Coreea de Sud si Coreea de Nord au convenit, joi, sa organizeze un summit in data de 27 aprilie, in regiunea demilitarizata Panmunjom, a anuntat guvernul sud-coreean.
Potrivit discutiilor inter-coreene la nivel inalt din 29 martie, pe agenda summit-ului se vor afla imbunatatirea legaturilor bilaterale si atenuarea tensiunilor militare.
Presedintele sud-coreean Moon Jae-In si liderul nord-coreean Kim Jong-Un se vor intalni in Casa Pacii, situata in partea sudica a localitatii de frontiera Panmunjom.
Ambele parti au convenit, de asemenea, sa aiba contacte de lucru in data de 4 aprilie, pentru a stabili protocolul si securitatea summit-ului inter-coreean.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un ar trebui sa aiba o intrevedere si cu presedintele american Donald Trump, in luna mai. Regimul de la Phenian si-a exprimat disponibilitatea de a purta discutii despre denuclearizare, "in cazul in care va fi garantata siguranta regimului si daca amenintarile militare impotriva Coreei de Nord vor fi eliminate".
Va fi cel de-al treilea summit inter-coreean, dupa cele din 2000 si 2007, care au avut loc la Phenian. Detensionarea relatiilor intre cele doua Corei s-a produs in perioada Jocurilor Olimpice de iarna de la PyeongChang, Coreea de Sud (9-25 februarie), unde Coreea de Nord a trimis o delegatie insemnata.
"In ultimele 80 de zile, au avut loc multe evenimente importante, fara precedent", a spus Ri Son-Gwon, presedintele Comitetului pentru Reunificare Pasnica din Coreea de... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 12:17
Presedintele sud-coreean Moon Jae-In si omologul sau american Donald Trump au discutat, vineri, despre organizarea unui summit SUA-Coreea de Nord, iar liderul de la Seul a dat asigurari ca nu va face concesii pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.
In cadrul unei convorbiri telefonice de 35 de minute, Moon a subliniat importanta denuclearizarii Coreei de Nord si a reafirmat angajamentul Coreei de Sud pentru organizarea unui summit intre Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-Un, relateaza site-ul agentiei Yonhap.
"Pozitia noastra ferma este ca nu putem face nicio concesie in nicio circumstanta sau conditie. Denuclearizarea este cel mai important obiectiv pentru garantarea pacii in lume, nu doar in Peninsula Coreeana", a spus presedintele sud-coreean, potrivit unui comunicat al administratiei de la Seul.
Moon Jae-In a precizat ca se va consulta cu SUA inainte de intrevederea cu liderul de la Phenian programata pentru sfarsitul lunii aprilie, in regiunea demilitarizata Panmunjom.
In cea de-a doua conversatie telefonica din ultimele doua saptamani, Donald Trump i-a transmis lui Moon Jae-In ca se asteapta ca Seul-ul sa coopereze pentru un acord bilateral de liber schimb.
In replica, presedintele sud-coreean a adus in discutie intentia administratiei americane de a reduce importurile de otel din Coreea de Sud, adaugand ca este necesara o demonstratie de forta din partea statelor aliate intr-un moment critic pentru securitatea Asiei de Nord-Est.
La 10... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 23:08
Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
Japonia a desfasurat sambata baterii de interceptori de racheta de-a lungul traiectoriei pe care o vor urma rachetele balistice nord-coreene in cazul in care Phenianul isi pune in practica amenintarea de a lansa patru rachete spre Guam, teritoriu american in Oceanul Pacific.
Sisteme defensive antiracheta sol-aer au fost desfasurate in patru prefecturi din vestul Japoniei, dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca "examineaza in mod serios" sa lanseze simultan rachete balistice cu raza intermediara de actiune asupra Guam, informeaza agentia de presa nipona Kyodo.
Interceptorii de racheta Patriot de tip PAC-3 au fost desfasurati in prefecturile Shimane, Hiroshima si Kochi, care vor fi survolate - potrivit Phenianului - de rachetele nord-coreene, precum si in prefectura Ehime, situata intre Hiroshima si Kochi, regiuni in care in mod normal nu sunt desfasurati interceptori de racheta.
Premierul nipon Shinzo Abe le-a declarat jurnalistilor din prefectura Yamaguchi ca Executivul "va face totul" pentru a proteja vietile si proprietatile cetatenilor niponi.
Citeste si Alerta pe insula americana Guam de teama unui atac nord-coreean. Trump continua amenintarile ...citeste mai departe despre "Razboiul declaratiilor dintre Trump si Kim Jong Un a pus lumea pe jar: Japonia e pregatita sa opreasca rachetele" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 15:47
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
Presedintele SUA Donald Trump a declarat vineri ca liderul nord-coreean Kim Jong-un "va regreta sincer" actiunile ostile impotriva teritoriului SUA sau impotriva aliatilor SUA, avertismentul fiind lansat la cateva ore dupa ce, intr-o postare pe Twitter, afirma ca armele americane sunt deja "incarcate si armate" pentru a combate orice amenintare reprezentata de Coreea de Nord.
"Sper ca inteleg pe deplin gravitatea a ceea ce am spus", a precizat Trump, adaugand ca "acele cuvinte sunt foarte, foarte usor de inteles".
Apoi, el i-a transmis o amenintare directa lui Kim Jong-un.
"Acest om nu va scapa nepedepsit pentru ceea ce face", a spus Donald Trump.
"Daca indrazneste sa declanseze o amenintare sub forma unei amenintari evidente - ceea ce el face de ani de zile - sau daca face ceva in ceea ce priveste Guamul sau orice teritoriu american sau un aliat american, va regreta sincer", a mai declarat presedintele SUA.
"Solutiile militare sunt acum pe deplin in vigoare, sunt incarcate si armate daca vedem vreo actiune neinteleapta din partea Coreei de Nord. Speram ca Kim Jong-un va gasi o alta cale!", afirma presedintele american in mesajul postat pe Twitter cu cateva ore in urma.
Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 11, 2017
Aceasta declaratie vine la doua zile dupa ce secretarul Apararii a sustinut ca americanii sunt... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 07:52
Autoritatile regionale au luat masuri speciale pentru avertizarea populatiei de pe insula americana Guam, in contextul in care o racheta lansata din Coreea de Nord ar ajunge in doar 14 minute pe acest teritoriu american situat in Oceanul Pacific.
"In cazul in care Coreea de Nord ar lansa o racheta spre Insula Guam, aceasta ar ajunge in 14 minute", a declarat joi Jeann Gaminde, purtatorul de cuvant al Departamentului regional pentru Securitate, conform News.ro.
Jenna Gaminde a dat asigurari ca locuitorii vor fi avertizati imediat.
"Institutia noastra va fi instiintata imediat de armata si va utiliza toate formele de comunicatie pentru a transmite mesajul publicului. In cazul in care vor fi auzite sirenele, oamenii trebuie sa urmareasca imediat anunturile facute la radio si televiziune", a precizat Jenna Gaminde, citata de cotidianul Pacific Daily News.
Dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat ca va reactiona cu "foc si furie" la "amenintarile Coreei de Nord", regimul Kim Jong-Un a atras atentia ca analizeaza posibilitatea de a face o demonstratie de forta prin lansarea unor rachete in largul Insulei Guam, apartinand Statelor Unite.
Citeste si Oficiali SUA se dezic de Trump: Amenintarile la adresa Coreei de Nord au fost spontane, ii apartin
In replica, Trump a transmis ca regimul nord-coreean va avea probleme cum putine tari au avut vreodata daca va face ceea ce a spus.
"Este timpul ca cineva sa ia atitudine pentru oamenii din tara noastra", a... mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 22:48
Donald Trump sustine ca este dispus sa se intalneasca cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru a discuta despre programul nuclear al tarii comuniste.
"O sa vorbesc cu el, nu am nicio problema sa discut cu el", a explicat magnatul cu ambitii prezidentiale. O astfel de atitudine ar reprezenta o intoarcere la 180 de grade in politica externa a Statelor Unite, Coreea de Nord fiind o tara izolata pe plan extern, relateaza BBC.
Contracandidata lui Trump din tabara democratilor, Hillary Clinton, a decretat deja ca acesta are "o bizara atractie pentru oamenii politici puternici din strainatate".
Un asistent de campanie al fostei prime doamne a Americii a afirmat ca politica externa a lui Donald Trump "nu are niciun sens". De altfel, chiar si candidatul republican a fost nevoit sa admita ca de-a lungul campaniei de 9 luni a facut greseli pe care le regreta.
Printre acestea se numara si declaratia despre Vladimir Putin, un lider despre care Trump a spus ca il respecta. Intre timp, pozitia lui s-a modificat radical, criticand politica Moscovei in privinta crizei din Ucraina.
Trump se pregateste si sa efectueze o vizita in Marea Britanie imediat dupa nominalizarea sa pe post de candidat al Partidului Republican pentru cea mai inalta functie in stat.
In acelasi timp insa, miliardarul a declarat ca nu se asteapta sa aiba o relatie buna cu premierul britanic David Cameron, dupa ce acesta a criticat aspru propunerea sa de a interzice accesul musulmanilor in SUA.... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:43