Autoritatile de la Phenian sustin ca Statele Unite au mobilizat capacitati nucleare pentru a putea lansa un atac preventiv limitat impotriva Coreei de Nord.
"Oficiali americani, inclusiv secretarul Apararii si directorul CIA, au vorbit in mod repetat despre amenintarea nucleara si balistica nord-coreeana pentru a justifica optiunea militara. Administratia SUA analizeaza posibilitatea unui atac preventiv limitat impotriva Coreei de Nord", a declarat Ju Yong Chol, un diplomat nord-coreean la o conferinta pentru dezarmare organizata de Natiunile Unite.
"Actualele masuri luate de Statele Unite in sensul suplimentarii capacitatilor militare sunt destinate lansarii unui atac preventiv impotriva Republicii Democrate Populare Coreea", a mai precizat Ju Yong Chol.
Nu este pentru prima ora cand Phenianul face astfel de acuzatii. In noiembrie 2017, bombardiere americane s-au apropiat de teritoriul Coreei de Nord pentru a "ameninta si a santaja" Coreea de Nord, sustinea atunci regimul Kim Jong-Un.
In realitate, avioanele militare au survolat orasul japonez Okinawa si apoi insula sud-coreeana Jeju, inainte de a trece pe deasupra Marii Japoniei si a se apropia de spatiul aerian nord-coreean. Escortate de avioane de vanatoare sud-coreene, bombardierele americane au simulat atacuri nucleare, lovind tinte dintr-un poligon sud-coreean.
Agentia nord-coreeana de stiri avertizeaza atunci ca exercitiile de acest tip nu fac decat sa amplifice tensiunile in Peninsula Coreeana.... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 15:20
Coreea de Nord este pe punctul de a dezvolta rachete nucleare capabile sa loveasca teritoriul american, a declarat Mike Pompeo, directorul CIA.
Oficialul a subliniat ca Washingtonul continua sa prefere diplomatia si sanctiunile ca solutii pentru rezolvarea chestiunii programului balistic si nuclear nord-coreean, insa utilizarea fortei militare ramane o optiune, transmite BBC News.
Coreea de Nord este "atat de aproape acum in ceea ce priveste capabilitatile incat din perspectiva SUA trebuie sa ne comportam ca si cum sunt pe punctul de a obtine acel obiectiv", a declarat Pompeo in cadrul unui discurs la organizatia Foundation for Defense of Democracies.
"Sunt atat de avansati in asta, acum este doar o chestiune de gandit cum sa oprim etapa finala", a adaugat oficialul, precizand ca serviciile de informatii au probleme in a stabili cu siguranta momentul in care Coreea de Nord a reusit sa atinga acest obiectiv.
Regimul de la Phenian afirma ca deja are capacitatea de a ataca teritoriul Statelor Unite.
Citeste despre cele mai noi evolutii din criza coreeana:
Coreea de Nord avertizeaza ca "un razboi nuclear poate izbucni in orice moment"Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba ...citeste mai departe despre "Seful CIA: Coreea de Nord e pe punctul de a dezvolta cu succes rachete nucleare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 10:04
Coreea de Nord va raspunde "cu foc" la decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a "aprinde fitilul razboiului" prin declaratiile "beligerante si nebunesti" facute la Adunarea Generala ONU, ameninta Ri Yong-Ho, ministrul nord-coreean de Externe.
"Prin declaratiile beligerante si nebunesti facute la Natiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul razboiului impotriva noastra", a declarat Ri Yong-Ho, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse Tass.
"Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie sa actioneze cu multa atentie si sa inceteze sa ne mai deranjeze, daca nu vor sa fie facute de rusine in fata intregii lumi expunandu-se unui atac militar din partea noastra. Liderul nord-coreean a afirmat ca fortele noastre strategice, care au capabilitati extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lasa America, un stat agresor, sa ramana nepedepsita", a adaugat Ri Yong Ho.
"Acum a venit randul Americii sa plateasca; intregul nostru popor, toti militarii nostri cer insistent sa fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape ca am atins punctul final in scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilitati in raport cu Statele Unite.
Armele noastre nucleare nu vor fi niciodata subiect de negocieri atat timp cat politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprita definitiv", a atras atentia ministrul nord-coreean de Externe.
In discursul rostit la Adunarea... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:25
Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
Presedintele Donald Trump a avut o saptamana foarte agitata, avand de rezolvat doua crize - una externa, care se prelungeste de mult timp, in Coreea de Nord, si una interna aparuta sambata, respectiv situatia din Charlottesville.
Insa liderul de la Casa Alba a esuat in ambele situatii, scrie Foreign Policy, intr-un articol cu titlul "Presedintele nostru absent".
"Sunt saptamani precum cea trecuta care folosesc pentru a ne aminti cat de esentiala este presedintia", noteaza sursa citata.
Criza din Coreea de Nord
Situatia extrem de tensionata dintre Coreea de Nord si Statele Unite a generat o criza care a fiert la foc mic, dar care a dat in clocot dupa cel mai recent test cu racheta balistica efectuat de Coreea de Nord la sfarsitul lunii iulie.
Apoi, Phenianul a amenintat ca poate amplasa o bomba nucleara pe rachetele sale.
Imediat, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu "foc si furie cum n-a mai vazut lumea", mesaj de care s-au dezis pana si oficialii Administratiei de la Washington.
Pe acest subiect, citeste si:
Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarileRazboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca racheteleTrump ameninta iar Coreea de Nord: Armele sunt incarcate. Kim Jong-un nu va scapa nepedepsit!
Foreign Policy noteaza insa ca presedintele nu a reusit sa articuleze si sa conduca strategia americana privind Coreea de Nord.
Trump a avut... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 20:00
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
Sunt toate optiunile "la vedere", cum spune Donald Trump, cand vine vorba despre Coreea de Nord?
De fapt, optiunile militare sunt extrem de limitate.
Este o fraza care face parte din repertoriu, de cate ori SUA vorbesc despre Coreea de Nord. Iar acum Administratia Trump insista si ea ca toate optiunile sunt la vedere. In principiu, Washingtonul este deschis pentru negocieri. Suna ca o continuitate si in principiu este o veste buna.
Care sa fie tinta?
Dar este si punctul in care incepe intrebarea. Cum se va asigura Washingtonul ca intr-adevar China implementeaza sanctiunile decise de Natiunile Unite? Ce e de negociat acolo, daca intelegem termenul "negociere" in mod clasic, adica fiecare trebuie sa faca niste concesii? Si se mai pune intrebarea: care optiuni militare sunt realiste? Ajungi rapid intr-un punct mort la aceasta intrebare.
Sigur ca SUA ar putea lansa o lovitura preventiva - asa cum au facut in Siria. Dar cu ce tinta? Daca ar lovi poligonul nuclear, riscul ar fi prea mare ca materialul radioactiv sa ajunga pana pe teritoriul Chinei.
O actiune de "decapitare" impotriva conducerii lui Kim Jong-un ar crea haos major, neavand niciun impact asupra conducerii militare a Coreei de Nord. Un atac in regiunile de granita asupra trupelor stationate acolo, care sunt cele mai bune din Coreea de Nord?
Caz clasic de auto-disuasiune
Toate acestea sunt in regula, in teorie. Dar chiar daca un numar foarte mic de artilerie si/sau de baterii de rachete ramane... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 15:40
Coreea de Nord a lansat, luni, mai multe rachete in Marea Japoniei.
Premierul japonez, Shinzo Abe, citat de Reuters, a sustinut ca ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns in zona economica exclusiva a Japoniei. Guvernul de la Tokio a inaintat un protest catre Phenian, a precizat el.
Un purtator de cuvant al executivului nipon a vorbit de "o amenintare grava la adresa securitatii nationale", dar a sustinut ca, potrivit primelor rapoarte, nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectiva.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anuntat initial, intr-un mesaj text catre agentia Yonhap, ca lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locala 7:36 (1:06 - ora Romaniei) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu raza lunga de actiune, din apropierea granitei cu China. Ulterior, aceeasi sursa a mentionat mai multe rachete, fara a preciza numarul acestora.
Prima racheta mentionata, care a traversat Coreea de Nord si a cazut in Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din Ministerul sud-coreean al Apararii. Acest tip de racheta ar putea ajunge pana pe teritoriul american.
Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reactie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite, aflate in curs.
Citeste si: Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Presedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat ca sistemul... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:07
Casa Alba analizeaza, in cadrul unei revizuiri a strategiei, posibilitatea unei schimbari a regimului de la Phenian sau a unei interventii militare cu scopul de a pune capat amenintarii nucleare nord-coreene, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.
Presedintele Donald Trump a luat masuri pentru a-si asigura aliatii din regiune, ingrijorati de evolutiile din Coreea de Nord, ca nu va abandona acordurile care sustin de decenii politica americana in Asia.
In urma promisiunii lui Trump de a opri Phenianul sa mai testeze vreodata vreo racheta balistica si in baza acestei revizuiri a strategiei, care dateaza de doua saptamani, unii analisti se asteapta la o schimbare in politica americana.
Aceasta revizuire are loc in contextul unor evenimente care au tensionat recent stabilitatea in regiunea.
Citeste si: Wall Street Journal: Washingtonul a anulat istorica intalnire cu un oficial nord-coreean
Coreea de Nord a lansat luna trecuta o racheta balistica in Marea Japoniei, iar fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost asasinat in Malaezia.
Oficiali chinezi si nord-coreeni poarta negocieri la Beijing, in cadrul primei reuniuni la nivel inalt cunoscute din ultimul an, in contextul in care Beijingul si-a redus recent importurile de carbune din Coreea de Nord.
Oficiali americani au subliniat dimensiunea militara a acestei strategii emergente, in cadrul unor discutii cu aliati, potrivit unor persoane la curent cu aceste discutii citate de... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 07:53