Coreea de Nord avertizeaza ca exercitiile militare ale SUA si ale Coreei de Sud aduc tarile la un pas de un razboi nuclear.
Avertismentul vine cu doar o zi inainte ca cei doi aliati sa inceapa exercitiile militare ce reprezinta o demonstratie de forta desfasurata la o saptamana dupa ce Kim Jong Un a lansat o racheta balistica intercontinentala, noteaza Fox News.
Ziarul de stat din Coreea de Nord a scris intr-un articol ca aceste exercitii reprezinta o provocare ce ar putea duce la un razboi nuclear in acest moment.
"Un astfel de exercitiu este o provocare periculoasa, deoarece conduce tensiunea din Peninsula Coreeana in pragul unui razboi nuclear", noteaza ziarul, adaugand ca "fortele de papusi ale SUA si ale Coeeei de Sud sunt prostesti".
Vezi si cateva marturii cutremuratoare ale transfugilor nord-coreeni care spun ca testele nucleare le-au distrus sanatatea
Purtatorul de cuvant al Comitetului pentru Reunificarea pasnica a Coreei l-a numit recent nebun pe Trump si a transmis ca cele doua tari distrug pacea si stabilitatea din Peninsula Coreeana.
America si Coreea de Sud se pregatesc sa inceapa un exercitu militar de cinci zile, numit Vigilant Ace. Astfel, 12.000 de soldati americani se vor alatura fortelor sud-coreene, alaturi de 230 de aeronave.
Citeste si:
Cum e sa traiesti sub regimul condus de Kim Jong Un: Povestile socante ale defectorilor din Coreea de NordAccident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui testCoreea... mai mult
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 18:26
Presedintele american Donald Trump considera ca amenintarea nucleara din partea Coreei de Nord este mai importanta decat presupusele ingerinte ale Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, a declarat duminica un consilier al Casei Albe.
Marc Short, director pentru afaceri legislative in cadrul Casei Albe, a raspuns la o intrebare privind opinia lui Trump despre evaluarea comunitatii de informatii a SUA, potrivit careia Rusia a incercat sa influenteze alegerile de anul trecut in favoarea lui.
Duminica, Donald Trump a avut o pozitie ambivalenta in privinta subiectului. Aflat in Vietnam, presedintele american si-a declarat sustinerea pentru serviciile secrete, dar a precizat si ca are incredere in sinceritatea liderului rus Vladimir Putin, care a negat acuzatiile de implicare in scrutinul american.
"El crede ca, dupa ani de investigatii, zeci de milioane de dolari din partea contribuabililor, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca vreun vot a fost afectat de interferentele Rusiei. Ceea ce incearca sa faca presedintele acum este sa recunoasca faptul ca amenintarea cea mai grava cu care se confrunta SUA este Coreea de Nord, care dezvolta arme nucleare. Armele nucleare din Coreea de Nord reprezinta o amenintare mai mare decat faptul ca Rusia a cumparat anunturi pe Facebook in Statele Unite", a spus Marc Short, intr-un interviu pentru televiziunea NBC.
Consilierul Casei Albe a amintit faptul ca Trump a promulgat noi sanctiuni impotriva Rusiei, care... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 11:08
Presedintele american Donald Trump a denuntat vineri "fantasmele dictatorului de la Phenian" si a apreciat ca Asia nu poate sa fie luata ostatica de regimul nord-coreean.
"Viitorul acestei regiuni si a minunatilor ei locuitori nu poate sa fie luat ostatic de fantasmele de cucerire violenta ale unui dicator si de santajul nuclear", a declarat seful statului american la Danang, in Vietnam.
In primele trei etape ale turneului sau asiatic - Japonia, Coreea de Sud si China - presedintele american a insistat asupra necesitatii ca toate "tarile responsabile" sa accentueze presiunile asupra Phenianului, pentru ca acesta sa-si abandoneze programul nuclear.
Joi, la Beijing, el l-a indemnat pe omologul sau chinez Xi Jinping sa actioneze "repede". China, principalul partener comercial al Coreei de Nord, poate rezolva aceasta problema "usor si rapid", a subliniat el.
Presa oficiala nord-coreeana a reiterat vineri ca regimul nu este in niciun caz dispus sa negocieze o eventuala incetare a acestui program, catalogand aceasta idee drept "stupida".
"Noi nu ne opunem diaogului, dar nu vom pune niciodata problemele legate de interesele supreme ale Coreei de Nord si de securitatea cetatenilor ei pe masa negocierilor", se sublinia intr-un editorial publicat in ziarul guvernamental Minju Joson. ...citeste mai departe despre "Trump cere in Vietnam presiune pe Coreea de Nord: Viitorul nu poate fi luat ostatic de fantasmele unui dictator" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 13:39
Bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Phenianul, sustine regimul Kim Jong-Un, conform unui comunicat difuzat de agentia oficiala de stiri, KCNA.
"Schema nebuneasca a SUA de amenintari si santaj, care are rolul zdrobirii republicii noastre cu arme nucleare, continua in noiembrie, cum s-a intamplat si in octombrie", anunta agentia KCNA.
Bombardierele de tip B-1B au decolat de la Baza aeriana Anderson, situata in Arhipelagul Guam (SUA) si au efectuat exercitii in care au simulat un atac nuclear asupra Coreei de Nord, sustine KCNA.
Avioanele militare au survolat Okinawa (Japonia), iar ulterior insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii de Est (Marea Japoniei) si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean.
Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean. KCNA avertizeaza ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreea.
"Statele Unite pot face eforturi disperate de a bloca pozitiile noastre militare avansate prin mobilizarea de capabilitati strategice, dar armata si poporul nord-coreean nu pot fi provocati sa declanseze un atac", precizeaza KCNA.
Citeste si:
In timp ce Trump si Kim Jong Un se ameninta public, SUA si Coreea de Nord au contacte diplomatice directe
Accident nuclear in Coreea de Nord? Sute de oameni ar fi murit in urma unui test... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 22:38
Criza din Peninsula Coreea risca sa conduca la izbucnirea "in orice moment" a unui "razboi nuclear", avertizeaza Kim In-Ryong, adjunctul ambasadorului Coreei de Nord la Natiunile Unite, subliniind ca orice tara care ar participa de partea SUA la o interventie militara va deveni tinta.
"Criza din Peninsula Coreea, asupra careia este indreptata atentia intregii lumi, a atins un punct din care nu se mai poate reveni, astfel ca un razboi nuclear poate izbucni in orice moment", a declarat Kim In-Ryong in cadrul sesiunii unei comisii a Adunarii Generale ONU.
"Atat timp cat nu participa nimeni la actiuni militare ale Statelor Unite impotriva Coreei de Nord, nu intentionam sa folosim sau sa amenintam cu folosirea armelor nucleare impotriva altor tari", a subliniat Kim In-Ryong, potrivit postului CBC.
In contextul amplificarii tensiunilor, Administratia Donald Trump pare sa nu excluda posibilitatea initierii negocierilor directe cu regimul Kim Yong-Un.
"Eventual, sigur ca nu excludem posibilitatea discutiilor directe. Ne concentram pe diplomatie pentru a rezolva problema pe care o reprezinta Coreea de Nord. Cu toate acestea, alaturi de aliatii nostri, Japonia si Coreea de Sud, trebuie sa fim pregatiti pentru cel mai grav scenariu in cazul in care diplomatia esueaza", a declarat John J. Sullivan, adjunct al secretarului de Stat american.
Citeste si:
UE a adoptat noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord: Intra in vigoare imediat!Strategia lui Trump pentru Coreea de... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 16:28
Comportamentul "nesabuit" al Coreei de Nord este o amenintare globala si necesita un raspuns global, a declarat duminica seful aliantei militare NATO Jens Stoltenberg.
Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord nu este direct implicata in criza, dar a cerut in mod repetat Coreei de Nord sa isi abandoneze programele nuclear si de rachete balistice. Phenianul a efectuat cel de-al saselea si cel mai puternic test nuclear al sau saptamana trecuta.
"Comportamentul nesabuit al Coreei de Nord este o amenintare globala si necesita un raspuns global si care include de asemenea NATO", a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, intr-un interviu acordat televiziunii BBC.
Stoltenberg a refuzat sa spuna daca teritoriul SUA Guam, amenintat de Coreea de Nord, este protejat de articolul 5 al tratatului NATO, care prevede ca un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.
"Acum ne concentram total asupra modului in care putem contribui la o solutie pasnica a conflictului", a spus el.
Ministrul britanic al apararii Michael Fallon a declarat de asemenea la BBC ca conflictele militare ar trebui evitate cu orice pret.
Citeste si:
Ce se intampla daca Kim Jong Un ataca? Cinci lucruri de stiut despre Coreea de Nord
Trump si-a schimbat opinia: Actiune militara impotriva Coreei de Nord nu este "prima alegere"
Putin avertizeaza ca "isteria militara" din jurul Coreei de Nord poate duce la o catastrofa planetara
Criza nucleara din Coreea. Donald Trump... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 14:33
Presedintele american Donald Trump a raspuns evaziv, atunci cand a fost intrebat de un jurnalist daca Statele Unite vor raspunde Coreei de Nord cu o lovitura militara, dupa cel de-al saselea si cel mai puternic test nuclear al regimului de la Phenian.
Trump tocmai iesea dintr-o biserica, unde a fost la slujba alaturi de sotia sa. Intrebat daca SUA vor intra in razboi cu Coreea de Nord, presedintele a raspuns sec: "Vom vedea".
Un asemenea mesaj din partea liderului american ar putea sa duca la un noua razboi al cuvintelor si amenintarilor cu Kim Jong-un, transmite Reuters.
Anterior, miliardarul republican a condamnat drept "foarte ostile si periculoase" actiunile intreprinse de Phenian, sustinand ca regimul nord-coreean este "necinstit" si a devenit o amenintare si o rusine la adresa Chinei.
"Coreea de Nord a efectuat un test nuclear major. Cuvintele si actiunile lor continua sa fie foarte ostile si periculoase pentru Statele Unite...", a scris presedintele american intr-un mesaj postat pe Twitter.
Regimul nord-coreean a anuntat ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen, proiectata tocmai pentru a fi atasata de noile rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni de catre Phenian.
Arma testata de Coreea de Nord a fost de opt ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima
In acest sens, televiziunea de stat a anuntat ca detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonata de liderul Kim Jong-un si s-a dovedit un "succes complet", fiind... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 21:40
Presedintele rus Vladimir Putin avertizeaza administratia de la Washington ca ostilitatile dintre SUA si Coreea de Nord risca sa degenereze intr-un "conflict la scara larga" si sustine ca situatia poate fi remediata doar prin discutii directe intre partile implicate.
"Este esential ca problemele din regiune sa fie rezolvate prin dialog direct intre toate partile, fara impunerea unor conditii prealabile. Provocarile, presiunea si retorica belicoasa si ofensiva nu duc nicaieri", scrie Putin pe site-ul oficial al Kremlinului, potrivit Independent.
La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Washingtonul, nu Phenianul, ar trebui sa initieze discutii constructive pentru a detensiona relatiile dintre cele doua tari.
Citeste mai mult:
Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru Coreea de Nord ar fi contraproductive si periculoase
Situatia s-a deteriorat atat de tare incat s-a ajuns in pragul unui "conflict la scara larga", continua Putin. Recent, bombardiere cu capacitate nucleara ale Rusiei au zburat deasupra Peninsulei Coreene intr-o demonstratie de forta.
"In opinia Rusiei, calculele conform carora este posibil sa opresti programul nuclear al Coreei de Nord exclusiv prin exercitarea de presiune asupra Phenianului sunt eronate si zadarnice", mai scrie Putin.
Avertizarile presedintelui rus vin in urma unui nou exercitiu nuclear al Coreei de Nord, care a lansat recent o racheta deasupra Japoniei.
Citeste si:
Coreea de Nord a lansat... mai mult
Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 14:00
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00