Agenti din cadrul serviciilor americane in domeniul imigratiei urmeaza sa inceapa duminica sa aresteze si sa adune familii de imigranti clandestini, in zece orase americane, cu scopul de a-i expulza, in cadrul politicii radicale a lui Donald Trump in acest dosar.
Operatiunea dezvaluita de New York Times (NYT) urmeaza sa fie realizata de catre agenti din cadrul Immigration and Customs Enforcement (ICE), timp de mai multe zile, incepand de la 14 iulie.
Potrivit NYT, agentii ICE vizeaza cel putin 2.000 de imigranti, a caror expulzare a fost dispusa, dar care se afla in continuare in tara, in mod ilegal.
Membri ai unor familii de imigranti arestati impreuna urmeaza sa fie plasati in detentie impreuna atunci cand acest lucru este posibil, in centre situate in Texas si Pennsylvania, scrie ziarul, care citeaza oficiali, inclusiv doi in domeniul securitatii interne.
Donald Trump anunta vineri ca adunarea unor imigranti vizati urmeaza sa inceapa "destul de curand".
Locatarul Casei Albe a amanat aceasta operatiune in iunie, dupa ce data acesteia a fost divulgata in presa. ...citeste mai departe despre "Americanii se pregatesc sa aresteze mii de imigranti la ordinul lui Trump. Operatiunea incepe duminica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 15:00
Presedintele Donald Trump a anuntat, marti seara, ca intentioneaza sa trimita militari americani la frontiera dintre Statele Unite si Mexic, inainte de construirea zidului, pentru a impiedica trecerea imigrantilor.
In ultimele zile, Donald Trump a cerut Mexicului sa intensifice eforturile pentru oprirea imigrantilor clandestini care se indreapta spre Statele Unite. Liderul de la Casa Alba este ingrijorat din cauza unui grup de mii de imigranti din America Centrala care se indreapta spre Statele Unite.
"Vom face lucrurile in mod militar. Pana cand vom construi zidul, frontiera va fi pazita de armata. Este vorba de un pas major", a declarat Donald Trump, citat de publicatia The Hill, dupa o intrevedere pe care a avut-o la Casa Alba cu secretarul american al Apararii, James Mattis.
"In prezent, cand imigrantii ajung la frontiera noastra, avem legi atat de slabe si penibile... incat este ca si cum nu am avea frontiera", a spus Trump.
In acest moment, Politia de Frontiera asigura protectia la granita dintre Statele Unite si Mexic.
Donald Trump a promis in campania electorala ca va construi un zid la frontiera dintre Statele Unite si Mexic, precizand ca lucrarile vor fi suportate de autoritatile mexicane. Administratia din Mexic a anuntat ca nu va plati nimic pentru zidul de la frontiera.
Liderul de la Casa Alba a evocat chiar posibilitatea retragerii Statelor Unite din Tratatul Nord-American de Liber Schimb daca Mexicul nu va lua masuri pentru combaterea... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 21:02
Presedintele american Donald Trump a apreciat ca programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), care permitea unui numar de circa 690.000 de tineri imigranti sa munceasca si sa studieze legal in SUA, asa-numitii "Dreamers", este "probabil mort", informeaza duminica AFP.
"DACA este probabil mort pentru ca democratii nu il vor cu adevarat, ei doar vor sa vorbeasca si sa ia de la armata noastra bani de care aceasta are disperata nevoie", a scris duminica pe Twitter presedintele american.
"Eu, in calitate de presedinte, vreau sa vina in Tara noastra oameni care ne pot ajuta sa devenim puternici si mareti din nou, oameni care vin prin intermediul unui sistem bazat pe MERIT. Nu mai vrem Loterii! #AMERICA PE PRIMUL LOC", a mai scris Trump intr-un al doilea mesaj pe Twitter.
Postarile lui Trump intervin dupa cateva zile de condamnari ferme la nivel mondial ale unor declaratii pe care miliardarul republican le-ar fi facut joi intr-o intalnire cu congresmeni americani, la Casa Alba.
Potrivit mai multor mijloace de informare in masa si a martorilor, Trump s-ar fi pronuntat impotriva imigratiei din "fundaturi" (shithole countries) precum Haiti, El Salvador sau din tarile africane. Insa Trump a dezmintit faptul ca ar fi folosit aceasta expresie, recunoscand totusi ca a recurs la un limbaj "dur".
Miliardarul primise in Biroul Oval mai multi senatori, intre care republicanul Lindsey Graham si democratul Richard Durbin, pentru a discuta despre un proiect comun al... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 17:29
Presedintele american Donald Trump starneste noi controverse cu cateva afirmatii care ii sunt atribuite in legatura cu imigrantii din SUA.
Nemultumit de numarul mare de vize acordate cetatenilor din anumite tari, Trump ar fi spus in iunie, cu ocazia unei sedinte pe aceasta tema, ca toti haitienii care au intrat in SUA in lunile precedente, adica 15.000 de oameni, au SIDA, si ca toti cei 40.000 de vizitatori nigerieni nu se vor mai intoarce in "colibele lor din Africa" dupa ce au vazut America, relateaza New York Times, care citeaza doi oficiali care au participat sau au fost informati in legatura cu sedinta in cauza, scrie Business Insider.
De asemenea, Trump s-a plans in legatura cu cei aproximativ 2.500 de oameni care au venit in SUA din Afganistan, tara pe care a numit-o un paradis al teroristilor.
Casa Alba a negat vehement ca Trump ar fi folosit termenii "SIDA" si "colibe" in acest context, iar mai multi participanti la sedinta sustin ca nu isi amintesc sa fi auzit comentariile.
Administratia Trump si-a intensificat in ultima perioada eforturile pentru a combate imigratia ilegala, dar si pentru a o limita pe cea legala.
C.S. ...citeste mai departe despre "Trump ar fi rabufnit pe tema imigratiei: Toti haitienii au SIDA si toti nigerienii traiesc in colibe" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Decembrie 2017, ora 19:46
Casa in care a copilarit presedintele american Donald Trump, la New York, a avut in weekend locatari noi - refugiati care si-au impartasit povestile, pentru a atrage atentia asupra crizei migrantilor.
Locuinta cu trei etaje, in stil Tudor, construita de tatal lui Trump, Fred, in 1940, poate fi inchiriata in prezent pe Airbnb, cu pretul de 725 de dolari pe noapte. In martie, ea a fost vanduta unei persoane neidentificate, pentru 2,14 milioane de dolari.
Organizatia internationala antisaracie Oxfam a inchiriat-o sambata si a invitat patru refugiati sa discute cu jurnalistii.
"Am vrut sa ii transmitem un mesaj puternic lui Trump si liderilor lumii, ca trebuie sa faca mai mult pentru a primi refugiatii", a declarat Shannon Scribner, director al Departamentului umnitar al Oxam America.
Intr-un dormitor de la etaj, Eiman Ali, in varsta de 22 de ani, se uita in jur, la podeaua din lemn inchis la culoare si la o copie a cartii "Trump: The Art of the Deal", aflata pe o masa din apropiere.
"Stiind ca Donald Trump era aici la varsta de patru ani ma face sa ma gandesc unde eram eu la varsta da patru ani", spune Ali, zambind, cu fata incadrata de un hijab gri. "Cu totii suntem copii crescuti sa fie cetateni productivi, cu atat de multe visuri si sperante", adauga ea.
Ali avea trei ani cand a ajuns in SUA din Yemen, unde parintii ei fugisera cand a izbucnit razboiul in tara lor de origine, Somalia.
Ghassan al-Chahada, in varsta de 41 de ani, un refugiat sirian care... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 15:20
"Daca vreti pace, daca vreti prosperitate pentru Uniunea Sovietica si pentru Europa de Est, daca vreti liberalizare, veniti aici la aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, deschideti aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, daramati acest zid!"
Acesta este mesajul transmis de fostul presedinte american Ronald Reagan - republican si el - in urma cu 30 de ani, pe 12 iunie 1987.
Liderul de atunci al Statelor Unite a sustinut discursul in Berlinul de Vest, in fata Zidului Berlinului, cu ceva mai mult de doi ani inainte de daramarea sa.
La 30 de ani diferenta, un nou presedinte republican se confrunta cu un zid, insa de data aceasta de partea cealalta a sa si a istoriei.
Intr-un articol pentru Newsweek, refugiatul sovietic Alexander Nazaryan, acum jurnalist, noteaza ca America "nu mai este unita", iar despre Trump sustine ca "a ucis speranta lui Ronald Reagan".
Autorul incepe articolul relatand cum mama sa i-a spus ca discursul din urma cu 30 de ani a fost "urias": "Nu am fi ajuns aici fara Reagan".
Nazaryan si familia lui au ajuns in Statele Unite in 1989, atunci cand Zidul Berlinului a cazut in sfarsit, desi, sustine acesta, "este o chestiune de dezbatut cat a avut de-a face cu asta Mihail Gorbaciov, care este tinta discursului lui Reagan".
"Pentru cei mai multi americani de origine rusa, nu exista nicio dezbatere: Reagan a fost mare, iar America este mare", mai spune autorul.
Zidul lui Trump si SUA care isi intorc spatele lumii
In urma cu 30 de ani, Reagan... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 07:00
Ben Carson, ministrul Locuintelor din Administratia Donald Trump, el insusi om de culoare, a declansat polemici luni, afirmand ca sclavii erau imigranti care avusesera de asemenea "un vis" american.
"Aceasta este America: un pamant al visurilor si al oportunitatilor", a declarat ministrul intr-un discurs in fata functionarilor din ministerul sau, in ziua adoptarii de catre Administratia Trump a unui nou decret privind imigratia.
"Au existat alti imigranti care au venit aici in calele navelor comerciantilor de sclavi, care au muncit mai mult timp, mai dur si pentru mai putin", a adaugat el. "Dar ei aveau de asemenea visul ca intr-o zi fiii lor, fiicele lor, nepotii lor, nepoatele lor, stranepotii lor, stranepoatele lor sa poata gasi bogatia si fericirea pe acest pamant", a conchis ministrul.
"Imigranti???", s-a intrebat socata pe Twitter marea organizatie pentru apararea drepturilor negrilor NAACP.
Trump a semnat un nou ordin privind imigratia - Ce tari sunt vizate in continuare
Aceste remarci sunt "tragice, socante si inacceptabile", a estimat la randul sau Anne Frank Center USA, care intretine amintirea tinerei evreice moarte intr-un lagar nazist. "Nu, dle Carson, sclavii nu au emigrat in America, ei au fost adusi aici in mod violent, impotriva vointei lor si au trait aici privati de libertate", a continuat Centrul.
Ben Carson, fost chirurg si rival invins de Donald Trump in alegerile primare ale Partidului Republican, nu este la prima sa declaratie care... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 09:07
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a salutat aparitia unei "noi mandrii nationale" in primul sau discurs in fata Congresului.
El a precizat ca aplicarea dura a legislatiei imigratiei reprezinta cheia pentru a crea locuri de munca pentru cetatenii americani.
De asemenea, miliardarul republican le-a cerut congresmenilor sa-i sustina politicile fiscale si de reglementare a industriei, care vor readuce maretia Americii, transmite France Presse.
In timpul primelor 40 de zile de mandat prezidential, miliardarul republican si-a reluat promisiunea de a pune pe primul loc America - insa a evitat sa-si traduca viziunea populista intr-o realitate legislativa.
"Acum incepe un nou capitol al maretiei Americii. O noua mandrie nationala ia nastere in natiunea noastra. Un nou val de optimism pune acele visuri imposibile la indemana", a declarat presedintele american in ropotele de aplauze ale reprezentantilor si senatorilor republicani din Congres.
Sistem de imigratie bazat pe merit
Donald Trump a promis ca va economisi miliarde de dolari prin aplicarea dura a legislatiei imigratiei, amintind inclusiv de promisiunea sa de a ridica un zid antiimigratie la granita sudica, dar fara a mentiona tara care va plati pentru acest zid.
"Trebuie sa refacem integritatea si sa restabilim domnia legii la granitele noastre", a spus presedintele american, in timp ce a promis construirea unui "mare, mare zid" la granita sudica dintre Statele Unite si Mexic.
Liderul de la... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 07:21
Administratia presedintelui american Donald Trump a publicat marti noile directive privind controlul imigratiei, printre acestea numarandu-se accelerarea procesului de repatriere a imigrantilor ilegali si angajarea a inca 15.000 de noi agenti.
"Cresterea imigratiei ilegale la granita de sud a depasit posibilitatile agentiilor si resursele federale si a creat o vulnerabilitate semnificativa pentru securitatea nationala a SUA", se arata intr-un comunicat emis de catre Departamentul pentru Securitate Nationala, care subliniaza ca aproape toti cei aproximativ 11 milioane de imigranti aflati ilegal in SUA sunt in situatia de a fi expulzati, relateaza agentiile AFP, Reuters si EFE.
Noile directive, ce contin normele de aplicare a ordinului executiv semnat de Donald Trump pe 25 ianuarie, presupun si o schimbare de politica, intrucat au in vedere expulzarea nu doar a imigrantilor ilegali acuzati de infractiuni comise cu violenta, ci si a acelora care au "abuzat" de asistenta sociala oferita de autoritatile americane ori care sunt sunt susceptibili sa reprezinte "un risc pentru siguranta publica si securitatea nationala".
Autoritatile americane au stabilit astfel sapte nivele de prioritate pentru expulzarea imigrantilor ilegali, pe primul nivel fiind cei care au fost condamnati pentru diverse infractiuni, urmand apoi cei pusi sub acuzare, chiar daca impotriva lor justitia inca nu a dat un verdict.
Departamentul pentru Securitate Nationala mai precizeaza ca de la... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 21:55