Presedintele american Donald Trump se afla intr-un turneu de 13 zile in Asia, pe parcursul caruia va vizita cinci tari.
Cu aceasta ocazie, Trump va fi nevoit sa abordeze doua dintre cele mai mari probleme de pe agenda sa: criza nucleara cu Coreea de Nord si declinul influentei Statelor Unite in regiune, conform expertilor citati de publicatia americana The Hill.
Este cea mai lunga vizita efectuata de un presedinte american in Asia de la turneul de 12 zile al lui George H.W. Bush din 1991.
Trump are in fata un program plin, care include trei summituri internationale, precum si intrevederi cu cinci lideri regionali, printre care si premierul japonez Shinzo Abe.
La urmatoarele cinci lucruri ar trebui sa fim atenti pe parcusul turneului lui Donald Trump in Asia, conform sursei citate:
Programul nuclear al Coreei de Nord
Amenintarea nucleara dinspre regimul de la Phenian va domina atmosfera vizitei lui Trump in Asia de Est.
Consilierul lui Trump pe probleme de securitate nationala H.R. McMaster le-a declarat joi jurnalistilor ca SUA se afla in criza de timp in ceea ce priveste descurajarea programului nuclear al Coreei de Nord.
Cel mai probabil, Trump va incerca sa constranga Beijingul sa faca un efort mai mare pentru a tine sub control tara vecina. Trump a indicat in trecut ca ar putea ingreuna accesul Chinei pe piata americana daca aceasta nu va lua masuri pentru a izola Phenianul.
Administratia Trump ia in consideare si reintroducerea Coreei de... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 16:38
Presedintele Donald Trump, care se confrunta cu o adevarata furtuna la Washington, pleaca vineri intr-un turneu in strainatate - la Ryad, Ierusalim, Betleem, Roma, Bruxelles si in Sicilia - care va fi analizat in cele mai mici detalii de intreaga lume.
Acest prim turneu extrem de aglomerat - cinci tari in opt zile, nenumarate intrevederi bilaterale, de la regele Salman al Arabiei Saudite, la papa Francisc si noul lider francez Emmanuel Macron - se anunta un exercitiu periculos pentru presedintele american, considera AFP.
Avalansa de dezvaluiri care a precedat plecarea sa l-a pus intr-o pozitie delicata in Statele Unite si a alimentat semnele de intrebare privind capacitatea sa de a reprezenta tata, in calitate de lider, in prezenta omologilor sai.
"Adevarul este ca nimeni nu stie cum se va comporta Donald Trump sau ce va spune la astfel de reuniuni, pentru ca nu a mai fost cazul", explica Stephen Sestanovici de la centrul de reflectie Council of Foreign Relations.
Anturajul presedintelui imprevizibil da asigurari ca acesta va adopta un stil "amical, dar franc", ce va garanta eficienta in relatiile internationale.
Donald Trump, caruia nu ii plac deplasarile lungi, va fi insotit de sotia sa, Melania, foarte discreta pana acum. De asemenea, fiica sa Ivanka si ginerele sau Jared Kushner, doi dintre cei mai apropiati consilieri ai sai, vor fi prezenti la bordul Air Force One.
Foto: Arhiva Hepta.ro
In fapt, magnatul, care in domeniul politicii externe si-a... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 12:42