Un purtator de cuvant al lui Joe Biden a amenintat vineri ca Donald Trump va fi "expulzat" de la Casa Alba daca va refuza sa-si recunoasca infrangerea in alegeri, potrivit AFP.
Joe Biden este tot mai aproape de Casa Alba, dupa ce a preluat conducerea in statul Pennsylvania. Donald Trump pare, insa, hotarat sa conteste verdictul urnelor.
"Americanii vor decide rezultatul acestor alegeri. Atoritatile sunt capabile sa escorteze intrusii din Casa Alba", a subliniat marti un purtator de cuvant al lui Joe Biden, Andrew Bates.
Daca Biden castiga Pennsylvania, va deveni cel de-al 46-lea presedinte american in 20 ianuarie, indiferente de rezultatul voturilor din celelalte state. Vineri, la ora 21.50 (ora Romaniei) Biden avea aproape 13.700 de voturi in Pennsylvania in fata lui Trump din peste 6,6 milioane de voturi numarate.
Donald Trump a acuzat din noi joi fraudarea alegerilor, fara a oferi noi elemente in sprijinul afirmatiilor sale. ...citeste mai departe despre "Un purtator de cuvant al lui Joe Biden ameninta ca Donald Trump va fi "expulzat" daca refuza sa paraseasca Casa Alba" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 21:59
Alegerile intermediare din SUA ce se vor desfasura in data de 6 noiembrie vor avea efecte importante si asupra sistemului politic din Romania. Incepand cu vizita la Bucuresti a lui Bill Clinton (foto) din 1997, care a avut loc in mandatul presedintelui Emil Constantinescu, Romania dezvolta un parteneriat strategic cu SUA care a avut ca efect integrarea tarii noastre in NATO, aderarea la Uniunea Europeana si dezvoltarea unor relatii speciale cu Statele Unite pe trei nivele - politic, militar si economic.
Aceasta apropiere a dus la o sensibilitate extrema a liderilor politici de la Bucuresti la pozitiile SUA, fiecare dintre ei incercand din rasputeri sa intre in gratiile administratiei de la Casa Alba, oricare ar fi fost aceea.
Sa amintim episodul ridicol cu calatoria lui Liviu Dragnea, liderul PSD, si Sorin Grindeanu, premierul de atunci, la Washington, in ianuarie 2017, unde au cumparat "bilete" la un pret piperat pentru a participa la o cina festiva data in onoarea lui Donald Trump, noul presedinte al SUA.
Romanii privesc SUA ca pe un prieten pe care se pot baza in orice situatie
Reprezentantii Guvernului Romaniei, sefii principalelor partide se raporteaza la mesajele trimise de Departamentul de Stat (echivalentul Ministerului Afacerilor Externe de la noi) si de ambasadorul SUA la Bucuresti, pozitie detinuta acum de domnul Hans Klemm.
Intregul parteneriat strategic, succesul sau, se bazeaza pe increderea de care se bucura SUA in randul romanilor.
"Este... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 08:12
Intalnirea istorica de la Helsinki dintre presedintele SUA si cel al Rusiei va avea efecte majore asupra raporturilor dintre statele din Europa, dar va influenta si relatia SUA cu UE. Romania face parte din reteaua de putere modelata de intalnirea dintre cei doi lideri si datorita faptului ca e membra a Uniunii Europene si face parte din NATO.
Politica romaneasca, desi nu vorbim prea des despre acest lucru, este extrem de sensibila fata de balansul puterii din zona, iar o slabiciune a SUA, a NATO sau a Uniunii Europene, pune tara noastra intr-o pozitie vulnerabila in raport cu tendinta expansionista a Moscovei.
Dupa controversata intalnire dintre Donald Trump si Vladimir Putin, care a provocat stupoare in Europa, neliniste in randurile Partidului Republican din SUA si revolta in mediile democrate, au aparut o serie de posibile efecte negative asupra Romaniei provocate de aceast summit, dar, totodata, exista si cateva posibile efecte pozitive, in special generate de pozitia strategica a tarii noastre.
Posibile efecte negative asupra Romaniei dupa intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin:
1. Scutul Antiracheta de la Deveselu. In fapt, intregul sistem de aparare antiracheta format din dispozitivele prezente in Marea Mediterana, Romania, Polonia, Marea Britanie, plus sistemul radar de detectare al lansarilor, aflat in Turcia, ii provoaca mari dureri de cap lui Vladimir Putin. Acest sistem este privit ca o amenintare la adresa Moscovei, iar subiectul s-a... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2018, ora 17:50
Presedintele SUA, Donald Trump, le-a spus in repetate randuri oficialilor de la Casa Alba ca ar dori sa retraga Statele Unite din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), informeaza vineri site-ul de stiri Axios preluat de Reuters.
Potrivit Axios, una dintre persoane care a discutat acest subiect cu Trump sustine ca presedintele SUA le spune in mod frecvent consilierilor sai:
"Nu stiu de ce suntem membri. OMC este conceputa astfel incat restul lumii sa insele SUA".
Axios subliniaza insa ca orice retragere din OMC ar avea nevoie de o rezolutie a Congresului SUA si este putin probabil ca Donald Trump sa convinga Congresul sa ii satisfaca dorinta.
"Surse din apropierea situatiei sustin ca administratia Trump va cauta sa analizeze diferite modalitati prin care SUA sa raspunda la ceea ce consilierii lui Trump considera ca este un tratament incorect si dezechilibrat in limitele OMC", sustine Axios.
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este o institutie internationala care stabileste reguli globale de comert intre statele membre. Romania este membru fondator al OMC, institutie creata in 1995 in urma finalizarii rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994) . Obiectivul general al organizatiei este sa se asigure ca schimburile comerciale internationale se desfasoara fluent, liber, corect si predictibil.
OMC reprezinta continuatorul Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT), incheiat la Geneva in 1947. Romania a devenit membru GATT in... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 15:43
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Istoria trece uneori peste regulile jocului si le redefineste. Brexit-ul si accesul lui Trump la Casa Alba au reamestecat si redistribuit cartile politicilor globale. Vizita lui Iohannis in SUA ilustreaza acest proces.
Din cauze diverse, istoria se transforma uneori in saltimbanc. Ori de cate ori incepe sa salte (precum Leana cu Roosvelt, vorba unui cantecel deocheat din interbelic), munca deslusirii liniilor ei de forta devine o intreprindere anevoioasa. Importantul incepe sa para derizoriu, insignifiantul dobandeste valente aparent cruciale.
In conformitate cu prejudecatile generate de divizarea ideologica a lumii apusene s-au spus vrute si nevrute despre intalnirea Trump-Iohannis. Mai putina inteligenta s-a investit in delimitarea impactului geopolitic a unui tete-a-tete pe cat de important - si nu doar pentru romani -, pe atat de inadecvat comentat.
De care de pilda vesteuropenii si, indeosebi germanii, abia daca au luat cunostinta. Caci bomba vizitei ar fi explodat intr-un Apus dominat de o presa partial prostita de prejudecati in oarece surdina, daca n-ar fi fost asumarea clara si fara echivoc, in Gradina Trandafirilor, a articolului 5 a tratatului NATO, de catre Trump, in replica la intrebarea nimerita a unei bune ziariste din Romania.
Previzibil, in "vechea Europa" i s-a dat rapid memorabilei declaratii o talmacire anti-Trump. Caci, potrivit detractorilor sai, in saltaretul presedinte american nu s-ar putea avea incredere orice ar zice. Altfel, s-ar fi... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 17:24
Donald Trump este aproape sigur noul presedinte al SUA, iar cursul valutar a reactionat la aceasta veste. Pe piata interbancara leul s-a prabusit miercuri dimineata.
Mai exact, euro a urcat la 4,5209 lei/unitate, la scurt timp dupa ce victoria republicanului s-a conturat, ceea ce inseamna un recul de 0,30% fata de cotatia publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), marti, de 4,5072 lei/unitate.
Ulterior, leul si-a mai revenit putin, la ora 9:00 cursul fiind de 4,5154 lei/unitate, potrivit datelor compilate de Bloomberg.
Socul rezultatului alegerilor prezidentiale din SUA a avut impact si pe cursul dolar-leu. Moneda americana a atins dis-de-dimineata nivelul de 4,0450 lei/unitate si continua sa creasca. La ora 09:45, cotatia a avansat pana la 4,0585 ...citeste mai departe despre "Trump presedinte: Leul s-a prabusit. Scade si Bursa de la Bucuresti UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 12:32
Donald Trump a castigat alegerile din SUA, urmand sa fie investit in ianuarie drept al 45-lea presedinte al Americii. Din 2017, Trump va fi cel care va negocia cu toti liderii lumii in numele celei mai mari puteri mondiale.
Iar asta ii va pune intr-o situatie cel putin stanjenitoare, daca nu de-a dreptul delicata, pe multi presedinti si premieri care si-au anuntat dinainte sustinerea pentru democrata Hillary Clinton.
Reactii politice de pe intreg globul au inceput sa apara inca dinainte ca victoria lui Trump sa fie sigura si continua sa apara.
Urmariti alaturi de Ziare.com cele mai importante reactii ale liderilor lumii:
Vezi si reactiile politice din Romania
Iata cum s-a desfasurat noaptea alegerilor si cum si-au impartit democratii si republicanii cele 50 de state
12:22 - Presedintele in functie Barack Obama l-a sunat pe Trump sa il felicite pentru victorie.
Seful de campanie al lui Trump a facut anuntul, precizand ca cei doi au avut "o conversatie grozava" si se... citeste mai departe despre "LIVE Reactii internationale la victoria lui Trump: Putin trimite felicitari, liderii UE il cheama in vizita" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 12:22
Acum un an Donald Trump era o gluma. Acum jumatate de an era un candidat-dezastru care astepta doar momentul in care sa fie batut de contracandidata sa pentru presedintia SUA, Hillary Clinton.
Acum mai are putin si o depaseste in preferintele alegatorilor.
Miliardarul republican Donald Trump s-a apropiat la vreo 2 procente de Hillary Clinton dupa ce ajunsese, la un moment dat, chiar la 10 procente in urma. Conteaza mai mult ca a recuperat in statele-cheie, asa numitele "battleground states" din America, cele care decid invingatorul.
Sa fiu clar inteles - Hillary Clinton are inca prima sansa de a deveni presedinte, insa e intr-o pierdere accelerata de viteza. Scandalul mailurilor inca nu s-a stins, cum nu s-a stins nici cel al donatiilor pentru Fundatia Clinton in schimbul accesului la Departamentul de Stat pe vremea cand il conducea. Nici starea sa de sanatate nu o ajuta, in mod evident.
Apoi, urmeaza dezbaterile, incepand cu 26 septembrie, acolo unde nu este exclus ca ...citeste mai departe despre "E momentul sa vorbim serios despre o presedintie Trump" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Septembrie 2016, ora 07:49