Guvernul Angela Merkel l-a avertizat, duminica, pe presedintele Statelor Unite, Donald Trump, sa nu negocieze in mod unilateral cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, intrucat risca pierderea aliatilor din Europa, exprimand speranta ca liderul american va aborda tema neproliferarii nucleare.
Donald Trump este criticat frecvent pentru relatia buna cu Vladimir Putin, mai ales in contextul acuzatiilor privind influenta pe care Rusia a avut-o asupra rezultatului scrutinului prezidential din Statele Unite. Cei doi urmeaza sa aiba luni o noua intrevedere, in Helsinki.
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversateIntalnirea Trump - Putin nu este oprita de noile tensiuni privind implicarea rusilor in prezidentialele din 2016La ce sa ne asteptam de la intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir PutinTrump spera ca intr-o zi Putin ii va deveni prieten
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, i-a atras atentia lui Donald Trump inaintea intrevederii cu liderul de la Kremlin. "Dialogul aduce claritate. Dar din sistemul de coordonare cu presedintele Trump lipseste claritatea. Atunci cand iti ofensezi partenerii, in final riscul este sa pierzi. Acordurile unilaterale adoptate in detrimentul partenerilor vor avea efectul ca Statele Unite vor avea de pierdut", a afirmat Heiko Maas, citat de publicatiile germane Bild am Sonntag si Die Zeit.
Heiko Maas a exprimat speranta ca Donald Trump va aborda macar tema reducerii proliferarii nucleare cu Vladimir... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 15:01
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Presedintele american Donald Trump l-a sunat, vineri, pe liderul de la Kremlin si i-a multumit pentru recunoasterea publica a realizarilor sale economice la conducerea Statelor Unite ale Americii.
"Presedintele Donald J. Trump a vorbit astazi cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Presedintele Trump i-a multumit presedintelui Putin pentru recunoasterea performantelor economice puternice ale SUA in conferinta sa anuala de presa", se arata in comunicatul Casei Albe.
In timpul discutiei telefonice de aproximativ 10 minute, Trump si Putin au abordat si subiectul crizei din Peninsula Coreeana, promovand "o colaborare pentru rezolvarea situatiei foarte periculoase din Coreea de Nord", relateaza site-ul Politico.
Putin a mai spus ca a observat "realizari semnificative" din partea Casei Albe si este de parere ca relatiile dintre cele doua tari vor reveni la normal dupa ce au fost tensionate in mod artificial.
"Nu este treaba mea sa evaluez activitatile presedintelui Trump, ci a alegatorilor sai, a poporului american. Dar observ ca s-au inregistrat unele realizari semnificative in perioada scurta de timp care a trecut de la preluarea mandatului. Uitati-va cum au crescut pietele (economice). Acest lucru inseamna ca investitorii au incredere in economia Statelor Unite, aceasta inseamna ca au incredere in ceea ce face Trump in aceasta privinta", a spus Putin, in cadrul discursului anual sustinut la Kremlin.
Putin s-a declarat dornic sa coopereze cu SUA si si-a exprimat... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 10:01
Dupa un weekend in care Casa Alba nu a facut niciun comentariu referitor la informatia ca urmeaza a fi facute primele arestari solicitate de catre Robert Mueller, seful echipei de ancheta care cerceteaza implicarea reprezentantilor Rusiei in alegerile din SUA, luni, Paul Manafort impreuna cu asociatul sau Rick Gates s-au predat.
Cu cateva zile inainte, un judecator federal a sigilat toate probele oferite de catre echipa de ancheta condusa Robert Mueller, fost sef FBI, pentru a nu ajunge in spatiul public pana ce acuzatii nu se vor afla in custodia autoritatilor.
Paul Manafort a fost directorul de campanie al lui Donald Trump pana in luna august 2016. Atunci a demisionat pentru ca in spatiul public au aparut informatii ca acesta a fost platit de catre oligarhii rusi pentru a-i face campanie fostului presedinte ucrainian Victor Ianukovici, omul Moscovei, si ca ar fi facilitat intalniri intre reprezentanti ai Kremlinului si persoane din anturajul lui Donald Trump.
Paul Manafort este unul dintre consultantii politici de succes ai republicanilor. A condus campaniile de alegere ale presedintilor Ronald Reagan si George Bush senior. In ultimii ani, s-a implicat in politica din Ucraina, operatiunile lui de relatii publice fiind finantate de oamenii Kremlinului.
"Deci cine este Paul Manafort? Spus mai simplu, el a fost intotdeuna intre doua lumi. Una, in calitate de sustinator politic final al candidatilor la presedintie si promotor neobosit, care a primit pachete... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 19:08
Presedintele Vladimir Putin a iesit in avantaj dupa intalnirea cu omologul sau american Donald Trump. In ciuda faptului ca discutiile nu prea au avut substanta, formatul, tonul si alte elemente ale intalnirii au fost clar in favoarea liderului de la Kremlin.
Unul dintre subiectele tensionate dintre cele doua mari puteri ale lumii - acuzatia ca hackerii rusi au intervenit in alegerile prezidentiale din SUA - a fost abordat in timpul intalnirii, insa nu i s-a acordat atentia cuvenita, potrivit unei analize realizate de The Guardian.
Secretarul de Stat american Rex Tillerson a spus ca Trump "s-a axat in special pe a gasi o modalitate de a merge inainte" in aceasta privinta, in timp ce ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a pretins ca seful SUA l-a crezut pe Putin cand i-a spus ca tara sa nu a fost in niciun fel implicata.
Cele doua natiuni s-au inteles ca niciuna sa nu intervina la viitoarele alegeri, insa acest lucru e o bila alba pentru Rusia, caci un astfel de acord nu va linisti spiritele la Washington, unde multi critici de-ai lui Trump il acuza ca nu a gestionat deloc cum trebuie situatia.
Nu se stiu oricum detalii legate de aceasta intelegere si e posibil ca sa nu apara deloc in spatiul public. Asta pentru ca la intalnire au fost prezenti, pe langa cei doi sefi de stat, doar ministrii lor de Externe si traducatorii.
Un cadru atat de restrans avantajeaza tot Rusia, arata The Guardian, caci presa nu poate afla informatii cruciale despre modul in care au... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 13:03
Vladimir Putin, Donald Trump si Marine Le Pen - primii doi sunt cei mai puternici oameni ai lumii, cea de-a treia este la doar un pas, e drept ca foarte mare, de a deveni prima femeie presedinte a Frantei si una dintre cele mai puternice ale lumii. La prima vedere, ii mai uneste ceva - o admiratie reciproca.
Liderul Frontului National francez a fost singurul lider politic al tarii sale care l-a sustinut pe Donald Trump in cursa pentru Casa Alba si nici nu a ascuns admiratia pentru presedintele rus, scrie The Guardian, intr-un amplu articol despre cei trei.
Marine Le Pen a spus, cand si-a prezentat simbolul de campanie, ca alegerea sa in functia de presedinte al Frantei ar urma sa formeze un trio de lideri mondiali care "va fi bun pentru pacea mondiala", conducand "o miscare mondiala care respinge globalizarea necontrolata, distrugerea ultraliberalismului, eliminarea statelor natiune si disparitia granitelor".
"O noua lume a aparut in ultimii trei ani. Este lumea lui Vladimir Putin, este lumea lui Donald Trump in Statele Unite. Impartasesc cu aceste natiuni marete o viziune de cooperare, nu de supunere", spunea Le Pen, dupa ce a fost primita la Kremlin de Vladimir Putin.
Relatia lui Le Pen cu Putin, diferita de cea cu Trump
In mod clar, intre cei trei lideri exista ideologii comune: variatii ale politicii de a pune pe primul loc natiunea, sustinere pentru protectionismul economic si controale ale imigratiei, lipsa de incredere in aliantele si institutiile... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 21:10
In discursul tinut in fata republicanilor, in Philadelphia, la o saptamana de cand e la Casa Alba, Donald Trump a folosit aceeasi retorica smechereasca, detasata de subiectul discutiei, cu o aplecare bolnavicioasa spre propria persoana.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, aparitia lui Trump e cu totul si cu totul iesita din comun, ceea ce face reactiile lui greu de analizat in mod rational.
Fiecare presedinte incearca sa-si pastreze echipa unita, sa transmita catre opinia publica un mesaj coerent, dar din primul moment in care a ajuns la Casa Alba, Donald Trump e in razboi cu toata lumea - cu propria echipa, cu propriul partid, cu presa si cu opozitia.
In plus, a inceput un conflict major cu metropolele americane, acuzandu-le ca ascund imigranti ilegali. Presedintele Mexicului a renuntat la o calatorie oficiala in SUA dupa ce Trump a semnat un ordin executiv in care declansa procedurile de construire a zidului la granita cu Mexicul: "un zid pe care-l vor plati mexicanii", a declarat el in mai multe randuri.
Pentru a intari aceasta promisiune a anuntat ca va impune o taxa de 20% din valoarea marfii pe toate importurile din Mexic. Asta inseamna, in primul rand ca schimburile comerciale se vor reduce semnificativ, vor disparea zeci de mii de locuri de munca la sud de granita, iar numarul emigrantilor va creste, nu va scadea. In al doilea rand, o taxa pusa pe importurile din Mexic inseamna marirea preturilor pentru americani. Deci ei vor plati pentru zid.
Trump a... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 13:15
In timp ce noi eram ocupati cu alegerile parlamentare, in lume se mai intamplau lucruri, putin surprinzator. Lucruri care anunta ca vin vremuri interesante, inclusiv in Europa de Est. "Lumina" vine de la Apus. Dar vine mai ales pentru Rasarit, desi deocamdata este inca o palpaiala.
Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, pare gata pentru o schimbare importanta de strategie in privinta Rusiei. Intrebarea care se pune e daca vede schimbarea asta doar in sensul unei ameliorari a relatiilor (poate la nivelul "resetarii" din 2009) sau chiar pana la o realiniere strategica in care SUA si Rusia fie coopereaza intr-o "incredibila alianta" pe care o vedeau posibila unii autori in 2001-2002, dar care nu s-a materializat niciodata, in ciuda unei scurte apropieri, fie isi "separa apele" pana la nivelul unei retrageri a SUA din zone (nu neaparat in sensul geografic) in care Rusia se simte incorsetata.
Posibilitatile sunt multe, dar ce e sigur e ca o schimbare este foarte posibila ...citeste mai departe despre "Anul prieteniei Putin-Trump: Ce sa inteleaga Romania?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2017, ora 07:27
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, e de parere ca numai "prostii" se opun unor relatii bune cu Rusia.
Intr-o serie de mesaje pe Twitter, platforma sa preferata de comunicare, Donald Trump a abordat subiectul relatiei dintre SUA si Rusia, afirmand: "Sa ai o relatie buna cu Rusia e un lucru bun, nu unul rau. Doar oamenii idioti, prostii, cred ca asta e rau!".
Having a good relationship with Russia is a good thing, not a bad thing. Only "stupid" people, or fools, would think that it is bad! We.....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 7, 2017
A revenit imediat cu un nou mesaj, pe aceeasi tema, arata BBC: "Noi (SUA) avem destul probleme in lume si fara aceasta. Dupa ce voi fi investit presedinte, Rusia ne va respecta mult mai mult decat o face acum".
have enough problems around the world without yet another one. When I am President, Russia will respect us far more than they do now and....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 7, 2017
A mai urmat un ...citeste mai departe despre "Trump: Numai prostii se opun unor relatii bune cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 20:46