posibil atac al Rusiei in zona, relateaza International Business Times.
Regulile noului Razboi Rece
Atat rusii, cat si occidentalii au definit pozitiile ocupate de Moscova si Washington in prezent drept un nou Razboi Rece.
Tensiunile dintre cele doua forte se remarca atat pe frontul din Ucraina, in conflictul din Siria, dar si in manifestarile provocatoare ale fortelor militare rusesti in zona Marii Baltice.
Summitul NATO programat pentru luna iulie in Polonia le da sansa liderilor din statele Europei Centrale si de Est sa isi expuna dorinta de a beneficia de un sprijin militar mai sustinut din partea Aliantei.
Polonia a fost prima tara care a solicitat o prezenta masiva a fortelor Aliantei Nord-Atlantice in regiune, iar fostele republici sovietice din zona Baltica, Lituania, Letonia si Estonia, sustin doleantele Varsoviei.
Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a ridicat in cadrul sedintei Consiliului de Relatii Externe de la Washington problema angajamentelor asumate de statele membre in privinta masurilor de securitate comune.
"Suntem din nou in versiunea NATO 3.0 si trebuie sa tinem seama... mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 11:30