Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat ca regimul de la Phenian continua sa produca materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, in pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea tarii.
Intrebat in cursul unei audieri in Senatul SUA in legatura cu informatiile ca Phenianul ar continua sa produca materiale fisibile, Pompeo a raspuns: "Da, este corect (...) Da, continua sa produca materiale fisibile".
Pompeo insa a refuzat sa raspunda daca programul atomic nord-coreean continua sa avanseze. Oficialul american a sugerat ca declaratiile publice pe acest subiect nu ar ajuta in cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil", informeaza site-ul cotidianului The Guardian.
Pompeo a declarat ca Statele Unite incearca pe cale diplomatica sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul nuclear.
Oficialul SUA, care a efectuat o vizita in perioada 5-7 iulie in Coreea de Nord, a mai afirmat ca a subliniat acest lucru in cursul discutiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.
Angajamentul denuclearizarii Coreei
Donald Trump si Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anuntat, cu ocazia intrevederii istorice de la Singapore, angajamentul denuclearizarii Peninsulei Coreea, Washingtonul semnaland intentia oferirii unor garantii de securitate Phenianului. Pana de curand, cele doua parti se amenintau reciproc cu distrugerea.
Coreea de Nord a acuzat recent Administratia de la Washington ca insista... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:10
Presedintele SUA a anuntat ca in cateva zile detaliile "intalnirii istorice" cu Kim Jong Un, presedintele Coreei de Nord, vor fi publice. Cel mai probabil, reuniunea se va desfasura la sfarsitul lunii mai sau inceputul lui iunie, conform anuntului de la Casa Alba.
In ultimii ani, Coreea de Nord a desfasurat un intens program de inarmare care a culminat cu o serie de teste cu rachete care au ingrozit lumea. Kim Jong Un, dictatorul coreean, responsabil de moartea a sute de oameni de la preluarea puterii, a anuntat in mai multe randuri ca armata sa poate lansa rachete balistice cu incarcatura nucleara care sa atinga tinte din SUA.
Testele atomice au creat panica in Coreea de Sud, direct vizata de un posibil atac nord-coreean, in Japonia, dar si in SUA si Uniunea Europeana.
La sfarsitul anului 2017, testarea armelor nucleare a incetat brusc, iar de atunci se desfasoara un balet diplomatic complicat si intens care va culmina cu intalnirea dintre Kim Jong Un si Donald Trump.
Presedintele SUA sustine ca reactia sa hotarata de amenintare a Coreei de Nord cu un atac iminent a dat rezultate. Liderul de la Casa Alba isi aroga toate meritele in ce priveste stoparea testelor.
Moon Jae In, presedintele Coreei de Sud, a anuntat dupa intalnirea cu Kim Jong Un, care a avut loc in urma cu o saptamana in zona demilitarizata dintre cele doua state, ca Trump merita Premiul Nobel pentru Pace datorita relansarii relatiilor diplomatice din Peninsula Coreea, dar situatia e, totusi,... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 09:47
Noul secretar de stat american Mike Pompeo a declarat ca vede o "sansa reala" de progrese dupa intalnirea sa cu Kim Jong Un, adaugand ca o solutie cu Coreea de Nord trebuie sa treaca prin diplomatie.
Pompeo, tocmai numit in fruntea diplomatiei americane, s-a intalnit cu liderul nord-coreean in weekendul de Paste in timp ce era director al CIA, in cursul unei misiuni tinute un timp secreta.
"Scopul meu a fost sa incerc sa vad daca exista o sansa reala (de progrese). Cred ca exista", a declarat Pompeo intr-un interviu la canalul ABC News.
"Cine stie cum cum se vor desfasura in final discutiile? Sunt multe de facut, dar sunt plin de speranta ca conditiile stabilite de presedintele Trump ne dau aceasta sansa", a adaugat el.
Citeste si: Kim Jong Un renunta definitiv in cateva saptamani la orice test nuclear: Nu sunt omul care sa lanseze rachete catre SUA
Presedintele american Donald Trump ar trebui sa se intalneasca cu Kim Jong Un pana in iunie pentru un summit istoric.
Noul sau secretar de stat a estimat in interviul pentru ABC ca diplomatia ar trebui sa fie singurul mijloc de a ajunge la o solutie cu Coreea de Nord.
"Avem obligatia de a ne angaja intr-un discurs diplomatic pentru a incerca sa gasim o solutie pasnica, astfel incat americanii sa nu fie amenintati de Kim Jong Un si arsenalul sau nuclear. Aceasta este misiunea. Acesta este scopul", a declarat Pompeo.
Responsabilul american a indicat de asemenea ca a abordat cu Kim Jong Un subiectul unui... mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 19:39
Presedintele Statelor Unite a declarat, miercuri, ca Federatia Rusa ajuta autoritatile de la Phenian sa obtina petrol si carbune, incalcand astfel sanctiunile internationale impuse nord-coreenilor.
"Rusia nu ne ajuta deloc in privinta Coreei de Nord. Ceea ce ajuta China, Rusia strica", a spus Trump intr-un interviu pentru Reuters.
Liderul de la Washington a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca a inceput orice fel de comunicare cu Kim Jong Un, lider cu care indirect a avut schimburi dure de replici. "M-as aseza pentru discutii, dar nu sunt sigur ca asta va rezolva problema. Nu sunt sigur ca discutiile vor duce la ceva. S-a discutat de 25 de ani si ei au profitat de presedintii nostri", a afirmat Donald Trump.
Presedintele american a laudat China pentru eforturile sale de a restrictiona livrarile de petrol si carbune catre Coreea de Nord, insa a precizat ca Beijingul poate face mai multe. Rusia pare, in schimb, sa "completeze insa golurile lasate de chinezi", a adaugat liderul american.
Donald Trump considera ca Vladimir Putin poate face multe in privinta nord-coreenilor. "Din pacate nu avem cine stie ce relatie cu Rusia si in unele cazuri probabil ce ia inapoi China, da Rusia. Astfel ca rezultatul nu este atat de bun cat ar putea sa fie".
Trump crede ca nord-coreenii sunt aproape de a putea sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune catre Statele Unite: "Inca nu sunt acolo, dar sunt aproape. Si se apropie din ce in ce mai mult".
Citeste... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 22:19
Coreea de Nord, o "dictatura perversa" in opinia lui Donald Trump, "nu poate sa santajeze lumea", a avertizat presedintele american intr-o alocutiune miercuri, la revenirea sa dintr-un turneu asiatic de 12 zile.
Donald Trump a promis, de asemenea, sa puna o "presiune maxima" asupra Phenianului si a anuntat ca China va exercita o "presiune economica" la adresa Coreei de Nord, tara pe care presedintele Xi Jinping o considera drept o "mare amenintare", relateaza France Presse.
Intr-un discurs de jumatate de ora, Donald Trump a trecut in revista etapele multiple ale acestei vizite, cel mai lung turneu efectuat de un presedinte american in Asia din 1991, revenind si la vizitele precedente in strainatate de la preluarea mandatului in luna ianuarie.
"Vreau sa-i informez astazi pe americani despre succesul calatoriei si despre eforturile pe care noi le-am facut pentru a promova securitatea americanilor si prosperitatea lor in acest an", a declarat Donald Trump de la Casa Alba, insistand in special asupra a doua puncte centrale ale turneului sau: amenintarea nord-coreeana si schimburile comerciale cu Asia.
"Cand m-am adresat Adunarii Nationale a Republicii Coreea (Coreea de Sud), am spus adevarul despre regimul nord-coreean si am spus clar ca nu voi permite ca aceasta dictatura perversa sa tina lumea ostatica prin santaj nuclear", a spus el.
In aceasta calatorie "am cerut tuturor natiunilor sa sprijine campania noastra de presiune maxima pentru denuclearizarea... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 08:22
Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.
David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.
Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.
De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.
In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa... mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 06:45
Presedintele Donald Trump a avut o saptamana foarte agitata, avand de rezolvat doua crize - una externa, care se prelungeste de mult timp, in Coreea de Nord, si una interna aparuta sambata, respectiv situatia din Charlottesville.
Insa liderul de la Casa Alba a esuat in ambele situatii, scrie Foreign Policy, intr-un articol cu titlul "Presedintele nostru absent".
"Sunt saptamani precum cea trecuta care folosesc pentru a ne aminti cat de esentiala este presedintia", noteaza sursa citata.
Criza din Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata dintre Coreea de Nord si Statele Unite a generat o criza care a fiert la foc mic, dar care a dat in clocot dupa cel mai recent test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord la sfarsitul lunii iulie.
Apoi, Phenianul a amenintat ca poate amplasa o bomba nucleara pe rachetele sale.
Imediat, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", mesaj de care s-au dezis pana si oficialii Administratiei de la Washington.
Pe acest subiect, citeste si:
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarileRazboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca racheteleTrump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Foreign Policy noteaza insa ca presedintele nu a reusit sa articuleze si sa conduca strategia americana privind Coreea de Nord.
Trump a avut... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 20:00
Coreea de Nord a testat sambata o noua racheta balistica, lansata de la o baza din provincia Pyeongan, situata la nord de Phenian.
Partea nord-coreeana nu a facut inca niciun comentariu pe acest subiect.
Presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat, pe Twitter: "Coreea de Nord a aratat lipsa de respect fata de dorintele Chinei si fata de foarte respectatul sau presedinte, cand a lansat azi o racheta, desi fara succes. Rau!".
Racheta a zburat 30 - 40 de kilometri, anunta CNN, citand un oficial american. Desi initial acesta afirmase ca racheta a aterizat in Marea Japoniei, ulterior a spus ca partea principala a rachetei a aterizat la 35 de kilometri de Pukchang.
Conform sursei citate, racheta testata era cel mai probabil una cu raza medie de actiune de tip KN-17.
Testul are loc la cateva ore dupa ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a facut apel la intreaga lume pentru a obliga Coreea de Nord sa renunte la ambitiile sale nucleare.
In urma cu mai putin de o saptamana, un alt test cu racheta a esuat, surse militare americane afirmand ca aceasta a explodat la cateva secunde de la lansare.
Miercuri, Statele Unite au instalat sisteme antiracheta in Coreea de Sud, care sa doboare rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in timp ce se apropie de tinta, in faza finala a zborului.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 08:10
Presedintele american, Donald Trump, a salutat marti eforturile facute de China pentru exercitarea de presiuni asupra Coreei de Nord si a sugerat ca, in schimbul acestei cooperari, el a decis, cel putin deocamdata, sa renunta la un eventual razboi comercial cu Guvernul de la Beijing.
Vorbind la postul Fox News, Trump a spus ca a dezvoltat o foarte buna relatie cu presedintele chinez, Xi Jinping, in urma recentului lor summit desfasurat in Florida.
"Ce ar trebui sa fac? Sa lansez un razboi comercial impotriva Chinei in timp ce ea se ocupa de o problema foarte serioasa, cu Coreea de Nord?", s-a intrebat presedintele american. "Eu tratez China cu respect, am un mare respect fata de el (presedintele Xi Jinping - n.red.). Vom vedea ce va putea face", a continuat Trump, relateaza AFP.
In timpul campaniei electorale, el a acuzat China ca isi devalorizeaza artificial moneda pentru a-si stimula exporturile si a amenintat ca, odata ajuns la Casa Alba, va institui taxe vamale asupra produselor importate din China.
Insa, dupa summit-ul cu omologul sau chinez, Trump si-a temperat tonul, iar administratia sa a anuntat oficial vineri ca nu considera ca Guvernul de la Beijing devalorizeaza artificial yuanul chinezesc.
Trump s-a sucit: NATO nu mai este depasita. China nu manipuleaza moneda
Totusi, Trump a sustinut in interviul acordat postului Fox News ca, de fapt, nu si-a schimbat pozitia. "China incearca sa ne ajute. Nu stiu daca va reusi sau nu, dar pot eu sa lansez... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 20:32