Presedintele american Donald Trump este unul dintre cele mai controversate personaje ale acestor ani, mai ales din cauza declaratiilor facute si a masurilor indreptate impotriva unora dintre imigranti. Sub conducerea sa, insa, economia americana este in plina expansiune.
Discursul lui Trump din 31 ianuarie privind Starea Natiunii a scos in evidenta progresele realizate de economia americana in ultimul an.
Astfel, somajul a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani, somajul in randul persoanelor afro-americane (6,8% in decembrie) si hispanice ( 4,9% in decembrie - traditional sustinatoare ale democratilor - este la minimul istoric, iar bursa a inregistrat o crestere de 8 mii de miliarde de dolari.
De asemenea, au fost reduceri importante de taxe, iar in prezent 24.000 de dolari din suma totala castigata intr-un an de o familie sunt neimpozabili. "O familie obisnuita de patru persoane care produce 75.000 de dolari pe an va inregistra o reducere de 2.000 de dolari a facturilor, practic injumatatindu-si costurile cu facturile", spunea Trump.
Taxele pentru companiile au fost reduse de la 35% la 21%, ceea ce a impulsionat angajarile, iar acest lucru se simte si in buzunarul americanilor - veniturile anuale ale unei familii urmeaza sa creasca cu 4.000 de dolari. Spre exemplu, Apple planuieste investitii de 350 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, dar si angajarea a circa 20.000 de persoane.
Intr-un articol pentru New York Observer, Peter Ferrara... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 15:38
Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, lanseaza un atac dur la adresa administratiei de la Casa Alba pe care o acuza ca pune frana cresterii economice prin nepunerea in practica a unor masuri adecvate.
Dereglementarea si reforma fiscala sunt punctele sensibile pe care Dimon le-ar vrea rezolvate pentru a scoate economia americana din impasul in care se afla in acest moment, mentioneaza CNBC.
"Ceva este gresit! Tot ce a am spus e ca, daca am face lucrurile sa mearga, economia ar creste cu 3%", a explicat directorul Morgan Chase, intr-un interviu acordat televiziunii americane.
Presedintele Trump s-a angajat inca din timpul campaniei electorale sa efectueze o serie de reforme, printre care se numara si cele mentionate de Dimon si, chiar daca acesta nu l-a criticat direct pe presedinte, a comentat destul de mult asupra regulilor prin care acesta vrea sa realizeze o crestere economica solida.
Din punctul de vedere al lui Dimon, noile reguli impuse bancilor americane nu au facut decat sa obtureze creditarea afacerilor, in special a strat up-urilor.
"Este un proces lung de redresare economica, dar nu am facut decat jumatate din ceea ce puteam face in mod normal. Intrebati orice om de afaceri ce au reusit sa aduca noile norme. Nu au reusit decat sa puna pe butuci unele mici afaceri", a explicat acesta.
Jamie Dimon a fost chiar el unul dintre cei care au ajutat la conceperea planului de reforme promovat de Trump, fiind printre consilierii care au... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 10:06
Discursul de investire al noului presedinte american a reusit sa ridice indicele Dow Jones peste plafonul de 21.000, iar de la alegerea lui Trump la Casa Alba si pana in prezent cresterea inregistrata a fost de 13 procente. Cu toate acestea, nu toti investitorii sunt la fel de optimisti.
De fapt, unii dintre acestia chiar se tem de supraevaluarea pretului actiunilor pe bursa americana, dupa cum arata un sondaj efectuat de Bank of America in randul managerilor de fonduri de investitii, informeaza CNN Money.
34% dintre acestia sustin ca actiunilor companiilor listate la bursa sunt supraevaluate, sentimentul de neincredere fiind la cel mai mare nivel din ultimii 17 ani.
8 din 10 manageri chestionati de BoA sunt de parere ca piata americana este cea care prezinta semne evidente de supraevaluare, iar aceasta pare sa nu aiba nbicio logica pentru multi analisti.
"Fundamentele ar fi bine sa tina pasul cu piata pentru a justifica aceste cresteri", a comentat Sam Stovall, seful departamentului de strategii investitionale in cadrul CFRA.
Nici celebrul investitor Carl Ichan, fost consilier economic al presedintelui Trump, nu pare foarte linistit in privinta cresterii rapide a indicilor bursieri, acesta considerand ca "piata a luat-o mult prea repede inainte".
De altfel, Ichan se declara pregatit pentru o perioada cu turbulente accentuate, chiar daca in acest moment indicii Dow Jones si S&P par sa dea incredere multora dintre investitori.
Problema pare sa stea in... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 17:37
Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.
"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.
"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.
"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.
Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.
Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.
Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
Pentru a putea intelege ce se intampla cu adevarat in America lui Donald J. Trump este utila inventarierea principalelor teme ale debutului administratiei acestuia.
Cieste si prima parte a articolului: Sa intelegem America. Pe ce se bazeaza Donald J. Trump?
1. Renuntarea la tratatele multilaterale de comert si readucerea industriei manufacturiere inapoi in America
Obiectivul primordial al administratiei Trump este de a avea cresteri de PIB comparabile cu cele ale competitorilor, adica obtinerea unei cresteri medii anuale de 3,5% spre 4%.
Fiecare procent suplimentar de crestere a PIB determina o crestere cu 12 milioane a numarului de noi locuri de munca in economie; obiectivul impus de Trump implica o crestere medie cu 1,5% pe an, adica un plus de 1,8 milioane de locuri de munca pe an, deci 18 milioane de noi locuri de munca in urmatorii 10 ani (care adaugate la cresterea naturala cu 7 milioane a locurilor de munca vor duce la un plus de 25 milioane de locuri de munca pe 10 ani).
Trump va legifera o scadere de taxe cu procente dramatice (de la 35% pentru familiile cu un castig anual de sub 50.000 de dolari la 3% pentru familiile cu castiguri de peste 5 milioane de dolari anual, niveluri coroborate si cu cheltuielile pentru ingrijirea copiilor) ; de asemenea, va reduce taxarea profiturilor de la o medie de 35% la una de doar 15% cu o taxare suplimentara de 10% a produselor fabricate de firme americane in strainatate si vandute pe piata americana.
De... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:37
Economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru faptul ca a prezis cu o acuratete destul de mare criza financiara din 2008, manifesta iarasi semne de ingrijorare fata de evolutia celei mai mari economii a lumii.
Pentru Roubini, politicile fiscale anuntate de noul presedinte american, Donald Trump par sa nu aiba sens, acestea riscand sa afecteze piata muncii si sectorul manufacturier din SUA, relateaza CNBC.
"Piata isi revine, dar ma tot gandesc la politicile lui Trump. Ideile lui nu au sens", a declarant Roubini, prezent la Forumul Econonic Mondial de la Davos.
Economistul a explicat ca varianta scaderii impozitelor si acordarea unor stimuli fiscali pentru companiile care repatriaza locuri de munca sau capital in SUA nu va face decat sa ridice valoarea dobanzii de referinta si sa aprecieze valuta americana, fapt care ar putea avea efecte adverse asupra sectorului manufacturier.
"Un dolar puternic nu va face decat sa duca la noi masuri protectioniste si respingerea ideilor de globalizare, comert si migratie a fortei de munca", a mai spus Roubini.
Acesta estimeaza ca o apreciere continua a dolarului in urmatorul an si jumatate, pe modelul stabilit de Rezerva Federala, de crestere graduala a dobanzii de referinta, va avea ca efect pierderea a 400.000 de locuri de munca in SUA.
In acelasi timp, orice incercare a de reduce ascensiunea valutei americane ar urma sa fie sortita esecului, dolarul urmand sa se aprecieze din inertie. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 23:30
Acuratetea predictiilor facute de cei mai importanti reprezentanti ai elitei financiare globale este pusa la indoiala chiar de unul din membrii acestui grup restrans.
Britanicul Martin Sorrell, seful corporatiei WPP, recunoaste ca intreg cercul elitei a dat gres in a prezice socurile politice petrecute in 2016, admitand totusi ca s-a lasat dus in eroare si de propriile sperante si dorinte, anunta CNBC.
"Toti ne purtam discutiile in aceasta bula inchisa de la Davos, intr-o camera fara ecou la Londra si acest lucru este valabil si pentru liberalii americani", a explicat Sorrell, mentionand si ca multi dintre participantii la aceste intruniri elitiste par cu totul rupti de realitate.
"In materie de afaceri, de reglementare a unor sectoare, de interventionism, cred ca multi reprezentanti ai unor industrii au apreciat perspectiva oferita de republicani, ceea ce ridica intrebarea de ce sondajele de opinie au dat raspunsuri eronate. Ei bine, pentru ca nimeni nu le-a spus adevarul", apreciaza seful WPP.
Sorrell crede ca, pe termen scurt, politicile de reluare a investitiilor in infrastructura, reducere a impozitelor si repatrierea profitului in SUA ar putea fi benefice pentru economia americana, dar se arata ingrijorat de ritmul anemic de crestere economica.
"Este o lume plina de incertitudini, cu o crestere economica redusa, cu preturi mici generate de o inflatie scazuta, iar aceste lucruri ar putea reprezenta o problema inainte de declansarea urmatorului ciclu... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 13:30
Politica lui Donald Trump privind comertul global reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale, cred o multime de investitori din toata lumea, care au participat la un sondaj realizat de analistii Oxford Economics.
Studiul anual pentru Riscuri Globale a luat in calcul opinia investitorilor despre cele mai problematice chestiuni intrezarite in viitoarele 12 luni, dar si potentialii factori de crestere economica, relateaza The Independent.
Aproape 30% dintre intervievati au vazut un imens pericol pentru economia globala in potentialul razboi comercial pe care presedintele american l-ar putea declansa in urma aplicarii unor politici protectioniste.
In urma cu 6 luni, doar 2% dintre respondentii sondajului vedeau in Donald Trump un potential factor de risc economic.
Tinta lui Trump pare sa fie China, unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai SUA, iar incalcarea cutumei diplomatice, veche de aproape 4 decenii, de a nu vorbi cu reprezentantii autoritatilor din Taiwan a demonstrat cat de mare este ruptura existenta in acest moment intre Washington si Beijing.
Trump a mentionat de asemenea cu suprataxarea marfurilor provenind din China si Mexic prin aplicarea unor taxe vamale de 45%, respectiv 35%.
In acelasi timp, investitorii cred in proportie de 38% ca setul de stimuli fiscali promis de presedintele ales din SUA ar putea revigora economia americana.
"Rezultatele obtinute in sondaj arata o schimbare marcanta in perspectiva... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:52
Una calda si alta rece pentru corporatiile americane! Dupa ce li s-a promis in timpul campaniei electorale o scadere a impozitului, acestea ar putea fi acum suprataxate, daca isi muta productia si locurile de munca peste hotare.
Produsele realizate de firmele americane in afara granitelor ar putea fi supraimpozitate cu 35% a anuntat presedintele Donald Trump, in cazul in care se dovedeste ca respectivele companii au recurs la concedierea angajatilor americani pentru a muta productia in tari cu o forta de lucru mai ieftina, relateaza BBC.
"Firmele trebuie avertizate inainte de a face o greseala extrem de costisitoare", a punctat presedintele ales din Statele Unite.
"SUA va reduce substantial taxele si regulile dupa care functioneaza firmele de aici, dar orice companie care paraseste aceasta tara pentru alta, isi concediaza angajatii, construieste noi fabrici in alte tari si apoi considera ca poate vinde marfa sa in Statele Unite fara a suferi vreo consecionta se inseala amarnic", a scris Donald Trump pe contul sau de Twitter.
Noul lider de la casa Alba pare sa tinteasca indeosebi industria auto si pe cea a produselor electrocasnice, ai caror reprezentanti au mutat in ultimele decenii productia din SUA catre tari precum Mexic sau China.
"Va fi impusa o taxa care va asigura stabilitatea granitelor noastre, iar valoarea acesteia va fi de 35% pentru automobilele si aparatele de aer conditionat produse de companii americane in afara tarii.
Impozitul acesta va... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 14:03