Presedintele american Donald Trump a declarat, miercuri, ca se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin la summit-ul G20 din 28-29 iunie, din Japonia.
Intr-un interviu acordat Fox News, Trump a afirmat ca va avea intalniri cu Putin si cu presedintele chinez Xi Jinping.
Presedintele american a confirmat saptamana aceasta ca se va intalni cu Xi Jinping.
"Vreau sa ne intelegem cu Rusia si cred ca vom face acest lucru. Vreau sa ne intelegem cu China si cred ca vom reusi.
Ma intalnesc cu ambii (presedinti) saptamana viitoare in Japonia la G20", a declarat Trump.
Amintim ca liderul american s-a intalnit cu presedintele rus si in 2018. Summit-ul a avut loc in capitala Finlandei, Helsinki.
Iata mai multe detlaii:
Cum au fost intampinati Trump si Putin la Helsinki: "Bine ati venit in tara presei libere!" (Galerie foto)Ce-a zis Trump cand s-a vazut cu Putin: Lumea vrea sa vada ca ne intelegem bine (Video)Trump si Putin sunt fata in fata: Unde se vor face concesii? Cine ce castiga? Ce pierdem noi, ceilalti? Interviu ...citeste mai departe despre "Trump se va intalni cu Putin la summit-ul G20 din Japonia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 10:37
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american Donald Trump s-ar putea intalni la Paris, pe 11 noiembrie, daca ambii lideri vor participa la un eveniment ce comemoreaza sfarsitul Primului Razboi Mondial, a informat vineri Ministerul rus de Externe.
Rusia e deschisa la dialog si este pregatita sa ia in considerare mai multe date si locatii pentru un al doilea summit intre cei doi lideri, a informat ministerul citat de Reuters.
Cotidianul Helsingin Sanomat a citat, miercuri, mai multe surse prezidentiale anonime care au sustinut ca Donald Trump si Vladimir Putin ar putea organiza un nou summit in Helsinki in primavara anului viitor.
Ulterior, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca informatiile oferite de cotidian nu sunt adevarate.
Cei doi lideri s-au intalnit ultima oara in iulie 2018, la Helsinki.
Iata mai multe detalii despre summit-ul din Finlanda:
Ce-a zis Trump cand s-a vazut cu Putin: Lumea vrea sa vada ca ne intelegem bine (Video)Dupa ce a umilit Europa, Trump s-a inclinat in fata lui Putin. Presa externa scrie despre "sarutul umed" al liderului americanCum au fost intampinati Trump si Putin la Helsinki: "Bine ati venit in tara presei libere!" (Galerie foto)Trei ore de discutii pe inarmare, scutul antiracheta, gaze si o pasa de la Putin catre Trump: Mingea e la tine! (Video) ...citeste mai departe despre "Putin si Trump s-ar putea intalni pe 11 noiembrie la Paris" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:08
Intalnirea istorica de la Helsinki dintre presedintele SUA si cel al Rusiei va avea efecte majore asupra raporturilor dintre statele din Europa, dar va influenta si relatia SUA cu UE. Romania face parte din reteaua de putere modelata de intalnirea dintre cei doi lideri si datorita faptului ca e membra a Uniunii Europene si face parte din NATO.
Politica romaneasca, desi nu vorbim prea des despre acest lucru, este extrem de sensibila fata de balansul puterii din zona, iar o slabiciune a SUA, a NATO sau a Uniunii Europene, pune tara noastra intr-o pozitie vulnerabila in raport cu tendinta expansionista a Moscovei.
Dupa controversata intalnire dintre Donald Trump si Vladimir Putin, care a provocat stupoare in Europa, neliniste in randurile Partidului Republican din SUA si revolta in mediile democrate, au aparut o serie de posibile efecte negative asupra Romaniei provocate de aceast summit, dar, totodata, exista si cateva posibile efecte pozitive, in special generate de pozitia strategica a tarii noastre.
Posibile efecte negative asupra Romaniei dupa intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin:
1. Scutul Antiracheta de la Deveselu. In fapt, intregul sistem de aparare antiracheta format din dispozitivele prezente in Marea Mediterana, Romania, Polonia, Marea Britanie, plus sistemul radar de detectare al lansarilor, aflat in Turcia, ii provoaca mari dureri de cap lui Vladimir Putin. Acest sistem este privit ca o amenintare la adresa Moscovei, iar subiectul s-a... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2018, ora 17:50
Cea mai puternica alianta militara din lume are, de aproape doi ani, un inamic din interior. Acesta nu e nimeni altul decat presedintele SUA, Donald Trump, care si-a facut un obicei in a-si arata scepticismul fata de principiul "toti pentru unul si unul pentru toti", trecut in importantul articol 5, atacand unii membri ca nu contribuie cu suficiente fonduri, dar si minimizand rolul strategic si importanta unor state ale aliantei.
Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin din Helsinki, Finlanda, va intra in istorie si prin faptul ca le va oferi diplomatilor si jurnalistilor un etalon si o posibilitate de studiu al modalitatilor prin care, pentru prima data in istoria moderna, un autocrat rus a manipulat in fata intregii lumi un presedinte ales, ce reprezinta cea mai puternica democratie din lume.
"Astazi, atat Rusia, cat si Statele Unite se confrunta cu un nou set de provocari. Acestea includ o nepotrivire periculoasa a mecanismelor de mentinere a securitatii si stabilitatii internationale, a crizelor regionale, a amenintarilor teroriste si a criminalitatii transnationale, problemele legate de relatiile economice, riscurile de mediu si alte provocari.
Le putem face fata numai daca strangem randurile si lucram impreuna. Speram ca vom ajunge la aceasta intelegere cu partenerii nostri americani", a declarat Vladimir Putin, luni, la Helsinki.
Donald Trump e un presedinte slab, sustinut totusi de 41,8% dintre americani. E cel mai popular reprezentant al... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:47
Presedintele american Donald Trump a dat asigurari marti ca recunoaste concluziile serviciilor secrete americane potrivit carora Rusia s-a amestecat in campania prezidentiala din 2016, cautand astfel sa potoleasca o controversa aprinsa dupa summitul sau de luni cu Vladimir Putin.
Locatarul Casei Albe a revenit asupra declaratiilor sale, considerate prea conciliante fata de liderul de la Kremlin.
El a spus ca s-a exprimat prost la Helsinki, atunci cand a declarat ca nu are vreun motiv sa nu creada dezmintirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei in alegerile americane.
"Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informatii potrivit carora Rusia s-a amestecat in alegerile din 2016", a declarat Trump, insistand asupra "respectului" sau fata de agentiile federale.
Acest amestec al Moscovei "nu a avut niciun impact" asupra rezultatului scrutinului, in care miliardarul republican a obtinut o victorie, a adaugat Trump.
Seful statului american a declarat ca a spus o fraza-cheie in conferinta sa de presa, uitand sa puna particula negativa, ceea ce a dat un sens opus mesajului sau.
Trump a spus luni, la Helsinki, "nu vad niciun motiv ca Rusia sa fie cea care a procedat la acest amestec".
Marti el a dat asigurari ca voia de fapt sa spuna asa: "Nu vad niciun motiv ca Rusia sa nu fie (cea care a procedat la acest amestec) ".
Pres. Trump says he misspoke at yesterday's joint presser with Vladimir Putin, meant to say there was no reason "it wouldn't be... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:49
Intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin a fost una istorica, dar intr-un mod neasteptat, incheind un turneu foarte slab pentru presedintele american.
Niciunul dintre jurnalistii prezenti in sala nu era pregatit sa asiste la o ruptura intre presedintele SUA si institutiile federale in fata a milioane de telespectatori, dar si a principalului "competitor", Vladimir Putin.
"Cea mai rusinoasa conferinta de presa a unui presedinte american", a comentat pentru CNN, Anderson Cooper la scurt timp dupa incheierea conferintei in care Donald Trump a acuzat FBI in fata lui Vladimir Putin de "vanatoare de vrajitoare". "Singura intrebare pe care pot sa o pun e unde si cum s-a amestecat Rusia?", a spus acesta.
Intalnirea dintre cei doi presedinti a fost puternic afectata de punerea sub acuzare de catre Robert Mueller, anchetatorul desemnat de Congres sa investigheze implicarea Rusiei in sistemul electoral american, a 12 agenti rusi aflati pe teritoriul SUA.
Decizia a avut un efect puternic asupra intalnirii dintre cei doi presedinti, iar Donald Trump a aratat inca o data ca nu are niciun fel de ascendent asupra lui Vladimir Putin.
Acesta din urma s-a prezentat calm dupa intalnirea de aproape 4 ore cu Trump, din care doua fata in fata, fara asistenti sau consilieri.
"Razboiul Rece este un lucru ce apartine de trecut, epoca unei confruntari ideologice acute a celor doua tari este un lucru indepartat, un vestigiu al istoriei. Situatia din lume s-a schimbat... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 23:02
Guvernul Angela Merkel l-a avertizat, duminica, pe presedintele Statelor Unite, Donald Trump, sa nu negocieze in mod unilateral cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, intrucat risca pierderea aliatilor din Europa, exprimand speranta ca liderul american va aborda tema neproliferarii nucleare.
Donald Trump este criticat frecvent pentru relatia buna cu Vladimir Putin, mai ales in contextul acuzatiilor privind influenta pe care Rusia a avut-o asupra rezultatului scrutinului prezidential din Statele Unite. Cei doi urmeaza sa aiba luni o noua intrevedere, in Helsinki.
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversateIntalnirea Trump - Putin nu este oprita de noile tensiuni privind implicarea rusilor in prezidentialele din 2016La ce sa ne asteptam de la intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir PutinTrump spera ca intr-o zi Putin ii va deveni prieten
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, i-a atras atentia lui Donald Trump inaintea intrevederii cu liderul de la Kremlin. "Dialogul aduce claritate. Dar din sistemul de coordonare cu presedintele Trump lipseste claritatea. Atunci cand iti ofensezi partenerii, in final riscul este sa pierzi. Acordurile unilaterale adoptate in detrimentul partenerilor vor avea efectul ca Statele Unite vor avea de pierdut", a afirmat Heiko Maas, citat de publicatiile germane Bild am Sonntag si Die Zeit.
Heiko Maas a exprimat speranta ca Donald Trump va aborda macar tema reducerii proliferarii nucleare cu Vladimir... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 15:01
Aproape doua treimi dintre germani il considera pe presedintele american Donald Trump o amenintare mai mare la pacea mondiala decat presedintele rus Vladimir Putin, releva un sondaj publicat duminica.
Sondajul survine in contextul in care cei doi lideri urmeaza sa se intalneasca luni la Helsinki pentru o discutie extrem de asteptata menita a intari relatiile dintre SUA si Rusia, cele doua mari puteri rivale, potrivit dpa.
Majoritatea celor 2,052 de participanti la sondajul YouGov realizat pentru dpa au spus de asemenea ca Putin este mai agreabil, mai competent si mai puternic decat Trump.
Numai 5% dintre cei chestionati considera ca Trump este un lider competent - 56% au raspuns in favoarea lui Putin, in timp ce restul nu au oferit un raspuns.
Sondajul mai releva ca majoritatea respondentilor il considera pe Putin ca fiind liderul mai puternic (43%, comparativ cu 25%), desi SUA sunt superioare Rusiei din punct de vedere economic si militar.
64% dintre persoanele chestionate au afirmat ca il considera pe Trump o mai mare amenintare la pacea mondiala decat Putin (16%).
Citeste si:
Donald Trump si Vladimir Putin, in fata unei intalniri controversateIntalnirea Trump - Putin nu este oprita de noile tensiuni privind implicarea rusilor in prezidentialele din 2016Trump spera ca intr-o zi Putin ii va deveni prietenTrump: Ma vad cu NATO, UK si Putin. Cel mai usor va fi cu Putin ...citeste mai departe despre "Doua treimi din germani il considera pe Trump o... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 11:32
Cei doi presedinti (foto) se vor intalni la Helsinki, Finlanda, in data de 16 iulie, fiecare avand o agenda diferita si incercand sa-si creeze un avantaj in raport cu celalalt. Expertii in politica internationala spun ca Vladimir Putin intra de pe o pozitie mai puternica, iar Trump poate fi dominat de liderul rus, in ciuda baletului pe care-l va face presedintele american.
"Draga America, apreciaza-ti aliatii pentru ca nu mai ai atat de multi", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European intr-un mesaj adresat presedintelui SUA inaintea inceperii Summit-ului NATO de la Bruxelles. Un summit in care Trump a jucat rolul principal si in care, la sfarsit, a reusit sa obtina promisiunea Angelei Merkel ca Germania isi va creste cheltuielile de aparare.
Donald Trump, presedintele SUA, nu va avea niciun castig de imagine in urma intalnirii cu Putin, ba, dimpotriva, chiar sustinatorii din nucleul sau dur nu pot sa se impace cu ideea ca liderul celei mai puternice democratii din lume depinde de un fost agent KGB din Berlinul Razboiului Rece, ajuns in pozitia de "nou tar" al Rusiei.
Presedintele SUA are probleme mult mai dificile, iar izolarea sa pe plan international este vizibila. In goana dupa recunoasterea importantei sale si sustinerea pentru un nou mandat, a ratat intalnirea cu Kim Jong Un, dictatorul Coreei de Nord care s-a folosit de asocierea lui Trump pentru a-si intari pozitia de negociere in raport cu China, dar care nu are de gand sa renunte la... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2018, ora 00:00