Statele Unite continua discret contactele diplomatice directe cu Coreea de Nord, a declarat marti agentiei Reuters un oficial de rang inalt din Departamentul de Stat de la Washington. Aceste contacte au loc in ciuda afirmatiei publice a presedintelui american Donald Trump ca este o pierdere de vreme.
Prin asa-numitul "canal de la New York", negociatorul american pentru Coreea de Nord, Joseph Yun, discuta cu diplomati nord-coreeni din cadrul reprezentantei la ONU, a precizat sursa citata. Intre timp, Trump si liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, au schimbat insulte si amenintari, alimentand teama de un conflict militar.
Pe 17 octombrie, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a afirmat ca eforturile diplomatice vor continua "pana cand cade prima bomba". Comentariile facute marti de sursa agentiei Reuters reprezinta cel mai clar indiciu ca dialogul direct continua, inclusiv pe alte teme decat eliberarea detinutilor americani din Coreea de Nord.
Nu exista insa semne concrete ca relatiile dintre Washington si Phenian s-au ameliorat, dupa testele nord-coreene in domeniul nuclear si al rachetelor si dupa decesul studentului american Otto Warmbier, la cateva zile de la repatrierea sa din Coreea de Nord, in iunie, dupa un an de inchisoare. Inca trei americani sunt inchisi in penitenciare nord-coreene: misionarul Kim Dong Chul si cadrele universitare Tony Kim si Kim Hak Song.
Anterior, oficiali americani si nord-coreeni sugerasera ca eforturile lui Yun au fost... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 10:19
Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a declarat ca presedintele Donald Trump i-a cerut sa continue eforturile pentru a tempera tensiunile legate de Coreea de Nord, seful diplomatiei americane asigurand ca "aceste eforturi diplomatice vor continua pana cand va cadea prima bomba".
Tillerson a facut aceste afirmatii in timpul unei emisiuni la postul CNN si a minimalizat totodata mesajele postate de Trump pe Twitter, in care acesta ii transmitea ca isi pierde vremea incercand sa negocieze cu "Micul Om-Racheta", referire la liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Trump "mi-a transmis clar sa continui eforturile diplomatice", a precizat duminica secretarul american de stat.
Declaratiile sale survin in contextul relatarilor despre un posibil nou test nord-coreean cu racheta, care ar putea fi efectuat inainte de manevrele navale comune ale Coreei de Sud si SUA, care incep saptamana viitoare.
Ar putea fi vorba de o racheta balistica intercontinentala Hwasong-14, a carei raza de actiune ar permite atingerea teritoriului Alaska, sau de Hwasong-12, pe care Phenianul a amenintat ca o va lansa spre teritoriul american Guam, in Pacific.
Citeste si NATO se opune unei interventii militare a SUA in Coreea de Nord: Ar avea consecinte devastatoare! ...citeste mai departe despre "Strategia lui Trump pentru Coreea de Nord: Diplomatia va continua pana cand va cadea prima bomba" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:31
Statele Unite au promis duminica "un raspuns militar masiv" in cazul in care Coreea de Nord ameninta teritoriul american, inclusiv Guam, sau pe cel al aliatilor sai, insistand pe unitatea comunitatii internationale de a cere denuclearizarea Peninsulei Coreea, transmit AFP si dpa.
"Avem numeroase optiuni militare (...) Avem capacitatea sa ne aparam si sa ne aparam aliatii, Coreea de Sud si Japonia", a declarat secretarul apararii Jim Mattis, intr-o scurta alocutiune la Casa Alba.
Orice amenintare la adresa SUA sau a aliatilor sai va primi "un raspuns militar masiv, un raspuns deopotriva eficient si zdrobitor", a adaugat el.
Presedintele american Donald Trump a fost informat in legatura cu toate optiunile militare posibile impotriva Coreei de Nord, a spus Mattis, care a subliniat ca SUA nu urmaresc "anihilarea totala" a Coreei de Nord, dar au "multe optiuni pentru a o face", arata Los Angeles Times.
Potrivit EFE, secretarul american al apararii a aparut pentru scurt timp in fata presei de la Casa Alba, dupa ce a participat la o intalnire cu presedintele american Donald Trump, pentru a analiza ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, cel mai puternic de pana acum. ...citeste mai departe despre "SUA ameninta Coreea de Nord cu un raspuns militar masiv: Exista multe optiuni pentru anihilarea totala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Septembrie 2017, ora 00:25
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri presei ca "avem multe optiuni privind Venezuela, inclusiv o posibila optiune militara daca este necesar".
Trump a declarat ca in Venezuela "oamenii sufera si mor". Reuters reaminteste ca in ultimele patru luni de proteste si-au pierdut viata peste 120 de venezueleni.
Departamentul american al Apararii a facut insa cunoscut, printr-un purtator de cuvant, ca nu a primit de la Casa Alba niciun ordin privind Venezuela, iar Trump nu a dat alte detalii.
Ministrul venezuelean al Apararii, Vladimir Padrino, a declarat televiziunii nationale ca amenintarea cu o interventie militara este "un act de nebunie" si ca va urma o declaratie oficiala pe aceasta tema.
Presedintele venezuelean, Nicolas Maduro, anuntase joi ca doreste sa discute cu Trump, care a impus sanctiuni impotriva regimului de la Caracas.
"Daca el este atat de interesat de Venezuela, eu sunt aici, eu sunt seful a ceea ce-l intereseaza", a subliniat Maduro, intr-un discurs in fata noii adunari constituante.
Nerecunoscut de opozitie si de tarile occidentale, acest for l-a confirmat in unanimitate in functia de presedinte.
Citeste si: Situatia se complica in Venezuela: Puterea acuza o tentativa de puci si trece la arestari
Vineri, Casa Alba a anuntat ca Maduro a solicitat o convorbire telefonica cu Trump, dar presedintele american a refuzat si declarat ca va discuta cu omologul sau venezuelean cand in Venezuela se va restabili democratia.... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:14
O tara cu peste 25 de milioane de locuitori este tinuta prizoniera de un dictator care se joaca de-a razboiul nuclear.
Kim-Jong-un se afla in fata unei decizii radicale. Isi va tempera politica agresiva si va renunta la testele nucleare in urma noilor sanctiuni impuse de ONU sau va continua sa ameninte cu declansarea unui conflict nuclear?
De cealalta parte, strategia SUA in ce priveste amenintarea Coreei de Nord a fost dezvoltata pe parcursul a mai multor decenii, iar in ultimii ani, de la inceperea seriei de teste cu rachete cu incarcatura nucleara, mai precis din 2016, Statele Unite si aliatii sai au o retorica noua, cu scopul de a controla situatia.
Optiunile nu sunt foarte multe, iar presedintele Donald Trump are la indemana patru posibile solutii:
1. Sa continue pe aceeasi linie ca si pana acum, cu un discurs politic mai pasnic sau mai dur, dar fara ca acesta sa fie urmat de actiuni militare.
2. O alta strategie ar fi aceea de a crea noi sanctiuni si mai drastice impotriva Coreei de Nord. Asta ar insemna posibila infometare a populatiei locale, fara a putea fi calculate consecintele asupra regimului dictatorial al lui Kim-Jong-un si nici eventualele reactii ale acestuia.
3. O ofensiva diplomatica, astfel incat, prin intermediul Chinei, Kim-Jong-un sa fie adus la masa tratativelor, dar, pentru ca acest fapt sa se intample, Trump trebuie sa ofere ceva la schimb atat Chinei, dar si regimului de la Phenian. Asta poate insemna o pierdere a influentei in... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 10:00
Presedintele SUA Donald Trump a declarat vineri ca liderul nord-coreean Kim Jong-un "va regreta sincer" actiunile ostile impotriva teritoriului SUA sau impotriva aliatilor SUA, avertismentul fiind lansat la cateva ore dupa ce, intr-o postare pe Twitter, afirma ca armele americane sunt deja "incarcate si armate" pentru a combate orice amenintare reprezentata de Coreea de Nord.
"Sper ca inteleg pe deplin gravitatea a ceea ce am spus", a precizat Trump, adaugand ca "acele cuvinte sunt foarte, foarte usor de inteles".
Apoi, el i-a transmis o amenintare directa lui Kim Jong-un.
"Acest om nu va scapa nepedepsit pentru ceea ce face", a spus Donald Trump.
"Daca indrazneste sa declanseze o amenintare sub forma unei amenintari evidente - ceea ce el face de ani de zile - sau daca face ceva in ceea ce priveste Guamul sau orice teritoriu american sau un aliat american, va regreta sincer", a mai declarat presedintele SUA.
"Solutiile militare sunt acum pe deplin in vigoare, sunt incarcate si armate daca vedem vreo actiune neinteleapta din partea Coreei de Nord. Speram ca Kim Jong-un va gasi o alta cale!", afirma presedintele american in mesajul postat pe Twitter cu cateva ore in urma.
Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 11, 2017
Aceasta declaratie vine la doua zile dupa ce secretarul Apararii a sustinut ca americanii sunt... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 07:52
"Coreea de Nord ar face bine sa nu mai ameninte Statele Unite. I se va face fata cu foc si furie cum n-a mai vazut lumea", a declarat marti presei presedintele american Donald Trump.
Declaratia sa, preluata de agentiile internationale de presa, a fost facuta la Clubul National de Golf Trump din Bedminster, in statul New Jersey, unde presedintele isi petrece concediul.
Cu cateva ore inainte, el abordase subiectul si pe Twitter, unde a difuzat un mesaj in care saluta atitudinea unor tari fata de regimul de la Phenian: "Dupa multi ani de esecuri, tarile se reunesc pentru a aborda in cele din urma pericolele reprezentate de Coreea de Nord. Trebuie sa fim duri si decisivi!".
After many years of failure,countries are coming together to finally address the dangers posed by North Korea. We must be tough & decisive!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 8, 2017
In aceeasi retea sociala, Trump a distribuit si un link catre o stire Fox News, potrivit careia nord-coreenii transporta rachete maritime de croaziera pe o nava din largul coastei estice a Asiei.
Stirea provenea de la surse confidentiale din serviciile de informatii, iar ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, a refuzat sa comenteze, dar a atras atentia ca astfel de scurgeri de informatii sunt "incredibil de periculoase".
U.S. spy satellites detect North Korea moving anti-ship cruise missiles to patrol boat https://t.co/BPFXsLffgy- FOX & friends (@foxandfriends) August 8, 2017
Consiliul de... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 07:45
Presedintele american Donald Trump a criticat China, pe Twitter, pentru ca nu depune suficiente eforturi pentru a a controla programul nuclear al Coreei de Nord.
"Sunt foarte dezamagit de China. Liderii nostri naivi din trecut le-au permis sa faca sute de miliarde de dolari din comert, insa ei nu fac nimic pentru noi in privinta Coreei de Nord, doar vorbesc. Nu vom mai permite ca acest lucru sa continue. China ar putea rezolva cu usurinta aceasta problema", a scris Trump pe Twitter sambata.
I am very disappointed in China. Our foolish past leaders have allowed them to make hundreds of billions of dollars a year in trade, yet...- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 29, 2017
De-a lungul mandatului sau, Trump a avut momente in care a criticat si momente in care a laudat China pentru pozitia sa fata de Coreea de Nord, scrie Business Insider.
Astfel, daca in mai, presedintele admitea ca China "incearca din greu" sa convinga Coreea de Nord sa renunte la testele nucleare, la inceputul lunii iulie, Trump s-a aratat dezamagit fata de decizia Beijingului de a intensifica relatiile comerciale cu nord-coreenii.
Coreea de Nord a testat vineri o racheta balistica intercontinentala despre care unii experti apreciaza ca ar putea lovi California.
Surse militare de la Washington au declarat pentru Daily Mail ca presedintele american este gata sa ordone un atac militar impotriva Coreei de Nord in cursul anului viitor, pentru a distruge echipamentul nuclear al acestei... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 11:19
Presedintele american vrea sa studieze "toate optiunile pentru a inlatura amenintarea" nucleara nord-coreeana, a afirmat duminica un apropiat consilier al lui Donald Trump, asigurand ca trimiterea unui port-avion spre peninsula coreeana reprezinta "o masura de precautie".
Anuntata la mai putin de 48 de ore dupa lovitura americana contra unei baze aeriene siriene, decizia de a trimite port-avionul USS Carl Vinson si flota acestuia spre peninsula coreeana, mentionand clar amenintarea nucleara reprezentata de Phenian, a sunat ca un avertisment, noteaza AFP.
Consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, generalul in exercitiu H. R. McMaster, a calificat duminica aceasta deplasare ca fiind o masura de "prudenta" in fata unui regim "paria dotat de acum cu capacitate nucleara".
Chestionat de canalul Fox, el a adaugat, facand aparent referire la consilierii militari ai lui Donald Trump, ca presedintele le-a cerut sa fie pregatiti sa ii furnizeze "un evantai complet de optiuni pentru a inlatura aceasta amenintare contra poporului american si contra aliatilor si partenerilor nostri din regiune".
Unul dintre acesti aliati, premierul japonez Shinzo Abe, tocmai a discutat sambata la telefon cu presedintele american. Dupa ce au evocat lovitura americana in Siria, sustinuta de Tokio, cei doi lideri "au convenit sa continue cooperarea lor", inclusiv privind "amenintarea reprezentata de Coreea de Nord", potrivit Casei Albe.
La randul sau, seful diplomatiei... mai mult
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 11:22