Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Coreea de Nord va raspunde "cu foc" la decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a "aprinde fitilul razboiului" prin declaratiile "beligerante si nebunesti" facute la Adunarea Generala ONU, ameninta Ri Yong-Ho, ministrul nord-coreean de Externe.
"Prin declaratiile beligerante si nebunesti facute la Natiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul razboiului impotriva noastra", a declarat Ri Yong-Ho, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse Tass.
"Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie sa actioneze cu multa atentie si sa inceteze sa ne mai deranjeze, daca nu vor sa fie facute de rusine in fata intregii lumi expunandu-se unui atac militar din partea noastra. Liderul nord-coreean a afirmat ca fortele noastre strategice, care au capabilitati extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lasa America, un stat agresor, sa ramana nepedepsita", a adaugat Ri Yong Ho.
"Acum a venit randul Americii sa plateasca; intregul nostru popor, toti militarii nostri cer insistent sa fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape ca am atins punctul final in scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilitati in raport cu Statele Unite.
Armele noastre nucleare nu vor fi niciodata subiect de negocieri atat timp cat politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprita definitiv", a atras atentia ministrul nord-coreean de Externe.
In discursul rostit la Adunarea... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:25
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
Presedintele american, Donald Trump, se va intalni joi cu omologii sai din Japonia si Coreea de Sud pentru a discuta amenintarea reprezentata de Coreea de Nord, a anuntat vineri Casa Alba.
Pe acelasi subiect, HR McMaster, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, le-a transmis, intr-o conferinta de presa, "celor care au vorbit de o lipsa de optiuni militare" ca "exista o optiune militara", dar nu aceasta este solutia preferata de administratia americana, transmite AFP.
Vineri dimineata Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei.
Cursa inarmarii nord-coreene este "una dintre cele mai urgente si periculoase probleme de securitate ale lumii", le-a spus McMaster jurnalistilor, la Casa Alba.
In fata acestei amenintari, "este vital ca toate natiunile sa coopereze pentru a face tot ceea ce le sta in putinta pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat consilierul lui Trump, care va participa saptamana viitoare la New York la Adunarea Generala a ONU.
Washingtonul s-a aratat dispus sa acorde timp pentru ca ultima serie de sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU sa-si demonstreze eficacitatea.
"Importanta este implementarea riguroasa (a sanctiunilor) pentru a permite actiunilor economice si diplomatice sa progreseze", a spus McMaster.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a subliniat potentiala eficacitate a celei de-a opta serii de sanctiuni contra Phenianului, adoptata luni in unanimitate. Aceste masuri, ce... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 09:31
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, ca Moscova este "foarte ingrijorata" din cauza "riscurilor foarte ridicate" ale unui conflict militar intre SUA si Coreea de Nord.
Rusia si China propun un plan pentru detensionarea crizei, relateaza AFP si Reuters.
"Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luand in considerare retorica utilizata. Exista amenintari directe de folosire a fortei", a spus Lavrov, cu prilejul unui forum al studentilor, conform transmisiei in direct a televiziunii ruse.
"Din acest motiv, fireste, suntem foarte ingrijorati", a adaugat ministrul rus, potrivit caruia Moscova "va face totul" pentru evitarea unei confruntari intre cele doua state.
El a amintit ca Rusia si China au propus de mai multe ori un dublu moratoriu pentru dezamorsarea crizei, care sa includa incetarea testelor nucleare si balistice nord-coreene si, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA si Coreei de Sud.
SUA se opun insa acestui plan, sustinand ca "testele nucleare si lansarile de rachete ale Coreei de Nord sunt interzise printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectata in mod obligatoriu, in timp ce exercitiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodata prin nimic", a adaugat Lavrov.
In opinia sa, "cel care trebuie sa faca primul un pas pentru a se indeparta de linia periculoasa este cel care este mai puternic si mai inteligent. Pastram speranta".
Citeste pe larg despre tensiunile... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:47
Agentia Centrala de Informatii (CIA) a infiintat un centru de misiune dedicat "amenintarii nucleare si balistice" reprezentate de Coreea de Nord.
Crearea acestui centru va permite CIA "sa valorifice toate resursele, capacitatile si autoritatile Agentiei" pentru a trata problema nord-coreeana, indica un comunicat al CIA, relateaza joi CNN.
"Infiintarea centrului ne permite sa integram si sa directionam in mod mai specific eforturile CIA impotriva amenintarilor serioase provenite de la Coreea de Nord impotriva Statelor Unite si a aliatilor lor", subliniaza directorul agentiei, Mike Pompeo, in comunicat.
Noul birou "va colabora indeaproape cu comunitatea de informatii si cu intreaga comunitate de securitate nationala a SUA", mai arata CIA.
Momentul infiintarii nu este legat, cel mai probabil, de vreun eveniment recent, ci mai degraba de pozitia CIA fata de amenintarea foarte reala si in crestere la adresa SUA, justificand alocarea de resurse suficiente pentru un centru dedicat, a estimat Bruce Klingner, fost director adjunct al Diviziei pentru Coreea din CIA si cercetator la Centrul pentru studii asiatice al Heritage Foundation.
Fostul analist CIA John Nixon a declarat pentru CNN ca se asteapta ca acest centru sa furnizeze rapoarte de situatie pentru comunitatea de informatii si administratia Trump, posibil de doua ori pe zi dupa o monitorizare non-stop, si sa colaboreze intr-o masura semnificativa cu serviciile de informatii sud-coreene.
Potrivit lui Nixon,... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 16:25
Phenianul a amenintat Ierusalimul cu o pedeapsa nemiloasa, sambata, si a numit Israelul un pericol pentru pacea mondiala, deoarece detine arme nucleare, dar refuza sa recunoasca acest lucru.
Citeste si: Cate arme nucleare sunt in lume si ce ar putea ele sa distruga
Reactia nord-coreenilor a fost determinata de ministrul israelian al Apararii, Avigdor Lieberman, care saptamana trecuta l-a numit pe Kim Jong Un "nebun si radical", aminteste Sputnik News.
Declaratiile lui Lieberman au fost facute in contextul in care acesta a criticat angajamentul Statelor Unite in combaterea amenintarii globale reprezentate de armele nucleare nord-coreene, deoarece astfel Washingtonul si-ar redirectiona resursele de securitate de la apararea Israelului.
Astfel, Phenianul a raspuns prin intermediul agentiei de presa a statului, KCNA.
"Remarcile nesabuite ale ministrului israelian al Apararii sunt meschine si un comportament rautacios si o provocare serioasa pentru Coreea de Nord", transmite agentia.
"Acesta este un joc cinic de a scapa de denuntarea si blestemul mondial de perturbator al pacii in Orientul Mijlociu, de ocupant al teritoriilor arabe si de vinovat de crime impotriva umanitatii", mai arata Pheninaul.
Astfel, sugerand ca Israelul, prin vocea lui Lieberman, "a afectat demnitatea liderului suprem" Phenianul a amenintat ca Ierusalimul va fi vizat de ceea ce KCNA a numit o "pedeapsa nemiloasa", insa nu s-a specificat despre forma pe care o va lua aceasta pedeapsa.... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 15:49
Donald Trump sustine ca este dispus sa se intalneasca cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru a discuta despre programul nuclear al tarii comuniste.
"O sa vorbesc cu el, nu am nicio problema sa discut cu el", a explicat magnatul cu ambitii prezidentiale. O astfel de atitudine ar reprezenta o intoarcere la 180 de grade in politica externa a Statelor Unite, Coreea de Nord fiind o tara izolata pe plan extern, relateaza BBC.
Contracandidata lui Trump din tabara democratilor, Hillary Clinton, a decretat deja ca acesta are "o bizara atractie pentru oamenii politici puternici din strainatate".
Un asistent de campanie al fostei prime doamne a Americii a afirmat ca politica externa a lui Donald Trump "nu are niciun sens". De altfel, chiar si candidatul republican a fost nevoit sa admita ca de-a lungul campaniei de 9 luni a facut greseli pe care le regreta.
Printre acestea se numara si declaratia despre Vladimir Putin, un lider despre care Trump a spus ca il respecta. Intre timp, pozitia lui s-a modificat radical, criticand politica Moscovei in privinta crizei din Ucraina.
Trump se pregateste si sa efectueze o vizita in Marea Britanie imediat dupa nominalizarea sa pe post de candidat al Partidului Republican pentru cea mai inalta functie in stat.
In acelasi timp insa, miliardarul a declarat ca nu se asteapta sa aiba o relatie buna cu premierul britanic David Cameron, dupa ce acesta a criticat aspru propunerea sa de a interzice accesul musulmanilor in SUA.... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:43