Rusia a anuntat, vineri, incetarea Tratatului de dezarmare nucleara privind Fortele Intermediare Nucleare (INF) "la initiativa" SUA, in timp ce Washingtonul urma sa faca un anunt oficial in acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact incheiat la sfarsitul Razboiului Rece.
"La 2 august 2019, la initiativa americana, isi inceteaza validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de catre Uniunea Sovietica si SUA privind lichidarea rachetelor cu raza intermediara", se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului de Externe rus, citat de AFP si TASS.
Tratatul viza doar Rusia si SUA. Washingtonul si-a anuntat suspendarea participarii la INF incepand cu 2 februarie. Rusia a reactionat printr-o decizie similara in aceeasi zi, rezervandu-si dreptul la un raspuns simetric in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune, cu lansare de la sol.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de "incalcare substantiala" a pactului, dar Moscova a respins constant acuzatiile.
Tratatul INF, semnat de SUA si URSS in 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile sa transporte focoase nucleare pe o distanta intre 500 si 5.500 de kilometri.
Statele Unite nu au bani de rachete
Desi Statele Unite nu mai au interdictie de a detine aceste rachete cu raza medie de actiune, fondurile pentru testarea si dezvoltarea de rachete s-ar putea epuiza in curand, potrivit unor oficiali citati de Reuters.
In urmatoarele cateva... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 12:32
Uniunea Europeana a deplans sambata decizia presedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul ONU privind comertul cu arme si a avertizat in legatura cu consecintele sale.
"O decizie a SUA de a-si retrage semnatura nu va contribui la eforturile in curs de incurajare a transparentei comertului international cu arme, de prevenire a traficului ilicit si de lupta impotriva deturnarii armelor clasice", a declarat purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei UE, Federica Mogherini.
"UE va continua sa faca apel la toate statele, in special la principalii exportatori si importatori de arme, sa adere, fara amanare, la tratatul privind comertul cu arme", a adaugat purtatoarea de cuvant, relateaza AFP.
"Comertul cu arme nereglementat continua sa provoace mari suferinte in numeroase regiuni ale lumii, alimentand conflictele, terorismul si criminalitatea organizata. Armele usoare si de calibru mic omoara aproximativ 500.000 de persoane in fiecare an, in plus fata de victimele altor arme clasice", a reamintit purtatoarea de cuvant.
Intr-un discurs rostit in fata puternicei organizatii de lobby pentru armele de foc, National Rifle Association (NRA), Donald Trump a declarat ca "America respinge acest tratat".
"Anunt oficial astazi ca SUA vor revoca efectele semnarii de catre America a acestui tratat. Nu vom lasa niciodata birocratiile straine sa nesocoteasca libertatile garantate de cel de-al doilea amendament" al Constitutiei americane, a adaugat el.... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 22:22
Presedintele Donald Trump a anuntat, vineri seara, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comertul cu Arme, un acord semnat in anul 2013 de predecesorul sau, Barack Obama, dar contestat de Asociatia Nationala americana pentru Arme (NRA).
Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anuntat ca va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat inca de Senatul american.
"Ne luam inapoi semnatura", a declarat Donald Trump in aplauzele membrilor Asociatiei Nationale pentru Arme.
NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comertul cu Arme, care reglementeaza afaceri in valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme conventionale si incearca sa blocheze livrarile de armament spre persoane si entitati ce incalca drepturile omului. NRA argumenteaza ca acordul ar submina drepturile americanilor de a detine arme de foc, desi Administratia Barack Obama a respins criticile in acest sens.
Donald Trump a precizat ca Organizatia Natiunilor Unite va primi curand notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comertul cu Arme, aprobat in aprilie 2013 de Adunarea Generala ONU. Pana acum, 101 tari au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat inca.
Great NRA crowd and enthusiasm in Indiana. Thank you! Leaving now for meetings in the Oval Office.- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 aprilie 2019
Heading to Indianapolis to speak at the big NRA Conference. Love being in... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 21:25
Rusia dezvolta arsenalul atomic, incercand sa produca inclusiv o torpila subacvatica, intercontinentala, autonoma si invizibila pe radare, care poate transporta ogive termonucleare, acuza Administratia Donald Trump.
"Rusia considera Statele Unite si Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele amenintari la adresa actualelor sale ambitii geopolitice", anunta Departamenul american al Apararii in raportul intitulat "Evaluare a Situatiei Nucleare".
"Agentia americana pentru Informatii Militare (DIA) estimeaza ca Rusia detine in prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu raza scurta de actiune, bombe neghidate si dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimeaza ca Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin si torpile", precizeaza raportul.
Specialistii Pentagonului confirma, pentru prima data, ca Rusia "dezvolta o noua torpila subacvatica, intercontinentala, cu ogive atomice si cu propulsie nucleara".
Cunoscut in limba engleza sub denumirea "Sistemul oceanic multirol Status-6", programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o drona subacvatica ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge orase ori baze militare situate in zone de coasta. La detonare, dispozitivul genereaza contaminare radioactiva pe suprafete mari.
Conform unor specialisti, o astfel de torpila poate transporta o bomba nucleara de o mie de ori... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 09:58
Tensiunile din ultima perioada dintre Statele Unite ale Americii si Coreea de Nord, precum si discutiile pe tema dotarilor nucleare ale Phenianului - care au starnit din start temeri - atrag atentia asupra armelor nucleare pe care le detin in acest moment tarile lumii. Si nu sunt deloc putine.
Seful Pentagonului, generalul James Mattis, a avertizat Coreea de Nord ca SUA vor raspunde "eficient si coplesitor" daca isi continua testele cu rachete, scrie The Telegraph.
In luna decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca intarirea capacitatii nucleare ar trebui sa fie un obiectiv cheie pentru anul 2017, iar Donald Trump, pe atunci presedinte ales, a raspuns pe Twitter, promitand ca va face acelasi lucru.
"Statele Unite trebuie sa-si intareasca si sa-si extinda capabilitatea nucleara pana cand lumea isi baga mintile-n cap in ceea ce priveste armele nucleare", a scris atunci Donald Trump pe Twitter.
Sursa citata noteaza ca o astfel de retorica a dus la ingrijorari legate de capacitatile nucleare ale lumii si la imprevizibilitatea celor care sunt responsabili de focoasele nucleare.
In luna ianuarie, Arms Control Association scria ca in total exista peste 15.000 de focoase in intreaga lume - detinute de tarile care sunt inarmate nuclear.
Mai mult de 90 la suta dintre acestea apartin Statelor Unite (6.800) si Rusiei (7.000), insa doar 9.600 din total reprezinta focoase care sunt in dotarile armatelor. Celalalte asteapta sa fie dezmembrate.
Arsenalurile... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 15:32