Presedintele SUA, Donald Trump, a discutat prin telefon, vineri, cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin, despre posibilitatea unui nou acord nuclear, despre denuclearizarea Coreei de Nord si despre situatia politica din Venezuela, anunta Casa Alba.
Sarah Sanders, purtatorul de cuvant al Presedintiei SUA, a declarat, potrivit agentiei Reuters, ca Donald Trump si Vladimir Putin au evocat posibilitatea elaborarii unui acord nuclear multilateral intre Statele Unite, Rusia si China sau despre extinderea actualului Tratat nuclear strategic SUA-Rusia, relateaza agentia Reuters.
Sarah Sanders a precizat ca discutia telefonica a durat mai mult de o ora, vizand, scurt timp, si investigatia procurorului special american Robert Mueller privind ingerintele electorale ruse.
Donald Trump si Vladimir Putin "au discutat despre un acord nuclear, atat in forma noua, cat si in cea extinsa, si despre posibilitatea de a discuta despre acest lucru si cu China", a explicat Sarah Sanders.
"Au discutat despre comert si despre faptul ca schimburile comerciale bilaterale au crescut de la inceperea mandatului presedintelui. Au discutat si despre Coreea de Nord, dar si despre Ucraina si Venezuela - pe fond, o conversatie pozitiva", a precizat purtatorul de cuvant al Casei Albe.
Ulterior, Donald Trump a spus ca a avut o conversatie "foarte productiva" cu omologul sau din Rusia, Vladimir Putin.
"Am avut o conversatie lunga si foarte buna cu presedintele Putin din Rusia. Asa cum am... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 20:24
Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a prezentat luni o serie de conditii pentru semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul, somand regimul islamist de la Teheran sa renunte la "comportamentul negativ" si amenintand cu sanctiuni dure.
Mike Pompeo a prezentat o serie de "solicitari fundamentale", subliniind ca Administratia de la Washington "prefera semnarea unui tratat", cu Iranul, in contextul in care presedintele Donald Trump tocmai a dispus retragerea Statelor Unite din Tratatul nuclear din 2015.
Secretarul de Stat american a avertizat ca Statele Unite "vor aplica presiuni financiare fara precedent asupra regimului din Iran" daca nu va aplica solicitarile SUA. "S-ar putea ajunge la cele mai puternice sanctiuni din istorie", a atras atentia Mike Pompeo, citat de cotidianul Financial Times si de BBC.
Printre conditiile formulate de Statele Unite se numara renuntarea de catre Iran la activitatile de imbogatire a uraniului si de procesare a plutoniului, precum si "acces la toate instalatiile nucleare".
Seful diplomatiei americane a amenintat ca Statele Unite vor "zdrobi" agentii secreti iranieni si militantii miscarii siite Hezbollah, in intreaga lume.
"Dupa cum a spus presedintele Donald Trump acum doua saptamani, este dispus, este pregatit sa negocieze un nou acord. Dar obiectivul nu este acordul, ci protejarea poporului american", a insistat Mike Pompeo.
Seful diplomatiei americane a indemnat tarile din cadrul Uniunii Europene, precum si Australia,... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 20:04
Tarile europene au la dispozitie maximum 60 de zile pentru a oferi garantii privind asigurarea intereselor Iranului in cadrul acordului nuclear, dupa retragerea Statelor Unite din aceasta intelegere internationala, arata site-ul de internet al parlamentului de la Teheran.
Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de Externe iranian, a declarat in cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ca "europenii au intre 45 si 60 de zile pentru a prezenta garantiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului si a compensa daunele provocate de retragerea Statelor Unite", a comunicat duminica purtatorul de cuvant al comisiei, Seyyed Hossein Naghavi Hossaini. citat de AFP.
Este pentru prima oara cand la Teheran este mentionat un termen limita pentru viitorul acordului din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - planul de actiune comun si cuprinzator), din care SUA s-au retras marti, printr-un decret al presedintelui Donald Trump.
Potrivit JCPOA, Iranul a beneficiat de suspendarea unor sanctiuni internationale, in schimbul inghetarii programului sau nuclear. Decizia lui Trump reintroduce sanctiunile americane impotriva regimului de la Teheran, iar masurile vor afecta inclusiv terte parti, printre care si companii europene care deruleaza contracte cu Iranul.
Citeste si:
Avertismentul consilierului lui Trump: SUA ar putea sa sanctioneze companiile europene care fac afaceri cu IranulRouhani anunta ca Iranul ar... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 09:17
Arabia Saudita isi va dezvolta propriul arsenal nuclear daca Iranul actioneaza la randul sau in acelasi sens, a avertizat miercuri ministrul de Externe Adel al-Jubeir, in contextul in care tensiunile din regiune se intensifica.
Intrebat la postul american de televiziune CNN despre eventualitatea ca Riadul "sa-si construiasca propria bomba" daca Teheranul va utiliza retragerea Statelor Unite din acordul incheiat in 2015 pentru a relua programul sau nuclear, Adel al-Jubeir a declarat: "Daca Iranul se doteaza cu o capacitate nucleara, vom depune toate eforturile pentru a face acelasi lucru".
Arabi Saudita afirma de multa vreme ca se va alinia oricarei dezvoltari a armamentului nuclear in Iran, dar declaratia ministrului saudit de Externe a intervenit la o zi dupa decizia americana de a se retrage din acordul iranian semnat in 2015, prin care Teheranul a acceptat sa opreasca programul sau nuclear, angajandu-se sa nu caute niciodata sa obtina bomba atomica.
Riadul, care a fost un critic constant al acordului incheiat in 2015 intre Iran si Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania), a salutat imediat anuntul facut de presedintele Donald Trump, marele sau aliat.
La o zi dupa anuntul american, Arabia Saudita a fost tinta unei noi salve de rachete balistice trase de rebelii houthi din Yemen, sprijiniti de Iran.
"Aceste rachete sunt de fabricatie iraniana si livrate rebelilor houthi. Un asemenea comportament este inacceptabil. Incalca... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 23:27
Presedintele american Donald Trump isi va anunta, marti, decizia privind acordul nuclear cu Iranul.
"Imi voi anunta decizia privind acordul cu Iranul maine de la Casa Alba", a precizat Trump luni pe Twitter.
Trump va decide daca reintroduce sanctiunile pentru sectoarele de energie si bancare ale Iranului, care au fost ridicate ca parte a acordului din 2015 cu regimul de la Teheran.
Este asteptat ca Trump sa decida sa reintroduca sanctiunile, astfel SUA iesind din acord. Intelegerea a fost numita de presedinte ca fiind "cea mai slaba din istorie".
Un diplomat european a declarat ca este destul de clar ca administratia Trump se va retrage din acord si a descris sansele ca acordul sa continue intact ca fiind "foarte mici".
"Este destul de evident ca, daca nu se schimba ceva in urmatoarele zile, cred ca presedintele va reintroduce sanctiunile. Iar acest lucru are consecinte variate pe care cred ca nu le intelegem inca", a declarat diplomatul pentru CNN.
Consecintele parasirii acordului nu sunt clare inca, dar unii analisti au avertizat ca ar transmite un mesaj altor natiuni, mai ales Coreei de Nord, ca SUA nu este un partener de discutie serios.
Alti analisti au vorbit despre posibilitatea ca in Orientul Mijlociu sa inceapa o cursa a inarmarii daca si Iranul va decide sa paraseasca acordul si isi va reincepe programul nuclear.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica a descoperit in repetate randuri ca Iranul isi respecta angajamentele din acord... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 08:02
Acordul international de limitare a dezvoltarii armelor nucleare ale Iranului a fost facut sub un false pretexte, pentru ca programul nuclear al tarii era mult mai avansat decat indica la acel moment conventia negociata in 2015, a spus marti purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders.
La o intalnire cu reporterii, Sanders a declarat: "Problema este ca acordul a fost facut sub un pretext complet fals. Iranul a mintit in primul rand".
"Au fost actori necinstiti, asa ca acordul care a fost facut a fost facut pe baza unor lucruri care nu erau corecte. In mod special, capacitatea nucleara a Iranului era mult mai avansata decat era inndicat", a continuat ea.
Trump ameninta de luni de zile cu iesirea Statelor Unite din acest acord pe care-l considera prost, iar sustinatorii acordului - mai ales Uniunea Europeana (UE) - se tem ca el va trece la fapte pe 12 mai, data pana la care le-a dat ultimatum europenilor sa obtina concesii iraniene.
Comunitatea internationala asteapta decizia presedintelui american, in conditiile in care Donald Trump l-a catalogat, de multe ori, drept "oribil pentru Statele Unite".
Netanyahu a sporit luni seara presiunea asupra Statelor Unite sa se retraga din Acordul de la Viena, prezentand ceea ce a catalogat drept probe cu privire la un program nuclear secret iranian de inarmare. Premierul israelian a prezentat zeci de mii de documente obtinute de catre serviciile de informatii israeliene si a sustinut ca acestea constituie dovezi... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 23:38
Peste 500 de parlamentari din Franta, Germania si Marea Britanie le-au adresat o scrisoare deschisa omologilor americani pentru a le cere sa il convinga pe Donald Trump sa nu renunte la acordul nuclear cu Iranul.
Intr-o scrisoare deschisa publicata in The Guardian, Der Spiegel, New York Times si Le Monde, ei au facut apel la Casa Alba sa isi schimbe pozitia inaintea termenului limita de 12 mai, stabilit de Trump.
Donald Trump a declarat anterior ca daca Europa nu va veni cu o noua politica pentru a lua masuri privind ingrijorarile sale, SUA se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul, denumit si planul de actiune cuprinzator (JCPOA).
"Guvernul american ameninta ca se va retrage din JCPOA desi Iran isi indeplineste obligatiile", se arata in scrisoare. Parlamentarii avertizeaza ca "o iesire a SUA ar putea avea consecinte fatale".
"Impactul pe termen scurt al acestei miscari ar opri controalele privind programul nuclear al Iranului, ceea ce ar putea duce la un conflict devastator in Orientul Mijlociu", precizeaza parlamentarii.
Sunt specificate si consecintele pe termen lung: afectarea credibilitatii semnatarilor acordului precum si efectele negative asupra diplomatiei in general.
Parlamentarii au adaugat ca daca acordul se va destrama, ar fi aproape imposibil sa se formeze o noua coalitie care sa impuna sanctiuni Iranului.
Campania a fost organizata de parlamentarul german Omid Nouripour, membru al Partidului Verde, parlamentarul francez Delphine O,... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 20:57
Iranul refuza sa negocieze acordul nuclear din 2015 si va actiona cu "hotarare" daca Donald Trump, pe care l-a catalogat drept un "paria", il va denunta, a avertizat miercuri presedintele Iranian Hassan Rohani in fata membrilor Adunarii Generale a ONU, la o zi dupa virulentul discurs al presedintelui american.
"Noi nu am inselat pe nimeni in aplicarea acordului, insa vom reactiona cu hotarare fata de orice incalcare a textului", a adaugat Rohani.
In contextul in care Statele Unite ameninta tot mai insistent cu denuntarea acordului, el a apreciat ca "ar fi pacat" ca documentul "sa fie distrus de noi paria in politica internationala".
Presedintele american a atacat marti Iranul, pe care l-a catalogat drept un "stat paria" si o "dictatura corupta", la aceeasi tribuna a Adunarii Generale a ONU.
Miercuri, presedintele iranian a indemnat la "moderatie" si "democratie".
Acest conflict se afla in centrul unei reuniuni, prevazute ulterior la ONU, a tarilor semnatare ale textului istoric, in care secretarul de Stat american Rex Tillerson il intalneste prima oara pe omologul sau iranian Mohammad Javad Zarif de la investirea administratiei americane, in ianuarie.
In centrul crizei se afla acordul semnat de catre Teheran cu marile puteri - intre care si Statele Unite -, pe care Trump promite sa-l supuna unor suplicii.
Presedintele american urmeaza sa "certifice" pana la jumatatea lui octombrie ca Teheranul isi respecta angajamentele, menite sa garanteze natura... mai mult
Joi, 21 Septembrie 2017, ora 09:44
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marti, in plenul Adunarii Generale a ONU, ca acordul nuclear din 2015 cu Iranul trebuie modificat sau anulat.
Netanyahu a afirmat ca dupa ridicarea unor sanctiuni internationale ca urmare a acordului din 2015, Iranul s-a transformat intr-un "tigru flamand, dezlantuit" care inghite una dupa alta natiunile din Orientul Mijlociu.
Prim-ministrul s-a situat astfel pe o pozitie apropiata de cea a presedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care declarase cu cateva ore inainte, tot in cadrul celei de-a 72-a Adunari Generale a Natiunilor Unite, ca acordul este "unul din cele mai rele" la care a participat vreodata tara sa. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a exprimat un punct de vedere opus, aratand ca retragerea din acord ar fi o mare greseala.
Netanyahu a multumit SUA pentru sprijinul la ONU, unde ambasadoarea americana Nikki Haley a acuzat in repetate randuri atitudinea generala anti-israeliana. ...citeste mai departe despre "Netanyahu ii tine isonul lui Trump si cere anularea acordului nuclear: Iranul s-a transformat intr-un tigru dezlantuit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 07:36